Go to Sell your car page
Read 26 549   0

Volkswagen Arteon – Passatin veikeämpi velikulta

Volkswagen Arteon – Passatin veikeämpi velikulta
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon
 • Volkswagen Arteon

Arteon on Volkswagen-malliston raikulipoika, joka vetoaa kuskiin rouhealla ulkonäöllä ja väkivahvalla moottorilla.

Volkswagen on nimensä veroisesti valmistaja, joka pyrkii tekemään kansanautoja. Golf, Passat, Polo ja UP ovat arkikäyttöön soveltuvia perusautoja, jotka saa rankasti varustelemalla lähentelemään Premium-luokkaa. Arteon on sitä Premiumia sellaisenaan.

Arteon on pitkästä aikaa Volkswagen, joka herättää tunteita. Se näyttää röyhkeältä ja tuntuu pirullisen hyvältä. Massiiviset pyöränkotelot, voimakkaat linjat ja leveä hymy näyttävät ensisilmäyksellä millaisesta pelistä Arteonin kohdalla on kyse.

Volkswagen Arteon korvaa markkinoilla Passat CC:n jättämän aukon ja tekee sen varsin rouhealla tavalla. Passatin CC-versio oli Volkkari-valikoimassa persoonallinen poikkeus, mutta Arteon vie homman piirun verran pidemmälle.

Koeajoversio on väritykseltään Turmeric Yellow, mikä nostaa Volkswagenin linjat toden teolla esiin. Varustelutaso on R-line, mikä tarkoittaa mm. kookkaampia vanteita, sisustan koristeita ja alcantara/nahka-istuimia.

Normivanteiden sijaan koeajetussa Arteonissa on pykälää suuremmat 19” vanteet, jotka tekevät kokonaisuudesta vieläkin sporttisemman ja dynaamisemman. Auto näyttää parkissa seistessään ärhäkältä ja suorituskykyiseltä peliltä. Ja sitä se myös on.

500 Nm dieselin voimaa

Volkswagen Arteon – Passatin veikeämpi velikulta

Ajetun Arteonin mylly on diesel-malliston kärkiversio. 2-litrainen ja turboahdettu pata tuottaa 240 hevosvoimaa ja kunnioitettavan 500 Nm:n väännön. Huippuvääntö tarjoillaan 1750-2500 kierroksella, minkä ansiosta VW on varsin pirteä tapaus.

Moottori on upea. Hyvin alhaalta vääntävä pata jaksaa mylviä myös ylempänä, vaikka dieselmäisesti voima toki uupuukin kesken moottorin hyrrätessä viiden tonnin mailla. 0-100 km/h kiihdytyksestä suoriudutaan 6,5 sekunnissa ja 4motion-mallin on neljä vetävää pyörää takaavat sen myös liukkaammalla kelillä.

Vaihteistona toimii 7-vaihteinen DSG, joka hoitaa tonttinsa vailla moitteita. Sen toimintaan voi vaikuttaa ajotilan valinnalla, sillä sport-asennossa loota pykältää hieman tiheämmin kuin muilla asennoilla.

Vaihteistoa riivaa sama ongelma kuin muitakin DSG-vaihteistolla varustettuja malleja, sillä paikoin laatikko pitää kierrokset turhan alhaisina. Siitä aiheutuu bensaversioilla pientä takeltelua alakierroksilla, mutta tehokkain diesel-kone luonnollisesti loikkii näiden sudenkuoppien yli massiivisella väännöllään.

Ajotilalla ei juuri vaikutusta tuntumaan

Ajotilan vaikutus muuhun käytökseen jää hyvin marginaaliseksi. Eco-tilassa moottorinohjaus reagoi kaasunpainallukseen isolla viiveellä ja pyrkii optimoimaan kulutusta. Alustassa ja ohjauksessa ei eroa tunnu.

Parhaimmillaan Arteon on ehdottomasti sport-asetuksella, jolloin koko voimapotentiaali on käytössä. Tuolloin limppu reagoi kaasun painallukseen viiveettä ja pitää kierrokset hieman korkeammalla. Kulkua piisaa ja ajo-ominaisuudet ovat tehojen tasalla. Volkswagen istuu tiehen kuin liimattu.

Se mikä tekee Arteonista niin vastustamattoman mallin, on hankalaa selittää järjellä. Periaatteessa se muistuttaa monelta osin muuta VW-mallistoa. Ohjaamo on yhdistelmä Passatia ja Golfia, mutta pienellä twistillä. Ulkonäössä on paljon Passatia ja auto onkin suora seuraaja Passat CC:lle. Silti siinä on taikaa, jota ei muista malleista löydy.

Kilpailijoiden puolesta lähimpänä ovat Audi A5 ja A7, joiden välimaastoon Arteon kokonsa puolesta sijoittuu. Suorin kilpailija lienee kuitenkin A7. Sellaiseksi voitaneen laskea myös BMW:n 4-sarjan Gran Coupé. Lisäksi listaan kannattaa lisätä Mercedes-Benzin CLS.

 • Volkswagen Arteon – Passatin veikeämpi velikulta
 • Volkswagen Arteon – Passatin veikeämpi velikulta
 

Onko se riittävän Premium?

Arteonin kohdalla kilpailijoihin vertaamisen suhteen suurin kysymysmerkki tulee varmasti olemaan se, onko se riittävästi Premium. Mikäli sen mittarina käytetään ulkokuorta, pyyhkii Arteon ohi kilpailijoistaan kertaheitolla. Voimalinjan suhteen mennään tasalukemissa. Sisustaltaan koko nelikko edustaa laadukkaampaa keskitasoa, mutta yksikään ei varsinaisesti erotu joukosta.

Hinnaltaan Arteon kilpailee rinta rinnan BMW:n kanssa, mutta Audi A7 ja MB CLS karkaavat lähtöhinnoiltaan kymppitonneja kovemmaksi. Hinta-laatu-fiilis –suhteeltaan VW on käytännössä ylivertainen.

Kehityksen paikkoja Arteonin kohdalla ei juuri ole, mutta ainakin 19” renkaiden rallatus kuuluu selvästi ohjaamoon. Suurena syynä on toki kotimaan karkea asfaltti, mutta kiusallista se kuitenkin on.

Koeajorupeaman päättyessä teiden erkaneminen Volkswagenin seksikkäimmästä automallista tuottaa surua. Viikossa sen vastustamattomiin muotoihin on ehtinyt tottua, eikä sitä oikeasti tehnyt mieli palauttaa takaisin maahantuojalle.

Jotain auton viehätysvoimasta kertoo se, että parkkipaikalla tuli useampaan kertaan käännyttyä ympäri tuijottamaan Arteonin uhkeaa uumaa. Sellaista tapahtuu nykyautomaailmassa enää hyvin harvoin.

Tuomas Rajala

Kehuja: upea ulkomuoto, voimalinja, fiilis, ajettavuus

Parantamisen varaa: rengasmelu, ajotilojen vähäiset vaikutukset

Volkswagen Arteon 2.0 TDI SCR 4Motion:

Moottori:4-sylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:240 hv (176 kW) @ 3500-4000 rpm
Vääntö:500 Nm @ 1750-2500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,5 s.
Huiput:245 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:7-portainen DSG-automaattivaihteisto
EU-kulutus:5,9 l / 100 km
CO2-päästöt: 152 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4952mm/1871mm/1450mm
Tavaratila: 563 /1557 l
Koeajoauton hinta: 70 064€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Volkswagen Arteon

     
Read user reviews or write your own »

For sale Volkswagen Arteon cars

test
Volkswagen Arteon2.0, '20, Undriven
53 900 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, Undriven
53 078 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, 5 tkm
45 900 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, Undriven
57 000 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, 4 tkm
45 900 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, 1 tkm
45 900 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '20, 2 tkm
42 990 €
test
Volkswagen Arteon2.0, '19, 16 tkm
44 800 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Volkswagen test drives

All test drives »
Volkswagen Golf - Kansanauton uudet herkut

Volkswagen Golf - Kansanauton uudet herkut

Volkswagen Grand California

Volkswagen Grand California

Volkswagen Hyötyautot – Transporteriin uusi käyttöjärjestelmä

Volkswagen Hyötyautot – Transporteriin uusi käyttöjärjestelmä

Volkswagen Caddy Maxi Pro

Volkswagen Caddy Maxi Pro

Nettiauto kutsuu vaikuttajia kylään - Mikko Mykrä Volkswagen Suomi

Nettiauto kutsuu vaikuttajia kylään - Mikko Mykrä Volkswagen Suomi