Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Mazda 2 – nätti pikkuauto

Mazda 2 – nätti pikkuauto
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2
 • Mazda 2

Uusi Mazda 2 vastaa kilpailijoiden haasteisiin poikkeavalla tavalla. Pääosaan on asetettu kuskin viihtyminen, tasokas viimeistely ja upea ulkokuori.

Mazda on pessyt kasvonsa, ja samalla siinä sivussa kaiken muunkin parin viime vuoden aikana. Uudenlainen muotoilutyyli, josta Mazda käyttää nimeä ”KODO Soul of motion”, on kahdessa vuodessa levinnyt miltei koko mallistoon.

Vuonna 2013 esiteltiin Mazda 6, joka voitti arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon samaisena vuonna. Seuraavaksi vuorossa oli pikkuveli Mazda 3, joka juhli samoissa merkeissä vuotta myöhemmin.

Tänä vuonna olikin sitten pahnueen pohjimmaisen vuoro saada osansa uudenlaisesta sukunäöstä. Ja vaikka sanonta, ”moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä”, pitääkin hyvin usein paikkansa, niin Mazda 2 on tervetullut poikkeus sääntöön.

Uuden muotoilun lisäksi, pikku-Mazda on kokenut uudistumisen kokolailla täydellisesti. Mazdan ohjenuorana on ollut tätä pienemmän kokoluokan autoa suunnitellessaan huippuluokan viimeistely, helppo käytettävyys ja kuljettajan viihtyvyys. Useimmiten tämän kokoluokan auton ostoa perustellaan vain ja ainoastaan järkisyillä.

Tilaa muotoilun ehdoilla

Mazda 2 – nätti pikkuauto

Myönnettäköön että Mazda 2:n ulkonäkö hivelee silmää, riippumatta mistä suunnasta sitä katsoo. Muotoilussa on onnistuttu ja se on hyvin samankaltainen kuin isoveljissäänkin. Autoa ei varmasti sekoita muihin merkkeihin.

Olemus on hyvin sporttinen ja varsinkin keula on suhteellisen pitkä verrattuna muuhun autoon. Sisätilat ovat usein niitä asioita, joista joudutaan tinkimään jos auton ulkomuodosta halutaan tehdä linjakkaampi.

Jossain määrin niin on myös tälläkin kertaa, mutta yllättävän hyvät tilat Mazdaan on saatu kaikesta huolimatta loihdittua. Edessä tilaa on riittämiin pidemmällekin kuskille ja tunnelma on muutenkin kuin isommasta autosta. Tosin korin kapeus kavaltaa nopeasti auton todellisen kokoluokan.

Takapenkillä tunnelma on kuitenkin melko tiivis, kun alle 170 senttisellä matkustajalla pää on miltei kiinni katossa. Jos etupenkillä istuu koripallonpelaaja, ei takapenkkiläisille jää jalkatilaa nimeksikään. Eli parhaimmat kyydit takapenkillä saakin lähinnä lapset, tai vähintään lapsenmieliset.

Taaksepäin nousevasta vyötärölinjasta johtuen, takaikkunat ovat melko pienet ja korkealla, joten maisemia ne takapenkin lapset eivät pahemmin sieltä kykene seuraamaan. Tavaratilaa löytyy perusasennossa 280 litraa ja on samaa kokoluokkaa mm. VW Polon ja Ford Fiestan kanssa.

Kattavasti varusteita

Mutta kuten mainoksissa hienosti luvataan, Mazda 2:n paras paikka on ehdottomasti ratin ja penkin välissä. Ajoasennon saa helposti mieleisekseen, ja penkit tarjoavat hyvän tuen. Auton ulkopuolen muotoiluteema jatkuu sisätiloissa, ja kojetaulu on tyylikäs ja viimeistelty.

Koeajoauton varustetaso oli nimeltänsä Premium Plus Red, ja se sisälsi milteipä kaiken tarvittavan, mukaan lukien kaistavahdin, hätäjarrutustoiminnon, pysäköintitutkan takana sekä MZD-Connectin, jolla pystyy monipuolisesti hyödyntämään älypuhelinta niin viihde, kuin hyötykäytössäkin.

Lisäksi järjestelmä sisältää navigoinnin, radion ym. suomenkielisen puheohjauksen. Navigaattorin ja radion ääniohjaus toimii selvällä suomen kielellä, kunhan oikean komentotavan ensin oppii. Jos komennot ovat vääriä, järjestelmä neuvoo käyttäjää selkein ohjein, ja systeemin käytön omaksuu kohtuullisen nopeasti.

Jos puheohjaus ei innosta, voi kojetaulussa olevaa kosketusnäyttöä operoida koskettelun lisäksi keskikonsolista löytyvällä sujuvatoimisella, HMI multimediaohjaimella. Ilmastointi on manuaalista mallia ja lisävarusteena autosta löytyi peruutuskamera, joka helpottaa pienen auton pysäköintiä entisestään. Premium Plus varustetasossa voi sisustuksen väriksi valita joko mustan tai punaisen, ilman lisähintaa.

Kolme moottorivaihtoehtoa

Moottoreiden kanssa Mazda lähtenyt eri suuntaan kuin suurin osa muista valmistajista. Kun nykysuuntauksen mukaan kaikki tekevät moottoreistaan mahdollisimman pieniä ja riittävän tehon saamiseksi ryydittävät ne turbolla tai kahdellakin, on Mazda päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun. Kakkosen pellin alla majailee 1.5 litrainen vapaasti hengittävä mylly.

Moottorivaihtoehtoja Mazdaan on siis tarjolla tasan yksi, tosin kolmena eri vaihtoehtona. Käyttövoimana on bensiini ja tehovaihtoehtona on 75, 90, ja 115 hevosvoimaiset mallit, joko manuaalina tai automaattina.

Päästöjä ja kulutusta hillitsevä Start/Stop-järjestelmä löytyy kaikista malleista vakiona. Koeajoauto oli varustettu 90 heppaisella koneella ja automaattivaihteistolla, joka maahantuojan arvion mukaan tulisi olemaan myydyimpiä malleja.

Ennakkoluulot ovat melkoiset kun istahdan kuskin paikalle ja käynnistän moottorin. Kuinka puolitoistalitrainen vapari automaatilla voisi olla kovin taloudellinen, saatikka sporttinen kuten oli luvattu. Liikkeellelähtö sujuu vaivattomasti ja ensimmäisenä huomaa erittäin kevyen ohjauksen ja terävän kaasun vasteen.

Pirteä suorituskyky yllättää

Nurkkapyöritys on äärimmäisen helppoa ja kaasua painaessa kierrokset nousevat vilkkaasti kohti punarajaa. Auton ulkomitat on helposti hahmotettavissa ja ajotuntuma on tukeva, kuin luokkaa isommasta autosta. Liikennevaloista lähtiessä ennakkoluulot alkavat pikkuhiljaa karisemaan, kun Mazda hyökkää matkaan kevyen tuntuisesti.

Moottori on erittäin kierrosherkkä ja vaihteisto toimii saumattomasti sen jatkeena. Kulunut sanonta nykyään, mutta kone tuntuu varsinkin lähdöissä huomattavasti luvattua tehokkaammalta. Matkavauhdissakin Kakkonen kulkee tukevan tuntuisesti ja potkua riittää ohituksiinkin mukavasti. Mazda 2:n moottorin toiminta on hieman erilaista, kuin nykyisten turbo-moottorien aikakautena on totuttu.

Kun turbo-moottori alkaa vääntämään jo hyvin alhaisilla kierroksilla, luovuttaa Mazdan vapaasti hengittävä moottori tehonsa vasta ylemmillä kierroksilla. Käytännössä vaihteisto vaihtaa pienemmälle hyvin herkästi, jotta kone saadaan parhaan vedon alueelle. Tasaisesti ajettaessa moottori käy alhaisilla kierroksilla ja hiljaa. Vastoin odotuksia, moottorin ”kiljuttaminen” ei nosta kulutusta niin paljon kuin voisi luulla.

Kuluttaa kohtuudella

Koeajon keskikulutus pyöri noin 6.5 litran kieppeillä satasta kohti, ja tällöin kaasujalka ei tosiaan ollut sieltä keveimmästä päästä. Kierrosherkkyytensä ansiosta kone suorastaan kerjää lisää kaasua, ja menosta tulee vauhdikasta melkein vahingossa.

Korkeilla kierroksilla koneen ääni kuuluu ohjaamoon selvästi mutta äänen sävy on saatu sovitettua jokseenkin miellyttävälle tasolle eikä se häiritse liikaa.

Moottorin värinät on myös saatu suhteellisen hyvin kuriin, eikä häiritsevää resonanssia esiinny edes kierrosalueen yläpäässä. Rauhallisessa ajossa moottori on huomattavan hiljainen ja vaihteisto hakee isompaa vaihdetta silmään jo alle 2000 kierroksella.

 • Mazda 2 – nätti pikkuauto
 • Mazda 2 – nätti pikkuauto
 

Kuin elohopea

Auton sporttista ajettavuutta on mainostettu monesta suunnasta, joten tutulle mutkatielle suunnistaessani odotukset ovat korkealla. Vaihteiston Sport-asetuksessa moottorin kierrokset pysyvät visusti ylärekisterissä ja menosta tulee entistäkin vilkkaampaa.

Kevyestä ohjauksesta huolimatta ohjaustuntuma on erinomainen. Kuljettajalla on koko ajan selkeä käsitys pyörien asennosta ja auto kulkee täsmällisesti juuri sinne mihin pitääkin.

Jousitus on jämäkkä ja auton kallistelu näin ollen hyvin vähäistä. Täydellä kaasulla vaihteisto vaihtaa napakasti isommalle vasta 7000 kierroksen kohdalla ja jarruttaessa pienempi vaihde vaihtuu hyvissä ajoin jotta kierrokset pysyvät tehoalueella. Kaikkiaan vaihteisto toimii loistavasti, eikä automaatti vähennä auton sporttisuutta tippaakaan.

Jarrut toimivat eleettömästi ja tarkasti toistuvista täysjarrutuksista huolimatta. Ajotuntuma muistuttaa mikroautoa, ja mutkaista tietä painaltaessani huomaan hymyileväni leveästi. Harvemmin on pienen perheauton ratissa näin hauskaa.

Skyactiv-teknologia

”Skyactiv-teknologian ajatuksena on tarjota johtavaa taloudellisuutta ja samalla säilyttää ajamisen hauskuus”. Suurin piirtein näin lukee Mazdan mainoslehtisessä ja koeajon perusteella tässä on onnistuttu melkoisen hyvin.

Erottuvan ulkomuodon ja taloudellisuuden lisäksi sen ajettavuus on erittäin viihdyttävää. Näissä asioissa onkin kiteytettynä tämän auton sielu ja olemus. Se on nätti ja viimeistelty pikkuauto, jolla on hauska ajaa.

Sami Puskala

Kehuja: Moottori, vaihteisto, ajo-ominaisuudet, ulkonäkö

Parantamisen varaa: Moottorimelu korkeilla kierroksilla

Mazda 2 1.5 AT :

Moottori:Nelisylinterinen, 1496 cm3 bensiinimoottori
Teho:90 hv (66 KW) / 6000 rpm
Vääntö:148 Nm / 4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 12 s.
Huippunopeus:177 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen, automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 4,8 l / 100km
CO2 päästöt:112 g/km
Mitat (pit/lev/kork) :4329mm/1789mm/1489mm
Paino:1410 kg
Hinta alkaen:24 397€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mazda 2

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mazda 2 -autot

test
Mazda 21.5, '22, 1 tkm
24 490 € (sis. ALV)
test
Mazda 21.5, '22, 1 tkm
25 900 €
test
Mazda 21.5, '22, Ajamaton
25 669 €
test
Mazda 21.5, '22, Ajamaton
26 900 € (sis. ALV)
test
Mazda 21.5, '22, 1 tkm
23 490 € (sis. ALV)
test
Mazda 21.5, '22, 1 tkm
23 400 € (sis. ALV)
test
Mazda 21.5, '22, 1 tkm
25 900 €
test
Mazda 21.5, '22, 2 tkm
28 900 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Mazda koeajoja

Kaikki koeajot »
Voiko uudella autolla ajaminen olla halvempaa kuin käytetyllä ajaminen?
MAINOS

Voiko uudella autolla ajaminen olla halvempaa kuin käytetyllä ajaminen?

Mazda 2 - Pikku-Kakkonen kätkee sisälleen paljon

Mazda 2 - Pikku-Kakkonen kätkee sisälleen paljon

Mazda CX-30 - houkutteleva paketti korkean ajoasennon ystävälle

Mazda CX-30 - houkutteleva paketti korkean ajoasennon ystävälle

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina