Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 12 733   0

Ford EcoSport – Kansan katumaasturi

Ford EcoSport – Kansan katumaasturi
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport
 • Ford EcoSport

Ford Ecosport on Suomen markkinoilla uusi tuttavuus. Kompakti katumaasturi erottuu kilpailijoista persoonallisen ulkomuodon lisäksi hinnoittelullaan.

Ensinäkemältä Ford Ecosport on merkillisen näköinen laite. Toisaalta se on kuin paisunut Fiesta, jostain kulmasta kuin kutistunut Kuga ja löytyypä siitä yhtymäkohtia uuden Edgenkin kanssa. Auto näyttää hassun kapealta suhteessa korkeuteensa ja pyöreän korkea kuono tekee siitä jotenkin sympaattisen näköisen. Varsinkin pirteän keltaisen värin kanssa, joka koeajettavaakin yksilöä verhosi, auto erottuu liikenteessä hyvin selvästi.

Malli on uutuus Suomen markkinoilla, mutta ensiesittelynsä se koki jo parisen vuotta sitten Brasiliassa. Nykyään Intiassa valmistettava crossover on saanut tuta pieniä, lähinnä ajettavuuteen ja melutasoon liittyviä virityksiä Eurooppaan tullessaan, jotta täkäläiset mieltymykset tulisivat täytetyksi.

EcoSportia on vaikea suoraan sijoittaa mihinkään jo olemassa olevaan autoluokkaan. Se on rakennettu Fiestan pohjalle, mutta tilaa se tarjoilee jonkin verran pikkuveljeään enemmän. Pituutta EcoSportilla on noin neljä metriä, joten niiltä osin se täsmää Fiestaan melko tarkasti.

Leveydessäkään ei kovin monen sentin eroa ole, joten suurin ero mallien välillä tulee EcoSportin korin huomattavasta korkeudesta sekä melkein 20-senttisestä maavarasta. Kun Fordin kääntöympyräkin on puristettu reiluun kymmeneen metriin, on EcoSport ainakin numeroiden valossa miltei täydellinen kaupunkiauto.

Hankalasti arvioitavat ulkomitat

Ford EcoSport – Kansan katumaasturi

Käytännössä täysiä pisteitä kaupunkiajosta ei kuitenkaan aivan voi antaa. Hankaluuksia tuottaa heikko näkyvyys auton ympärille ja vaikeasti arvioitavat ääriviivat. Pyöreä keula laskeutuu näkymättömiin ja sen ulottuvuutta on melko vaikea hahmottaa. Taaksepäinkään ei liian hyvällä näkyvyydellä voi juhlia ja vielä jos lisävarustelistalta valitsee maasturimaisen vararengastelineen takaluukkuun roikkumaan, rajoittuu näkösektori entisestään.

Paksut a-pilarit taas haittaavat tehokkaasti näkemistä etuviistoon, joten risteyksissä ratin takaa kurkottelu vapaan baanan varmistamiseksi ovat arkipäivää. Tolppien alakulmissa olevat pikkuruiset ikkunat eivät tilannetta juuri helpota. Ilmiö ei tosin ole pelkästään Fordin ongelma, vaan isot katvealueet vaivaavat suurta osaa tila-auton tai katumaasturin identiteetin omaavista autoista.   

Peruutuskamera tai pysäköintitutka helpottaa EcoSportin pyörittelyä oleellisesti, harmi vaan että kummatkin varusteet ovat saatavilla vain lisukkeena. Muuten kaupunkisuhailu luonnistuu oikein mallikkaasti. EcoSport on ketterä ja kerkeä peli kadun kulmia kierrellessä. Pienen kääntöympyrän ansiosta u-käännökset onnistuvat helposti ja korkeatkin kanttikivet ylittyvät heittämällä ilman pohjakosketuksia.

Nelivetoa ei Suomen markkinoille

Pelkästä etuvedosta huolimatta, EcoSportille voi ennustaa hyvinkin sujuvia talviajo-ominaisuuksia juuri korkeasta maavarasta johtuen. Vähän suuremmatkin lumikokkareet ja kinostumat ylittynevät ongelmitta, eikä jumiin jäänti ainakaan ensimmäisenä vaivaa Ford-kuljettajaa. Talvikelejä helpottaa myös Fordin tavaramerkki, eli lämmitettävä tuulilasi, joka löytyy EcoSportista vakiona. Verraton varuste Suomen oloissa.

Varustetasoja autoon löytyy kaksi, Trend sekä Titanium. Koeajettu yksilö edusti näistä jälkimmäistä ja lisävarusteena siitä löytyi parkkitutka, 17” vanteet, sekä parempi soitin 4,2” näytöllä. Myös Comfort-paketti, joka sisältää vakionopeussäätimen, automaattiset pyyhkijät ja ajovaloautomatiikan, oli raksittu mukaan. Lähinnä kosmeettisia lisukkeita sisältävä Titanium S-varustetaso saadaan meille vuoden 2017 aikana.

Neliveto-versio ei Suomen tuontiohjelmaan kuulu, kuten ei myöskään automaattivaihteisto. Moottorinkin voi valita tasan kahdesta vaihtoehdosta. Tarjolla on maailmalla mainetta niittänyt kolmisylinterinen, 1-litrainen Ecoboost-bensaturbo 125 hepan tehoisena sekä 1,5-litrainen ja 95 hv kehittävä Duratorq-diesel.

Vaisumpi alavääntö

Ajettu auto oli bensakoneinen vaihtoehto ja sen voimavarat lennättävät EcoSportia pienemmissä vauhdeissa pirteästi, mutta maantiellä alkaa voiman puute vaivaamaan. Fiestan pellin alla mylly tuntui muistin mukaan selvästi ruudikkaammalta ja syytä verkkaisempaan kulkuun voi hakea paitsi EcoSportin pari sataa kiloa suuremmasta omapainosta, mutta myös suuremmasta otsapinta-alasta, joka tuottaa luonnollisesti suuremman ilmanvastuksen.

Moottori tuottaa kokoisekseen reippaan 170 Newtonin väännön, mutta kovemmassa vauhdissa se ei enää riitä. Maantievauhdissa ohitukseen lähtiessä 5-vaihteisesta laatikosta on haettava pariakin pykälää pienempi vaihde, jotta riittävä kiihtyvyys saavutetaan. Kaasu on syytä pitää visusti pohjassa, kunnes oma kaista on jälleen saavutettu.

Moottori on luonteeltaankin enemmän kierroskone kuin sitkeä puurtaja. Vaikka vääntöä periaatteessa löytyykin, parhaimmillaan kone on ylemmillä kierroksilla. Koneen huudattamista tulee näin harrastettua verrattain paljon ja tämä taas johtaa väistämättä kulutuksen kasvuun. Koeajon keskikulutus nousi selvästi yli seitsemän litran, mikä on tämän kokoiselle autolle lähinnä välttävä tulos.

Vaikka EcoSport ei mikään varsinainen raketti olekaan, maistuu sille maantieajo kuitenkin hyvin. Kovalla sivutuulella korin korkeus tuntuu, mutta normioloissa meno on vakaata. Samoin mutkaisella tiellä korkean korin kallistelun huomaa, ei kuitenkaan häiritsevässä määrin.

 • Ford EcoSport – Kansan katumaasturi
 • Ford EcoSport – Kansan katumaasturi
 

Tilaa riittävästi

Jousitus on hyvin ajan tasalla ja pienestä kallistelusta huolimatta ajaminen on leppoisaa. Ohjaus antaa kuljettajalleen tietoa sen verran mitä tämänlaisen auton tarvitsee. Auto pitää suuntansa mukiin menevästi eikä ohjaaminen vaadi ylimääräistä huomiota. Kojelauta on lainattu sellaisenaan Fiestasta ja on toimiva, mutta melkoisen nappulaviljelmän myötä hieman vanhahtavan näköinen.

Matkustusmukavuus on auton kokoon nähden hyvin kohdallaan. Titanium-varusteisen auton osanahkaverhoillut istuimet tukevat hyvin ja tilaakin riittää kohtuullisen hyvin. EcoSportissa istutaan tila-automaisen ryhdikkäästi pystyssä, mutta asian kokee pelkästään positiivisena. Takana tilaa riittää jopa yllättävän hyvin.

Tavaratilaa löytyy perusasennossa 333 litraa ja se laajenee tarvittaessa 1238 litraan saakka. Tilaa on tarjolla auton kokoon nähden kohtuullisessa määrin, mutta varsinkin korkeussuunnassa. Tavaratilan käyttökelpoisuutta rajoittaa kuitenkin sivusta saranoitu takaluukku, jonka käyttö ahtaissa tiloissa on haastavaa. Jos luukun haluaa täysin auki, tarvitsee auton takana olla vähintään sen leveyden verran tilaa. Pienissä parkkiruuduissa saa siis olla tarkkana, eikä parkkihallissa kannata pysäköidä perää ainakaan kovin lähelle seinää.

Ford EcoSport jakaa mielipiteitä vahvasti, varsinkin ulkomuotonsa osalta. Viikon ajelun jälkeen oma silmä alkoi jo tottua auton muotoihin, mutta kylillä kurvaillessa se kuitenkin herätti selvästi tavallista enemmän huomiota. Joku sen kokee varmasti positiivisena asiana, mutta ujompi saattaa tilanteesta vaivautua.

EcoSportin kiehtovuutta lisää sen varsin lompakkoystävällinen hinta. Perusmalli Trend irtoaa hitusen päälle 20 000 eurolla ja Titanium-varusteinen on parisen tonnia kalliimpi. Vaikka pakettiin valkkaisi vielä jokusen lisävarusteenkin, pysyy hinta edelleen auton ominaisuuksiin nähden kohtuullisena.

Sami Puskala

Kehuja: persoonallisuus, korkea maavara, hinta

Parantamisen varaa: takaluukun saranointi, kulutus varauksin, pysäköintitutka vain lisävarusteena

Ford Ecosport 1.0 125hv Titanium:

Moottori:Kolmisylinterinen, 999 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:125 hv (92kW) / 6000 rpm
Vääntö:170 Nm / 1400-5000 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):12,7 s.
Huiput:180 km/h
Vaihteisto:5-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
Kulutus (yhd.): 5,4 l / 100km
CO2 päästöt: 125g/km
Mitat (pit/lev/kork):4017mm/1765mm/1650mm
Tavaratila:333 l
Omapaino:1337 kg
Hinta:22 208€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Ford EcoSport

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Ford EcoSport -autot

test
Ford EcoSport1.0, '19, 68 tkm
19 890 €
test
Ford EcoSport1.0, '19, 81 tkm
17 890 €
test
Ford EcoSport1.5, '19, 96 tkm
16 880 €
test
Ford EcoSport1.0, '20, 18 tkm
21 990 €
test
Ford EcoSport1.0, '18, 33 tkm
18 900 €
test
Ford EcoSport1.0, '18, 44 tkm
17 880 €
test
Ford EcoSport1.0, '18, 60 tkm
17 900 €
test
Ford EcoSport1.0, '19, 12 tkm
16 490 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Ford koeajoja

Kaikki koeajot »
Ford EcoSport - nimensä veroinen?

Ford EcoSport - nimensä veroinen?

Ford Puma ST – Ärhentelevä katumaasturi

Ford Puma ST – Ärhentelevä katumaasturi

Ford Fiesta – Pienessä vara parempi

Ford Fiesta – Pienessä vara parempi

Ford Mustang Bullitt – Viimeinen mammutti

Ford Mustang Bullitt – Viimeinen mammutti

Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla

Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla