Close
Siirry Myy autosi -sivulle
MAINOS
Luettu 13 907   1

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5

Katumaastureissa ei ole tasauspyörästöjen mekaanisia lukkoja, niissä on katurenkaat ja maavaraa hieman enemmän kuin henkilöautoissa. Silti maastoon?!

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Perinteisesti maastoauto tarkoittaa, että löytyy alennusvaihteisto, vähintään keskitasauspyörästön lukko ja monissa täysiverisissä maastoautoissa, kuten avolavoissa, on runko. Lisäksi aidossa maastoautossa on maastorenkaat ja reilusti maavaraa. Aidot maasturit ovat myös kalliita valmistaa ja ostaa, niissä on korkea polttoaineenkulutus ja -päästöt, eikä niillä ole niin hyvä ajaa moottoriteillä tai nopeassa mutka-ajossa.

Kaupunkimaasturi eli SUV eli Sport Utility Vehicle = henkilöautoversion korkeampi painos. Kaupunkimaasturit ovat monesti saatavilla myös ilman nelivetoa ja huomio: markkinoilla on myös kaupunkimaastureita, joita ei edes saa nelivetoisena.

Katumaastureissa ei ole tasauspyörästöjen mekaanisia lukkoja, niissä on katurenkaat ja maavaraa vain hieman enemmän kuin henkilöautoissa. Normaaliin  matalaan henkilöautoon verrattuna katumaasturissa on hieman korkeampi polttoaineenkulutus, joka johtuu suuremmasta ilmanvastuksesta. Kaupunkimaastureiden katurenkailla on hyvä ajaa moottori- ja mutkateillä.

Katumaasturien suosio kasvaa vauhdilla

Kaupunkimaasturien suosio kasvaa kasvamistaan, minkä takia monet merkit ovat päättäneet lopettaa vastaavien porrasperäisten ja farmarikoristen henkilöautojen valmistuksen. Syitä kaupunkimaasturien suosion kasvuun ovat esimerkiksi parempi näkyvyys, autoon kulkeminen on helpompaa ja katumaasturin on usein ulkomuodollisesti pätevämpi, komeampi, kuin normaali henkilöauto.

Tulevaisuudessa kaupunkimaasturit tulevat lisääntymään entisestään, sillä esimerkiksi kasvavaan sähköautoboomiin rakenne sopii paremmin – akut ovat autossa keskellä ja ohjaamo niiden päällä.

Mazdan CX-5 on erinomainen auto maantiellä, mutkiin voi mennä kovaa ja auto tuntuu vakaalta. Pärjääkö erinomaisella maantieautolla asfalttiteiden ulkopuolella vai tyssääkö matka alkuunsa

Kallistustesti tuntuu autossa sisällä tosi hurjalta

Esimerkkiautona testissä toimii Mazda CX-5 joka on saatavilla etu- ja nelivetoisena. Maavaraa CX-5:ssa on noin 20 senttiä. Valkoinen CX-5 on etuvetoinen manuaalivaihteistolla ja punainen CX-5 on neliveto automaattivaihteistolla.

Maastotestin ohjaajana ja testaajana toimii rata-autoilija Suvi Jyrkiäinen, joka tuntee Mazdat hyvin, sillä hän ajaa kilpaa Mazda2:lla.

Ensin vuoroon kallistus, joka menee sekä neli- että etuvetoisella läpi heittämällä. Vaikka kallistus tuntuu sisällä autossa tosi hurjalta, ei vaaraa auton kaatumisesta ole.

– Se tuntuu tosi hurjalta, en heti ensimmäisenä menisi kokeilemaan, jos en tietäisi, mutta yksikään kallistusradan läpi ajanut auto ei ole koskaan kaatunut, Suvi Jyrkiäinen kertoo.

Maastotestissä sorapintainen jyrkkä ylämäki

Sitten vuoroon varsinainen koe. Pääseekö myös etuvetoisella kuivan louhikkomäen ylös ja onko samasta paikasta nelivetoiselle haastatta? Ensi vuoroon etuveto.

Ylös ei ole asiaa, vaikka kuin painaa. Auto painautuu vain syvemmälle rinteen soraan, mutta ei etene. On pakko peruuttaa alas.

Sitten vuoroon nelivetoinen. Vaikka CX-5 ei ole alennusvaihteistoa, sen momentinmuuntimella toimiva automaattivaihteisto sopii maastoajoon kaksoiskytkinvaihteistoja paremmin, kun ei ole kytkintä mitä luistattaa. Tämä tekee CX-5:sta myös erinomaisen vetoauton perävaunulle.

Nelivetoinen Mazda CX-5 kipuaa mäen vaivattomasti ilman ylimääräisiä vauhteja. Ero etuvetoisen suoriutumiseen on melkoinen. Syy on, että CX-5:n neliveto siirtää riittävästi voimaa myös taka-akselille, jolloin mäen päälle noustiin haastavasta paikasta huolimatta suorastaan leikitellen.

 • Pärjääkö katumaasturilla maastossa?
 • Pärjääkö katumaasturilla maastossa?
 

Harva tarvitsee oikeaa maastoautoa mutta neliveto on monelle tarpeellinen

Yhteenvetona todettakoon, että harva tarvitsee oikeaa maasturia, mutta pikkuisen pahempi mökkitie tarkoittaa usein, että etuvetoisella on hankalaa jopa mahdotonta päästä perille. Katumaastureiden ajoasento, näkyvyys, ajomukavuus ja nelivedon tuoma vaivattomuus asfalttitietä haastavammissa maastoissa ovat hyviä perusteita valinnalla. Ei siis ihme, että katumaastureiden suosio vain kasvaa.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mazda CX-5

     
4.6
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mazda CX-5 -autot

test
Mazda CX-52.2, '18, 40 tkm
29 990 €
test
Mazda CX-52.0, '12, 192 tkm
18 000 €
test
Mazda CX-52.0, '20
38 200 €
test
Mazda CX-52.0, '20, 10 km
42 900 €
test
Mazda CX-52.0, '20, 2 tkm
42 500 €
test
Mazda CX-52.0, '20, Ajamaton
40 970 €
test
Mazda CX-52.2, '15, 190 tkm
18 300 €
test
Mazda CX-52.0, '12, 165 tkm
14 000 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Mazda CX-5 – Idän prinsessa

Mazda CX-5 – Idän prinsessa

Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan

Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan

Tekniikan Maailman koeajo: Mazda CX-5 2,0 Skyactiv-G AWD A Executive

Tekniikan Maailman koeajo: Mazda CX-5 2,0 Skyactiv-G AWD A Executive

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €