Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 20 281   0

Kia Rio - Korealainen kansanherkku

Kia Rio - Korealainen kansanherkku
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio
 • KIA Rio

Kia Riossa kaikki automaailmasta löytyvät raaka-aineet on sekoitettu siistiksi paketiksi kohtuulliseen hintaan. Lisäksi takuu on seitsemän vuotta.

Bibimbap on korealainen kansanruoka, jota voisi verrata meikäläiseen pyttipannuun. Itse sana merkitsee sekoitusta. Valurautaiseen pataan asetellaan ensin siistissä järjestyksessä riisiä, kasviksia ja kaikkea muuta mitä kaapista sattuu löytymään. Sitten huolellinen asetelma sotketaan chilitahnaan niin, ettei padasta löydy yhtä ainoaa valkoiseksi jäänyttä riisinjyvää. Lopputuloksena on herkullinen ateria, jonka hinta-laatusuhteeseen voi luottaa aina.

Ehkä Kia Rion taustalla vallitsee bibimbap-filosofia? Kaikki automaailmasta löytyvät raaka-aineet on sekoitettu siistiksi paketiksi kohtuulliseen hintaan. Chili, joka mahdolliset laatuvirheet allensa peittää, on autolle läiskäisty seitsemän vuoden takuulappu.

Kian Euroopan ja Suomen valtaaminen sai alkunsa 2000-luvun alussa ja on edennyt vakuuttavalla tavalla. Hinta ja laatu ovat sanapari, joka edellä Kia on lähtenyt hakemaan asiakkaita Aasian ulkopuolella. Niiden takeeksi nouseva autojätti tarjoaa tavaramerkiksi muodostuneen pitkän takuuajan. Konsepti toimii, sillä lyhyessä ajassa Kia on noussut eri segmenteissä Euroopan suosituimpien autojen joukkoon.

Voittavaa reseptiä ei ole lähdetty tuunaamaan

Kia Rio - Korealainen kansanherkku

Kia Rion menestysresptin pääaineikset näyttivät löytyneen jo edellisen sukupolven versiossa. Edellinen Rio myi maailmalla lähes 500 000 kappaletta, mikä on huima luku. Suomessakin Rio on noussut oman luokkansa ykköseksi. Tästä näkökulmasta on ymmärrettävää, ettei voittavaa reseptiä ole tohdittu liiaksi muuttaa. Koreassa on keksitty resepti, joka maistuu nyt erityisesti eurooppalaisille.

Yksi keskeinen syy menestykseen liittynee Rion muotoiluun. Kia Rio tarjoaa sopusuhtaisen ja suoraviivaisen vaihtoehdon niille eurooppalaiseen autoestetiikkan totuttautuneille, joille erityisesti japanilainen automuotuilu on ollut vaikeasti sulatettavaa. Tämä Korean alfaromea ei häpeä ulkoiselta olemukseltaan luokkansa haastajille.

Uudessa autossa on tehty pientä litistystä korkeussuunnassa ja vastaavasti venytystä leveys- ja pituussuunnissa. Neljännen sukupolven Rio jatkaa edeltävän polven muotokieltä ollen kuitenkin ulkoiselta olemukseltaan hieman aiempaa tymäkämpi. Euroopasta autoa löytää vain hatchbackina kun taas Pohjois-Amerikasta löytyy myös sedan-malli.

Aiempi menestys ei tietenkään ole tae Rion koville myyntiluvuille tällä kertaa. Pikkuautojen b-segementissä käydään nimittäin aiempaakin kovempaa kamppailua. Verrokkiryhmästä löytyy sellaisia kärryjä kuin Toyota Yaris, Ford Fiesta ja Volkswagen Polo. Kaikki ovat tuoneet areenalle uudistettuja konseptejaan. Kisaa käydään nyt erityisesti taloudellisuudessa ja monikäyttöisyydessä. Pikkuautolta odotetaan taipumista sekä pienikulutuksiseen kaupunkiajoon että matka-ajon mukavuuteen.

Maitopurkin kokoinen moottori

Kia Rio on kiinnostavimmillaan litran kokoisella kolmisylinteriselle turbomoottorilla varustettuna. Vaihtoehtoina ovat joko 100 tai 120 hevosvoiman puksutin. Kuusiportainen manuaalivaihteisto siivittää Rion nollasta maantienopeuksiin ketterästi ja tukevasti. Kiihdytys nollasta sataan tapahtuu kohtuullisessa reilun 10 sekunnin ajassa. Ongelmat superpienellä moottorilla alkavat siinä vaiheessa kun pitäisi kiriä rekkajonon ohi maantiellä. Se on kompromissi, joka näin pienen moottorin tapauksessa vain pakko hyväksyä.

Joka tapauksessa Rioa on syytä kehua erinomaisesta ajotuntumasta niin kaupungissa kuin isommassa ajossa. Vaikka kyseessä on pieni auto, ei matkanteko kovissakaan nopeuksissa aiheuta hermoilua matkustamossa tai ohjauspyörän takana. Melutaso on auton kokoon nähden kohtuullinen  ja tunnelma sekä kaupungissa että maantiellä hyvä.

Kulutuksen osalta Rio tuottaa pienoisen pettymyksen. Pieni moottori vaatii polkemista sen verran, että kulutusta on vaikeaa saada kaupungissa alle 7 litraan satasella, eikä maantienopeudetkaan tuo merkittävää helpotusta. Tässä kohtaa Rio häviää kisan kokoluokassaan hybridillä varustetulle Toyota Yaris hybridille, jonka hinta liikkuu perusvarusteissa samassa kuin Rio täysissä varusteissa.

Moottoripuolella Rion voi valita myös hieman isommalla, nelisyterisellä 1,25 litran moottorilla. Mutta siinä missä Toyota varustaa valtaosan myymistään autoista avustavalla sähkömoottorilla, ei Kia ole tähän leikkiin lähtenyt Optimaansa ja uutta Niroaan lukuunottamatta. Eiköhän sekin päivä ole jo melko lähellä, että sähkömoottori tunkaistaan myös Rion sisuskaluihin.

 • Kia Rio - Korealainen kansanherkku
 • Kia Rio - Korealainen kansanherkku
 

Miellyttävää muotoilua myös sisältä

Jos Rion muotoilu on onnistunut ulkoa, niin samaa voi sanoa myös sisätiloista. Suoraviivainen tyyli jatkuu ulkoa sisälle. Ohjauspaneeli on sporttinen ja miellyttää niitäkin, joille kaukoidän ihmeet tuntuvat liian teknoilta ja merkkiäänien pilinä käy hermoille. Ohjauspaneelia hallitsee kelluva kosketusnäyttö, jonka myötä iso osa nappuloista on saatu riisuttua pois. Vaikka ohjaamo on pieni, onnistuu koskeutusnäyttö siitä huolimatta jäämään hitusen kuskin ulottumattomiin. Ajotietokoneeseen saa kaiken mitä toivoa sopii. Vakiovarusteena tuleva bluetooth yhteensopivuus ja älypuhelinsovellukset tuovat lohtua niille, jotka haluavat pitäytyä älypuhelimista tutussa käyttöliittymässään.

Pikkuinen Kia Rio kehuskelee olevansa luokkansa suurin. Vaikka takapenkillä ei kovin paljon suomalaisen miehen keskimittaa isommat vesselit mielellään istukaan, löytyy etupenkeiltä säätövaraa onneksi mukavasti. Takakonttitilaa on onnistuttu lisäämään lähes 40 litralla edelliseen malliin verrattuna, ja takapenkkien kaataminen luonnistuu helposti niin kuin sen nykyautoissa kuuluukin. Vauva- ja koiraperheille auto ei sovi, mutta sellaisissa perheissä, joissa lapset ovat ehtineet jo harrastusikään, voisi Kia Rion ajatella riittävän kokonsa puolesta varsin hyvin.

Koeajon Rio on kaikilla herkuilla ja niitä pieneen autoon on saatu mukaan melkoinen määrä. Saatavilla on lämmitettävää rattia, vakionopeuden säädintä, peruutustutkaa, kaistavahtia, jalankulkijoiden tunnistinta ja automaattista hätäjarrutusta.

Koeajetun auton myyntihinta kohoaa yli 22 000 euron. Tästä ei ole enää kovin paljon matkaa Toyotan Yaris Hybridiin, jonka myyntilukuja seurataan taatusti tarkkaan Kian omistavan Hyundai Motor Groupin soulilaisessa pääkonttorissa. Karvalakki Rio lähtee liikkeestä karvan alle 16 000 euron hintaan. Se on varsin kohtuullinen hinta autosta, jonka peruslaatuun ja pitkään takuuaikaan voi luottaa.

Lisää tulisuutta, kiitos

Pipimbab on leimallisesti korealainen kansanruoka. Sillä on selkeä luonne eikä sitä voi saada mistään yhtä hyvin valmistettuna kuin Koreasta. Myös Euroopassa myytävä Kia Riot valmisteaan Koreassa. Mutta mitä sellaista korealainen autotehdas voisi tuottaa, jota ei Euroopassa yhtä hyvin osattaisi itse tehdä. Kia Rio tarjoaa kaikkea mitä eurooppalainen bilisti voi autolta toivoa, mutta tujaus lisää chilitahnaa olisi ehkä vielä sittenkin tervetullutta.

Ehkä laatutason myötä Kia kerää myös oman arvon tuntoaan niin, että automerkki rohkenee rakentaa itselleen omaa leimallista persoonaansa. Lievä persoonattomuus onkin Kia Rion ehkä suurin vaiva. Se ei haittaa niitä, joille oman auton esittely ja sen luonteenpiirteistä keskusteleminen autopalstoilla ei ole niin tärkeää.

Kehuja: Muotoilu, varustelut, ajettavuuden ja käytettävyyden monipuolisuus, takuu

Parantamisen varaa: Kaipaa lisää persoonaa, luvatusta kauas jäävä kulutus

Kia Rio 1.0 T-GDI 120 hv:

Moottori:998 cm3, 3-sylinterinen turboahdettu bensiinimoottori
Teho:120 hv (88 kW)
Vääntö:172 Nm @ 1500-4000 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 10,2 s.
Huippunopeus:190 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
EU-kulutus:4,7l / 100 km
CO2 päästöt: 107 g / 100 km
Mitat (pit/lev/kork):4065 mm / 1725 mm / 1450 mm
Tavaratila:325 l
Omapaino:1160 kg
Hinta:22 129€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : KIA Rio

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät KIA Rio -autot

test
KIA Rio1.2, '19, 25 tkm
11 100 €
test
KIA Rio1.2, '18, 17 tkm
14 800 €
test
KIA Rio1.0, '19, 10 tkm
20 490 €
test
KIA Rio1.2, '19, 4 tkm
14 000 €
test
KIA Rio1.0, '17, 45 tkm
12 200 €
test
KIA Rio1.0, '19, 5 tkm
18 250 €
test
KIA Rio1.2, '19, 8 tkm
16 000 €
test
KIA Rio1.4, '17, 107 km
8 200 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää KIA koeajoja

Kaikki koeajot »
Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä