Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen

Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera
 • Porsche Panamera

Porsche on malliesimerkki määrätietoisesta brändin rakentamisesta. Stuttgartissa päämajaansa pitävä valmistaja on nimittäin saanut luotua autojensa ympärilleen melkoisen laatu- ja fiilisvaikutelman.

Porsche yhdistetään laatuun, voimaan ja eksklusiivisuuteen. Varsinkin Suomessa se on merkki, jonka omistamisesta suurin osa ihmisistä vain haaveilee. Asia voisi olla myös toisin. Vaikka autoverotus on kotimaassamme täysin järjetöntä, liikkuu suuri osa Porschen mallistosta hintalukemissa, jotka olisivat hyvinkin saavutettavissa myös tavallisen kuolevaisen lompakolla. 

Yksi tällaisista malleista on neliovinen sedan, joka kantaa nimeä Panamera. Auto esiteltiin vuoden 2009 Shanghain autonäyttelyssä ja sen voimalinja perustuu Porschen katumaasturi Cayenneen. Yhtäläisyyksiä löytyy laajasti ja Panamera on tietyllä tapaa lähempänä Cayennen, kuin vaikkapa Caymanin tai Boxsterin maailmaa. 

Panamera irtoaa varusteista riippuen jopa Mercedes-Benzin S-sarjaa edullisemmin, mitä on hankala uskoa. Näiden kahden merkin välillä Porsche vie voiton ainakin harvinaisuudella mitattuna. Ja Porsche herättänee naapureissa Mersuakin enemmän kateellisia katseita. 

Isokokoinen sporttiauto

Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen

Porsche Panamera on kookas sporttinen sedan, joka painaa mallista riippuen hieman alle 2000 kiloa ja pituutta on karvaa vaille 5 metriä, joten mistään kovin kompaktista autosta ei ole kyse. Auto tosin tuntuu ajettaessa hieman kokoistaan pienemmältä ja ketterämmältä.

Koeajoauto on varustettu Porschen näkökulmasta erikoisella moottorilla. Panameran nokalla nimittäin seisoo 250 hevosvoimainen diesel-käyttöinen V6-kone. Porsche operoi automarkkinoilla pitkään pelkkien bensiinimoottoreiden avulla, mutta jossain vaiheessa kilpailutilanne ajoi Saksalaisvalmistajan takaisin juurilleen. Porsche tunnettiin nimittäin 30-luvulla myös traktoreistaan, joissa käyttövoimana toimi luonnollisesti diesel. 

Periaatteessa dieselmoottori istuu urheilulliseen nelipaikkaisen Porscheen hyvin. Voimaa ja vääntöä on riittävästi arkiajoon, mutta päätä huimaavia kiihtyvyyslukuja tai kovin urheiluautomaista tunnelmaa ei sen ratissa sovi odottaa. 0-100 km/h taittuu 6,8 sekunnissa, mikä on melko keskiverto lukema. 

Panamera turbolla lisää urheiluautofiilistä

Kiihkein Panamera Turbo S -malli käyttää samaan vauhtiin aikaa 3,8 sekuntia.  Tuolloin konepellin alla piilee turboahdettu V8, joka kehittää 550 hevosvoiman huipputehon ja 800 Nm:n väännön. 

Panamera diesel on nelivetoisen Turbo S –mallin sijaan takavetoinen, mikä tekee talvella ajamisesta samaan aikaan haastavaa ja hauskaa. Takavetoisenakaan se ei suinkaan ole talvikelillä liukkaimmasta päästä, mutta nelivetoisuus tekisi kotimaan lumisille teillä etenemisestä helpompaa. 

Alusta on diesel-mallissa enemmän mukavuuspainotteinen, mikä on positiivinen yllätys. Pehmeä ensivaikutelma ei kuitenkaan tarkoita löysää kokonaisuutta, sillä progressio alkaa hyvin nopeasti ja alusta nielee epätasaisuudet mukisematta. Alusta kolahtelee lumien pakkaamilla teillä paikoitellen, mutta kesäkelillä vastaavaa ongelmaa tuskin ilmenee. 

8-vaihteinen Tiptronic vaihtaa sulavasti

Diesel-moottori kaveriksi on istutettu 8-vaihteinen Tiptronic S-vaihteisto, joka hoitaa hommansa esimerkillisesti. Laatikossa on normaaliasetuksen lisäksi sport-tila, joka vaihtaa pykäliä tiheämmin ja pitää kierrokset korkeammalla läpi koko kierrosalueen. 

Sport-asennon merkitys ei tämän teholuokan moottorin kanssa ole suuri, mutta vaikutuksen vaihteiston toimintaan huomaa silti helposti. Laatikkoa voi ohjailla manuaalisesti ratissa olevista vivuista, mutta tietokoneen älykkyydestä johtuen itse vaihtaminen on käytännössä täysin turhaa. 

Sisustaltaan Panamera kilpailee samassa sarjassa vaikkapa Audin ja BMW:n kanssa. Viimeistely on huippuluokkaa ja pieniä, mutta merkityksellisiä yksityiskohtia vilisee taajaan. Mukana on myös asioita, jotka erottavat Porschen suurimmasta osasta muita valmistajia. 

Tällaisia ovat mm. analoginen nopeusmittaria ja siisti ja pelkistetty ohjauspyörä. Nykysuuntauksen mukaan auton ohjauspyörästä tulee löytyä napit äänentoistojärjestelmälle, vakionopeudensäätimelle, paneelinäytölle ja muille mahdollisille toiminnoille. 

Monitoimirattia ei tarvita

Porsche näkee asian kuitenkin toisin ja Panameran ratista löytyvät ainoastaan manuaalivaihteiston vivut. Ratkaisu on toimiva, sillä kaikki tarpeelliset toiminnot on sijoitettu hyvälle etäisyydelle keskikonsoliin ja ratti on tyylikkään pelkistetty.

Pientä erikoisuudentavoittelua löytyy myös äänentoistolaitteiston napeista, joita ohjaillaan perinteisillä rullilla nykyään vallalla olevien painonappien sijaan. Seikat tuntuvat vähäpätöisiltä, mutta niillä on yllättävän suuri merkitys kokonaisuuden kannalta. 

Myös suurin osa mittareista on viisarimallisia ja perinteitä kunnioittava. Sama pätee virta-avaimeen, joka sijoitetaan Porschen tyyliin edelleen ratin vasemmalle puolelle. Käyttö on muihin merkkeihin tottuneen vinkkelistä hankalaa, mutta jollain tapaa pitää erottautua. 

 • Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen
 • Porsche Panamera: Dieselin uusi tuleminen
 

Kuskin penkki on Panameran valtaistuin

Kuskin paikka on Panameran valtaistuin ja kaikki tähtäävät kuskin ajonautintoon. Panamera on selkeästi ajajan auto ja kuskin paikalta on helppoa löytää sopiva ajoasento. Penkki liikkuu luonnollisesti sähköllä, mutta jostain kumman syystä ratin säätö toimii manuaalisesi vivulla. 

Sähköisesti toteutetun ratin säädön tekeminen olisi tuskin ollut kovin kallis ratkaisu ja se helpottaisi parhaan mahdollisen ajoasennon saavuttamista. Valitus saattaa kuulostaa jeesustelulta, muta pienillä asioilla on tämän hintaluokan autoissa iso merkitys.

Takatilat ovat Panameran kohdalla kunnossa ja takakonttiin mahtuu yllättävän hyvin tavaraa. Lomareissulle saa siis pakata muutakin kuin yhdet varakalsarit ja nipun pankkikortteja. 

Lisävarustelista on pitkä

Porschen yksilöllistä luontoa korostaa myös siihen saatavien lisävarusteiden määrä ja laatu. Halutessaan Panameransa voi varustella kattokaiteilla, turvaistuimella, lumiketjuilla, haluamillaan venttiilinhatuilla, jne. Lisäksi fanaatikoille tai näyttämisen haluisille on tarjolla auton lisäksi mm. sateenvarjoja, aurinkolaseja iso määrä vaatteita. 

Nämä kaikki seikat ovat omiaan luomaan merkin ympärille hypeä ja eksklusiivista vaikutelmaa, joka viestii, ettei kaikilla ole varaa Stuttgartin ylpeyteen. Periaatteessa markkinointi on fiksua, mutta toisaalta monet osa potentiaalisista ostajista ei edes osaaa harkita Porschea realistisena vaihtoehtona. 

Tilanne on kuitenkin todellisuudessa toinen, sillä vaikkapa Panameran hinnat lähtevät halvimman diesel-version kohdalla vajaasta 120 000 eurosta, mikä ei tämän laatuluokan autosta ole paha hinta. Lisävarusteet tosin nostavat auton hintaa useilla kymppitonneilla. 

Hinnat vertautuvat vaikkapa Mercedesin S- , Audin A7- tai BMW:n 7-sarjoihin. Joissain tapauksissa toiset saksalaismerkit saattavat koitua nousta Porschea kalliimmiksi. Mikäli Panameran kaltainen luksus-sedan kiinnostaa, on maahantuojalla muutama kappale autoja varastossa. Se tarkoittaa sitä, ettei harvinaisuutta välttämättä joudu odottelemaan ikuisuuksia. 

Tuomas Rajala

Kehuja: viimeistely, laatuvaikutelma, ajettavuus, takavetoisuus

Parantamisen varaa: urheiluauton tunnelma uupuu

Tekniset tiedot: Porsche Panamera Diesel

Hinta alkaen:117 265,89€
Moottori:6-sylinterinen 2967 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:250 hv (184 kW) / 3800-4400 rpm
Vääntö:550 Nm / 1750-2750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:6,8 s.
Huippunopeus:242 km/h
Vaihteisto:8-vaihteinen Tiptronic S -automaatti
Kulutus (yhd.):6,5 l / 100 km
CO2 päästöt:172 g/km
Mitat (pit./lev./kork.):4970mm/1931mm/1418mm
Takakontin tilavuus:445 l
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Porsche Panamera

     
4.7
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Porsche Panamera -autot

test
Porsche Panamera2.9, '22, Ajamaton
140 062 €
test
Porsche Panamera2.9, '22, Ajamaton
146 410 €
test
Porsche Panamera2.9, '21, 46 tkm
139 900 € (sis. ALV)
test
Porsche Panamera2.9, '21, 18 tkm
129 800 € (sis. ALV)
test
Porsche Panamera2.9, '21, 19 tkm
144 800 €
test
Porsche Panamera2.9, '21, 18 tkm
125 800 €
test
Porsche Panamera2.9, '21, 8 tkm
164 800 €
test
Porsche Panamera2.9, '21, 16 tkm
125 400 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Porsche koeajoja

Kaikki koeajot »
Porschen uudistettu 991.2 Carrera S tarjoaa enemmän tehoja, enemmän vääntöä ja pienemmän kulutuksen.

Porschen uudistettu 991.2 Carrera S tarjoaa enemmän tehoja, enemmän vääntöä ja pienemmän kulutuksen.

Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa

Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa

Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla

Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla

Nettiauton Tyypit: Porsche 924

Nettiauton Tyypit: Porsche 924

Tyypit: Porsche 928

Tyypit: Porsche 928