Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
MAINOS

Polttomoottoriautojen kehitys on ollut huimaa – ajetaanko tulevaisuudessa levällä tai jätteellä?

Polttomoottoriautojen kehitys on ollut huimaa – ajetaanko tulevaisuudessa levällä tai jätteellä?
  • Audi
  • Audi

Taloudellisemmat moottorit ja uusiutuvat polttoaineet ovat tehneet polttomoottoriautoista aiempaa vähäpäästöisempiä.

Kaupallinen yhteistyö: Neste & Audi / K-Auto

Polttoaineiden ja polttomoottoreiden kehitys vähäpäästöisemmiksi on ollut erityisen nopeaa viimeiset viisi vuotta.

Ilmastonmuutos on kiistaton tosiasia. Sen pysäyttämiseksi on syytä ottaa kaikki keinot käyttöön. Liikenteen sähköistyminen tapahtuu parhaillaan kiihtyvällä tahdilla, mutta autoalan sähköistyessä kannattaa muistaa, että myös polttomoottoreissa on tapahtunut valtavaa kehitystä viimeisten vuosien aikana.

Monelle suomalaiselle polttomoottoriauto on edelleen fiksu valinta – eikä se tarkoita, että pitäisi luopua vähäpäästöisempään ajamiseen pyrkimisestä. Kun miettii valintaansa bensiini-, diesel-, kaasu-, hybridi- tai sähköauton välillä, kannattaa ensisijaisesti pohtia omia käyttötarpeita ja toiveita. Jokaisessa käyttövoimassa on omat etunsa. Asiaa voi pohtia esimerkiksi Audin käyttövoimatestin avulla.

Kuluttaja voi kuitenkin vaikuttaa suuresti omaan hiilijalanjälkeensä valitsemalla uusiutuvan polttoaineen ja pitkälle kehitellyllä polttomoottorilla varustetun uuden auton. Monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon polttomoottoriteknologia on vuosien varrella kehittynyt.

Uusiutuvaan dieseliin siirtyminen vaikuttaa heti omaan hiilijalanjälkeen

Polttomoottoriautojen kehitys on ollut huimaa – ajetaanko tulevaisuudessa levällä tai jätteellä?

Uusiutuvaan dieseliin siirtyminen on yksi nopeimpia ja vaikuttavimpia ilmastotekoja seuraavien vuosien aikana juuri siksi, että suurin osa suomalaisilla teillä liikkuvista autoista toimii polttomoottorilla.

Suomalaisen Nesteen kruununjalokivi on Neste MY Uusiutuva Diesel™, jota käyttämällä autoilija voi pienentää hiilijalanjälkeään keskimäärin 90 prosenttia* verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön. Neste MY soveltuu kaikkiin dieselautoihin ja sitä on kehitetty yhteistyössä autonvalmistajien kanssa.

"Isoin draiveri on ollut pitkään niin meillä Nesteellä kuin koko alalla kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Meillä työskentelee tutkimuksessa ja kehityksessä, 300 asiantuntijaa, jotka kehittävät polttoaineitamme paremmiksi ja ilmastoystävällisemmiksi", kertoo Nesteen tuotekehityksestä vastaava päällikkö Teemu Sarjovaara.

Suomessa myytävä Neste MY valmistetaan 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä, mutta Neste kehittää myös uusia valmistustapoja.

"Tällä hetkellä tutkimme ja testaamme metsä- ja maatalouden tähdevirtoja uusiutuvan dieselin valmistuksessa. Myös levän kasvatus, eli leväöljy, on yksi tulevaisuuden mahdollisuus uusiutuvan dieselin tuotannossa. Neste kehittää myös niin sanottua sähköpolttoainetta, jota voidaan valmistaa hiilidioksidista uusiutuvan sähkön avulla", Teemu Sarjovaara valottaa.

Lue lisää Neste MY Uusiutuvasta dieselistä >>

Polttomoottori on kehittynyt huimasti 10 vuoden aikana

Myös polttomoottoritekniikka on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. Samaan tapaan kuin polttoaineissa erityisesti CO2-päästöjen leikkaaminen on ollut kehitystyön fokuksessa. Autoalan sähköistyessä saattaakin unohtua se, että myös uuden, polttomoottorilla kulkevan auton valitseva kuluttaja pääsee hyötymään autoalan teknologisesta edistyksestä ja sitä kautta pienemmistä päästöistä. Asia on merkityksellinen siksikin, että myös hybridiautoista löytyy polttomoottori – joten polttomoottorien kehitys tukee myös hybridiautoilijaa.

Yksinkertaistettuna kuvio menee näin: kulutus ja sitä kautta hiilidioksidipäästöt vähenevät, kun polttomoottoria kehitetään entistä taloudellisemmaksi.

Tästä käy hyvänä esimerkkinä Audi, jonka nykyinen polttomoottorikalusto on merkittävästi taloudellisempi kuin 10 vuotta sitten. Kehitys on ollut huimaa erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana.

"Sähköautojen lyödessä läpi, Audi on parantanut myös polttomoottoreitaan läpi vuosien jatkuvasti. Yksi keino on entistä hienojakoisempi palotapahtuma, jonka avulla automme kuluttavat ja päästävät vähemmän", K-Auton Technical Manager Jussi Salmi kertoo.

Toinen merkittävä kulutuksen vähenemiseen vaikuttava asia on Audin lähes koko mallistossa käyttämä kevythybriditekniikka, joka omalta osaltaan vähentää kulutusta sekalaisessa ajossa noin puoli litraa sadalla kilometrillä.

Valitsemalla uuden auton, jossa on pitkälle kehitelty polttomoottori, voi vaikuttaa merkittävästi omiin hiilidioksidipäästöihin. On aivan eri asia ajaako esimerkiksi modernilla uudella dieselmoottorilla vai 5–10 vuotta vanhalla dieselillä.

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2018/2001/EU) mukainen.

Myytävät Audi -autot

test
Audi A31, '23, Ajamaton
37 420 €
test
Audi A31, '23, Ajamaton
36 491 €
test
Audi A31, '23, Ajamaton
36 900 €
test
Audi A62, '23, Ajamaton
73 900 €
test
Audi A62, '23, Ajamaton
74 643 €
test
Audi A31, '23, Ajamaton
35 482 €
test
Audi A31, '23, Ajamaton
34 555 €
test
Audi A32, '22, 15 tkm
44 900 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Audi E-Tron GT – Sähkösportti pistää parastaan

Audi E-Tron GT – Sähkösportti pistää parastaan

Audi Q7 TFSI e – Eko-järkäle

Audi Q7 TFSI e – Eko-järkäle

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi Q5 – Herra täydellinen