Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Mazda MX-5 RF – Planeetan paras avoauto?

Mazda MX-5 RF – Planeetan paras avoauto?
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda MX-5

MX-5 on maailman myydyin roadster. Menestystä selittää järkevä hinnoittelu, mutta Mazda on myös ajokokemuksena huikea.

Mazda toi Mx-5:n uuden version markkinoille pari vuotta sitten. 2015 ilmestynyt neljäs sukupolvi teki hieman hassusta ja lapsenpyöreästä klassikkoavosta kertalaakista äreämmän, modernimman ja paremman.

Ensimmäisenä markkinoille tuotiin rättikattoinen perusmalli, joka edustaa enemmän perinteistä avoautomaailmaa. Nyt saatavilla on myös kovakattoinen RF-versio, jossa katto nousee ja laskee sähköllä. Lisäksi kovakattoinen versio on valovuoden tyylikkäämpi toteutus.

MX-5:ta on saatavilla kahdella koneversiolla, joista laiskempi on 1,5-litrainen vapaasti hengittävä bensakone. Hevosvoimia pienempi pata luovuttaa 131 kappaletta, minkä turvin Mazda liikkuu tonnin elopainollaa kohtuullisen mukavasti. Mutta suoran sanottuna pienempi pata kannattaa unohtaa heti.

RF on MX-5 kovassa paketissa

Mazda MX-5 RF – Planeetan paras avoauto?

Voimakkaampi moottori on kaksilitrainen ja myöskin vapaasti hengittävä voimanlähde, jolla teholukema kasvaa 160 hevosvoimaan. Vääntöä myllyssä on maltilliset 200 Nm. Tällä moottorilla MX-5 kiihtyy sataseen malliversiosta riippuen 7,3-7,5 sekunnissa.

MX-5:en mielenkiintoisin versio on kiistämättä kovakattoinen RF. Sen voimanlähteeksi on saatavilla ainoastaan tehokkaampi 2-litrainen pata ja muotokieli on herkullinen. RF tuo mieleen kaikuja superautoluokasta, sillä kattolinja on aistikas kuin brittiläinen laatuauto.

RF:n muotokieli tuo lisäksi mieleen 60-luvun ponycarit, mikä tuskin on aivan silkka vahinko. Keulan aggressiivinen muotoilu kruunaa muuten varsin pyöreän ilmeen ja tuo sen samalla tähän päivään. Auton hienoin yksityiskohta on takaikkunan vierestä taakse lähtevät pilarit, jotka ovat silkkaa aikuisviihdettä.

On uskomatonta, että alle 40 000€:n lähtöhintainen auto on yksi automaailman kauneimpia malleja. Se haastaa ulkonäöllään markkinoiden muut avoautot milloin tahansa.

Mutta MX-5:en hyvyys ei toki perustu pelkästään edulliseen hinnoitteluun ja upeaan ulkokuoreen. Mazda on onnistunut tekemään MX-5:stä rehdin ja riisutun avoauton, jonka yksinkertaisuudessa on jotain niin kovin viehättävää.

Vaatimattomuus kaunistaa

Peruskokoonpano on liioitellun yksinkertainen. Kevyeen autoon on istutettu vapaasti hengittävä moottori ja päältä on napattu katto pois. Vaihteisto on manuaali, mutta Mazdan kohdalla on hyväksyttävää, että tarjolla ei ole lainkaan automaattiaskia. Se jollain tavalla jopa pilaisi klassisen kokonaisuuden. Manuaaliaskin vaihdekeppi on lyhyt ja pykäliä on ilo heitellä sisään pienellä ranneliikkeellä.

Mazda MX-5 ei ole koskaan ollut suorituskyvyltään urheiluauto, eikä se ole sitä tälläkään kertaa. Vaikka lisätehosta ei toki olisi haittaa, ei sitä oikein osaa edes kaivata. Suorituskyky on kohtuullista ja Mazda kepittää kyllä tavanomaiset perheautot kiihdytyksessä.

Kovemmille rasseille MX-5:llä ei toki pärjää, mutta mitäs siitä. Kuvankauniilla avolla onkin mukavampi ajella katto alhaalla syrjäseuduilla ja antaa tuulen tuivertaa tupeessa.

Vaikka tehoa Mazdasta ei kovin rajusti löydykään, on sillä yllättävän hauskaa ajaa moottoriradalla. Siellä kevytperäinen ja takavetoinen MX-5 heittää hanuria auliisti sivulle ja pieni tehoreservi ei anna tapahtua liian suuria ylilyöntejä.

Alusta on arkiajossa hyvä, mutta radalla se näyttää pieniä antautumisen merkkejä. Mikäli ajatuksena on kiertää rataa rivakasti, on alusta ja rengastus ensimmäisiä parannuskohteita. Moottorin teho riittää hyvin ainakin pienemmillä radoilla.

Pienen roadsterin äänimaailma on sekin koko lailla passeli. Pakoputkesta kaikuu ilmoille pieni sievä pörinä, mutta ketään se tuskin häiritsee. Äänet ovat kovassa kiihdytyksessä mukavat erityisesti katto alhaalla.

MX-5 RF on monessa suhteessa kovin säyseä ja pikkusievä auto. Se ei ole kovin tehokas, ei liian äänekäs, eikä lian äkkiväärä. Sen voi huoletta antaa kokemattomallekin kuskille, mutta automieskään ei voi sen kutsun äärellä olla täysin kylmä.

Sähköllä uksi kiinni ja auki

RF:n kattorakenne on siis peltiä ja mekanismi toimii sähköllä. Sen voi sulkea tai avata myös vauhdissa, mutta nopeus on rajoitettu 10 km/h:n lukemaan. Se on aivan liian pieni, sillä ykkösvaihteella ja tyhjäkäynnillä vauhti on lähes liian kova. Lukema olisi parempi olla lähempänä 30 km/h:n vauhtia, jotta sitä voisi käytännössä sanoa vauhdissa avattavaksi. Kiusallista on myös se, että kattoa ei saa avata peruuttaessa.

Avoauton puutteisiin kuuluu toki myös se tosiasia, että takakontti on käytännössä olematon. Mazdan tapauksessa tavaratilaan mahtuu noin sata litraa tavaraa, mutta sateenvarjokin saattaa olla liian pitkä mahtuakseen sisään. Toisaalta näin se on useimmiten avoauton kohdalla.

Yhdistetty kulutus on valmistajan ilmoituksen mukaan 6,6-6,9 litraa sadalla mikä piti täysin kutinsa koeajolla. MX-5 onkin niitä harvoja autoja, joiden kohdalla valmistajan ilmoittama kulutus on sama minkä käytäntö osoittaa. 

 • Mazda MX-5 RF – Planeetan paras avoauto?
 • Mazda MX-5 RF – Planeetan paras avoauto?
 

Hymyä takuulla

Jokapäiväisessä käytössä MX-5:n RF-versio on erittäin toimiva. Mukaan toki mahtuu vain yksi kyytiläinen ja katto alhaalla kyytiin saa aina välillä taivutella itseään, mutta ne ovat ominaisuuksia, jotka kuuluvat urheiluautoon.

Pienet puutteet korvataan vastustamattoman hienolla tunnelmalla, joka Mazdan ohjaamossa syntyy. MX-5:llä ei voi ajaa ilman hymyä kasvoilla, sillä jokainen ajometri on silkkaa iloa. Erityisen mukavaa se on kauniina kesäiltana mutkaisella asfalttitiellä.

Periaatteessa paatuneen automiehen ei kuuluisi tykätä Miatasta, mutta minkä sitä itselleen mahtaa. Mazdan rehellinen luonne saa sydämen ja sielun sykkimään. Mikäli haussa on kohtuuhintainen ja hauska avoauto, voi etsinnän lopettaa Mazdan kohdalle.

MX-5 osoittaa, että teho ei aina ole kaikki kaikessa. Mazdan ratissa myös tajuaa vanhan sanonnan siitä, että koolla ei ole väliä, vaan sillä miten sitä käyttää.

Tuomas Rajala

Kehuja: ajamisen hauskuus, istuu käteen kuin hansikas, tyylikäs ilme, hinta-laatu -suhde, sähkökatto

Parantamiseen varaa: 50 hepoa lisää ei tekisi pahaa

Mazda MX-5 RF 2.0 (160) SKYACTIV-G Premium Sport:

Moottori:4-sylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho:160 hv (118 kW) @ 6000 rpm
Vääntö:200 Nm @ 4600 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):7,4 s.
Huiput:214 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Takaveto
EU-kulutus:6,9 l / 100 km
CO2 päästöt:161 g /km
Mitat (pit./lev./kork.):3915mm/1735mm/1225mm
Tavaratila:130 l
Hinta:41 556€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Mazda MX-5

     
4.2
Read user reviews or write your own »

For sale Mazda MX-5 cars

test
Mazda MX-52.0, '07, 167 tkm
12 900 €
test
Mazda MX-51.8, '06, 160 tkm
8 400 €
test
Mazda MX-51.6, '90, 195 tkm
test
Mazda MX-51.8, '90, 150 tkm
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Mazda test drives

All test drives »
Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 – Maailman myydyimmän uusi tuleminen

Mazda MX-5 – Maailman myydyimmän uusi tuleminen

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille