Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 23 185   0

Mazda CX-3 – Sporttinen ja kompakti crossover

Mazda CX-3 – Sporttinen ja kompakti crossover
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-3

Mazda CX-3 on piristävä vaihtoehto katumaasturiluokassa. Valttikortteina ovat hyvä viimeistely, urheilullisuus ja massasta erottuva ulkonäkö.

Personallisuus on ollut viime aikoina vahvasti uudistuneen Mazda-malliston ohjenuorana. Mazdan ”Kodo soul of motion”-muotoilukieli on levinnyt käytännössä koko mallistoon, josta viimeisin näyte on pienempään crossover-luokkaan sijoittuva Mazda CX-3.

CX-3 perustuu rakenteeltaan samaan pohjalevyyn kuin astetta pienempi Mazda 2, mutta on sisätiloiltaan kuitenkin selkeästi väljempi. Kooltaan ja ominaisuuksiltaan CX-3 vertautuu parhaiten ehkä Opel Mokkaan ja Nissan Jukeen. Kokonaiskorkeutta Mazdalla on Mokkaa vähemmän, mutta sen sijaan maavaraa löytyy muutama sentti enemmän.

Tämä kertoo auton mittasuhteista jotain, eli CX-3:een on haettu sporttista linjakkuutta, mutta samalla käytännöllisyyttä normaaliin ajoon myös huonommilla keleillä. 160 mm maavara helpottaa ajelua talviaikaan tai vaikkapa pienillä mökkiteillä. Mikään maastoauto CX-3 ei ole edes nelivetoisena, mutta urbaanin tiestön ongelmat sillä päihittää mukavasti.

Useita voimalinjavaihtoehtoja

Mazda CX-3 – Sporttinen ja kompakti crossover

Koeajettu CX-3 oli 2-litraisella bensamoottorilla ja automaattivaihteistolla varustettu etuvetomalli. Tavallista henkilöautoa hivenen korkeamman crossoverin ja etuvedon yhdistelmä on nykypäivänä osoittautunut erittäin suosituksi. Käyttäjät kaipaavat korkeamman maavaran tuomaa huolettomuutta, mutta useimmat kokevat kuitenkin etuvedon riittäväksi etenemismuodoksi.

Toki CX-3 on saatavilla myös nelivetoisena. Automaattivaihteisto on saatavilla niin etu- kuin nelivetomalleihin ja moottoriksi voi valita joko bensan tai dieselin. Näin montaa eri voimalinjavaihtoehtoa ei kovin monella kilpailijalla ole tarjolla.

Ulkonäöltään CX-3:n tunnistaa nyky-Mazdaksi jo ensivilkaisulla. Varsinkin pitkä keula on tunnusomainen. Matala katto sekä lyhyt perä korostaa auton urheilullista olemusta ja piirteet erottuvat edukseen monesta kilpailijasta. Keulan ilme on hyökkäävä jota Premium Plus-varusteisen auton näyttävät LED-ajovalot vielä osaltaan lisäävät.

Premium Plus-varustetaso lienee varustetasoista hintaansa nähden se kaikkein mielenkiintoisin. Premium-varustetasoon verrattuna alle 2000 euron panostuksella saa mm. pysäköintitutkan taakse, sadetunnistimen, LED-sumuvalot sekä kaistavahdin. Muutenkin kyseisen mallin varustetaso on melko kattava niin mukavuus-, kuin turvavarustuksen osalta.

Varusteiden käyttö vaivatonta

Mukavuusvarusteista mukana ovat 7-tuumainen kosketusnäyttö, MZD-connect multimediajärjestelmä sekä keskikonsolissa sijaitseva HMI-multimediaohjain, jolla eri sovellusten ja asetusten koplaaminen on melkoisen vaivatonta. Ainoastaan radiokanavien vaihtelu ja selaaminen on hieman hidasta. Systeemi lataa koko kanavalistan näkyviin joka kerta uudelleen, kun kanavaa haluaa vaihtaa tai etsiä.

Maininnan arvoinen on myös suomen kielellä toimiva järjestelmien puheohjaus, joka pienen harjoittelun jälkeen myös toimii kohtuullisen hyvin. Parhaimmillaan puheohjaus on navigoinnin yhteydessä ja varsinkin kaupunkiajossa. Osoitteet on huomattavasti helpompi sanella järjestelmään vaikka kesken ajon, kuin näpertää ne sinne käsin.   

Perusturvavarusteiden lisäksi listalta löytyy mm. hätäjarrutusavustin (SCBS), joka avustaa paniikkijarrutuksissa alle 30km/h vauhdeissa sekä jo aiemmin mainittu kaistavahti. Vahti ilmoittaa merkkivalolla sekä kuuluvalla pärinällä sen puolen kaiuttimista, miltä kaistaviiva ylitetään. Auton ohjaamiseen järjestelmä ei puutu.

Sen sijaan kuolleen kulman tutka(BSM) sekä hyväksi havaittu risteävän liikenteen tutka taakse(RCTA), on CX-3:ssa tarjolla vasta kalleimmassa, Luxury Plus-paketissa. Näiden käyttökelpoisten varusteiden soisi sisältyvän myös huokeampiin varustetasoihin.

Kohtuulliset tilat

Tilojen puolesta Mazda sijoittuu luokassaan kultaiselle keskitielle. Edessä matkustaa herroiksi ja ajoasennosta saa miellyttävän helposti. Kojetaulun pinta ja hallintalaitteet omaavat laadukkaan ja viimeistellyn tuntuman ja mukaan on saatu ripaus Premium-luokan tuntua.

Takapenkillä tilaa ei ylenpalttisesti ole, mutta se riittää korkeussuunnassa kohtuullisesti. Polvitilaakin on juuri riittävästi jos etupenkkiä ei työnnetä aivan taka-asentoon. Tavaratilaa on perusasennossa käytössä 350 litraa ja tavaratilan pohjaa saa tarvittaessa laskettua jonkin verran. Isommalle perheelle tila ei aivan riitä, mutta parin ihmisen tavarat siellä kuitenkin melko vaivatta kuljettaa.

Tekniikkapuolella tarjolla on periaatteessa tuttua, mutta nykyään yleisestä linjasta poikkeavaa kattausta. Mazda CX-3:n moottorina toimii bensakäyttöinen, 2-litrainen Skyactiv-moottori, joka tuottaa tehoa 120 hevosvoimaa ja vääntää 204 Nm edestä. Kyseessä on ns. perusmoottori, jota käytetään eri tehoversioina useassa mallissa. Nelivetoversiossa saman moottorin teho on 150 hevosvoimaa.

Hieman poikkeavan siitä tekee se, että moottori on vapaasti hengittävä, toisin kuin suurin osa kilpailijoistaan. Mazda kulkee moottorikehityksessä omilla poluillaan ja on päätynyt hakemaan bensamoottoreihinsa tehokkuutta ja taloudellisuutta muilla keinoin kuin ahtamalla.

Korkea puristussuhde

Hyvän hyötysuhteen saamiseksi, Mazda on päätynyt käyttämään bensamoottorille korkeaa 14:1 puristussuhdetta, mikä edesauttaa polttoaineen tehokasta palamista ja tätä kautta taloudellisuutta. Keskikulutukseksi automaattivaihteiselle luvataan 5.8 l sataselle, ja kiihtyvyydeksi 0-100 km/h alle 10 sekuntia.

Arvot kestävät vertailun kilpailijoihin hienosti. Moottorin sporttisen luonteen huomaa liikkeelle lähdön jälkeen heti ensimetreillä. Kone on kierrosherkkä ja vastaa kaasun painallukseen välittömästi. Parhaan väännön moottori tarjoilee jo 2800 kierroksella ja mylly vetääkin kohtuullisen hyvin jo alhaalta asti.

Mitään turboille ominaista alavääntöä kone ei kuitenkaan tarjoile. Voima löytyy tasaisesti kierrosten myötä ja yläkierroksilla moottori tuntuukin selvästi ilmoitettua tehokkaammalta. Mazdan varsin kohtuullinen n.1200 kilon omapaino, edesauttaa urheilulliseen tunnelmaan pääsyä, kuten myös hienosti toimiva 6-vaihteinen automaattivaihteisto.

Vaihteisto on teknisesti ns. perinteistä mallia eli kaksoiskytkimet loistavat poissaolollaan. Tämä ei kuitenkaan laatikon toimintaa himmennä, vaan Mazda on onnistunut tekemään siitä käytännössä erittäin sujuvan. Kaasua operoidessa vaihteet vaihtuvat hanakasti ja viivyttelemättä niin ylös, kuin alaspäinkin.

 • Mazda CX-3 – Sporttinen ja kompakti crossover
 • Mazda CX-3 – Sporttinen ja kompakti crossover
 

Viihtyy mutkatiellä

Ajettavuudeltaan CX-3 tuntuu sporttiselta. Alusta on jämäkkä ja auto kääntyy napakasti sinne mihin pitääkin. Kierrosherkkä moottori ja napakka alusta houkuttelee urheilulliseen ja rivakampaan ajotyyliin. Ohjaustuntuma on hivenen kevyt, mutta kuitenkin täsmällinen. Vähän korkeammasta maavarasta huolimatta mutkatieilottelu maistuu Mazdalle hienosti. Ohjaamon melutaso on myös onnistuttu saamaan miellyttävälle tasolle.

Rauhallisempi matka-ajokin sujuu ongelmitta ja CX-3:a jaksaa ohjastaa pidemmänkin siivun väsymättä. Moottoritievauhdissa, hieman isommissa heitoissa auton keulassa huomaa pientä nyökkimistä. Pitkä keula tekee pientä, mutta havaittavaa ylös-alas liikettä ja kovemmassa vauhdissa etujousitus tuntuukin aavistuksen pehmeämmältä kuin aiemmin pienemmällä tiellä.

Auto kulkee kuitenkin edelleen suuntavakaasti, eikä keulan liike varsinaisesti häiritse ajoa millään lailla. Kun ohjaamon melutasokin on onnistuttu saamaan varsin miellyttävälle tasolle, on puitteet mukavalle matkan teolle vahvasti läsnä. Käytännön kulutus sekalaisessa ajossa oli 6,9 l/100km, mikä on kohtuullinen tulos 2-litraiselle automaatille.

Mazda CX-3 on sopivasti erilainen crossover. Siinä yhdistyy urheilullisuus ja käytännöllisyys sopivassa suhteessa. Kun tähän lisää hyvän laatuvaikutelman ja viimeistelyn, saa reilulle 27 000 eurolle melko mukavasti katetta.

Sami Puskala

Kehuja: Laatuvaikutelma, ulkonäkö, moottorin ja vaihteiston toiminta

Parantamisen varaa: Pieni tavaratila

Mazda CX-3:

Moottori:Nelisylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho:120 hv (88 KW) / 6000 rpm
Vääntö:204 Nm / 2800 rpm
Puristussuhde:14:1
Kiihtyvyys 0-100 km/h:9,9 s.
Huippunopeus: 187 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
Kulutus (yhd):5,8 l / 100km
CO2 päästöt: 136 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4275mm/1765mm/1535mm
Tavaratila:350 l
Paino:1200 kg
Hinta alkaen:27 656€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mazda CX-3

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mazda CX-3 -autot

test
Mazda CX-32.0, '21, Ajamaton
23 900 €
test
Mazda CX-32.0, '21, Ajamaton
25 200 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-32.0, '21
29 900 €
test
Mazda CX-32.0, '21, Ajamaton
24 500 €
test
Mazda CX-32.0, '21, Ajamaton
31 498 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-32.0, '21, 5 tkm
27 900 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-32.0, '21, 1 tkm
27 900 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-32.0, '21, 1 tkm
24 900 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Mazda koeajoja

Kaikki koeajot »
Mazda CX-3 – Sporttinen kaupunkiratsu

Mazda CX-3 – Sporttinen kaupunkiratsu

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda3 M-Hybrid SKYACTIV-G 2.0

Mazda3 M-Hybrid SKYACTIV-G 2.0