Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 29 082

SsangYong Korando – Moni kakku päältä kaunis

SsangYong Korando – Moni kakku päältä kaunis
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong
 • SsangYong

SsangYong Korando on muodollisesti pätevä yritys haastaa keskiluokan crossoverit. Teknisesti siitä ei ole kilpailijaksi.

Uuden automerkin rattiin pääseminen on nykypäivänä harvinaista herkkua. Korealainen SsangYong tarjoaa mahdollisuuden muodostaa mielipiteen uudesta merkistä ilman sen kummempia ennakko-olettamuksia.

Korealaismerkkien voimistuva Euroopan markkinoiden valloitus lienee vain ajan kysymys, sillä Kia on takonut hyviä myyntilukuja kotimaansa ulkopuolella. Nyt vanhan mantereen valloituksesta haaveilee SsangYong.

SsangYong on Etelä-Korean vanhin autovalmistaja ja tehdas on suoltanut markkinoille autoja vuodesta 1954 saakka. Iästään huolimatta valmistaja on varsin pieni, sillä tehtaalta putkahtaa ulos 150 000 autoa vuodessa. Maamies Kian menekki on kymmenkertainen.

Pelkkää nelivetoa luvassa

SsangYong_Korando_sivusta_kuva

Kotimaisittain uusi tuttavuus SsangYong tunnetaan kotimaassaan erityisesti maastureistaan ja siitä syystä Suomeen tuodaan neljää katumaasturimallia. Koeajossa oleva Korando on malliston keskiluokkaa ja kilpailee samasta ostajakunnasta mm. Nissan Qashqain kanssa.

Kaikki Suomeen tuotavat SsangYongit ovat nelivetoisia. Korandon neliveto on sähköisesti ohjattu ja vetovirkaa suorittavat pääasiassa etupyörät. Taaimmaiset renkaat tempaistaan peliin vain olosuhteiden niin vaatiessa.

Korandon voima syntyy 2-litraisesta turbodieselistä, joka on äänimaailmaltaan melkoinen sepelimylly. Erityisesti kylmällä koneella ääntä piisaa runsaasti. Koneen rouskutus kantautuu ohjaamoon, mutta rengasmelu on eristetty sisältä hyvin.

Dieselkoneen kokoonpano vertautuu kilpailijoihin ja kaksilitrainen pata tuottaa 149 hevosvoiman tehot. Vääntöä on 360 Nm, mikä riittää hyvin Korandon kokoisen auton tarpeisiin tilanteessa kuin tilanteessa.

Crossover-luokka ei ole tunnettu maata järisyttävästä suorituskyvystään, eikä SsangYoung tee tässä suhteessa poikkeusta. 150 hevosvoimainen kone kiihdyttää Korandon sataseen kymmenessä sekunnissa, joten vauhdin hurmasta on turha haaveilla.

Halvempi kuin kilpailijansa?

SsangYongin kilpailuvaltit ovatkin muualla kuin persoonallisessa otteessa. Korealaismerkki aikoo laskea autojensa hinnat kilpailijoita 5-15% alemmas. Lisäksi tarjolla on viiden vuoden takuu ilman kilometrirajoitusta. Resepti kuulostaa potentiaaliselta.

Hinta lieneekin niitä harvoja asioita, jolla SsangYong näyttää erinomaisuutensa. Koneeltaan se hukkuu massaan ja vaihteiston toiminnan puolesta jää kilpailijoille selvästi. Vaihteet takeltelevat ajoittain pahasti, mikä laskee laatuvaikutelmaa.

Vaihteisto on muutenkin vähän sinne päin veistelty ja lootan synkronoinnissa tuntuu olevan parantamisen varaa. Pahimmillaan pykäliä joutuu työntämään tupaan useamman kerran ja paikoitellen ainoa keino on nostaa kytkin ja painaa se uudelleen pohjaan.

Vaihteiston tahmea käytös on turhauttavaa, sillä se aiheuttaa päänvaivaa kaupunkiajossa. Risteyksessä Korando on paikoitellen pakko pysäyttää kokonaan, sillä ykkösvaihde ei meinaa mennä silmään kuin täysin pysähtyneenä.

Komea Korealainen

Ulkoisesti SsangYong on keskiluokan crossovereiden parhaimmistoa. Korando on modernisti muotoiltu ja ilme on aggressiivinen. Bulldoggimainen ulkonäkö tuo mieleen Opel Mokkan, mikä ei ole lainkaan paha asia.

Erityisesti keulaltaan se on komea ilmestys, sillä etuvalot ja hunajakennomaski ovat tyylikkäitä. Koeajoversion kookkaat vanteet ovat näyttävät ja ne sopivat kokonaisuuteen kuin nakutettu. Harmi vain, että ulkonäkö antaa lupauksia, joita muu kokonaisuus ei saa lunastettua.

Alusta on viritetty kovaksi ja tuntuma onkin hyvin pitkälle samanlainen kuin luokan muissa katumaastureissa. Sen suhteen Korando ei yritä erottautua massasta vaan pikemminkin sulautua osaksi sitä. Töyssyissä pintakova alusta kolisee, mutta ei onneksi liiaksi.

Sisustan suhteen Korealaisvalmistajalla on paljon petrattavaa laatuvaikutelman suhteen. Koeajoversion penkit ovat vaaleaa kangasta ja beigeksi verhottu ohjaamo yrittää kurkottaa korkealla, mutta epäonnistuu hieman.

Herkän vaalean sisustan nuhjuisuus korostuu loskaisilla keleillä, sillä siitä tulee helposti epäsiisti vaikutelma. Lattiamatot tuntuvat imevän tahroja itseensä ja kuraisella ilmalla mattoja saa varmasti olla pesemässä tiuhaan.

Onko se Kian ohjaamo?

Ohjaamo muistuttaa kovasti Kia-mallistoa ja Korandon kuskin paikalla istuessa voisi hyvin kuvitella olevansa vaikkapa Sportagen ohjaimissa. Mittaristo ei tosin yllä samalla tyylikkyyden tasolle Kian kanssa, vaan tunnelma on lähempänä Dacian maailmaa.

Keskikonsolista uupuu kosketusnäyttö ja SsangYongin pieni informaatiopaneeli muistuttaa muutaman vuoden takaisesta ajasta. Malli on peräisin vuodelta 2010, mikä selittää modernin kosketusnäytön puutteen.

Keskikonsolin näytön kautta ohjaillaan mm. äänentoistojärjestelmää, jonka säätäminen on työn ja tuskan takana. Esimerkiksi radiokanavien tallentaminen on operaatio, jonka tehdäkseen on pakko turvautua ohjekirjaan. Kovin intuitiiviseksi järjestelmää ei siis voi väittää.

 • SsangYong_Korando_takaviisto_kuva
 • SsangYong_Korando_etuvalo_kuva
 

Yllättävän tilava

Mittaristossa sijaitsevaa ajotietokonetta ohjaillaan keskikonsolista löytyvästä napista ja oikean painikkeen löytyminen otti oman aikansa. Mittaristoon voidaan heijastaa mm. kulutuslukemat, trippimittari ja rengaspaineiden valvontajärjestelmä.

SsangYong tarjoaa mittaristoon myös hieman harvinaisemman infon, sillä starttaamisen yhteydessä se tarjoaa nopeusmittarin sisäpuolelle tiedon etupyörien asennosta. Se on käytännöllinen kikka, jonka soisi olevan laajemminkin käytössä.

Ohjaamossa ja takapenkillä on hyvin tilaa, mikä on positiivinen yllätys. Tämän luokan crossoverit ovat monesti melko tiiviitä paketteja, mutta Korandon kyydissä ei tarvitse kärsiä tilanahtaudesta. Takakonttikin on mukavan tilava ja penkit kaatamalla lääniä on runsaasti.

Hyvin varusteltu

Varustelutaso on hyvä ja Korandosta löytyvät mm. automaatti-ilmastointi, monitoimiohjauspyörä, sadetunnistin, bluetooth-järjestelmä ja peruutustutka. Lisäksi nelivedon voi lukita sähköisesti suhteessa 50-50.

Korandon hinnoittelu tulee olemaan ratkaiseva asia myyntilukujen suhteen. SsangYong haastaa yhden automaailman kilpailluimmista segmenteistä tuotteella, joka ei valitettavasti yllä kilpailijoidensa tasolle. Ainoa realistinen kilpailuvaltti on siis hinta.

Tällä hetkellä suurin osa nelivetoisista crossovereista maksaa reippaat 30 000€. Markkinoiden edullisin nelivetoinen katumaasturi on Dacia Duster, jota kaupataan reilulla 22 000€:lla. Dacia ei tosin kilpaile ulkonäöllisesti muun luokan kanssa.

Toteutuuko hintauhkaus?

Hieman modernimmalla otteella luokkaa lähestyvä Opel Mokka liikahtaa Dacian ohella luokkansa kilpailukykyisimmällä hinnalla uudelle omistajalle. Se maksaa nelivetoisena 27 000€, mutta kone on tällöin turboahdettu bensiiniversio.

Mikäli maahantuoja Bassadone toteuttaa uhkauksensa edullisuudesta, tulisi Korandon hinnan jäädä lähemmäs 20 000€:n tuntumaa. Sillä hinnalla nelivetoisen ja hyvin varustellun katumaasturin luulisi kiinnostavan ostajakuntaa.

Periaatteessa SsangYong Korandossa ei ole takkuilevan vaihteiston lisäksi mitään perustavanlaatuista vikaa. Se on näyttävä crossover, joka tarjoaa riittävän varustelutason ja tukevat kyydit. Automaailmassa pikkuasiat vain ratkaisevat yllättävän paljon.   

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, neliveto, varustelu, tilava

Parantamisen varaa: kehno vaihteisto, nuhjuiset sisätilat, laatuvaikutelma

SsangYong Korando:

Moottori:4-sylinterinen, 1998 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:149 hv (110 kW) @ 3400-4000 rpm
Vääntö:360 Nm @ 1500-2800 rpm
Vetotapa:Neliveto
Huippunopeus:180 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h):9,9 s
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):7,3 l / 100 km
Mitat (pit/lev/kork): 4410mm/1830mm/1710mm
CO2 päästöt:194 g/km
Tavaratila:486-1312 l
Paino:1747 kg
Ajoneuvovero + käyttövoimavero:563€
Hinta:Ei vahvistettu
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät SsangYong -autot

test
SsangYong Rexton2.2, '19, 38 tkm
53 700 €
test
SsangYong Korando2.2, '18, 66 tkm
26 900 €
test
SsangYong Korando1.5, '20, 7 tkm
29 900 € (sis. ALV)
test
SsangYong Rexton2.2, '18, 33 tkm
49 500 €
test
SsangYong Rexton2.2, '18, 76 tkm
36 800 €
test
SsangYong Korando1.5, '20, 16 tkm
27 900 €
test
SsangYong Korando1.5, '20, 10 tkm
23 800 €
test
SsangYong Korando1.5, '20, 21 tkm
25 900 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää SsangYong koeajoja

Kaikki koeajot »
SsangYong Korando - Korean kolmas hyökkää vahvoin eväin

SsangYong Korando - Korean kolmas hyökkää vahvoin eväin

SsangYong Rexton – Land Cruiserin ja Pajeron pahin painajainen

SsangYong Rexton – Land Cruiserin ja Pajeron pahin painajainen

SsangYong Rexton – Vanhan liiton herrasmiesmaasturi

SsangYong Rexton – Vanhan liiton herrasmiesmaasturi

Volkswagen Tiguan PHEV - suosikkikatumaasturi ladattavana hybridinä

Volkswagen Tiguan PHEV - suosikkikatumaasturi ladattavana hybridinä

Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover

Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover