Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 39 648   0

Hummer H1: City-tankki

Hummer H1: City-tankki
  • Hummer H1
  • Hummer H1
  • Hummer H1
  • Hummer H1

Tarina kertoo, että Hummer H1:stä on kiittäminen Arnold Schwarzeneggeria. Kalifornian kuvernööri nimittäin vaati saada itselleen Persianlahden sodassa näkemänsä Humveen. Iso-Arskan pyyntö otettiin tosissaan ja näyttelijälle valmistettiin sotilasajoneuvosta katukelpoiseksi muovattu versio.

Autoon fanaattisesti suhtautuvan Schwarzeneggerin tallista löytyy useita eri Hummer-versioita. Action-tähden hommista politiikkaan siirtynyt mies on kantanut ilmastonmuutoksesta huolta muuttamalla omia H1:ään ympäristöystävällisemmiksi. Yksi Hummereista kulkee nykyisin bio-dieselillä.

Hummer H1 on pitkälti kantaisänsä Humveen kaltainen, mutta siviiliversiosta puuttuvat aseistus, sekä suojavarustus. Lisäksi sisustaa on tehty sotilasajoneuvoa käytännöllisemmäksi. Käytännöllisyydestä voi tosin olla montaa mieltä.

Erinomaiset maasto-ominaisuudet on säilytetty ennallaan. Auton raideleveys lähentelee kahta metriä, joten se käyttäytyy maastossa vakaasti ja on ahtailla kaupunkiteillä raivostuttavan leveä.

Auto painaa reippaat 3000 kiloa ja Suomessa se rekisteröidään kuorma-autoksi. Kovasta painosta huolimatta se kiipeää tarvittaessa 72 astetta jyrkkää mäkeä ja normaalirengastuksella se kykenee kiipeämään 56 cm korkean esteen yli. Ne ovat ominaisuuksia, joita ei katumaasturista löydy.

Kiperissä paikoissa Hummerin rengaspaineita voidaan laskea ohjaamosta käsin, jolloin se kiipeää ylös hankalimmistakin koloista. Tosipaikan yllättäessä 5000 kiloa kannatteleva vinssi hilaa tankkerin pois pinteestä.

Nettiauto pääsi koeajamaan yksityisellä myyjällä myynnissä olevaa liekkimaalattua Hummer H1:tä.

Mittasuhteet pielessä

Hummer H1: City-tankki

H1 on massiivisen kokoinen auto, joka vaikuttaa ensi näkemältä yllättävän matalalta. Korkeutta autossa on pakettiauton verran, mutta muihin mittoihin suhteutettuna Hummer näyttää siltä, että sen kattoa on madallettu.

Koeajettu H1 on rakennettu kokonaisuudessaan uudelleen FAW D-Signin kustomointipajalla Tuusulassa. Sen mustaa maalipintaa koristavat oranssit liekit ja sisätilat on laitettu kokonaan uusiksi. Sisustassa on noudatettu armeijahenkistä linjaa, mikä sopii autoon kuin nyrkki silmään.

Auto on vaikuttava ilmestys, joka herättää jopa pelonsekaisia tunteita. Se on maasturi, jonka rinnalla useimmat maasturit näyttävät leluautoilta. Pakko myöntää, että kyytiin hyppääminen jännittää. Sitä katsellessa muut autot tuntuvat kovin haurailta.

Koeajo alkaa Vantaalla sijaitsevalta omakotitaloalueelta. Lumen vuoksi kaventunut pihatie tuntuu H1:lle aivan liian kapealta. Sen ratissa on pakko ajaa kieli keskellä suuta, etteivät tien reunaan parkkeeratut autot rusennu sen alle.

Pian suureen kokoon kuitenkin tottuu ja 6,2 –litraisen voimanlähteen raaka mylvintä alkaa rauhoittaa mieltä. Hummerin ratissa voi oikein tuntea, kuinka tankki tyhjenee puutarhaletkun paksuisten suuttimien työntäessä dieseliä koneeseen. Myyjän väite 16 litran keskikulutuksesta tuntuu lähinnä vitsiltä.

H1 on ajomiehen auto


Hummer on selkeästi ajomiehen auto. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Valot, lämmityslaite ja lasinpyyhkijät toimivat vanhanaikaisilla keinukytkimillä ja oikean namiskan löytäminen tapahtuu yrityksen ja erehdyksen kautta.

Koeajolenkin alussa vastaantulevat autot vilkuttelevat valojaan Hummerin kulkiessa lyhdyt pimeänä. Vilkuttelu tuntuu naurettavalta, koska lumisessa maisemassa tankkerin kokoinen liekitetty auto tuskin jää huomiotta ilman valojakaan.
  • Hummer H1: City-tankki
  • Hummer H1: City-tankki
 

H1:n pienikokoinen ratti vaikuttaa huvittavalta isokokoisen auton hytissä. Ohjaus on yllättävän kevyt ja hyvä niin. Leveällä raidevälillä ja isoilla renkailla varustettu auto ei meinaa sopia muiden autojen auraamiin uriin ja siitä syystä Hummeria joutuu ohjaamaan jatkuvasti.

Ohjaaminen ei tosin haittaa, koska sen ajaminen on silkkaa hauskuutta. Alkujännityksen jälkeen auton kanssa pääsee helposti sinuiksi ja mieli alkaa hamuta tiettömille taipaleille. Vajaan metrin lumikerros ei kuitenkaan houkuttele ajamaan itseään pussiin, koska kuorma-auton painoista autoa ei kovin helposti hinata kuiville.

Kantti loppuu ennen ominaisuuksia


H1 on auto, jonka puikoissa kuskin kantti loppuu ennen auton ominaisuuksia. Sen nousukyky on hämmentävä ja 41 cm:n maavara on todella korkea. Se ei jää jumiin isoissakaan kinoksissa, vaikka kuljettajan näkökulmasta tilanne ajautuisikin uhkaavaksi. Omistajan varoitus huonosta etenemiskyvystä lumessa on aremmalle kuskille vahvaa liioittelua.

Koeajopäivinä erittäin huonoksi äitynyt ajokeli ei Hummerin ratissa tunnu. Se etenee muutaman kymmenen sentin sohjossa vaivatta. Ainoan ongelman muodostaa heikko näkyvyys, mikä johtuu väärään asentoon jumittuneen lämmityslaitteen muodostamasta huurtumisesta. Oman lisänsä tuo autonvalmistuksen historian huonoimmat pyyhkijät.

Hummerin kyydissä ihmisestä tulee välittömästi lapsi. Sen uskomattomat etenemisominaisuudet saavat sisäisen pikkupojan irti ja aina välillä reitti osuu ”vahingossa” kaistojen välissä oleviin lumipenkkoihin, joista H1 ponnahtaa kivuttomasti yli. Ajaessa tulee olo, että auto menee läpi vaikka tiiliseinästä, kunhan vauhtia on riittävästi.

Auton suurin ongelma on se, että kaupungissa on hankala löytää sen ominaisuuksia vastaavia ajopaikkoja. Isolla tiellä H1:n ajaminen on silkkaa piinaa, kun vapaasti hengittävä auto jaksaa kulkea vain noin 100 km/h. Ja sekin tuntuu hytissä isolta vauhdilta.

Ankaran lumipyryn pilaama tie on Hummerille taivas, mutta aura-autot pilaavat tunnelman liian pian pyryn jälkeen. Eivätkä auton ominaisuudet edes pääse omistajan mukaan oikeuksiinsa talvikelillä. Renkaat kun eivät kuulemma pidä kunnolla lumisella pinnalla.

Juttukumppaneita riittää


Yksi H1:n leimallisimmista piirteistä on kuskista riippuen joko negatiivinen tai positiivinen asia. Hummer nimittäin vetää puoleensa kiinnostuneita katseita ja juttukumppaneita. Jos H1:llä ajaa varaosaliikkeen pihaan, on suosio taattua.

H1 jakaa mielipiteet kahteen leiriin. Sitä joko vihaa tai rakastaa. Vihaajat ovat usein ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet sen kyydissä, saati ajaneet sillä. Sen rakastajat ovat päässeet kokemaan auton ylivertaisen hauskuuden.

Hummeria kauppaava yksityinen myyjä on kaupannut autoaan useampaan otteeseen, mutta sopivaa ostajaehdokasta ei ole kiinnostuksesta huolimatta löytynyt. Hän vakuuttaa auton olevan kestävä ja luotettava peli. Yksi myyntiä hidastava tekijä saattaa olla liekkimaalaus.

Ainakaan hinnasta myynnin ei pitäisi olla kiinni. 28 000€ maksava auto on myyjän mukaan Euroopan halvin H1.

Tuomas Rajala
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Hummer H1

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Hummer H1 -autot

test
Hummer H16.5, '98, 218 tkm
65 650 €
test
Hummer H16.5, '97
20 000 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Hummer koeajoja

Kaikki koeajot »
Tyypit: Hummer H2

Tyypit: Hummer H2

Mercedes-Benz A250e – Viriili plugarihybridi

Mercedes-Benz A250e – Viriili plugarihybridi

Alfa Romeo Stelvio – Enemmän kuin katumaasturi

Alfa Romeo Stelvio – Enemmän kuin katumaasturi

Renault ZOE – Pieni, mutta pippurinen sähköauto

Renault ZOE – Pieni, mutta pippurinen sähköauto

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini