Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 32 744

Audi S7: Supernopea limppu

Audi S7: Supernopea limppu
  • Audi A7
  • Audi A7
  • Audi A7
  • Audi A7

Vaikka A7 ja S7 -mallit ovat iältään vielä lapsen kengissä, on turha kuvitella, että niitä löytyisi yhtä ainoaa lapsusta. Vuonna 2011 julkaistu mallisarja pursuaa muiden Audin high end –mallien tapaan laatua ja viimeistelyä. 

S7-nimi juontuu siis emomalli A7:stä, joka on rakennettu samalle pohjalevylle kuin pidemmän historian omaava A6. Siitä syystä A7 tuntuu jollain tapaa tutulta. Ajotuntuma muistuttaa A6:ta ja itse asiassa yllättävän paljon Allroad-mallin A6:ta. 

Ehkä syynä ovat ilmajouset, jotka toimivat S7:n alustan kulmakivenä. Niiden ansiosta tuntumaa saa nimittäin muokattua hyvin erilaisiin suuntiin. Dynamic-asetuksella alusta on jämäkämpi, mutta ilmajouset tekevät kyydistä pehmeää. Comfort-asetus puolestaan tekee alustasta vielä pykälää mukavamman. 

Samat asetukset pätevät myös moottoriin ja vaihdelaatikkoon, jotka yhdessä muodostavat auton viehättävimmän yhdistelmän. Koeajoauto on varustettu malliston ronskeimmalla padalla, 4-litraisella V8-koneella, jonka järisyttävät tehot välitetään Audin erinomaisen S-Tronic vaihteiston välityksellä. 

Jää BMW M5:lle paperilla

Audi S7: Supernopea limppu

Tuplasti ahdettu V8 tuottaa huipputehoa 420 hevosvoiman verran ja vääntöä piisaa 550 Nm:n edestä. Lukemat eivät yllä lähellekään vaikkapa BMW M5:den tasolla, mutta kaikkien neljän pyörän vetäessä Audi S7 on todella ripeä auto. 

Audi S7 Sportback kimpoaa 0-100 km/h:n vauhtiin 4,7 sekunnissa, mikä on lähes 100 000 euroa kalliimpaan M5:een verrattuna kova lukema. Bemari nimittäin poistuu paikalta 4,3 sekunnissa. Hintaa noille neljälle kymmenykselle kertyy melkoisen runsaasti, mutta toisaalta Bemari tarjoaa takavetoisena huomattavasti enemmän jännitysmomenttia ja ronskimpaa luonnetta.

S7 ei ole halpa auto, mutta rahalleen yllättävän hyvin vastinetta. Tuplasti ahdetulla V8-koneella varustettu Audi maksaa halvimmillaan muutamia euroja alle 140 000, mutta varusteet nostavat hinnan nopeasti parikymmentä tuhatta korkeammalle. Koeajoauton hintalapussa seisoi 162 000€.

Yllättävän taloudellinen

Hinnan kuulemisen jälkeen ei siis ole mikään yllätys, että Audi S7 on erinomaisesti valmistettu, viimeistelty ja varusteltu auto. Sen moottori on tehokkuudestaan huolimatta yllättävän taloudellinen, sillä kone on lepuuttavaa mallia. 

Mahdollisuuksien mukaan kone toimii siis vain neljällä sylinterillä. Tämä vaatii kuitenkin kevyttä kaasujalkaa, sillä yhtään ronskimpi kaasun tallaaminen herättää koneen toimimaan kaikilla käytössä olevilla sylintereillä. 

Effiency-ajotilassa lepuutusta tapahtuu enemmän ja Dynamic-tilassa kone ei juuri hörähtele vajaalla. Lepuutustoiminto jää usein huomaamatta, sillä koneen äänimaailma on eristetty ohjaamon kuulumattomiin. Ainoa viite lepuutuksesta on mittaristossa näkyvä vihreä teksti, joka kertoo koneen toimivan vain puolella teholla. 

Moottoriäänien lisäksi pakoäänetkään eivät juuri kantaudu auton hyttiin. Se on sääli, sillä herkullisesta äänimaailmasta nauttisi mielellään enemmänkin. Kaiken lisäksi äänet ovat asia, mihin on mahdollista vaikuttaa elektroniikan avulla. Napin painalluksella S7:n saa joko murisemaan miehekkäästi tai kulkemaan huomiota heräämättä.

Säädä sopivaksi itsellesi

Moottorin luonnetta, vaihdelaatikon toimintaa, alustaa sekä useita muita ominaisuuksia on mahdollista säätää joko esiasetusten muodossa tai Individual-välilehden kautta jokaista erikseen. S7:n ratissa on siis mahdollista säätää juuri itselleen sopiva kokonaisuus ja tuntuma. 

Seitsemänvaihteinen S-Tronic –vaihteisto on referenssi, jonka äärellä voisivat aikaansa viettää myös muut valmistajat. Se toimii niin sulavasti, ettei laatikon toimintaa tule edes ajateltua. Dynamic-moodilla vaihteisto vaihtaa salamannopeasti ja pitää kierrosluvun jatkuvasti muita moodeja korkeammalla. 

Effiency-tilassa loota puolestaan vaihtaa isommalle jo reippaassa tuhannessa kierroksessa, koska 550 Nm:n väännöllä varustettu moottori jaksaa vetää aina tyhjäkäynniltä saakka. Kaasuun reagointi on hitaampaa ja kaikki toimii taloudellisuuden ehdoilla. 

Audin ajotuntuma on parhaimmillaan Dynamic-tilassa, jossa ohjaus on hieman tiukempi ja tunnokkaampi. Elektroninen ohjaustehostin on usein omiaan tekemään ohjaustuntumasta huonoa, mutta S7:n kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Ratin kääntö vie Audia juuri sinne minne kuljettaja haluaa. 

  • Audi S7: Supernopea limppu
  • Audi S7: Supernopea limppu
 

Todella helppo ajettava

Nelivetoinen S7 on erittäin helppo ajaa. Sen ajo-ominaisuudet ovat niin hyvät, että ne herättävät luottamusta ja ratin takana tuntee omaavansa vähintään SM-tason rallikuskin taitotason. Se ei ole kaikkien tehokkaiden autojen kohdalla itsestäänselvyys. 

Todella onnistuneen moottorin ja voimansiirron lisäksi kaikki muukin on Audissa kohdillaan. Sisusta on linjassa ulkonäön ja suorituskyvyn kanssa. Äänentoisto on huippuluokkaa ja ajotietokoneen ohjaaminen tapahtuu vaihdelaatikon vieressä olevista rullista. 

Kaikki on sijoiteltu niin, ettei hytissä tarvitse kurotella, eikä irrottaa katsetta tiestä. Se on asia, joka on sekä turvallisuuden että mukavuuden kannalta tärkeää. Mukavuutta tuovat myös säätyvät penkit ja kevyesti kuppimaiset, jotka ovat sporttisella koneella varustettuun autoon sopivat.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin on taideteos

Myös varustelu on kohdillaan ja ehdottomasti maininnan arvoinen varuste on adaptiivinen vakionopeudensäädin. Auton nokalla olevat kamerat tarkkailevat etäisyyttä edellä olevaan autoon ja kiihdyttävät ja jarruttavat vauhtia sen mukaan. 

Audi on tehnyt adaptiivisuudesta taidetta ja vienyt järjestelmän muita pidemmälle. Automatiikka toimii myös pahemmassa ruuhkassa ajettaessa. Vakionopeudensäädin jarruttaa vauhtia edellä ajavan mukaan ja tarvittaessa pysäyttää auton kokonaan. Mikäli stoppi jää alle 3 sekuntiin, kiihdyttää auto mukaan muun liikenteen vauhtiin. 

S7:n kohdalla voidaan myös unohtaa se myytti, ettei supertehokkaasta autosta olisi talviautoiluun. Erinomaisesti toimiva neliveto ja ajonhallintajärjestelmä tekee ainakin Audista todella maukkaan ja mukavan ajettavan myös lumisilla teillä. 

S7 on auto, josta ei oikein voi olla pitämättä. Siitä ei löydy mitään moitteen sijaa, eikä sellaista oikeastaan tämän hintaluokan autosta pitäisikään löytyäkään. Ainoa oikea miinus taitaa olla V8-version hinnoittelu, mutta suurin ongelma siinä on kotimaan autoverotus. Ei ihme, että S7:n kaltaisia kärryjä ei juuri näy kotimaan liikenteessä, sillä auton hinnasta yli 50 000€ on veroa.  

Äärimmäisen kriittisellä jeesustelulla yksi toinenkin puute löytyy. Bensatankin luukun alle nimittäin kerääntyy kovassa pyryssä hieman lunta. 

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, vaihdelaatikko, ajotuntuma, laatu

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Audi S7 Sportback V8 TFSI

Hinnat alkaen: 139 897,21€

Moottori: 8-sylinterinen 3993 cm3 bensiinimoottori kahdella ahtimella
Teho: 420 hv (309 kW) / 5500-6400 rpm
Vääntö: 550 Nm / 1400-5200 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,5 s.
Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu)
Vaihteisto: 7-vaihteinen S-Tronic
Kulutus (yhd.): 9,6 l / 100 km
CO2 päästöt: 225 g/km
Mitat (pit./lev./kork.) 4969mm/1911mm/1420mm
Takakontin tilavuus: 535 l
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi A7

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Audi A7 cars

test
Audi A72.0, '20, 14 tkm
76 780 €
test
Audi A72.0, '20, 12 tkm
77 800 € (incl. VAT)
test
Audi A72.0, '20, 15 tkm
83 900 €
test
Audi A72.0, '20, 9 tkm
76 390 € (incl. VAT)
test
Audi A72.0, '21, 13 tkm
82 990 €
test
Audi A73.0, '20, 29 tkm
79 900 €
test
Audi A72.0, '20, 17 tkm
77 800 €
test
Audi A72.0, '21, Undriven
84 678 €
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi A7 – Oikeista aineksista leivottu coupélimppu

Audi A7 – Oikeista aineksista leivottu coupélimppu

Audi A7 Sportback 3,0 TDI Quattro S tronic & Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Audi A7 Sportback 3,0 TDI Quattro S tronic & Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi Q5 – Herra täydellinen