Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 15 380

Fiat Panda - Pienisuuri pandakarhu

Fiat Panda - Pienisuuri pandakarhu
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda
 • Fiat Panda

Uusi Fiat Panda taistelee pienten perheiden tai tilavaa kaupunkiautoa kaipaavien sydämistä.

Fiat Panda on mallina melkoisen pitkän historian omaava tapaus. Ensimmäisen sukupolven Panda esiteltiin jo vuonna 1980 ja mallia myytiin pienin päivityksin höystettynä peräti vuoteen 2003 saakka. Toinen sukupolvi oli myös pitkäikäinen ja se kantoi vuoteen 2011 asti, jolloin nykyinen kolmas polvi esiteltiin.

Pandaa on myyty maailmalla kaiken kaikkiaan yhteensä yli 10 miljoonaa kappaletta, joten mallia voisi luonnehtia suosituksi. Esimerkiksi etelän lomalla vuokra-autoa havitellessa on suorastaan ihme, jos Pandaa ei löydy vuokraamon listoilta.

Kohtuullinen hinta yhdistettynä hyviin tiloihin luokassaan, tekevät siitä erittäin houkuttelevan vaihtoehdon kaupunkiajoon tai vaikka pienen perheen tarpeisiin. Uuden maahantuojan myötä, Panda on nyt paremmin saatavilla myös tänne pohjolan perukoillekin.

Nykyisen mallin ulkonäkö pohjautuu vahvasti aiempaan kakkosmallin Pandaan, mutta erot ovat kuitenkin havaittavia. Ulkomuotoa leimaa selkeä ”neliömäisyys”, jolloin kuutiomaisia tiloja on helpompi hyödyntää täysmääräisesti. Neliö-teema näkyy muotoilullisesti niin ulkopinnalla kuin sisätiloissakin, lähtien puskurin ja sivuikkunoiden muodoista, päätyen ratin ja mittariston neliskanttiseen muotoon.

Huokea hinta, mukavasti varusteita

Fiat Panda - Pienisuuri pandakarhu

Pandan etuveto-mallista on tarjolla kaksi eri varusteluvaihtoehtoa, Easy ja Lounge. Näiden lisäksi saatavilla 4×4 ja 4×4 Cross-mallit. Huokein 1,2 litrainen Easy-varusteinen versio irtoaa 12989 euron hinnalla, mitä voi pitää erittäin edullisena. Tällöin varusteisiin kuuluvat tärkeimpinä ilmastointi, mäkilähtöavustin, sähköikkunat eteen sekä ohjaustehostin erillisellä City-asetuksella.

Hieman vauraampi vaihtoehto on Lounge, jolloin mukaan lisätään mm. Bluetooth, nahkainen ratti, taittuvat takaselkänojat sekä lämmitettävä tuulilasi. Tällä varustetasolla ja 1,2 litraisella koneella varusteltu auto maksaa 13 995 euroa.

Moottoreita Pandaan on saatavilla kaksi. 1,2 litrainen, 69 hevosvoimainen neloskone sekä 0,9 litrainen, kaksi-sylinterinen TwinAir-turbomoottori, bensakäyttöisiä molemmat. Kaksipyttyisestä on kaksi tehovaihtoehtoa, joista miedomman 85-heppaisen saa etuvetoisena sekä markkinoiden halvimpana nelivetoisena.

Tämän melkoisen maastokykyisen Pandan saa halvimmillaan 17 392 eurolla. 90-hevosvoimainen mylly on saatavilla ainoastaan äveriäimmän nelivetoisen Cross-mallin keulalle.

Rekisteröity viidelle hengelle

Ensivaikutelma Pandasta on raikas. Muotoilu on laatikkomainen, mutta silti omalla tavallaan linjakas. Koeajoauto oli ladattu 1,2 litraisella koneella ja Lounge-varustetasolla, joten siitä löytyi suurin piirtein kaikki mitä tämän kaltaiselta autolta sopii odottaakin. Lisävarusteena autossa oli alumiinivanteet, metalliväri sekä City Brake Control, eli kaupunkinopeuksissa toimiva automaattinen hätäjarrutus.

Pandan sisätilat ovat valoisat ja vaaleat pintamateriaalit korostavat avaruuden tuntua. Muovia on sisätiloissa käytetty runsaasti ja se myös näkyy ja tuntuu. Asioiden toimivuuteen muovisuus ei kuitenkaan vaikuta ja kokonaisuus on tarkoituksen mukainen.

Yksi valttikortti Pandalla on verrattuna moneen kilpailijaansa. Panda on rekisteröity viidelle hengelle, mikä ei tässä koko- ja hintaluokassa ole itsestäänselvyys. Takapenkillä on siis turvavyöt kolmelle, mutta kolmea aikuista takapenkille on melko turhaa yrittää änkeä. Kaksi aikuista matkustaa takana välttävästi ja polvet kiinni etupenkeissä.

Lapsille takatilat soveltuvat hyvin ja perusasennossaan 225 litrainen tavaratila imaisee sisäänsä yllättävän paljon tavaraa. Takapenkit kaadettuna tilaa löytyy yli 800 litraa, joten Panda soveltuu hienosti vaikka ykkösajokiksi urbaanille kaupunkilaisperheelle.

Tunnelma kuin tila-autossa

Pandassa istutaan melko korkealla ja pystyasennossa, kuin tila-autoissa ikään. Hallintalaitteet ovat suurin piirtein käsillä ja ajoasennosta saa kutakuinkin kelvollisen. Pidemmällä matkalla kuskin puutuminen on kuitenkin tosiasia eikä penkin tuottama tuki enää riitä. Näkyvyys auton ympärille on kohtuullisen hyvä, mikä onkin tärkeä seikka lähinnä kaupunkiajoon tarkoitetussa autossa.

Korttelipyörityksessä iloa aiheuttaa Fiatin erittäin pieni kääntösäde ja jo perusasetuksessaan kevyt ohjaus. Ohjauksen City-asetus tekee ratista pikkusormella pyöriteltävän ja tehostus tuntuu liialliselta jopa kaupunkiympäristössä. 1,2 litraisen koneen 69 hevosvoimaa riittävät kaupunkiajoon, vaikka alavääntöä selvästi puuttuukin.

Viimeistään maantielle siirryttäessä moottorin voimattomuus käy entistä selvemmäksi. Kiihtyvyys on verkkaista ja vauhdin takeeksi mylly vaatii kierroksia ja vilkasta vaihteiden käyttöä. Kun Pandan on saanut marssivauhtiin, se kyllä jaksaa pitää nopeuden kohtuullisen hyvin. Ohituksiin lähtiessä tarvitaan kuitenkin ennakointia, pitkä pätkä vapaata baanaa sekä hieman hyvää onnea, jotta ohitus saadaan turvallisesti päätökseen.

Moottorin vähäväkisyydestä huolimatta, tai paremminkin siitä johtuen, ei taloudellisuuskaan aivan parhaimmalla tolalla ole. Keskikulutus pyöri sekalaisessa ajossa noin 6,5 litran molemmin puolin ja se on tämän kokoiselle autolle lähinnä välttävä tulos.

 • Fiat Panda - Pienisuuri pandakarhu
 • Fiat Panda - Pienisuuri pandakarhu
 

Pienempi kone parempi

Onneksi vaivaan on olemassa lääke ja jopa edullinen sellainen. Lounge-malliin saa alle 400 euron panostuksella huomattavasti nykyaikaisemman ja taloudellisemman 2-sylinterisen turbokoneen, joka luovuttaa 85 hevosvoimaa ja vääntää 145 nm edestä. Näillä eväillä Pandan bensan kulutus ja suorituskyky paranee ratkaisevasti. Uudemmassa moottorissa on myös Start/Stop-järjestelmä ja päästötkin putoavat 119 grammasta alle sataan.

Jos tuhnuinen kone jätetään huomiotta, maistuu Pandalle pidempikin matka yllättävän hyvin. Ohjaustuntuma on hieman etäinen mutta auto kulkee silti suuntavakaasti ja pahemmin paimentamatta. Kovemmissa vauhdeissa melutaso luonnollisesti nousee, mutta säilyy silti siedettävällä tasolla.

Jousitus on pienelle autolle tyypillisesti hieman pintakova ja terävissä kuopissa tärskäyttävä, mutta toisaalta se kantaa kuormansa hyvin. Mutkaisella tiellä korkea kori kallistelee jonkin verran. Yleisesti ottaen meininki on kuitenkin letkeää ja Panda taipuu sopivin lepotauoin rytmitettynä satunnaisiin lomareissuihinkin melko mutkattomasti.

Fiat Panda yllättää positiivisesti. Jos auton kautta tapahtuvalle liialliselle itsetehostukselle ole tarvetta ja hakusessa on pieni viiden hengen kulkupeli, on Panda harkinnan arvoinen vaihtoehto. Kunhan vain autoa tilatessaan muistaa ruksia varustelistalta nykyaikaisemman kaksimukisen moottorin, on paketin hinta/laatusuhde hienosti kohdallaan.

Sami Puskala

Kehuja: Hinta, hyvät tilat luokassaan, näppärä kokonaisuus

Parantamisen varaa: Moottorin ominaisuudet (1,2 litrainen)

Fiat Panda 1,2 Lounge:

Moottori:Nelisylinterinen, 1242 cm3 bensamoottori
Teho:69 hv (51 KW) / 5500 rpm
Vääntö:102 Nm / 3000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 14,2 s.
Huippunopeus:164 km/h
Vaihteisto:5-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
Kulutus ( yhd.):5.1 l / 100km
CO2 päästöt:119 g/km
Mitat (pit/lev/kork):3653mm/1643mm/1551mm
Tavaratila:225 l
Paino:1030 kg
Hinta alkaen:13 995€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Fiat Panda

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Fiat Panda -autot

test
Fiat Panda1.2, '07, 250 tkm
1 690 €
test
Fiat Panda0.9, '17, 103 tkm
10 990 €
test
Fiat Panda1.2, '11, 175 tkm
4 990 €
test
Fiat Panda1.2, '12, 97 tkm
4 900 €
test
Fiat Panda1.2, '05, 68 tkm
2 900 €
test
Fiat Panda1.2, '07, 126 tkm
2 900 €
test
Fiat Panda1.2, '05, 84 tkm
2 990 €
test
Fiat Panda1.2, '11, 68 tkm
4 290 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Fiat koeajoja

Kaikki koeajot »
Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto

Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni