Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 15 543   1

Fiat Tipo - Kiltti ja filmaattinen

Fiat Tipo - Kiltti ja filmaattinen
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo
 • Fiat Tipo

Fiat Tipo pyrkii vaikuttamaan järkeen enemmän kuin tunteisiin. Automaailmassa tällaista ajatusta on yllättävän vaikeaa saada toimimaan.

Fiatin ohella Torino tunnetaan toisesta jätistään. Kaupungin suuri ylpeys on legendaarinen jalkopalloseura Juventus. Joukkue edustaa italialaista jalkapallofilosofiaa tyypillisimmillään. Järki hallitsee peliä, tunteiden kuohunta ja räiskyvä yllätyksellisyys on pyritty kahlitsemaan vankkumattomaksi pelisysteemiksi.

Jokaisella pelaajalla ja pelin osa-alueella on omat funktionsa. Loppujen lopuksi italialaisesta jalkapallosta italialaisen tekevät karismaattiset huippuhyökkääjät, jotka tiedetään omalla paikallaan maailman parhaiksi.

Mutta mitä tapahtuu kun Juventus menettää luonnetta pursuvan kärkipelaajan Del Pieron tai kun Fiat yllättävyytensä ja omintakeisen karsimansa? Näyttää syntyvän tylsähköä, toisluokkaista saksalaisuutta edustavaa, jalkapalloa ja autoilua.

Siinä missä Fiat on onnistunut luomaan  tyyli-ikoneita eri aikakausilla, on Tipo pyritty rakentamaan itsehillintä ja ratio edellä. On helppoa nähdä mitä Fiat Tipo yrittää, mutta kokonaisuutena yritys jää valitettavan valjuksi.

Fiat Tipon aiempi tuleminen 80-ja 90-luvuilla ei päättynyt niin hyvin kuin Torinossa toivottiin. Nyt vanha automalli on kaivettu naftaliinista ja suunnitelmissa on vallata turkkilaisvalmisteiselle autolla Euroopan lisäksi kasvavia automarkkinoita kuten Lähi-Itää ja Pohjois-Afrikkaa. Meksikossa autoa myydään Dodgen brändillä.

Halpa mutta kallis

Fiat Tipo - Kiltti ja filmaattinen

Tipon onnistumisen voi laittaa testiin arvioimalla sen omaa lupaustaan toimittaa enemmän vähemmällä. Lupaus viittaa tietysti ensisijaisesti auton huokeaan lähtöhintaan. Siinä se kerää pisteet tärkeimpiin euroopplaisverrokkeihinsa nähden.

Tipon farmarimallin karvalakki lähtee liikkeestä puhuttelevalla, alle 18000 euron hintalapulla. VAG-konserin edullisin auto kokoluokassa on Seat Leon, josta saa pulittaa Tipoa enemmän. Edullinen hintataso on ilman muuta valttia automarkkinoilla. Aina löytyy niitä kuluttajia, joille lähtöhinta merkitsee eniten, mutta Tipon tapauksessa lähtöhinta saattaa tuottaa pettymyksen.

Edullisin malli Tiposta tarjoaa vain 1,4 litraista ja 95 heppaista bensiinimoottoria. Sitä sopii epäillä turhan köykäiseksi sillä kokemuksella, jonka koeajetusta 1,6-litraisesta 120 hevosvoimaisesta Tiposta voi päätellä.

Kaikkein halvimmassa varustelutasossaan Tipo joutuu samaan tilanteeseen mihin Juventus joutui muuta vuosi sitten pakotettuna: Aloittamaan kisan alasarjoista, heikolla materiaalilla ja ilman rakastettuja kärkipelaajiaan. Juventus raivasi lopulta tiensä alasarjoista viime kevään mestareidenliigan finaaliin,  mutta Tipolla on sinne vielä runsaasti matkaa.

Tipon suoritus- ja varustetaso kohoaa, mutta hinta nousee kohisten perässä. Koeajettu auto mainitulla dieselkoneella ja lounge-tason varustelutasolla karkaakin hinnassa jo 29 000 euron toiselle puolelle. Sillä hinnalla Fiat Tipolla alkaa olla jo monta kovan luokan haastajaa, vaikka varustepaketissa kaistavahtia, navigaattoria ja peruutuskameraa mukana olisikin.

Toinen auton hintalupauksen kannalta ristiriitaisena ilmenevä seikka on auton kulutustottumukset. Fiat lupaa dieselilleen modernilta kuulostavan alle 4 litran keskikulutuksen. Kesäisen testiajon perusteella se jää kuitenkin varovaisellakin poljennolla kauas toteutuneesta.

Kaupungissa keskikulutusta on vaikeaa saada asettumaan alle kahdeksaan litraan ja maantiellä liikutaan kuuden litraan tuntumassa. Päästötasoksi Tipolle ilmoitetaan 101 g/km, joka tietää onneksi maltillista verotusta.

Tipo tarkoittaa kilttiä

Tipon voi vapaasti italiasta suomeen käännettynä tarkoittaa kilttiä. Ehkei siitä siksi mitään autoteiden pahista haluta tehdäkään. Edes malliston keihäänkärkivaunuun ei ole tarjolla 120 heppaista suurempaa dieselkonetta. Liikkeelle lähtö sujuu sillä kyllä rivakasti ja tarjoaa tehoja normaalissa suomalaisessa liikenteessä monien makuun riittävästi.

Ajettavuus pysyy kaupungissa ja maantiellä kohtuullisena, mutta ongelmia alkaa ilmetä kovemmassa vauhdissa. Pehmoisan alustan vuoksi auto tuntuu kokoonsa nähden hieman turhan kiikkerältä vaikka mennään normaalia 120 km/h moottoritienopeutta. Epävarmuuden aistivat erityisesti muut kyydissä olevat matkustajat. Humina ja melutaso kovemmissa vauhdeissa on myös huomattavan suurta.

City-toiminnolla Tipon ratin saa herkemmälle, mutta silloin käsissä tuntuu olevan ja melkoinen letku ja ajotuntuma katoaa pahasti. Tälle toiminnoille saattaisi löytyä käyttöä kapeiden kujien italiaiskaupungeista, mutta ei sillä kyllä laveammilla saati liukkaammilla teillä taida tehdä mitään.

Koeajetun Tipon vaihdelaatikko on 6-vaihteinen automaatti. Se palvelee käyttötarkoituksessaan hyvin, vaikka kaupungissa hidasteleminen tuntuukin välillä aiheuttavan vaihteistolla pientä haastetta. Tipossa on myös stop and go -varustus, joskaan se ei tunnu olevan synkronissa vaihteiston kanssa, vaan päästää auton valumaan taaksepäin moottorin käynnistyessä uudelleen liikennevaloissa.

Kaikki erilaisia

Piristäväksi on todetteva se kuinka toisistaan poikkeavia kaikki Fiatin mallit ovat keskenään. Siinä missä sukunäkö bemareilla, mersuilla, volvoilla ja lähes kaikilla muilla on, ei kahta Fiat mallia tahdo erottaa toisistaan. Lieko niin, että muotia hengittävässä Italiassa annetaan epäonnistuneen malliston muotoilijalle melko herkästi kenkää ja seuraajaa kehotetaan aloittamaan puhtaalta luonnospöydältä?

Tipo on muotoiltu niin ikään aivan omanlaisekseen muuhun Fiat-mallistoon verrattuna. Ulkoiselta olemukseltaan Tipo on muhkean sulavalinjainen. Sen muoto ja heijastukset ovat perhosensiipimäisiä. Tipon ulkomuotoa ei voi sanoa persoonalliseksi, mutta perimmäisessä tarkoituksessaan sen voi sanoa onnistuneen hyvin. Tipo haastaa muodoillaan keskieurooppalaiset verrokit ja antaa itsestään arvokkaan ja vakuuttavan kuvan.

Selkeä ja helppokäyttöinen

Sisältä Tipo on huomattavasti vähemmän dynaaminen. Samettimainen verhoilu ovissa on verhoilun muovisena aikakautena kiinnostava valinta, mutta luo kuitenkin matkustamoon hieman nukkaista tunnelmaa ja on omiaan lisäämään auton papparaismaista luonnetta.

Etu- ja ohjauspaneelit sen sijaan ovat virtaviivaiset ja funktionaaliset. Erityinen huomio kiinnittyy ohjaamossa auton rattiin. Nahkainen ajopyörä tuntuu suurelta ja jämäkältä ja sen monitoimiohjaimisto on yksinkertainen ja helppo käyttää.

Fiat Tipon ajotietokoneen, navigaattorin ja infotainmentin käyttöliittymä on tehty yhdessä TomTomi kanssa. Kosketusnäyttöinen ajotietokone kelluu kojelaudan päällä ja sen käyttäminen onnistuu kuten pitääkin. Fiat Tipo huokuu kaikkeudessaan helppoköyttöisyyttä ja senioriystävällisyyttä, joten siitä näkökulmasta on sääli, ettei ajotietokoneeseen löydy suomenkielistä liittymää ja puhekieltä. 

 • Fiat Tipo - Kiltti ja filmaattinen
 • Fiat Tipo - Kiltti ja filmaattinen
 

Tilava perheauto

Penkit edessä ovat asiallisen jämäkät, vaikka sivuttaistukea voisi olla enemmänkin. Koeajetun auton varusteisiin kuuluu myös ristiseläntuki, jota vähänkään pidempää matkaa Tipolle taittaville kyllä mielellään suosittelee. Takapenkin tilat ovat suuret, vaikka penkit ovatkin pidemmille matkustajille hieman liian lyhyet.

Tilaa erityisesti päiden päällä on runsaasti. Tilaa löytyy matkustamon lisäksi myös tavaratilasta, joka on 550 litrallaan lähes Octavian veroinen. Tavaratilan välipohjan alla yksi perheautojen parhaista muunneltavista lisätiloista.

Ei tarvitse olla kovin suuri automuodin asiantuntija ennustaakseen, että Tipon farmarimallista ei ole tulossa sellaista automaailman elävää legendaa kuin torinolaisista Fiat 500, Unosta tai Pandoista aikoinaan. Se ei silti tarkoita, etteikö Tipolle löytyisi ostajia.

Edullinen hinta yhdistettynä uskottavaan ulkoiseen olemukseen ja sisätilojen kokoon on takuulla puhutteleva yhdistelmä. Hiljalleen eläköityvä italialainen farmari vaihtaa vanhan työjuhta-Pandansa ja likaiset työhaalarina varmasti mielellään siistiin Tipoon ja sen mukanaan tuomaan mukavuuteen.

Ville Hulkkonen

Kehuja: sisä- ja tavaratilat, lähtöhinta

Parantamisen varaa: ajotuntuma- ja tunnelma, taloudellisuus

Fiat Tipo wagon:

Moottori:4-sylinterinen, 1598 cm3, turboahdettu dieselmoottori
Teho:120 hv (88 kW)
Vääntö:320 Nm @ 1750-3750 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):10,4 s
Huiput:200 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus:3.9l / 100 km
CO2 päästöt:101 g / km
Mitat (pit/lev/kork):4571 mm / 1792 mm / 1514 mm
Tavaratila:550 l
Omapaino:1160 kg
Hinta:29 351€

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Fiat Tipo

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Fiat Tipo -autot

test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
23 990 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
24 653 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
21 990 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
24 653 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
23 990 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, 1 tkm
22 640 €
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
22 649 € (sis. ALV)
test
Fiat Tipo1.0, '21, Ajamaton
24 653 € (sis. ALV)
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Fiat koeajoja

Kaikki koeajot »
Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni

Fiat 500X Cross – Hävyttömän kaunis crossover

Fiat 500X Cross – Hävyttömän kaunis crossover