Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 16 473   5

Hyundai Ioniq – Elämää piuhan jatkeena

Hyundai Ioniq – Elämää piuhan jatkeena
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq
 • Hyundai Ioniq

Sähköautoilun sanotaan olevan kallista ja hankalaa. Hyundai Ioniq osoittaa, että sähköautoilu ei välttämättä ole kallista. Mutta onko se hankalaa?

Autoilijat ovat vajaan sadan vuoden aikana tottuneet pitämään autoa kulkuvälineenä, jonka menoa tahdittaa kuskin edessä, takana tai alla sijaitseva polttomoottori. Sen käyttövoimana on joko bensiini tai diesel. Näin ei välttämättä tule olemaan kovin pitkään, sillä suret autovalmistajat Volvon imussa ovat ilmoittaneet lopettavansa diesel-moottoreiden valmistamisen lähivuosina.

Mitä siis tilalle? Luontaisin vaihtoehto näyttää tällä hetkellä olevan sähkö, johon suurin osa autotehtaista panostaa voimakkaasti. Erilaiset hybridit ja täyssähköautot yleistyvät ja niitä löytyy tätä nykyä lähes jokaiselta varteenotettavalta autovalmistajalta.

Hinnat ovat monessa tapauksessa huomattavasti bensa-autoja kovempia, mutta hintojen on sanottu tulevan alas lähitulevaisuudessa. Eräiden ennusteiden mukaan vuoteen 2022 mennessä sähköauto tulee olemaan polttomoottoriautoa edullisempi. Toiset uskovat sen tapahtuvan jo huomattavasti aiemmin.

Ioniq halvimpien joukossa

Hyundai Ioniq – Elämää piuhan jatkeena

Tällä hetkellä Suomessa on myynnissä kymmenisen täyssähköautomallia ja moninkertainen määrä hybridejä ja plug-in hybridejä. High end –osastoa hallitsee Tesla ja halvimmat sähköautot ovat Renault Zoe, Nissan Leaf ja Hyundai Ioniq. Opelin Ampera-e:n hintaa ei ole vielä julkaistu, mutta se jäänee samoille kymmenluvuille kolmikon kanssa.

Hyundain lähteminen sähköautovalmistukseen ei ole yllättävää, mutta se on, että sen käsialaa on käytännössä ensimmäinen oikeasti järkevä täyssähköauto. Ioniq maksaa halvimmillaan 37 000€ ja on toimintasäde alkaa kolkutella lähes riittäviä lukemia.

Pian markkinoille tuleva Renault Zoe on valmistajan ilmoituksen mukaan vieläkin paremmalla toimintasäteellä varustettu perusauto, sillä sille luvataan lähes 400 kilometrin kyydit yhdellä latingilla. Zoe on kuitenkin Hyundaita huomattavasti kompaktimpi.

Ioniq Electricille luvataan 280 kilometrin toimintasäde. Se saattaa kuulostaa diesel-kuskin näkökulmasta melko vaatimattomalta, mutta arkisessa aherruksessa se on useimmissa tapauksissa riittävä. 280 kilsan taival on hieman optimistinen, sillä totuus on lähempänä 200 kilometriä.

Hyundain sähkömoottori välittää vetonsa etupyörille ja tehoa se kehittää 120 hevosvoimaa. Vääntölukeman on mukavat 295 Nm ja arvot ovat käytössä välittömästi kun polttomoottorilla täyttä tehoreserviä joutuu odottelemaan tietylle kierrosluvulle.

Moottori on voimakkaan tuntuinen ja liikuttaa kohtuullisen kookasta autoa hyvin. Erityisesti kaupunkiajossa Ioniq on pirteä ilmestys. Moottoritievauhdeissa voiman tunne on vaimeampi, mutta ajosuoritteet sillä hoitaa.

Kotonaan kaupungissa

Huippunopeus on rajoitettu 165 km/h:n lukemaan, mutta eipä Ioniqilla sen kovempaa tulisi mieleen ajaakaan. Itse asiassa sen kanssa ei tee mieli vedellä edes moottoritievauhteja, sillä vauhti syö akkua livakasti.

Hyundai Ioniq on tehty ennen kaikkea kaupunkiajoa silmällä pitäen. Kun vauhdit pysyvät kurissa, akun lataus riittää pitkälle. Kaupunkipyörittelyssä hymy on herkässä kun kymmenen kilometrin kauppareissulla toimintasäde vajuu vain parin kilsan verran. Se hymyilyttää sähköautoilijaa.

Vaikka ekologisella täyssähköautolla ajaessa tekee mieli himmata kaasujalkaa, ei sillä välttämättä tarvitse olla tien tukkeena. Liikennevaloista Hyundai lähtee sport-asennossa ripeästi ja kaikkialla sillä pysyy muun liikenteen vauhdissa.

Sähköautoilu vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta kuin perinteiset bensa- ja diesel-autot. Siinä missä polttomoottorivehkeillä voi huoletta lähteä yhdeltä istumalta ajamaan Helsingistä Rovaniemelle, joutuu sähköautolla miettimään hieman pidemmälle reissulle sopivat latauspaikat.

Viikon koeajon aikana jouduin kertaalleen tilanteeseen, jossa ei ollut täyttä varmuutta siitä, pääseekö perhe kyläreissulta takaisin kotiin kunnialla. Onneksi Hyundaita voi ladata myös tavallisesta sähköverkosta, jolloin epämieluisat yllätykset ovat hieman epätodennäköisempiä.

28 kWh:n akun lataaminen tyhjästä täyteen tavallisella verkkovirralla kuitenkin ottaa runsaasti aikaa, joten muutaman tunnin vierailun aikana akustoa ei saa täyteen. Tunnissa kilometrejä ehtii tankkaamaan vajaat 20.

Kadonneen latauspaikan metsästys

Sähköautoilijan elämään kuuluukin pikalatauspistokkeiden metsästäminen, mikäli auton mielii pitää jatkuvasti hyvässä virrassa. 50 kW:n pikalaturilla Ioniqin ”tankin” saa täyteen 30 minuutissa ja 100kW:n tehoisella 23 minuutissa. Kauppareissun aikana akun saa siis täyteen helposti mikäli asiointipaikasta sattuu löytymään latauspiste.

Mikäli sähköauton hankkiminen on mielessä, kannattaa samaan syssyyn hankkia erillinen latauslaite, jolla auton akun saa ladattua täyteen 4,5 tunnissa. Samalla kannattaa opetella hyödyntämään auton neuvomia latauspisteitä.

Sähköauton kanssa ajaminen vaatii hieman erilaisen ajattelutavan omaksumista. Kun auto saa virtansa pistokkeesta, on tilanne vastaava kuin älypuhelimen kanssa. Sähköauto kannattaa kytkeä pistokkeeseen aina kun sillä ei ajeta.

Ajatus jatkuvasta piuhan päässä roikkumisesta saattaa ahdistaa, mutta toisaalta se on pieni vaiva sitä tosiasiasta, että kilometrit ovat todella paljon huokeampia kuin bensa- tai diesel-autossa. ”Polttoainelitra” maksaa sähköautolla noin 12 senttiä.  Jo 10 000 km:n vuotuisella ajolla säästöä kertyy melkoisesti. Tosin sähköauton hankintahintakin on bensa-autoa kovempi.

Sähköauton käytettävyyden kannalta ratkaisevassa roolissa on latausverkoston kehittyminen. Nykyisellään Suomi on sähköautoilun kehitysmaa, mutta latausverkostoa parannellaan jatkuvasti. Esimerkiksi Virossa tilanne on aivan toinen, sillä koko maan kattava verkosto toimii hienosti.

Perheen ainoa käyttöauto? Ei ehkä kuitenkaan

Tällä hetkellä hieman vaatimattomalla toimintasäteellä varustettu Ioniq ei välttämättä sovellu perheen ainoaksi käyttöautoksi, ellei ajaminen tapahdu pääasiassa kaupunkialueella ja sisällä lyhyitä siirtymiä.

Kakkosautona tai kaupunkilaisen ainoana autona Ioniq on vertaansa vailla, sillä hankintahinta on kohtuullinen. Toki se maksaa lähes tuplat karvalakkiversion VW Golfiin verrattuna. Mutta mitä pidempään Ioniqilla ajaa, sitä halvemmaksi kilometrit tulevat.

Autona Ioniq on pätevä. Ohjaustuntuma on hyvä ja tilaa on riittävästi keskikokoisen perheen tarpeisiin. Sähkötekniikka vie tilaa takakontista, mutta sinne mahtuu silti yllättävän mukavasti tavaraa. Pari ison matkalaukun mahduttaminen ei tuota ongelmia ja lastenvaunutkin mahtunevat kyytiin.

Varusteiltaan Ioniq on jopa yllättävän hyvä. Vakionopeudensäädin on adaptiivinen ja kaistavahti löytyy Hyundaista vakiona. Digitaalinen mittaristo on laajasti muokattavissa ja keskikonsolista löytyy mm. Qi-tekniikkaa tukeva langaton latauslokero älypuhelimille. Lisävarusteita ei välttämättä tarvitse juuri katalogista ruksia, mutta kesäkuumalla nahkaiset ja ilmastoidut jakkarat tuovat pientä lisämukavuutta.

Ioniqin ratissa ei juuri huomaa ajavansa sähköautolla, sillä se tuntuu tuiki tavalliselta henkilöautolta. Mikäli kuski ei tiedä ajelevansa täyssähköautolla, se tuskin paljastuu kovin helposti. Tosin alle 30 km/h:n vauhdeissa matka on äänetöntä. Sen jälkeen rengasäänet alkavat kuulua ohjaamoon.

Hyundai lupaa Ioniq Electricille 8 vuoden tai 200 000 km:n akkutakuun, joten voimalinjan toimimisen suhteen ei tarvitse ihan ensimmäisenä olla huolissaan. Sähkömoottorit ovat muutenkin varsin huoltovapaita bensaversioihin verrattuna.

Eteläkorealaisen Hyundain ensimmäinen sähköautomalli on kaikin puolin toimiva kokonaisuus. Se hyötyy merkittävästi pitkän linjan autovalmistajan kokemuksesta ja sähköisenäkin Hyundain laatuvaikutelma on kunnossa. Vielä kun hinnasta nipistetään kymppitonni ja toimintasäde kasvaa parilla sadalla kilometrillä, alkaa paketti olla melko lailla houkutteleva.

Tuomas Rajala

Kehuja: varustelu, ajotuntuma, edulliset kilometrit, hinta-laatu-suhde

Parantamisen varaa: pieni toimintasäde vaatii suunnitelmallisuutta

Hyundai Ioniq Eletric:

Moottori:Kestomagnetoitu synkronimoottori
Akku:itium-ioni-polymeeriakku, 28 kWh
Teho:120 hv (88 kW)
Vääntö:295 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:9,9 s.
Huiput:165 km/h
Vetotapa:Etuveto
Toimintasäde:280 km
Mitat (pit/lev/kork): 4470mm/1820mm/1450mm
Tavaratila:350/1410 l
Hinta:36 990€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Hyundai Ioniq

     
4.5
Read user reviews or write your own »

For sale Hyundai Ioniq cars

test
Hyundai Ioniq1.6, '20, 1 tkm
29 900 €
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, 11 tkm
29 900 €
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, 14 tkm
29 490 €
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, 10 tkm
28 900 € (incl. VAT)
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, 100 km
32 800 € (incl. VAT)
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, Undriven
34 890 €
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, Undriven
29 890 €
test
Hyundai Ioniq1.6, '20, Undriven
32 900 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Hyundai test drives

All test drives »
Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid – Töpselin ja bensan voimalla

Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid – Töpselin ja bensan voimalla

Suomalaisosaamista Hyundai-autojen sääpalveluihin

Suomalaisosaamista Hyundai-autojen sääpalveluihin

Hyundai Ioniq Electric – Entistä parempi

Hyundai Ioniq Electric – Entistä parempi

Hyundai Prophecy antaa viitteitä sähköautojen tulevaisuudesta – puhdistaa myös ilmansaasteita

Hyundai Prophecy antaa viitteitä sähköautojen tulevaisuudesta – puhdistaa myös ilmansaasteita

Tyylikkäämpi, turvallisempi ja taloudellisempi uusi Hyundai i30

Tyylikkäämpi, turvallisempi ja taloudellisempi uusi Hyundai i30