Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 24 751  

Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn

Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily
 • Iveco Daily

Jos jollekin asialle ei näy loppua, niin se on Suomen väliaikainen autoverotus. Tänä päivänä se on saavuttanut jo yli 60 vuoden iän.

Eläkkeelle se ei taida kuitenkaan koskaan päästä. Suomen autoileva kansa tai paremminkin autoalalla toimivat ovat koettaneet kautta aikain löytää konsteja tämän lisäkulun poistamiseksi, tai ainakin pienentämiseksi. Traficomin ajoneuvojen perusluokissa on matkailuauto, johon sovelletaan vapautta autoverosta. Iveco Finland on nyt toteuttanut jättimäisen Iveco Dailyn siten, että se täyttää nämä matkailuauton kriteerit verottajan suuntaan.

Otetaan iso Daily, viedään se Verhoomo Sorsalle, ja kas, meillä on matkailuautolle asetetut vaatimukset täyttävä, pakettiauton vaatteissa oleva ajoneuvo. Varsinaisia matkailuautoja valmistetaan toki maailmalla kiihtyvään tahtiin, mutta sellainen syntyy myös ”vakiopakettiautosta”, kun varustelu täyttää Traficomin määräykset.

Tässä karkea lista vaatimuksista: oltava istuimia ja pöytä, jotka voidaan poistaa; makuupaikkoja (jotka voidaan muuntaa myös istuimista); keittomahdollisuus; säilytystiloja; yli 2 500 kilogramman omamassa; majoitustilan seisomakorkeuden on oltava 1,85 metriä 1,3×0,4 metrin alueella; kylmäsäilytystila sekä majoitustilan lämmitin.

Tällä reseptillä syntyy tavallisesta Dailystä autoverosta vapaa matkailuauto. Näistä pakettiautoista jalostetuista matkailuautoista käytetään arkikielessä nimitystä retkeilyauto. Niitä saa tietenkin tehdasvalmisteisenakin, mutta Suomessa retkeilyautoja rakennetaan pakettiautoista ”autovero mielessä”.

Retkeilyauto ja pakettiauto samoissa kuorissa

Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn

Kun Iveco Dailyn lähes suurimmasta koriversiosta (16 m³) toteutetaan matkailuauto, onkin tuloksena retkeilyauto, jossa majoitustilan lisäksi on takana vielä isonkin pakettiauton verran tilaa. Pitkä- ja korkeamallinen Daily on todella suuri ajoneuvo.

Kokonaispaino on kuitenkin ”vain” 3 500 kilogrammaa, joka mahdollistaa sen kuljettamisen B-luokan ajokortilla. Ja tietenkin se rajoittaa hyötykuorman määrää. Koeajettu Daily sisälsi myös paljon varusteita, joita tarvitaan kuorma-autoksi rekisteröitäessä (mutta se onkin sitten jo toinen juttu). Mukana olivat jo muun muassa hätäjarrutustoiminto sekä rengaspaine- ja kaistavahti. Rakenteellisesti Daily on valmis rautajousineen (lehti) ja rengastuksineen myös järeämpään kuorma-autoluokkaan.

Tässä retkeilyautoksi varustellussa mallissa asumis- ja tavaratilat on erotettu kiinteällä väliseinällä. Ohjaamo ja asumistila muodostavat yhtenäisen tilan, joka myös lämpenee säännösten mukaisella lämmittimellä. Koeajoautossa oli tähän tarkoitukseen ilmaa lämmittävä Webasto, joka etelän talvihelteillä muutti tilan lähes saunaksi. Etupään tilaan on käynti etuovista sekä oikeanpuoleisesta liukusivuovesta. Käyskentely ohjaamon ja majoitustila/matkustamon välillä on helppoa suuren ja korkean tilan sekä tasaisen lattian johdosta.

Tilava takakoppa

Takakoppaan on käynti vain takaovien kautta. Kopan mitat ovat 3,27×1,78×1,89 (PxLxK), joten tilaa 11 kuutiometrin verran. Näin retkeilyautoksi rekisteröitynä tulevatkin helposti vastaan painorajat, kun laitteen omamassa on 2 860 kilogrammaa.

Takakoppaan mahtuu helposti mönkijä tai vaikkapa moottorikelkka niin painon kuin ulkomittojenkin puolesta. Pyöräkoteloiden väli on 1,3 metriä, joten siitä edellä mainitut selviävät. Monenlaista harrastusvälinettä mahtuu siis retkeily-Dailyn uumeniin. Siellä ne ovat suojassa kuralla ja loskalta sekä myös pitkäkyntisten katseilta.

Tavaratilan käytettävyyttä lisää vielä läpilastausmahdollisuus. Väliseinän lattianrajassa on 1,20 metriä leveä ja 280 millimetriä korkea aukko luukulla. Luukku avattuna mahtuu mukaan melkoinen nippu kakkosnelosia, joiden pituus 5,65 metriä. Aivan äärimmilleen tungettuna sopii sisuksiin 5,78 metrin mittainen porakanki tai muu vastaava. Peräkopan hyvä led-valaistus lisää viihtyisyyttä, jos vaikka tulee jotain huoltohommia eteen. Auton kokonaispituus on 7,27 metriä.

Ja sitten majoitutaan

Varsinaiset matkailuauton kriteerit sijaitsevat auton etupäässä, ja vielä tarkemmin sanottuna ohjaamon takana. Kojelauta, mittaristo ja hallintalaitteet ovat kuin mistä tahansa Dailystä. Ilme on viime syksynä esitellyn uudistuneen Dailyn mukainen (asiasta tarkemmin lehdessämme 7/2019).

Tyypillisestä pakettiautosta poiketen retki-Dailyssä on ohjaamossa erillisistuimet. Koeajetussa autossa ne olivat tyylikästä ja paksua nahkaa. Sama verhoilumateriaali oli käytössä myös matkustamon istuimissa. Auto on rekisteröity viidelle, joista jokainen matkustaa hyvin tiloin varustettuna. Kaikki istuimet ovat tukevaa ”linja-autokamaa”.

Matkailuauton vaatima makuualusta on normaalitilanteessa laskostettuna väliseinään. Takapenkit alas kaadettuna se saadaan ”makaamaan” penkkien päälle omien, irrallisten tukien varaan. Tilaa on välttävästi kahdelle aikuiselle. Ehkei tarjolla ole sitä maailman parasta punkkaa, mutta verottajan kriteerit täyttyvät, se riittää.

Vaadittava jääkaappi (12 V) on kuljettajan istuimen takana ja se on sijoitettu hieman irti lattiasta, jolloin takana olevalla penkillä istuvan jalat mahtuvat jääkaapin alle, ja matkustaminen penkillä onnistuu. Jääkaapin päällä on ruokapöytä/kirjoitustaso sekä muutama 230 voltin pistorasia ja usb-liitin nykyelektroniikan lataukseen. Takapenkkien välissä on toinenkin kiinteästi asennettu pieni pöytä. Se taittuu helposti kaasujousella ylös ja alas.

Keittohommiin

Keittomahdollisuuden kajuuttaan tuo katon rajaan, jääkaapin yläpuolelle asennettu verkkovirtakäyttöinen (230 V) mikroaaltouuni. Maasähkö autoon otetaan sisään Defan miniliittimellä vasemmasta etukulmasta. Kartanlukijan penkin alla on lisäakku jääkaappia ja muita sähkölaitteita varten. Verovapauden edellyttämää säilytystilaa on enemmän kuin paljon. Sitä on pitkin koko ohjaamon; ovissa monta kaukaloa, kojelaudan päällä kannelliset kaukalot molemmin puolin, väliseinään on tehty suuri kaukalo varustelijan logoin varustettuna ja katon rajassa on kaksikin suurta hattuhyllyä, joista ylempään mahtuisi vaikka pieni ihminen nukkumaan.

Väliseinään rakennetun kaukalon myötä mukaan on saatu tilaa myös vähän paremmille äänentoistolaitteille. Lisävahvistimella varustettu audiojärjestelmä tekee retkeilyautosta lähes bilebussin, Soundit ovat todella vahvat ja tunnelmaa lisää vielä Verhoomo Sorsan toteuttama tähtitaivas auton katossa (led-valot). Nykyajan mukaisesti lisävaloja ja muita -toimintoja ohjataan ohjelmoitavalla kosketusnäyttöpaneelilla. Tässä autossa se oli sijoitettu taustapeilin paikalle.

Kaapille kyytiä

Dailyn rattiin kiivetessä auton suuri koko hieman huolestuttaa. Pelko on kuitenkin aivan turhaa, jos vain pitää mielessä auton korkeuden, 2,66 metriä. Näin ei matalissa paikoissa pääse tapahtumaan yllätyksiä. Muilta osin ei suurista mitoista ole haittaa. Pitkä akseliväli (4,1 m) ei tuota ongelmia, ainakaan tasamaastossa. Ehkä ainut muistettava seikka on pitkä peränylitys, jolloin vetokoukun kiinnityspalkit laahaavat helposti maata kumpuilevassa maastossa. Asia on syytä huomioida pikkuteillä ajellessa.

Ohjaamoon kiipeämistä ovat helpottamassa ruostumattomasta teräksestä valmistetut astinlaudat. Auton oikealla puolella se kattaa myös liukuoven.

Konehuoneen puolella käskyä antaa kolmelitrainen ja neljäsylinterinen dieselmoottori, josta tehoa irtoaa 158 kilowattia (210 hv). Vääntöä on tarjolla nelipyttyiselle moottorille mukavat 470 newtonmetriä. Hyvä vääntö yhdessä Hi-Matic-automaattivaihteiston kanssa tekee ison kaapin ajamisesta todella helppoa.

Kookas auto plus iso moottori tarkoittaa yleensä suurta kulutusta. Koeajosession aikana päästiin noin tuhannen kilometrin matkalla 10,92 litran kulutukseen sadalla. Ajo oli pääsääntöisesti reipasta, eikä liikennevaloihinkaan jääty ihmettelemään. Mukana oli myös hieman kärrynvetoa, joten luku on näin tarkastellen kohtuullinen näille mitoille.

Ivecon automaattivaihteisto on käytettävyydeltään erinomainen. Vaihdevivun sompailu on kevyttä ja yllätyksetöntä. Ja pisteenä iin päällä on pysäköintitoiminnon kytkentä, joka tapahtuu yksinkertaisesti vivun yläosassa olevaa P-nappia painamalla. Sähköisen käsijarrun kytkin on aivan vaihdevivun läheisyydessä, joten käden hamuilu vähenee. Käsijarrun käyttöön liittyy myös asetuksia, joilla seisontajarru kytkeytyy pois päältä liikkeelle lähdettäessä automaattisesti. Vaihdevipu voisi olla lyhyempikin toimintojen suorittamiseksi, mutta nykyiselläänkin se istuu hyvin pakettiauton ajoergonomiaan.

Komentosillalta nähtyä

Mittaristo on perinteinen analoginen, sopivasti digitaalisuudella höystettynä. Mittarikeikkojen välissä on pieni näyttö, johon voi valita eri infotoimintoja. Ehkä käytännöllisin niistä on suurin ja selkein numeroin näkyvä nopeusnäyttö. Samaan näyttöön tulee myös vakionopeudensäätimen asetukset. Vakionopeudensäätimen ja nopeudenrajoittimen toimintojen oppiminen vie hieman aikaa ennen kuin kaikki sujuvat kivuttomasti. Mutta kun proseduuri on hanskassa, on vakionopeudensäätimen käyttö pelkkää juhlaa. Toiminnon kruunaa vielä adaptiivinen ominaisuus, eli auton nopeus säätyy edellä ajavan nopeuteen säädetyssä rajassa. Homma toimii hienosti niin moottoritieajossa kuin ruuhkaliikenteessä aina pysähdyksiin asti, jos edellä ajava näin tekee. Moottoritien rampille poistuvan, edellä ajavan autonkin Daily hylkää lähes nopeutta pudottamatta.

Ajonaikaiset toiminnot on sijoitettu kaikki ohjauspyörään, joten siitä ei tarvitse startin jälkeen juurikaan irrottaa. Nappeja on paljon, mutta onneksi ne ovat suuria ja pimeälläkin riittävästi valaistuja. Ratti itsessään on henkilöautoluokkaa, tukeva ja tyylikäs. Alareunakin on viistetty urheiluautomaiseen tapaan.

Varsinainen kunniamaininta täytyy antaa ison Dailyn ohjaustuntumasta. Sähköisesti tehostetun ohjauksen myötä suurenkin auton käsittely on helppoa ja ennen kaikkea tarkkaa. Tarjolla on myös kevyempää ohjausvastetta tarjoava city-asento. Ero näiden kahden asetuksen välillä on hienoinen, mutta havaittava. Normaaliasetuksellakin tämän ison auton ratin pyörittely on kevyttä ahtaissakin paikoissa, joten city-asennon hyödyntäminen unohtuu helposti.

Huomionarvoista on ohjauksen luonnollinen palauttaminen kaikissa nopeuksissa. Se ei missään kohtaa oikaissut pyöriä liian nopeasti tai turhan hitaasti. Myös moottorin ja voimansiirron hallintaan on tarjolla ärhäkkäämpi asetus. Sen ero vakioon oli vaikea havaita.

 • Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn
 • Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn
 

Hämmästyttävän vakaa

Iso Daily tarjoaa todella tasaista menoa ihan moottoritienopeuksiin asti. Peräpeilissä on satasen lätkä, joten siltä osinkin voi pitää vauhtia. Koeajon aikana länsirannikkoa riepottelivat reippaat tuulet, joskaan sitä kaikkein kovinta myrskyä (31 m/s) ei päästy kokeilemaan Ivecon puikoissa.

Kaiken kaikkiaan auto aiheutti hämmästyttävän kokemuksen tuulisissa oloissa ajosta. Se on nimittäin täysin tunnoton tuulille. Käytössä on sivutuuliavustin, joka toimii täysin ilman kuljettajan havaintoa sen peliin puuttumisesta. Hämmästys on siksikin aiheellinen, että auto oli siitä suurimmasta päästä ja tuulipintaa oli näin tarjolla reilusti.

Tuhti varustepaketti

Koeajoauto oli siis varusteltu Verhoomo Sorsan toimesta matkailuauton rekisteröintikriteerit täyttäväksi. Edellä mainittujen lisäksi Sorsalla on tehty takakopan vaneriverhoilu eristyksineen, lisäkaukovalojen asennus ohjaamon yläreunaan ja takayläspoilerin sekä peruutuskameran asennus taakse.

Lisäksi auto sisälsi jo pitkän listan tehdasasenteisia varusteita, joita on totuttu näkemään henkilöautoissa, kuten bluetooth-liitäntä älypuhelimeen, navigaattori jne. Retkeily-Dailyssä on ainesta moneen lähtöön, oli sitten kyseessä työ- tai huvikäyttö. Ajaminen on ainakin aina huvittavan helppoa. Keittiö, sänky ja konttorikin kulkevat samalla helposti mukana. Hintalappuun tälle autoverosta vapaalle jättiläiselle kirjoitetaan 77 860 euroa, sisältäen arvonlisäveron.

Esa - Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Iveco Daily

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Iveco Daily -autot

test
Iveco Daily3.0, '20, 200 km
73 160 €
test
Iveco Daily3.0, '20, 8 tkm
75 550 € (ALV väh.kelp.)
test
Iveco Daily2.3, '20, 25 tkm
46 890 € (ALV väh.kelp.)
test
Iveco Daily3.0, '21, 500 km
test
Iveco Daily3.0, '21, 300 km
58 000 € (ALV väh.kelp.)
test
Iveco Daily3.0, '20, 9 tkm
47 400 € (ALV väh.kelp.)
test
Iveco Daily3.0, '21, 1 tkm
73 160 € (ALV väh.kelp.)
test
Iveco Daily2.3, '21, 1 tkm
48 980 € (ALV väh.kelp.)
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Iveco koeajoja

Kaikki koeajot »
Iveco – Daily uudistui sisältä ja edestä

Iveco – Daily uudistui sisältä ja edestä

Erinomaisen ajomukavuuden maasturi BMW X1 xDrive25e - BMW Hybridimallisto osa 3
MAINOS
Video Icon

Erinomaisen ajomukavuuden maasturi BMW X1 xDrive25e - BMW Hybridimallisto osa 3

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Opel Corsa – Sydämeltään ranskalainen

Opel Corsa – Sydämeltään ranskalainen

BMW 330e Touring xDrive on sporttinen perhefarkku - BMW Hybridimallisto osa 2
MAINOS
Video Icon

BMW 330e Touring xDrive on sporttinen perhefarkku - BMW Hybridimallisto osa 2