Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

BMW 530i– Baijerin paronin seitsemäs painos

BMW 530i– Baijerin paronin seitsemäs painos
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530

Uusi BMW 5-sarja astuu jo seiskan varpaille. Ominaisuudet riittävät ministerikyytiin, mutta paras istuin sijaitsee edelleen ratin ja penkin välissä.

Isojen premiumauto-markkinoiden pyhä kolminaisuus, Audi A6, Mercedes Benz E sekä BMW 5-sarja luovat aina uudistuessaan uusia standardeja automaailmaan, niin premiumin puolella, kuin myös ns.”kansanautojen” keskuuteenkin.

Vastikään uudistuneen Mersun E-sarjan ohella myös Bemarin oli aika päivittää seitsemän vuoden ikään ehtinyt malliston kulmakivi, 5-sarja. Sinänsä BMW:n tai minkään muunkaan premium-merkin insinöörejä ei käy kadehtiminen, kun jo ennestään hyvästä tuotteesta on pyrittävä tekemään aina vain entistä parempi ja edistyksellisempi.

Uudenlaisia turvallisuutta ja mukavuuttakin lisääviä varusteita markkinoille saadaan tasaiseen tahtiin, mutta varsinkin isoista premiumautoista puhuttaessa hyväksi havaittuun peruskonseptiin harvemmin lähdetään suuremmin koskemaan. Useimmiten muutokset ovat ainakin ulkoisesti hyvin maltillisia ja uusimmat innovaatiot löytyvät tekniikasta ja ajoa pönkittävistä avustimista.

Askel sporttisempaan suuntaan

BMW 530i– Baijerin paronin seitsemäs painos

Näin on myös uuden 5-sarjan kohdalla. Asiaan vihkiytyneelle uutukaisen ulkomuoto on tietysti täysin erilainen kuin ennen, mutta satunnainen tarkastelija tuskin eroa ihan heti huomaa. Kun uuden ja vanhan laittaa rinnakkain ovat erot varsin selviä, mutta kuitenkin niin, ettei vanhankaan mallin omistajien tarvitse kokea välitöntä alemmuuden tunnetta.

Uusi malli muistuttaa erehdyttävän paljon isoveljeänsä 7-sarjaa, mikä tuskin haittaa Viitosen omistajaa. Erinomaista on, että olemusta on myös hiottu selvästi sporttisempaan suuntaan. Siinä missä pahimman kilpailijan Mercedeksen imagoa on onnistuttu hilaamaan vuosien varrella pappamaisuudesta reippaasti urheilullisempaan suuntaan, on 5-sarjan sporttisuus päässyt edellisen mallin myötä hieman näivettymään.

Nykyinen G30-malli on satakunta kiloa vanhaa F10:ä kevyempi ja painon säästö on saatu aikaiseksi runsaammalla kevytmetallien käytöllä. Kori on kasvanut hivenen joka suuntaan, mutta silmämääräisesti sitä on vaikea erottaa. Mitta näkyy tai paremminkin tuntuu takapenkillä, jossa polvitilaa luvataan olevan rahtusen aiempaa enemmän. Tavaratilaa sedanista löytyy 530 litran verran.

Uutta, mutta kuitenkin niin tuttua

Kuskin paikalle istahtaessa huomaa kaiken olevan niin kuin BMW:ssä kuuluukin. Kaikki on uutta, mutta kuitenkin hyvin tutun näköistä. Keskikonsolin iDrive-järjestelmää voi ohjata tutun pyöröohjaimen lisäksi kosketusnäytöltä, äänikomennoin sekä lisävarusteena 7-sarjasta tutulla eleohjauksella. IDrive-ohjaimen päällä on nyt myös piirtoalusta, johon kirjaimia voi halutessaan hahmotella.

Käytännössä järjestelmän käyttö on kuitenkin helpointa hyvin toimivan pyöröohjaimen kautta, mutta mukavaahan se on, kun on viljalti vaihtoehtoja. Luonnollisesti systeemi tarjoaa myös monipuolisia älypuhelimen liitäntämahdollisuuksia sekä sovelluksia. Näyttö on 10,25 tuumainen ja luettavuudeltaan erinomaisen selkeä.

Varsinainen mittaristo oli koeajoyksilössä lisävarusteinen 12” black panel-näyttö, joka muuttaa kolmen eri ajomoodin mukaan muotoaan. Mittariston toiminta on myös jossain määrin muokattavissa omien mieltymysten mukaan. HUD-näyttö on kasvanut peräti 70 %, joten tuulilasiin saa näkyville melkoisen hyvin tietoa. Kokonaisuutena ohjaamojärjestelyt ovat tuttuun BMW:n tyyliin (edelleenkin) kuin ergonomian oppikirjasta ja ajoasennon saa kattavilla säädöillä likimain täydelliseksi.

Hiljaista menoa

Kuskin oven sulkeminen sulkee samalla myös hektisen maailman jonnekin kauas ulkopuolelle. Matkustamon äänieristykseen on kiinnitetty lisähuomiota varsinkin kattoverhoilun osalta. Moottorin ääni ja muut hälyt eivät ohjaamoon juurikaan tunkeudu ja miellyttävä hiljaisuus vallitsee matkavauhdissakin.

Matalien renkaiden kumina karhealla asfaltilla on tietysti kuultavissa, mutta äänen sävy on saatu miellyttäväksi. Bensamoottorin mylvinnän kuulee vain korkeilla kierroksilla, eikä sekään ole sävyltään häiritsevä.

Koeajoauto oli mallimerkinnältään 530i, mikä ei nykytyyliin kerro moottorin koosta mitään. Kyseessä on kaksilitrainen bensaturbo, joka on tuttu mm. 3-sarjan malleista. Myllyn 252 hevosvoimaa kuljettavat isoa autoa vilkkaasti ja tuttu 8-vaihteinen automaatti hoitaa vaihdot eleettömän taidokkaasti. Muina bensamoottoreina Bemariin on saatavilla 540i:n 340-heppainen 3-litrainen kutonen, sekä M550i:n 462 hevosvoimaa tuottava V8.

Dieselvaihtoehtoja on toistaiseksi kaksi. Nelisylinterinen, 190 hevosvoimainen 520d ja 265 heppainen, kuusipyttyinen 530d. Moottoripaletti laajentunee ajan kanssa ja eiköhän se ehta M5:kin mallistoon jossain vaiheessa saada. XDrive-neliveto on saatavilla jokaisen moottorin yhteyteen ja jos joku kaipaa manuaalivaihteistoa, joutuu silloin tyytymään malliston pienimpään 520d:hen. Hybridimalli 530e saapuu markkinoillemme kevään aikana.

Mieletön määrä varusteita

5-sarjan turvallisuusvarustelistan selaaminen hengästyttää. Nykyään jo ns. ”tavallisten” turvavarusteiden lisäksi saatavilla on mm. risteävän liikenteen varoitin, nopeusrajoituksiin mukautuva aktiivinen vakionopeussäädin, kaistanvaihtoavustin, sekä väistöavustin, joka toimii 160 km/h asti. Systeemin on määrä auttaa kuljettajaa väistötilanteessa osallistumalla tarvittaessa vastaohjausliikkeisiin.

Myös autonominen ajo on Viitosessa melko pitkälle kehittynyttä. Vakionopeussäätimen kytkennän jälkeen etäisyystutkat huolehtivat riittävästä välimatkasta edellä ajaviin ja auto ajelee pitkiäkin matkoja itsekseen. Useimmiten järjestelmä alkoi varoittelemaan viimeistään puolen minuutin jälkeen, jos rattiin ei tuona aikana ollut koskettu.

Systeemi toimii mukavasti ruuhka-ajossakin. Auto liikkuu ja pysähtyy jonon mukana itsekseen ja lähtee myös liikkeelle, kun jono liikahtaa eteenpäin. Tarjolla on myös 7-sarjasta tuttu etäpysäköintimahdollisuus, jolloin auton voi pysäköidä kauko-ohjaimen avulla matkan päästä.

Kehittynyttä tekniikkaa ja varustelua on siis tarjolla posketon määrä, mutta ikäväksi suurin osa niistä on saatavilla vain lisävarusteena. Tämä taas nostaa auton hinnan lähes poikkeuksetta pilviin, kuten oli koeajoyksilönkin kohdalla. Mukaan oli ladattu Luxury Line-varustepaketin lisäksi tavaraa reilusti yli 20 000 euron edestä ja auton loppuhinnaksi muodostui lopulta karvan alle 96 000 euroa, mikä on melko pöyristyttävä määrä.

Edelleen ajajan auto

Mutta ne kenellä lompakon remmit antavat myöden, saavat uudesta Viitosesta lähes täydellisen matkakumppanin. 530i ja xDrive ovat talvikelillä miltei lyömätön yhdistelmä. Neliveto on mukavan takapainotteinen ja pitää menon vakaana paksussakin loskassa ajellessa. Halutessaan luistoneston ja ajonvakautuksen saa kytkettyä kokonaan pois, jolloin räppäilykin onnistuu ja pitkät sivuluistot luonnistuvat hyvin tasapainoisissa tunnelmissa. Tosin jo pelkkä Sport-asetuskin antaa perän heittää varsin mukavasti, joten avustimien poiskytkennälle on hyvin harvoin oikeata tarvetta. Varsinainen ajotunnelma on ajomoodista riippuen joko rauhallinen tai hyvinkin sporttinen.

Sport-asetuksella moottori vastaa kipakasti kaasupolkimen vaatimuksiin ja 252 hevosvoiman teho sekä 350 Newtonin vääntö liikuttavat raskasta autoa erittäin ripeän tuntuisesti. 530i:n luvataan kiihtyvän sataseen tasan kuudessa sekunnissa, mikä on hyvin helppo uskoa. Suorituskykyyn ja auton kokoon suhteutettuna koeajon 8 litran keskikulutus vaikuttaa niin ikään kohtuulliselta. Oikeastaan ainoa täydellistä harmoniaa häiritsevä seikka on hieman etäiseksi jäävä ohjaustuntuma.

Ei ohjausta missään tapauksessa voi huonoksi moittia, mutta BMW:ltä olisi lupa odottaa vieläkin parempaa. Osasyy tähän löytyy varmasti leveistä kitkarenkaista, kesäkumeilla tuntuma todennäköisesti terävöityy hieman. Koeajoautossa oli perinteisen mallinen jousitus, joka tuntui toisinaan hieman pintakovalta. Toisaalta kori ei pahemmin kallistele kovassakaan kaarteenotossa ja ne jotka haluavat räätälöitävämpää ajotuntumaa, voivat valita lisävarusteena saatavan aktiivisen alustan.

Kuten ennen koeajoa oli odotettavissakin, on uudesta Viitosesta hyvin vaikea keksiä varsinaisia moitteen aiheita. Kokonaisuus hipoo täydellisyyttä, mikä onkin tässä luokassa se minimi. Mutta mikä tärkeintä, vaikka takapenkillä matkustaa tarvittaessa itse ministeri, on BMW yhä ja edelleen ajajan auto.   

Sami Puskala

Kehuja: moottori, vaihteisto, ajotuntuma, turvavarustelu, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: lisävarusteiden hinta,  ohut ohjaustuntuma

BMW 530i A xDrive Luxury Line:

Moottori:Nelisylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho:252hv (185kW) @ 5200-6500rpm
Vääntö:350 Nm @ 1450-4800 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,0 s.
Huippunopeus:250 km/h
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa:Neliveto
EU-kulutus:6,4 l / 100km
CO2 päästöt:147g/km
Mitat (pit/lev/kork):4936mm/2126mm/1466mm
Tavaratila:530 l
Omapaino: 1670kg
Koeajoauton hinta:95 732€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : BMW 530

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW 530 -autot

test
BMW 5302, '22, Ajamaton
66 900 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
63 880 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
67 229 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
69 160 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
66 300 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
69 432 €
test
BMW 5302, '22, 8 tkm
65 900 €
test
BMW 5302, '22, Ajamaton
76 135 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää BMW koeajoja

Kaikki koeajot »
Nautinnollinen neliveto BMW 530e xDrive - BMW Hybridimallisto osa 1
MAINOS
Video Icon

Nautinnollinen neliveto BMW 530e xDrive - BMW Hybridimallisto osa 1

TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo

TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo

Tyypit: BMW 530d

Tyypit: BMW 530d

BMW 320e - ladattava kolmonen kohtuullisella budjetilla

BMW 320e - ladattava kolmonen kohtuullisella budjetilla

BMW iX - Monella tapaa erinomainen auto

BMW iX - Monella tapaa erinomainen auto