Go to Sell your car page
Read 10 038   1

Skoda Superb – Herraskaista kyytiä kohtuuhinnalla

Skoda Superb – Herraskaista kyytiä kohtuuhinnalla
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb
 • Skoda Superb

Superb tarkoittaa ylellisyyttä Skodan tapaan. Uusi Superb haastaa kilpailijansa erityisesti hinta-laatu-suhteella.

Muistatteko vielä Skodan 80-luvun automallit, jotka niputettiin pitkälti samaan kastiin Neuvostoliittolaisvalmisteisen Ladan kanssa. Skoda 130 -malli oli aikanaan kotimaan teillä tuttu näky. Skoda oli kärry, joka ohitettiin huolimatta siitä, millaista vauhtia sillä päästeltiin.

Tsekkoslovakian ihme on kulkenut ison matkan ajoista, jolloin Skoda ei varsinaisesti nauttinut kovin suurta positiivista huomiota. Suurin muutos on luonnollisesti peruja siitä, että Skoda kaupattiin Volkswagen-konsernille vuonna 1991.

Skodan nimen vakuuttaminen oikeiden automerkkien joukkoon kesti kuitenkin vielä ainakin vuosikymmenen verran, mutta kova työ tuotti tulosta ja tällä hetkellä Skoda tunnetaan hyvästä hinta-laatu-suhteesta. Sen ansiosta Skodasta ja erityisesti Octaviasta on kasvanut Suomessa varsinainen kansanauto.

Skoda Superbin tarina ajoittuu kymmenen vuoden päähän siitä, kun Skodasta tuli osa VW-konsernia. Vuonna 2001 ilmestynyt Superb oli käytännössä pitkälti sama auto kuin VW Passat, mutta keulalla oli toki erilainen merkki.

Superbin uusi malliversio muistuttaa kovasti viisi vuotta vanhaa edeltäjäänsä. Jos edellisen mallin piirteet eivät ole tuttuja, ei uusi malli välttämättä erotu heti edeltäjästään. Mutta pieni modernisointi ei ole luonnollisesti ollut pahitteeksikaan. Rehellisyyden nimissä on parempi puhua faceliftistä kuin kokonaan uudesta mallista.

Myös uusimman sukupolven faceliftin kohdalla tilanne on edelleen sama kuin ensimmäisen mallin julkistuksessa vuonna 2001. Superb on nimittäin edelleen sisarmalli Volkswagen Passatin kanssa ja yhtäläisyyksiä piisaa. Toisaalta myös eroavaisuuksia.

Oikeasti kaikilla herkuilla

Skoda Superb – Herraskaista kyytiä kohtuuhinnalla

Koeajettu versio edustaa malliston kärkikastia. Kaksilitraisella turbodieselillä varustettu nelivetoinen Laurin & Klement -varustellusta mallista löytyy käytännössä kaikki herkut, mitä autoltaan saattaa toivoa.

Voimanlähteenä toimii siis kaksilitrainen dieselpata, joka tuottaa 190 hevosvoimaa ja 400 Nm. Mukavat lukemat isollekin autolle. Nelivetoisena voima saadaan hyödynnettyä myös liukkaalla kelillä ja sataseen mennään makuulta 8,4 sekunnissa. Vaihdot hoidella luonnollisesti DSG-laatikolla.

Markkinoilla on toki muhkeampiakin dieselkoneita, mutta kyllä tällaiset kaksilitraiset dieselkoneet lienevät nekin hiljalleen katoamassa markkinoilta. Se on pieni sääli, sillä voimantunne on mukava ja yli 1000 kilometrin toimintasäde miellyttää pitkiä siirtymiä ajelevia. Hienosti viritetty ja välitetty kone on pirteä, mutta samaan aikaan kulutus maltillista.

Mikäli toiveissa on vieläkin enemmän löylyä, sitä löytyy kaksilitraisesta bensaturbosta, joka kehittää 272 hevosvoiman tehot. Tuolla lukemalla iso limppu pomppaa paikaltaan sataseen 5,7 sekunnissa.

Myös maltillisempia vaihtoehtoja on tarjolla, sillä moottoreista löytyy 1,5-litrainen bensaturbo (150 hv ja 250 Nm) ja 1,6-litrainen diesel (120 hv ja 250 Nm). Myöhemmin markkinoille tulee myös todella kiinnostava pistokehybridimalli, jolle voi povata kovaa myyntiä maltillisen hinnoittelun ansiosta.

Pehmeää ja leppoisaa kyytiä

Vaikka yhtenäisyyksiä VW Passatin kanssa löytyy laajalti, on Superb silti omanlaisensa. Selkeimmin eroa voisi kuvailla sillä, että Passat on Superbin urheilullisempi sisarus. Siinä missä Passat on alustaltaan jämerämpi, tarjoaa Skoda pehmeää kyytiä.

Superbin alusta on selkeästi tehty pitkille ajomatkoilla ja mukavuuden ehdoilla. Se muistuttaa parhaimmillaan jopa ilma-alustalla varustettuja automalleja. Vaikka alusta on pinnaltaan varsin pehmeä, tukevoituu se silloin kun alustalta vaaditaan suorituskykyä.

Kyseessä ei ole parin vuosikymmenen takainen keinuva jenkkilaiva, vaan mukava moderni jousitus, joka tarjoaa tarvittaessa myös jämeryyttä. Ajomukavuus on muutenkin kohdillaan ja niin kuskin penkillä kuin kakkosrivillä olo on mukavaa. Superb on yksi luokkansa tilavimmista malleista ja se näkyy niin ohjaamossa kuin tavaratilassakin.

Viimeistelyn taso on kohdillaan ja varustelu kattavaa. Mukautuva vakionopeudensäädin on tätä nykyä perusvaruste uusissa autoissa ja sellainen löytyy luonnollisesti myös Superbista. Skoda on vienyt tekniikan askelta pidemmälle ennakoivalla vakionopeudensäätimellä.

 • Skoda Superb – Herraskaista kyytiä kohtuuhinnalla
 • Skoda Superb – Herraskaista kyytiä kohtuuhinnalla
 

Ylinopeuden ajaminen on entistä haastavampaa

Ennakoiva säädin on monella tapaa kätevä, sillä kun se yhdistetään liikennemerkkien tunnistusjärjestelmään, on ylinopeuden ajamisesta tehty hyvin haastavaa. Jos rajoitus vaihtuu vaikkapa maantiellä satasesta kahdeksaan kymppiin, hidastaa auto itse nopeutensa.

Ainoa ongelma on se, että ainakaan normiasetuksella toleranssia ei ole, vaan vauhti hidastetaan tasan 80 km/h -lukemaan ennen rajoituksen vaihtumista. Tämä tekee ajosta paikoin töksähtelevää ja järjestelmä vaatii totuttelua. Pahimmillaan takana olevat tunkeutuvat lähes sisään takakontista. Mutta sylinopeusakkoja Superbilla on hyvin vaikea saada.

Skodan järjestelmään saa kytkettyä älylaitteen kiinni ja sen käyttäminen ajo aikana onnistuu ratin ohjaimia käyttämällä. Myös mittaristo on täysin digitaalinen ja muokattavissa kuskin toiveiden mukaiseksi.

Yksi hienoimmista varusteista löytyy kuitenkin auton keulasta. Uudet LED-matriisiajovalot ovat uskomattoman hyvät. Automaattisesti toimivat valot koostuvat useista ledeistä ja niiden valoteho jaksaa hämmästyttää. Ne myös toimivat automaattisesti ja ledit sammuvat vastaantulevien autojen kohdalla niin, että ne eivät häikäise, mutta valaisevat tienoon edelleen.

Tällaiset valot soisi löytyvät jokaisesta uudesta automallista erityisesti marraskuun pimeydessä, sillä ne tuovat turvallisuutta ja ajomukavuutta. Kun valojen räveltäminen jää kokonaan pois, voi kuski keskittyä olennaiseen, eli ajamiseen.

Superbista löytyy luonnollisesti myös pysäköintiavustin, jonka ansiosta kärryn saa helposti ahtaaseenkin väliin kaupungin keskusta-alueella. Hyvä ominaisuus autolla, josta löytyy kokoa.

Skoda Superb on luokassaan varsin vakuuttava malli. Ajomukavuuden puolesta se on vertaansa vailla ja hinnoittelukin on moneen muuhun verrattuna kohdallaan. Kovin persoonallinen valinta se ei välttämättä ole, mutta kyllä fiiliskin on pitkälti kohdallaan. Se vastaa pitkälti esimerkiksi Audi A6:tta.

Puutteita uudesta Superbista on käytännössä mahdotonta löytää, etenkin koeajetusta versiosta, joka on siis malliston kärkipaikalla oleva Laurin & Klement-malli. Toki yhtenä heikkoutena voisi pitää huippumallin rajua hintaa, sillä nelivetoisena ja täysillä varusteilla hintalapussa seisoo muhkeat 54 549 euroa.

Kehuja: toimiva voimalinja, varustelu, ajomukavuus, upeat ajovalot, sisätilat

Parantamisen varaa: Huippumallin hinnoittelu

Skoda Superb 2.0 TDI 190 4X4 L&K DSG:

Moottori:Nelisylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:190 hv (140 kW) @ 3500-4000 rpm
Vääntö:400 Nm @ 1900-3300 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:8,3 s.
Huippunopeus:223 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:7-vaihteinen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
Yhdistetty kulutus:6,3-6,4 l / 100 km
CO2-päästöt:150-153 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4856mm/1864mm/1477mm
Omamassa:1665-1831
Tavaratila:625 l
Koeajoauton hinta:54 549€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Skoda Superb

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Skoda Superb cars

test
Skoda Superb1.4, '18, 54 tkm
25 700 €
test
Skoda Superb2.0, '16, 151 tkm
18 900 €
test
Skoda Superb2.0, '16, 56 tkm
27 500 €
test
Skoda Superb2.0, '17, 338 tkm
11 500 €
test
Skoda Superb1.6, '17, 204 tkm
16 100 €
test
Skoda Superb2.0, '16, 150 tkm
20 400 €
test
Skoda Superb2.0, '17, 138 tkm
21 900 €
test
Skoda Superb2.0, '18, 28 tkm
33 500 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Skoda test drives

All test drives »
Skoda Superb – Ylenpalttinen perheauto

Skoda Superb – Ylenpalttinen perheauto

Skoda Superb: Isolla kädellä tilaa

Skoda Superb: Isolla kädellä tilaa

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?

Skoda Scala - viistoperän ja farmarin risteytys pienempään perheautolu

Skoda Scala - viistoperän ja farmarin risteytys pienempään perheautolu