Ford Ranger – Amerikkalainen unelma Eurooppalaisittain
Ford Ranger on salonkikelpoinen pick-up, joka tarjoaa henkilöautomaista maailmaa järeissä kuorissa.
Katumaastureiden kansoittamalla tiestöllä rehdissä pick-up –mallissa on sitä jotain. Amerikkalaista unelmaa henkivä Ranger edustaa automaailmaa, jollainen on ainakin Eurooppalaisesta perinteestä katoamassa.
Ranger on Amerikkalaisiin pick-up –malleihin verrattuna varsin pienikokoinen. Ainakin kun sitä vertaa vaikkapa saman konsernin F150:een, Chevroletin Silveradoon tai muihin full size –jenkkeihin. Ne ovat kuorma-auton kokoisia ja painoisia, siinä missä Ranger on lähempänä henkilöautoluokkaa.
Onneksi Rangeriin on onnistuttu taltioimaan ulkonäöllisesti riittävästi Amerikkaa. Kromisena hohtava keula tuo mieleen isoveli F-sarjan ja ilme on kokolailla jylhä.
Ajoltaan se muistuttaa isoveljiään ja ensituntuma on hyvin traktorimainen. Alusta on jäykkä ja kankea ja mielleyhtymät maatalouskoneeseen ovat vääjäämättömiä. Ranger on joka suhteessa karumpi kuin perinteinen henkilöauto, vaikka ohjaamo tuokin mieleen Fordin muun malliston.
Perä irtoaaaaaaa…
Karuudestaan huolimatta tai ehkä juuri siksi se on kovin viehättävä ajokokemus. Moottoritievauhdeissa hytin äänentaso kiipeä tavanomaista korkeammalle, mutta jäykkä alusta alkaa tuntumaan hieman mukavammalta. Kevyt ja jäykkä perä lähtee helposti luistoon, sillä taka-akselin päällä ei ole kuin tyhjä lava.
Takaveto päällä Ranger tarjoaa hanuria auliisti keulan rinnalle ja lumisessa kelissä Fordin ratissa alkaakin helposti lapsettamaan. Koeajoversiossa on alla nastarenkaat, mutta etupainoisen rakenteen ansiosta pitoa ei riitä juuri nimeksikään. Sen vuoksi etenemiseen kannattaa liukkaalla käyttää nelivetoa, sillä paikalleen sutimaan jääminen ei ole Rangerin kohdalla tavatonta.
Neliveto kytketään sähköisesti vaihdevalitsimen vieressä olevasta namiskasta, joka on kolmiasentoinen. Takavedon lisäksi on tarjolla pitkä ja lyhyt neliveto. Optiona on tarjolla tasauspyörästön lukot.
Pikkuruinen diesel-moottori
Fordin konepellin alla on 2,2-litrainen turbodiesel, joka on auton luonne huomioiden melko vaisu valinta. Sen voimanlähteenä voisi hyvin kuvitella kiihkeäksi kutitetellun 6-sylinterisen dieselin tai vaihtoehtoisesti muhkean vaparibensakoneen. 2,2-litraisen Duratorq-motin lisäksi listalla on onneksi myös jämerämpi 3,2-litrainen diesel-pata.
Koeajoversion 2,2-litrainen pannu tuottaa kuitenkin aivan riittävät kyydit, mutta lisätunnelmaa haluavan kannattaa varmasti valita kookkaampi moottorivaihtoehto. Sen teholukema on 200 hv ja vääntömomentti 470 Nm. 160 hv:n 2,2-litraisessa vääntöä on 385 Nm:n edestä.
Pienempi diesel-pata on varsin karkean kuuloinen ja erityisesti kylmällä koneella kuulostaa siltä kuin konehuoneessa olisi jotain irti. Toisaalta rouhea äänimaailma sopii hyvin muutenkin rouheaan Rangeriin.
Fordin automaattiaski edustaa perinteistä linjaa ja 6-lovinen automaattilaatikko hoitaa hommansa ilman moitteita. Se ei luonnollisesti ole sieltä hienostuneimmasta päästä, mutta pick-upiin tavanomainen aski sopii.
Kulutus on kohtuullista, sillä oli kyseessä millainen tahansa ajosuorite, pysyttelee kulutus 10 litran tuntumassa. Siihen ei juuri vaikuta peräkärryn veto saati kaupunki- tai matka-ajo. Rangerissa on myös start-stop –toiminto, joka tuntuu tällaisen auton kohdalla hieman turhalta varusteelta.
Super-hytti? No ei niin kauhean super
Fordin sisusta on moderni ja konsernin sukunäköä piisaa. Vaikka Ranger on selkeästi hyötyauto, löytyy siitä kosketusnäyttö, monitoimiratti ja muutenkin mukavan kattava perusvarustelu. Jakkarasta saa mukavan ajoasennon, mikä on iso plussa.
Koeajoversion tarkka mallimerkki on Ranger Super Cab, mutta se saattaa johtaa hieman harhaan. Ranger Super Cab on vain kaksipaikkainen ja kaksiovinen. Etuistuinten takana on onneksi mukavasti säilytystilaa. Tämä on välttämättömyys, sillä ilman kuomua lavalla olevat kamat ovat säiden armoilla. Tämä ei Texasin leveyspiireillä juuri haittaa, mutta kotimaan räntäsateella kauppakassit on kiva saada sisätiloihin.
Enemmän tilaa tarvitsevan kannattaa laittaa rahansa Double Cab –versioon, joka on neliovinen ja viisipaikkainen Ranger. Rehellisesti sanottuna se on ehdottomasti käyttökelpoisempi versio, sillä kaksipaikkaisuus ja kaksiovisuus tekee penkkien takana olevan tilan hyödyntämisestä vaikeaa. Penkit ovat hankalat ja työläät kääntää. Double Cabissa kaupan päälle saa viisi istuinta, mikä laajentaa Rangerin käyttöpotentiaalia huomattavasti. Toisaalta se tietysti syö lavatilaa.
Ranger on raakaan työkäyttöön tehty pick-up, jolla on ilo vetää kuormaa. Reilun tonnin painoisia kuormia ei kärryllä vedettäessä juuri huomaa ja itse asiassa käytös on lastattuna tyhjää autoa parempaa. Alustasta tulee mukavampi ja kokonaisuudesta tasapainoisempi.
Se kiskoo 3500 kiloa
Vetokykyä on kaikissa koneversioissa 3500 kiloa, mikä onkin Rangerin ehdoton valttikortti. Mikäli ajatus on kuljetella vetopainon rajamailla olevia lasteja, saattaa laimein diesel-moottori olla pulassa tehtävän äärellä.
Super Cab –versiossa lava on 1,8 metriä pitkä ja Double Cabissa 1,5 metriä. Pienemmällä kopilla varustetun lavan vetoisuus on siis melko paljon suurempi, joten jos pohdinnassa on ennen kaikkea kuljetuskapasiteetin maksimointi, tarjoaa Super Cab mukavasti lisää tilaa.
Lavalle mahtuu kummassakin tapauksessa vaikkapa puukuorma, crossipyörä tai hyvä määrä työkoneita. Mikäli päälle heittää kovin katon, pienenee tila merkittävästi. Samalla lasti on kuitenkin pois sään armoilta.
Ford Ranger on luotu koviin olosuhteisiin ja sen kanssa pärjää hyvin maastossa. Maavara on 229 mm ja kahluusyvyys maksimissaan 80 senttiä. Nelivedolla pärjää tiukemmissakin patikoissa. Mm. Off Road –pack –varustepakettiin kuuluu sähköinen tasauspyörästön lukko, jota ilman ei kannata lähteä möyrimään kaikkein vaikeimpiin maastoihin.
Vaikka Ranger onkin ehta työkalu, perustelee se paikkaansa myös henkilöautomaisessa käytössä. Kukapa ei olisi joskus tuskaillut liian pienen tavaratilan kanssa tai manaillut sitä, että auton perässä täytyy pienenkin kuljetustarpeen ratkaisemiseksi vetää kärryä.
Viisipaikkaisena Ford on hyvä korvike pakettiautolle, sillä pick-up on pakua huomattavasti rouheampi ja tyylikkäämpi vaihtoehto kuskille, joka tarvitsee kuljetuskapasiteettia. Ja mikäli tuntee tarvetta ajoittaiselle metsässä möyrimiselle, on Ranger kotonaan myös siellä.
Tuomas Rajala
Kehuja: vetokyky, tunnelma, ulkonäkö, ajamisen ilo
Parantamisen varaa: laimeahko moottori
Ford Ranger Super Cab Limited 2.2 TDCi 160 hv A6 4x4: | |
Moottori: | 4-sylinterinen, 2198 cm3 turboahdettu dieselmoottori |
Teho: | 160 hv (118 kW) |
Vääntö: | 370 Nm @ 1500-2500 rpm |
Kiihtyvyys: | 12,8 s. |
Huiput: | 175 km/h |
Vetotapa: | Neliveto |
Vaihteisto: | 6-vaihteinen automaattivaihteisto |
EU-kulutus: | 7,8 l / 100 km |
CO2-päästöt: | 207 g /km |
Mitat (pit/lev/kork): | 5326mm/1860mm/1804mm |
Paino: | 2150 kg |
Koeajoauton hinta: | 52 380€ |

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Ford Ranger
Myytävät Ford Ranger -autot
kaupankäyntiin Nettiauto.com
mobiililaitteissa Omat ajoneuvot
Samankaltaisia artikkeleita
Katso kaikkiFord Ranger Raptor - Vauhdilla vaativimmissakin maastoissa
Ford Focus Active Wagon - mökkiteiden perusfarmari
Ford Fiesta Flexifuel - tankatessa omistaja voi hymyillä