Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 30 880   0

Audi A1 Quattro: Voimaa kuin pienessä kylässä

Audi A1 Quattro: Voimaa kuin pienessä kylässä
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1
 • Audi A1

Olen rakastunut. Kyseessä ei ole sen kauneimman tunteen kohdistuminen hameväkeen, vaan kylmään teräkseen, alumiiniin, nahkaan ja kaiken peittävään valkoiseen maalikerrokseen. Tämä tuli pyytämättä ja yllättäen. Tunne on kuin rakastuminen suomenruotsalaiseen, A1:n sydämen valitukseen ottaminen vaatii nimittäin uskallusta.

A1 on Audin entry-level auto, joka tuotiin markkinoille vuonna 2010. A1:llä on paljon yhteistä VAG-konsernin muihin tuotteisiin, kuten Volkswagen Poloon ja Seat Ibizaan, joten miehekkyysodotukset eivät suinkaan ole katossa. Mutta A1 Quattro on edellä mainittuihin verrattuna valovuoden päässä. 

Yhteistä karvalakimallisella A1:llä ja A1 Quattro TFSI:llä on lähinnä ulkonäön ja mittasuhteiden osalta. Toisaalta ulkonäkö on erikoismallin kohdalla viety seuraavalle tasolle ja auto onkin varustettu mm. kookkaalla takaspoilerilla, uskomattoman hienoilla vanteilla, mustalla katolla ja lukuisilla pienillä yksityiskohdilla. 

Vain 333 autoa tarjolla

Audi A1 Quattro: Voimaa kuin pienessä kylässä

Audi A1 Quattro on mallisarjaa, jota on maailmanlaajuisesti tehty ainoastaan 333 kappaletta. Määrä on rajallinen ja autoista luulisi syntyvän kovakin kilpailu kun sana Audin hienoudesta kiirii kuluttajille saakka. A1 on tarjoilee hauskaa kuin saavista kaatamalla ja tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Ulkonäköäkin suurempi muutos tavalliseen A1-malliin löytyy nokkapellin alta ja alustasta. Minikokoisen paholaisen nokalla seisoo 2-litrainen suora nelisylinterinen pata, joka tuottaa 256 hevosvoiman huipputehon. Luku ei sinällään ole massiivinen, mutta tehomäärä on melkoinen suhteessa auton kokoon ja painoon. 

Huippuunsa viritetty A1 Quattro painaa 1390 kiloa ja se syöksyy 0-100 km/h:n vauhtiin 5,7 sekunnissa. Tuohon lukuun se yltää tyylillä, nimittäin manuaaliaskin pykäliä saa runnoa sisään ripeästi. A1 on auto, johon automaattivaihteisto ei yksinkertaisesti istuisi. Tunnelma on kuin ralliauton ohjaimissa. 

Pakoäänet ovat suloista kuultavaa

Kisamaista tunnelmaa on omiaan luomaan myös tuplaputkiston ilmoille tunkeutuvat pakoäänet, jotka ovat suloista kuultavaa. Audi A1 rääkyy juuri niin kovaa kuin nykynormien mukaan on mahdollista. Yhtään kovemmat ja rujommat pakoäänet olisivat luultavasti laittomat. 

Tehoa riittää läpi koko kierrosalueen, mikä tarkoittaa, että punarajan kohdatessa mittarinneulan 7000 kierroksen kohdalla, on Audilla edelleen menohalut tallella. Se nostaa hymyn paatuneimmankin automiehen tai –naisen kasvoille.  

Todella ruudikkaan moottorin kaveriksi Audi on pannut parastaan myös alustan suhteen. A1 Quattron alusta on jopa kivirekimäisen jäykkä, mutta se on ainoa mahdollisuus tällaisen auton kohdalla. Normaaliajossa se on aavistuksen liian terävä, mutta ostajaehdokkaat tuskin ostavatkaan autoa pitkille siirtymille.

 • Audi A1 Quattro: Voimaa kuin pienessä kylässä
 • Audi A1 Quattro: Voimaa kuin pienessä kylässä
 

Hallittua sivuluisua

Neliveto toimii niin uskomattoman hyvin, että se herättää ajohalut ja rallikipinän huomaamatta. Auto etenee sulavasti ja helposti nopeammassakin kyydissä ja käytös herättää välittömän luottamuksen. 

Luistonestoa ei voi kytkeä päältä kokonaan, mutta sport-asennossa se antaa auton mennä tavallista suuremmassa sivuluisussa. Automatiikka kuitenkin puuttuu peliin silloin kun tilanne on lähdössä lapasesta.  Toisaalta se on sääli, mutta ajonvakautus pelastaa mahdollisilta lipsahduksilta. Ohjelmistopäivityksellä ajonvakautus saataneen kytkettyä päältä kokonaan.

Ajo-ominaisuuksia ei voi kehua liikaa tai oikeastaan riittävästi. Audi pysyy niin mukavasti otteessa, että vastaavaa tulee harvoin koettua muiden autojen ratin takana. Tunnelma on vastaava kuin vaikkapa Subaru WRX:n ratissa, mutta Audi vetää sitäkin pidemmän korren.

Näppärää ajettavuutta korostaa entisestään nopea ohjaus, jonka hienouden tajuaa paremmin siinä vaiheessa kun hyppää Audin koeajon jälkeen tavanomaisella ohjauksella varustettuun autoon. A1 Quattrolla ajaminen mutkatiellä vaatii hyvin vähän ratin kääntelyä, mikä tekee etenemisestä nopeaa ja ketterää.

Audi A1 Quattron viehätys on kummallinen seikka, sillä useimmiten pikkuautot tuntuvat suurista tehoistaan huolimatta jotenkin vaisuilta ja hengettömiltä. A1 vain on viritetty niin huippuunsa, että sen kohdalla ei hengettömyys tule missään vaiheessa mieleen.   

Ulkonäkö herättää ihailua

Ulkonäkö herättää kiinnostusta ja ihailua. Audin lipuessa liikenteen seassa, kääntyvät katseet kohti erikoista pikkuautoa lähes jokaisessa tielläliikkujassa. Eikä ihme, sillä Audi on millä tahansa mittarilla mitattuna komea ja erikoinen ilmestys. 

Kookas takaspoileri ei yllättäen herätä teinifiilistä, vaan kisamaista tunnelmaa. Sama pätee RS-henkisiin puskureihin. Kokonaisuus on sen verran tarkkaan harkittu, että katolla oleva kookas lintulauta kuuluu Audin olemukseen ja luontoon.

A1 Quattroon ei ole saatavilla ainoatakaan lisävarustetta, vaan Limited Edition –mallin varustetaso on kaikissa autoissa sama. Autoon on kyllä hankala kaivatakaan mitään lisää, sillä varusteita on tällaiseen autoon aivan riittävästi.

Sisustaltaan Audi A1 on karuhko, mutta se tukee linjakasta kokonaisuutta entisestään. Penkit ovat kuppimaiset ja ahtaat, keskikonsoli pelkistetty ja kiiltävästä mustasta muovista valmistetut yksityiskohdat henkivät kisatunnelmaa. 

Ylisanoja ei voi olla liikaa

Audi A1 Quattroa on hankala kehua riittävästi, sillä se on ajokokemuksena sellainen, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Sen kanssa voi hyvin kuvitella käyvänsä ratapäivillä, hiekkateillä ja jääradalla ja ajaa kaiken päälle myös arkiajot. 

Kulutus ja toimintasäde ovat tosin sitä luokkaa, että tankkauspaikat kannattaa selvittää etukäteen. Koeajolla A1 lätkäisi tauluun vajaan 15 litran keskikulutuksen, eli kovin taloudelliseksi autoa ei voi sanoa. Toimintasäde jää siveästikin ajellen 400 kilometrin tuntumaan, mikä kannattaa pitää mielessä pidemmillä siivuilla.  

Ainoa este Audin hankinnalle saattaa olla sen suolainen hinta. 333:n kappaleen rajoitettu painos maksaa kotimaassa nimittäin 79 819€, mikä on 7-sarjalaisen Audin lähtöhinta. Toisaalta hauskuus ei ole koskaan ollut halpaa. Ja A1 Quattrossa sitä on koko rahan edestä.

Tuomas Rajala

Tekniset tiedot:

Audi A1 Quattro 333

Moottori: 2-litrainen rivimoottori
Teho: 256 hv
Vääntö: 350 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,7 s
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Paino: 1390 kg

Kehuja: moottori, vaihdelaatikko, alusta, tunnelma, hauskuuskerroin

Parantamisen varaa: korkea hinta
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Audi A1

     
4.4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Audi A1 -autot

test
Audi A11.4, '12, 150 tkm
9 000 €
test
Audi A11.4, '12, 102 tkm
12 900 €
test
Audi A11.6, '10, 131 tkm
7 900 €
test
Audi A11.4, '11, 155 tkm
9 500 €
test
Audi A11.6, '12, 135 tkm
7 500 €
test
Audi A11.4, '12, 70 tkm
13 900 €
test
Audi A11.4, '11, 134 tkm
8 300 €
test
Audi A11.0, '20, Ajamaton
26 800 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Audi koeajoja

Kaikki koeajot »
TM ajettua: Audi A1 Sportback

TM ajettua: Audi A1 Sportback

Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat

Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat

Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua

Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua

Audi A6 Allroad - iso, mukava ja nelivetoinen

Audi A6 Allroad - iso, mukava ja nelivetoinen

Audi A6 – kuin taikamatolla

Audi A6 – kuin taikamatolla