Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 25 999

Nettiauton Tyypit: Porsche 924

Nettiauton Tyypit: Porsche 924
  • Porsche 924
  • Porsche 924

Tämänkertaisten tyyppien kohteena oli Porsche 924, joka on myynnissä yksityisellä myyjällä Helsingissä.

Ilmoitus löytyy tästä linkistä

Taustaa

Nettiauton Tyypit: Porsche 924

Porsche 924 on hieman eksentrinen tapaus. Porsche suunnitteli nimittäin alkujaan 924:n VW-konsernille Audin lippulaivamalliksi, mutta öljykriisin ja taloudellisten vaikeuksien seurauksena VW-konserni luopui projektista. Porsche osti kehitystyön kustannuksella projektin takaisin ja aloitti 924:n valmistamisen omalla nimellään.

Myyntiluvuista päätellen 924 oli jättimäinen menestys, ja se pelastikin Porschen taloudelliselta tuomionpäivältä, mutta 911-mallista poiketen se ei ikinä saavuttanut asemaa, jossa sellaisen omistaja pystyi kuljettamaan autoa omahyväinen hymy kasvoillaan tuntematta tiettyä häpeän määrää.

Puristit kiersivät 924:n kaukaa etumoottori-ratkaisunsa ja historiansa johdosta, vaikka kyseessä oli auto joka oli mukavampi, ja monissa tapauksissa myös nopeampi kuin valmistajan keulakuva 911. 924 onkin tästä syystä ansainnut tittelinsä unohdetun klassikon perikuvana.

Millainen on tuo 911:n varjossa piilevä arkisankari? Menenpä tästä selvittämään.

Fiilikset Porschesta

Mielipiteeni 924:stä on aina ollut kirjava, mutta ikinä siihen ei ole kuulunut sanaa ”kaunis”. Paikan päällä sitä suu auki hieman pöljän näköisesti tuijottaen en voi kumminkaan muuta todeta. 924 on hankittu maku, vähän kuin viski ja aamuherätyksetkin.

Rakkaudella pidettyjä, ja räpeltämättömiä yksilöitä on nykyään jo suhteellisen vaikea löytää, mutta tämä on yksi niistä harvoista pilaamattomista. Yleiskunnoltaan auto hipoo loistavaa. Asiaa voisi vaikka valaista sillä, että jo pelkkä autoon liittyvä kuittimäärä sai minut ahdistumaan. Museorekisteröiminen ei varmasti vaatisi muuta kuin RST-putkiston vaihtamisen.

Auton viehätys alkaa pikkuhiljaa valjeta. Linjat ovat puhtaan simppelit, väri on asiaankuuluvan punainen, ja retro-fiiliksen kruunaa auton alta löytyvät alkuperäiset 924 Turbon alumiinivanteet. Fiilispohjaista autoilua luvassa, onneksi otin piloottilasini mukaan.

Kauneus tulee sisältäpäin

Ensimmäisenä mainittakoon että kyseessä on budjettiporschen leimasta huolimatta mutkia ahmiva urheiluauto, minkä syystä ohjaamoon ei istuta, vaan sinne laskeudutaan. Ohjaamoa ajan hammas ei ole päässyt järsimään, sillä auton sisätilat näyttävät korkeintaan 70 000 km ajetulta. Köyhän miehen Porschen ohjaamossa on laadun ja arvokkuuden tuntua enemmän kuin osasinkaan odottaa, ja itseasiassa auto tuntuu sisältä yhtä arvokkaalta kuin mikä tahansa 911.

Istuimet saavat puolestani ison kiitoksen ergonomiasta ja hyvin toteutetusta mukavuus/sporttisuus/tyylikkyys-yhtälöstä. Etupenkeillä on mukava matka väistämätön, mutta toisin ovat asiat takana, sillä takapenkki ei ole varteenotettava minään muuna kuin kidutusvälineenä, mutta voihan sielä lapsiakin kuljettaa.

Penkkipuheet sikseen. 924 on tehty ajamiseen, joten keskitytäänpä siihen.

Kulkeeko se?

Moottori pörähtää käyntiin kuuliaisesti. Tyhjäkäynnillä ääni on miellyttävän muhkea RST-putkiston ansiosta, mutta kielii kumminkin neljästä sylinteristä kuuden sijaan.

Kulkupuolesta vastaa Porschen muokkaama Volkswagenin kaksilitrainen nestejäähdytteinen rivinelonen, joka löytyy muokkaamattomana mm. Audi 100:sta ja VW LT-pakettiautosta.

Tehoa on saatu mötikästä irti 125hv, joten liikennevalorallin voi suosiolla jättää väliin. Rennossa ajossa tehoa on riittävästi, mutta tulee varmasti eteen hetkiä, jolloin ratin pahoinpitely on välttämätöntä tehovajeen luoman turhautumisen takia. Kaasupoljin on pikemminkin volyyminsäätelyä varten, sillä poljinta runnoessa äänimaailma kyllä muuttuu hyvinkin agressiiviseksi (RST-putkiston ansiosta), mutta kulkupuoleen se ei juurikaan vaikuta. 0-100 taittui tuoreena valmistajan mukaan 9,9 sekunnissa.

Kiihtyvyysfiksaatio on kumminkin tyhmyyden sivuoire, joten ei keskitytä siihen. Se, millä on väliä tässä autossa on alusta. On vaikea uskoa että GolfinKuplan ja Typ 181-sotilasajoneuvon palikoista saataisiin raiteilla kulkeva mutkahirmu, mutta on se näköjään mahdollista. Auto syö nimittäin Porkkalanniemen mutkia pelottavalla tehokkuudella. Alusta on säädetty hyvällä kompromissillä, pehmeyttä riittää kruisailuun, mutta mitä kovempaa autoa kuljettaa, sen tarkemmaksi se tulee.

Huonoin puoli autossa on vaihdelaatikko. Kyseinen yksilö on varustettu 5-vaihteisella manuaalilla, joka sinänsä on iso bonari, mutta välystä on vuosien varrella kertynyt sen verran että kaupungissa vaihteen vaihtaminen tuntuu enemmänkin lottoamiselta. Urheilullisemmassa ajossa vaihteet napsahtavat kuitenkin silmään kiitettävästi ja koko paketti alkaa maistumaan.

Yhteenveto

Jos 3500€ sijoituksella saa huippukuntoisen, Porsche-laatallisen urheiluauton nimiinsä voi sitä jo kutsua lailliseksi ryöstöksi. 924:n suorituskyky ja meriitit ovat täysin riittävät auton ostamisen perusteluiksi, mutta sitäkin suurempi perustelu on se fiilis, kun laittaa pilootit päähän, istuutuu Porschen uumeniin ja edessä häämöttää tietty määrä hyvin mutkaisia kilometrejä. Tämän nautinnollisempaa ajokokemusta ei helposti saa, edes kolminkertaisella rahasatsauksella.

Lisätiedot autosta Nilsiltä, numerosta 050-4142318

Henri Siira

Onko sinulla kiinnostavaa autoa jota haluaisit tyypitettävän? Tarjoa sitä minulle osoitteeseen henkka_eps33@hotmail.com tai numeroon 050 5853841

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Porsche 924

     
3.5
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Porsche 924 -autot

test
Porsche 9242.0, '79, 98 tkm
29 000 €
test
Porsche 9242.5, '88, 200 tkm
10 900 €
test
Porsche 9242.0, '83, 1 tkm
test
Porsche 9242.0, '85, 220 tkm
5 980 €
test
Porsche 9242.5, '86, 216 tkm
5 900 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Porsche koeajoja

Kaikki koeajot »
Porschen uudistettu 991.2 Carrera S tarjoaa enemmän tehoja, enemmän vääntöä ja pienemmän kulutuksen.

Porschen uudistettu 991.2 Carrera S tarjoaa enemmän tehoja, enemmän vääntöä ja pienemmän kulutuksen.

Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa

Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa

Porsche 911 Turbo S - Voima on kanssasi

Porsche 911 Turbo S - Voima on kanssasi

Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla

Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla

Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen

Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen