Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 16 727  

Renault Zoe – Ensimmäinen järkevä sähköauto?

Renault Zoe – Ensimmäinen järkevä sähköauto?
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe
 • Renault Zoe

Renaultin uusi sähköauto tarjoaa yllätyksen. Söpön ulkokuoren sisällä on mukavan tilava pieni perheauto.

Vaikka Zoe näyttää pikkusievältä purtilolta, ovat sen sisätilat suunnilleen Renault Clion kokoiset. Etupenkeillä on mukavasti tilaa ja taaksekin mahtuu pienellä varauksella kolme aikuista. Ainakin kolme perheen junioria sinne menee heittämällä.

Zoen voimalinja on vakuuttava ja sen toimintasäde onkin luokassaan omilla lukemilla, jos jätetään ulkopuolelle Tesla. Teslan ja muiden sähköautojen vertaaminen keskenään on epäreilua, sillä Amerikkalaisen luksusvalmistajan mallisto on rajusti hintavampi. Toki tilanne muuttuu kun Model 3 joskus rantautuu Pohjolaan.

Sähköauton toimintamatkana käytetyllä NEDC-testillä Renault kulkee yhdellä latauksella perät 400 kilometriä. NEDC-luvulla ei tosin ole totuuden kanssa juuri mitään tekemistä, sillä oikeasti se on parhaimmillaan 300 kilsaa.

Tuosta luvusta voi kotimaan pakkaskeleillä nipistää vielä satasen pois, mutta viileälläkin ilmalla Zoe jaksaa kyllä puhkaista parinsadan kilometrin rajapyykin. Se voi tuntua monesta bensa-autoilijasta naurettavalta, mutta sähköinen peli ei välttämättä olekaan bensa-auton korvike jokaiseen tilanteeseen.

Riittääkö toimintasäde?

Renault Zoe sivukuva

Sähköautomaailmassa toimintasäteeseen pitää suhtautua toisella tavalla kuin polttomoottoriautoissa. Ajatuksena ei ole ajella auton akkua tyhjäksi ja ladata se sen jälkeen täydeksi, vaan pitää autoa virtalähteessä aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Zoella ei ajella hetken mielijohteesta Helsingistä Rovaniemelle, mutta miksi edes pitäisi?

Zoen suoritusarvoja kyttäämällä ei saa kokonaista kuvaa, millainen se on kaupunkiautona. Tehoa on maltilliset 92 hevosvoimaa, mikä ei toki polttomoottorimaailmassa ole kovin paljoa. Toisaalta ei ole sähkömaailmassakaan. Mutta silti Renault tuntuu ajossa pirteältä.

Paikaltaan sataseen aikaa kuluu Rellun ratissa 13,2 sekuntia, mutta 0-50 km/h mennään 4,1 sekunnissa. Ja kahdeksaan kymppiin puolestaan 8,6 sekunnissa. Ne arvot kertovat enemmän siitä, millaiseen käyttöön auto on tehty.

Vaikka motarille liityttäessä voima meinaakin olla rajallista, pärjää Zoella kyllä myös maantieajossa. Renault Zoen kaltainen auto ei kuitenkaan ole omiaan moottoritiellä. Reippaampi vauhti kun syö runsaasti virtaa ja parinsadan kilometrin taipaleella matkavauhti kannattaa pitää alhaisena.

Renaultin sivuilla on oivallinen laskuri, joka kertoo kuinka ajonopeus vaikuttaa toimintamatkaan. 90 km/h vauhdissa toimintasäde on kesäkelillä laskurin mukaan 254 kilometriä. Kun nopeutta lisätään 110 km/h:iin, putoaa se alle 200 kilometrin.

130 km/h vauhdilla mennään jo lähemmäs 150 kilsan lukemaa. Noilla kilsalukemilla hoitelee arkiajon vailla murheen sijaa. Kunhan autoa muistaa latailla aina välillä.

Ripeä kaupungissa

Taajamassa meno on erittäin sujuvaa. 60 km/h:iin Renault Zoe kiihtyy jopa ripeästi, sillä sähkömoottori ei lähdössä mieti turhia. Kiihdytyksessä kannattaa tarkistaa onko päällä Eco vai normaali ajotila, sillä se vaikuttaa voimantunteeseen rajusti.

Zoen tuntuma on edullisten pikkuautojen maailmasta tuttu. Alusta on pehmeänpuoleinen ja ohjaus jollain tapaa hieman tunnoton. Sisustakin vaikuttaa melko halvalla valmistetulta, eivätkä penkit juuri tarjoa sivuttaistukea.

Mittaristo ja keskikonsolin näyttö sentään ovat modernit ja informatiiviset. Sisustaltaan Zoen perusmalli on hienoinen pettymys, sillä sähköauton kohdalla olisi kiva yllättyä myös hytissä.

Renault Zoe osoittaa kuitenkin sen, että sähköautot ovat nousseet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kaupunkiautolle. Toki hinnoittelu on kovempi, sillä pienen kaupunkipelin saa bensamoottorilla lähes kaikilta valmistajilta 20 000€:n pintaan. Rahamielessä sähköauto vaatii siis ostajan, joka haluaa autoilla sähköllä.

Ajokokemuksena Zoe on pieniin ja tuhnuihin bensamoottorisiin peleihin verrattuna makeampi. Liikkuminen on alle 30 km/h vauhdeissa äänetöntä ja muutenkin niin vaivatonta. Litraisiin bensaturoihin verrattuna Zoe on valovuosia edellä.

 • Renault Zoe perä
 • Renault Zoe näyttö
 

Latautuu nopeasti

Latauksen kannalta Renault on tällä haavaa sähköautomaailman nopein ottamaan vastaan virtaa. Parhaimmillaan sitä voi ladata 22 kW:n teholla, jolloin latausaika on tyhjästä täyteen 2 tuntia 40 minuuttia. 7,4 kW:n latauslaitteella aika painuu reiluun seitsemään tuntiin.

Vähintään 7,4 kW:n latauslaitteen hankkiminen kotiin on suotavaa, sillä perinteiselle verkkovirralla ja lataus ottaa 25 tuntia. Valmistaja ei myöskään suosittele lataamista hitailla latureilla, mutta poikkeustapauksessa on hyvä tietää, että perinteisestäkin pistokkeesta saa kilometrejä tauluun.

Koeajon aikana kotipistoke tuli kokeiltua kertaalleen 30%:n varauksesta täyteen ja vuorokauden seisonnassa virtaa tuli akullinen.

Renault Zoe alkaa lähennellä varteenotettavaa vaihtoehtoa bensa-autolle. Jos ajosuoritteet tapahtuvat pääosin kaupungissa ja ovat mitaltaan alle 200 kilometriä, on Rellu vaihtoehto. Kun todellinen toimintasäde saadaan nostettua 400 kilsaan, on sähköpeli hyvä kilpailija polttomoottorille.

Tuomas Rajala

Kehuja: hyvät sisätilat, kohtuullinen toimintasäde, kaupunkiominaisuudet, nopea latausaika

Parantamisen varaa: kolkko ohjaamo, voima maantieajossa

Renault Zoe Z.E. 40 R90:

Moottori:sähköinen synkronimoottori
Teho:92 hv (68 kW) @ 3000-11300 rpm
Vääntö:220 Nm @ 250-2500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:13,2 s.
Huippunopeus: 135 km/h
Vetotapa:Etuveto
Toimintamatka:400 km (NEDC)
Latausaika: 22kW teholla 2 h 40 min
CO2-päästöt: 0 g / km
Mitat (pit/lev/kork): 4084mm/1730mm/1562mm
Omamassa: 1480 kg
Tavaratila: 338 / 1225l
Hinta:33 590€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Renault Zoe

     
3.5
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Renault Zoe -autot

test
Renault Zoe, '18, 1 tkm
32 500 €
test
Renault Zoe, '19, 3 tkm
35 900 €
test
Renault Zoe, '17, 32 tkm
26 880 €
test
Renault Zoe, '19, Ajamaton
35 788 €
test
Renault Zoe, '19, Ajamaton
35 389 €
test
Renault Zoe, '19, Ajamaton
35 788 €
test
Renault Zoe, '18, Ajamaton
36 185 € (sis. ALV)
test
Renault Zoe, '18, 22 tkm
27 950 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Renault koeajoja

Kaikki koeajot »
Renault Koleos – Tyylipuhdas ja jyhkeä etenijä

Renault Koleos – Tyylipuhdas ja jyhkeä etenijä

Renault Scenic – Monipuolinen avantgarde-sukkula

Renault Scenic – Monipuolinen avantgarde-sukkula

Renault Clio R.S. – Hätäinen Rellu

Renault Clio R.S. – Hätäinen Rellu

Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu

Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu

Renault Talisman – Isojen haasteiden äärellä

Renault Talisman – Isojen haasteiden äärellä