Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Opel Insignia Grand Sport – Uuden alun äärellä

Opel Insignia Grand Sport – Uuden alun äärellä
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia
 • Opel Insignia

Uusi Opel Insignia haastaa ylemmän keskiluokan. Moderni ulkomuoto, älykäs tekniikka ja mittava turvavarustelu nostavat sen takaisin kärkikahinoihin.

Ensimmäinen Opel Insignia oli vuonna 2008 ilmestyessään melkoisen erikoinen ilmestys. Vanhaan Vectraan verrattuna muodot olivat kuin toiselta planeetalta ja sämpylämäisen pullea ulkonäkö jakoi mielipiteitä vahvasti. Insignian sporttisuutta korostettiin coupemaisella muotoilulla ja ison auton sisätiloja oli uhrattu muotoilun edestä melko sumeilematta.

Vaikka auto näytti ulospäin isolta, mitä se tietysti olikin, ei esim. takapenkin tai tavaratilan kapasiteetti riittänyt lähellekään luokkansa kärkipaikkoja. Alkuun malli oli hyvinkin suosittu ja valittiinhan se Euroopassa vuoden autoksikin vuonna 2009. Kasvojen kohotuksen Insignia koki vuonna 2013, mutta tästä huolimatta korimalli ei enää vastannut nykypäivän trendejä ja tarpeita.

Nyt maaliskuussa esitelty Insignian seuraava sukupolvi on täysin uusi, vanhasta ei ole jäljellä kuin nimi. Opel-malliston lippulaivan coupemainen olemus on haluttu säilyttää, mutta aiheen toteutustapa on koko lailla erilainen. Uuden Insignian esikuvana on selvästikin pidetty vuonna 2013 esiteltyä konseptiautoa Monzaa, jonka olemuksesta ja varsinkin keulasta löytyy selviä yhtymäkohtia Insignian kanssa.

Muikea ilme

Opel Insignia Grand Sport – Uuden alun äärellä

Ulkomuoto on sanalla sanoen mairea. Entinen sämpylämäisyys on tiessään ja tilalle on tullut arvokkuutta sekä urheilullisuutta. Keulan leveä ilme ja kylkien etu- ja takaovien mittaiset pokkaukset toimivat harmoniassa coupemaisen korin kanssa. Peräpäästä ei ihan keulan kaltaista persoonallisuutta löydy, mutta kaikkiaan Insignia on sulavalinjaisen ja eheän näköinen kokonaisuus.

Uutukaisen kori on viitisen senttiä vanhaa mallia pidempi ja matkustavaisten iloksi akseliväli on kasvanut hieman yli 9 senttiä. Etu- ja takaylityksiä on lyhennetty ja raideväliä on tullut lisää sentin verran. Uusi malli on myös 29 milliä vanhaa matalampi, mutta tästä huolimatta pääntilan kerrotaan kasvaneen 8 milliä.

Hitusen kasvaneista mitoista huolimatta Grand Sportin paino on pudonnut 175 ja farmarin peräti 200 kiloa. Määrä on sellainen, joka jo tuntuu ajettavuudessakin. Edellistä mallia moitittiin useaan otteeseen liiasta painosta, mutta nykyisellään asia on paremmalla tolalla.

Alkuun Insigniasta on tarjolla pelkästään viisiovinen Grand Sport. Sports Tourer -farmarimallia joudutaan odottelemaan syksyyn saakka. Tavaratilaa viisiovisesta löytyy perusasennossa 490 litraa, mikä on 40 litraa vähemmän kuin edellisessä mallissa. Tilaa ei siis ole loputtomasti, mutta suomalaisille niin rakas farmarimalli korjannee tilanteen myöhemmin.

Uusi perusmoottori ja uusi automaatti

Moottoripuolelta löytyy niin uutuuksia kuin tuttujakin, esim. Astrassa käytettäviä voimanlähteitä. Bensavaihtoehtoina löytyy uusi 1,5 litrainen turbo, jonka saa 140- tai 165 hevosvoimaisena. Kuusivaihteisen automaattivaihteiston saa halutessaan näistä tehokkaampaan.

Tehokkain bensavaihtoehto on 2-litrainen turbo, joka tuottaa 260 hevosvoimaa ja tällöin voimansiirrosta vastaavat täysin uusi 8-vaihteinen automaatti sekä uusi ja edistyksellinen neliveto. Pienemmän ja suuremman bensamoottorin väliin jää nykyisellään melkoinen kuilu, joka toivon mukaan täydentyy myöhemmin.

Dieselpuolella pienempi 1,6-litrainen mylly on tällä hetkellä saatavana vain 136-heppaisena. Syksyllä tarjolle tulee saman moottorin hieman miedompi 110-hevosvoimainen versio. Tehokkaamman koneen yhteyteen voi valita myös 6-vaihteisen automaatin.

2-litraisen dieselin saa myös tällä haavaa pelkästään 170 hevosvoiman tehoisena ja se on saatavilla joko manuaalilla tai uudella 8-vaihteisella automaatilla. Myös neliveto-vaihtoehto löytyy, mutta vain manuaalivaihteisena. Syksyllä dieselmallisto täydentyy 210-heppaisella Bi-Turbolla ja 8-vaihteisella automaatilla varustetulla nelivedolla.

Älykäs neliveto

Insignian uusi nelivetotekniikka kuuluu luokkansa kehittyneimpiin. Neliveto on toteutettu taka-akselin tasauspyörästön sijaan kahdella monilevykytkimellä, jolloin moottorin vääntö saadaan nopeammin ja tarkemmin siirrettyä sille pyörälle missä sitä tarvitaan.

Kaarteissa voimaa ohjataan enemmän ulommalle takapyörälle, jonka on määrä vähentää aliohjautumista ja parantaa ajettavuutta. Ajettavuutta pitäisi parantaman myös uusi taka-akseli, jonka tuenta on hoidettu viiden tukivarren voimin. Aiemmassa mallissa esitelty FlexRide-alusta löytyy myös uudesta Insigniasta, toki edelleen kehiteltynä.

Eri ajotilanteisiin ja -moodeihin mukautuva alusta joko terävöittää tai mukavoittaa ajoa tarpeen mukaan. Ajotiloja on valittavissa kolme, Sport, Normal ja Tour. FlexRide löytyy vakiona sporttisimmista malleista ja Innovation-varustetason myötä se on saatavilla lisukkeena myös muihin malleihin.

Insignian vakiovarustukseen kuuluu mm. Opel Eye- avustinjärjestelmä, joka sisältää kaistavahdin, vakionopeudensäätimen, avaimettoman käynnin, monipuolisen liitettävyyden omaavan IntelliLink- tietoviihdejärjestelmän 7” näytöllä sekä kuljettajan henkilökohtaisen avustajan Opel OnStarin. Innovation-tasolla mukaan tulee pysäköintitutkat eteen ja taakse, tasokkaampi verhoilu, suurempi 8” näyttö sekä 17” tai 18” vanteet.

LED Matrix-valot ja AGR-istuimet

Lisävarusteita ja varustepaketteja Insigniaan on tarjolla mukavasti. Innovation-varustetasoon on yhdistettävissä Innovation Plus-paketti, johon kuuluu mm. tuulilasin heijastusnäyttö, liikennemerkkien tunnistus sekä peruutuskamera. Mm. Astrasta tutut mukautuvat LED-matrix-ajovalot saa reilun tonnin lisähinnalla.

Insigniassa valot edustavat järjestelmän toista sukupolvea ja kaukovalosysteemi on toteutettu nyt 32 LEDin voimin, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin Astrassa. Tämä mahdollistaa mukautuvan valokuvion entistä tarkemman suuntauksen ja sen myötä miellyttävämmän kokemuksen pimeäajosta. Systeemi on hintansa väärti jo Astrassa, joten luulisi tämän seuraavan polven järjestelmän antavan myös katetta hinnalleen.

Mukavuutta arvostavalle tarjolla on AGR Premium-paketti, joka sisältää sähköllä kahdeksaan suuntaan liikkuvat ergonomiset AGR-istuimet. Kuskin penkistä löytyy säätöjen lisäksi hieronta ja tuuletustoiminnot kahdella muistipaikalla. 1865 euron hintaiseen pakettiin kuuluu myös 360 asteen kamerajärjestelmä sekä pysäköintiavustin.     

Autonominen ajo on päivän sana ja siihen Insigniallakin on omansa kerrottavana. Mukautuvan vakionopeussäätimen ja aktiivisen kaistavahdin muodostama kombo mahdollistavat autonomisen ajelun, kunhan rattia muistaa edes välillä kopeloida. Ainakin moottoritieajossa järjestelmä tuntui toimivan moitteetta vakionopeudensäätimen huolehtiessa hallitusti hidastuksista ja kiihdytyksistä.

Muista turvavarusteista tärkeimpinä voi mainita uuden risteävän liikenteen tutkan auton peräpäässä, sekä aktiivisen konepellin, joka ponnahtaa esim. jalankulkijaan törmätessä ylöspäin, parantaen näin jalankulkijan suojausta.

Kuljettajakeskeinen ohjaamo

Koeajettavaksi saadut autot olivat ensimmäisiä maahamme saapuneita, ns. esisarjan autoja. Mallin varsinainen lanseeraus tapahtuu Suomessa toukokuun lopulla, mutta tilaisuus koeajoon onnistui jo etukäteen maahantuojan toimesta. Päivän mittaisen tilaisuuden aikana ajettavaksi siunaantui 1,5-litrainen 165-heppainen bensaturbo manuaalilla, 170-heppainen diesel-neliveto manuaalivaihteistolla sekä malliston kirein versio, 260-hevosvoimainen bensaturbo nelivedolla ja uudella automaatilla varustettuna.

Varsin pikaisen koeajon puitteissa ei uutukaisesta kovin syväluotaavaa arviota ehtinyt tehdä, mutta ensivaikutelmat olivat oikein positiiviset. Sisätilat ovat nykyaikaiset ja näyttävästi muotoillut. Muotoilu on hyvin kuljettajakeskeistä ja hallintalaitteet ovat selkeästi käännetty kuljettajaa kohden. Laatuvaikutelma on myös hyvällä tolalla ja yksityiskohdat kestävät lähemmänkin tarkastelun. Ajoasennon saa mallista riippumatta mieleiseksi ja ergonomia on oikein hyvin kohdallaan.

Takapenkillä tilaa riittää kohtuullisesti, vaikka coupemainen katto laskeutuukin edelleen melko voimakkaasti. 8 milliä kasvanut pääntila ei varsinaisesti vielä juhlan aihetta anna, mutta parempi enemmän kuin vähemmän. Pidemmän puoleisen matkustajan pääkoppa saattaa kuitenkin kohdata katon hieman ennenaikaisesti.

 • Opel Insignia Grand Sport – Uuden alun äärellä
 • Opel Insignia Grand Sport – Uuden alun äärellä
 

Perusmoottorillakin pärjää

1,5-litrainen bensamylly täyttää perusliikkumisen tarpeet mainiosti ja manuaalivaihteisto toimii jouhevasti. Ajotuntuma on jämäkkä eikä melukaan matkustamossa vaivaa. Bensamoottorin ääni ei juuri sisälle kuulu muutoin kuin yläkierroksilla huudattaessa ja laajalle alueelle asettuva 250 Nm vääntö vähentää vaihtotarvetta.

Nelivetoiseen dieselmalliin siirtyessä voimanlähteen äänen tunnistaa, mutta meluksi asti ääntely ei yllä. Meno on juurevasta väännöstä johtuen jouhevampaa kuin bensakoneella ja voimaa riittää ripeäänkin liikkumiseen. Ajettavuus muuttui asteen verran töpäkämmäksi isoista 20” vanteista johtuen. Leveät ja matalat renkaat kasvattavat ajoääniä jonkin verran, ei kuitenkaan häiritsevässä määrin. Kuivalla kelillä nelivedon toiminnasta ei voi sanoa juuta eikä jaata, mutta käytös on kovempaakin mutkaan ajaessa hyvin neutraali.

260-heppainen huippumalli viettelee kuljettajansa melko nopeasti. Teho riittää vauhdikkaaseen ajoon hyvin, vaikkakaan mitään urheiluautoa se ei Insigniasta vielä tee. Bensamoottorin järeä 400 Nm:n vääntö tekee ajosta erittäin helpon tuntuista pienilläkin kierroksilla. Aktiivinen alusta toimii johdonmukaisesti ja varsinkin Sport-asetuksella meno on mutkatiellä muikeaa.

Tour-asetuksella käytös ja jousitus pehmenee selvästi, tehden kruisailusta leppoisampaa. 8-vaihteinen perinteisen mallinen automaatti toimii hienosti ja on hyvin ajan tasalla. Rauhallisesti ajaessa kierrokset pysyttelevät alhaalla ja laatikko hyödyntää moottorin vääntöä mallikkaasti, mutta tarvittaessa pienempikin vaihde löytyy nopeasti. Vaihdot tapahtuvat pehmeästi, eikä vaihteiston toimintaan tarvinnut kiinnittää ylimääräistä huomiota.

Kaikkiaan uusi Insignia tuntuu olevan valmiina taistelemaan luokkansa kärkipaikoista. Pikapuolisenkin tutustumisen jälkeen voi melko helposti todeta, että eväät maineeseen ja kunniaan ovat olemassa. Älykäs tekniikka ja dynaaminen ajettavuus yhdistettynä moderniin ulkomuotoon ovat omiaan herättämään omistushalua, joten tässä valossa Insignian tulevaisuus näyttää valoisalta.

Sami Puskala

Kehuja: moottorit, ajettavuus, ulkonäkö, älykäs tekniikka

Parantamisen varaa: toistaiseksi hieman suppea moottorivalikoima

Opel Insignia Grand Sport 2,0 Turbo 4x4 A8:

Moottori:Nelisylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho:260hv (191kW) / 5300rpm
Vääntö:400 Nm / 2500-4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,3 s.
Huiput:250 km/h
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa:Neliveto
EU-kulutus:8,5 l / 100 km
CO2 päästöt:197g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4897mm/1864mm/1455mm
Tavaratila:490 l
Paino:1649 kg
Koeajoauton hinta:44 581€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Opel Insignia

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Opel Insignia -autot

test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
43 900 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
45 900 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
39 900 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
40 823 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
40 810 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
44 139 €
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
41 500 € (sis. ALV)
test
Opel Insignia2, '22, Ajamaton
42 250 € (sis. ALV)

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Opel koeajoja

Kaikki koeajot »
Opel Insignia – Yllätyshaastaja

Opel Insignia – Yllätyshaastaja

Opel Insignia Tourer: Mukavuutta perhefarkkuluokkaan

Opel Insignia Tourer: Mukavuutta perhefarkkuluokkaan

Opel Corsa-e - Sähköinen kaupunkiauto

Opel Corsa-e - Sähköinen kaupunkiauto

Opel Astra Wagon - perusauto bulkkia paremmalla ajomukavuudella

Opel Astra Wagon - perusauto bulkkia paremmalla ajomukavuudella

Opel Corsa – Sydämeltään ranskalainen

Opel Corsa – Sydämeltään ranskalainen