Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Opel Astra – Das vuoden auto

Opel Astra – Das vuoden auto
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra
 • Opel Astra

Opel Astralla on elämänsä tilaisuus kiilata keskiluokan perheautomarkkinoiden kärkeen. Enää se ei ole tuotteesta kiinni.

Vuoden autoksi valittu uusi Opel Astra on tehty kilpailemaan luokkansa kuninkuudesta. Puitteet tähän taistoon tuntuisivat olevan kohdallaan paremmin kuin hyvin. Aika näyttää, kenen peitsi seisoo saksanmaalla uljaimmin.

Uudella Opel Astralla on nyt elämänsä tilaisuus kiilata Euroopan suosituimman autoluokan piikkipaikalle. Varsinkin kun yksi sen pahimmista kilpailijoista rypee parasta aikaa päästöskandaalin kourissa, on Astra varmastikin entistä useammin tämän kokoluokan autoa havittelevan ykkösvaihtoehtona.

Astran kiinnostavuus ei kuitenkaan johdu yksistään kilpailijoiden epäonnesta, vaan siitä, minkälainen tuote Astra tällä hetkellä on. Opelilla on selvästi tehty töitä sata lasissa, jotta Astra olisi se kaikkein halutuin auto segmentissään. Koeajon perusteella tehdas on myös onnistunut tässä melkoisen hyvin.

Astra on siis uudistunut täydellisesti ja ensimmäisenä se näkyy ulkokuoressa. Korin muoto on aikaisempaa kiilamaisempi ja kulmat ovat terävämmät. LED-takavalot ovat leveämmät ja matalammat kuin ennen ja tuovat perälle omanlaisensa ilmeen. Olemus on hieman sporttisempi, mutta liian radikaaleihin muutoksiin ei ole uskallettu lähteä. Mallista ei voi erehtyä ja auto näyttää edelleen selvästi Astralta.

Ulkomitoiltaan kutistunut

Opel Astra – Das vuoden auto

Hieman yllättäen Astran ulkomitat ovat pienentyneet miltei joka suuntaan ja myös paino on pudonnut reilusti, parhaimmillaan jopa 200 kiloa. Mittojen pienentymisestä huolimatta sisätiloja on onnistuttu kasvattamaan hieman. Tilan tuntu on kuitenkin säilynyt suurin piirtein entisen laisena, eli kyytiin mahtuu melko mukavasti viisi ihmistä.

Koeajettu auto oli Innovation-varustetasolla, 1.6 litraisella dieselillä ja manuaalilla varustettu malli, johon oli lisävarusteena ympätty mm. kattoluukku, mukautuvat Led-ajovalot, nahkasisusta ja hierovat etupenkit. Tuolit säätyvät sähköllä ja niissä on hellekelejä helpottava tuuletustoiminto. Myös ratista ja takaistuimen reunapaikoilta löytyy lämmitys.

Penkit vakuuttavat mukavuudellaan pidemmällä matkalla, eikä väsymistä tai puutumista ilmennyt. Hieronta edistää osaltaan viihtymistä pidemmillä siirtymillä, vaikka kyseessä onkin enemmän hupitoiminto, kuin oikea hieronta. Ajoasennon saa kattavien säätöjen avulla oikein hyväksi eikä kuskin paikalla voi valittaa olostaan.

Laatua, vaan ei premiumia

Kojelautanäkymä on nykyaikainen ja nappulaviidakkoa on saatu karsittua selvästi. Tosin jotkut lämmityslaitteen ja ilmastoinnin säädöt ovat edelleen aika pienten nappuloiden takana, joten hanskat kädessä niiden operointi on vaikeaa. 8” Intellilink-kosketusnäytön sekä mittaristossa olevan pienemmän näytön kautta säädetään muita viihtyvyyteen ja ajoon liittyviä asetuksia. Kaikki tarvittava on erittäin hyvin kuljettajan käsillä ja huomaa, että ergonomiaan on paneuduttu pieteetillä.

Innovation-varusteilla ohjaamoon on pyritty saamaan hieman ylellistä tuntua kojetaulun listojen ja materiaalien muodossa. Myös sisustan nahkaverhoilu on omiaan luomaan premium-auton näköä ja tunnelmaa. Vaikka Astraa ei varsinaisesti premium-autoksi luokitellakaan, on laadun tunne kuitenkin melko vahvasti läsnä.

Varusteita Astrassa riittää kotitarpeiksi ja vähän ylikin. Innovationin myötä pakettiin kuuluu mm. 8-tuumainen näyttö navigoinnilla sekä pysäköintiavustin peruutuskameralla. Turvavarusteina löytyy törmäysvaroitin, hätäjarrutusavustin, kuolleen kulman tutka sekä aktiivinen kaistavahti. Kuolleen kulman tutka tuntuu olevan käytössä hieman herkempää sorttia, se kun välkytteli valoja peileissä useasti turhaan, ilmeisesti renkaista nousevan vesisumun ja loskan myötä. Liikennemerkkien tunnistus, etäisyystutka edellä ajavaan sekä kaukovaloautomatiikka kuuluvat myös pakettiin mukaan.

LED Matrix

Lisävarusteiset LED Matrix-ajovalot ovat yksi Astran erikoisuuksista ja valttikorteista luokassaan. Kysymyksessä on eri ajotilanteisiin ja olosuhteisiin mukautuvat ajovalot, jotka alle 1000 euron hintaisina ovat ehdottomasti hintansa väärtit. Mainospuheet lupaavat paljon ja on hauska huomata, että ne toimivat myös käytännössä erittäin hyvin.

Valot toimivat täysin automaattisesti ja ”elävät” tilanteen mukaan. Pimeällä voi kaukovaloilla ajaa kaiken aikaa ja valokeila muuttaa muotoaan tilanteesta sekä nopeudesta riippuen. Valot huomioivat niin vastaantulevat, kuin edellä menevät autotkin ja huolehtivat tehokkaasta valaistuksesta muita häikäisemättä.

Valot koostuvat pienistä LED-polttimoista, joita sytytetään, sammutetaan ja suunnataan edessä kulkevan liikkeiden mukaan. Käytännössä tämän huomaa siten, että valot ikään kuin kiertävät edessä olevan auton ja pitää sen varjossa. Tällöin valaistuksen pääpaino on pientareilla ja kun este poistuu, valo suunnataan välittömästi auton kulkusuuntaan. Systeemi toimii moitteetta, eikä yksikään vastaantulija välkytellyt valojaan häikäistymisen merkiksi.

Tukeva ja helppo ajettavuus

Ajettavuuden tiimoilta ei Astrasta pahemmin moitteita löydä. Ohjaus on tunnokas ja keskittää hyvin. Tuntuma tiehen on erittäin hyvä ja napakka jousitus houkuttelee jopa hieman sporttisempaan kurvailuun. Innovation-varusteisiin kuuluu 18” vanteet, joten rengasprofiili on melkoisen matala. Tämä tuo ajoon lisää terävyyttä, mutta toisaalta verottaa hieman viihtyvyyttä niin melun, kuin ajomukavuudenkin osalta.

Kaikkiaan Astran ratin taakse kotiutuu nopeasti ja tukeva ajettavuus tekee vaikutuksen kuljettajaansa. Koeajetun auton 1.6 litrainen, 136 heppainen diesel osoittautui maireaksi voimanlähteeksi. Moottori edustaa kokoluokassaan tämän hetken parhaimmistoa niin käyttöominaisuuksiltaan, kuin taloudellisuudeltaankin.

Astra kulutti sekalaisessa ajossa tasan 5 litraa, joten pihistä moottorista voidaan puhua. Vääntöä koneesta löytyy 320 Nm ja käytännössä voima esiintyy jo hyvin alhaisilla kierroksilla. Tehoa tulee tasaisesti koko kierrosalueella, joten ohituksiin uskaltaa lähteä isommallakin vaihteella. Melut moottori pitää hyvin mahassaan eikä ainakaan sisätiloissa pysty äänen perusteella arvaamaan koneen käyttövoimaa.

 • Opel Astra – Das vuoden auto
 • Opel Astra – Das vuoden auto
 

Napakka manuaali, pehmeä automaatti

Kuusivaihteinen käsivaihteisto toimii sutjakasti. Koeajon aikana tuli kokeiltua myös samalla moottorilla varustettua automaattivaihteista mallia. Vaihteita perinteisen tyylisessä momentinmuunninlaatikossa on kuusi kappaletta ja se on toiminnaltaan pehmeä. Jopa niin, että se tuntui joissain tilanteissa leikkaavan pirteästä moottorista sen parhaimman terän.

Vaihteiston toiminta oli toisinaan hieman viipyilevää, eikä se näiltä osin aivan pärjää vertailussa markkinoiden parhaimmille automaateille. Kyllä automaatti-Astrakin pirteästi ja vaivattomasti kulkee, mutta manuaalimalli tuntui selvästi rivakammalta. Loppujen lopuksi lienee kuitenkin makuasia, kumpi miellyttää enemmän. Polttoainetta automaatti kulutti melko lailla saman verran kuin manuaalivaihteinenkin.

Laaja moottoripaletti

Moottorivaihtoehtoja Astraan on tarjolla viljalti. Bensakoneet alkavat 1-litraisesta, kolmisylinterisestä, 105 heppaisesta turbomoottorista, ja sen yhteyteen on saatavilla myös ECT-automaattivaihteisto. 1.4 litrainen turbo on valittavissa 125, tai 150 heppaisena ja perinteisen automaatin saa näistä tehokkaamman kanssa. Kevään aikana tarjolle tulee myös 200 hevosvoimainen, 1.6-litrainen turbomoottori.

Dieselit ovat 1.6-litraisia, tehoiltaan 110 tai 136 hevosvoimaa ja automaatin saa vain tehokkaamman koneen yhteyteen. Tehokkaamman bensakoneen lailla, myös dieselistä tulee kevään aikana tuplasti ahdettu, 1.6-litrainen ja 160 heppainen tehoversio. Astran farmarimalli esiteltäneen suunnilleen samoihin aikoihin kireämpien koneiden kanssa.

Opel Astran hinnat alkavat 1-litraisen Enjoy-mallin 20 980 eurosta. Koeajettu 1.6 CDTi Innovation maksaa halvimmillaan 25 760 euroa ja lisävarusteiden kanssa hieman yli 30 000e. Astra on siis myös hinnaltaan varsin kilpailukykyinen laite.

Näillä eväillä Astran on lähtenyt ”Golfin kaatoon” ja aika näyttänee rahkeiden riittävyyden. Vuoden auto-titteli ei selvästikään ole tuulesta temmattu ja mahdollisuudet kokoluokkansa ykköspaikkaan ovat paremmat kuin koskaan aiemmin.

Sami Puskala

Kehuja: Ajotuntuma, ajovalot, tasapainoinen kokonaisuus

Parantamisen varaa: Yliherkkä katvealueen tutka

Opel Astra 1.6 CDTI Innovation:

Moottori:Nelisylinterinen, 1598 cm3 dieselmoottori
Teho:136 hv (100 KW) / 3500-4000 rpm
Vääntö:320 Nm / 2000-2250 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,6 s.
Huiput:205 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
Kulutus (yhd.): 3.7-3.9 l / 100km
CO2 päästöt: 99-103g/km
Mitat (pit/lev/kork):370mm/1809mm/1485mm
Akseliväli:2662mm
Omapaino:1350 kg
Koeajoauton hinta:30 509e
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Opel Astra

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Opel Astra -autot

test
Opel Astra1.3, '22, Ajamaton
27 780 €
test
Opel Astra1.3, '22, Ajamaton
28 490 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.3, '22, Ajamaton
28 490 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.3, '22, Ajamaton
28 490 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.3, '22, Ajamaton
28 490 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.4, '22, 1 tkm
28 900 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.2, '22, 1 tkm
24 900 € (sis. ALV)
test
Opel Astra1.4, '22, 1 tkm
27 900 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Opel koeajoja

Kaikki koeajot »
Opel Astra Wagon - perusauto bulkkia paremmalla ajomukavuudella

Opel Astra Wagon - perusauto bulkkia paremmalla ajomukavuudella

Käyttötestissä Opel Astra Sport 1,4 Turbo 103 kW

Käyttötestissä Opel Astra Sport 1,4 Turbo 103 kW

TM koeajossa Opel Astra 1,7 CDTI Enjoy

TM koeajossa Opel Astra 1,7 CDTI Enjoy

TM ensitestissä Opel Astra

TM ensitestissä Opel Astra

Opel Corsa-e - Sähköinen kaupunkiauto

Opel Corsa-e - Sähköinen kaupunkiauto