Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Dodge Journey: Etanolilla kulkeva karpaasi

Dodge Journey: Etanolilla kulkeva karpaasi
  • Dodge Journey
  • Dodge Journey
  • Dodge Journey
  • Dodge Journey

E85-polttoaine lienee yksi tärkeimmistä autojen energianlähteistä tulevaisuudessa kun maapallon öljyvarannot alkavat huveta. Sähkön ja biodieselin ohella E85 tullee korvaamaan perinteisen bensiinin lähiaikoina. Suomessa etanolisekoitusta on kaupan kitsaasti, eikä sitä kuluttavia autojakaan liikenteessä kovin laajasti.

Tilanne on parempi naapurimaa Ruotsissa, jossa etanolia polttavia autoja on huomattavasti enemmän ja myös polttoaineen saatavuus on parempaa. Maailman bensiinivarantoja aiemmin surutta kuluttanut Yhdysvallat on myös herännyt uusiutuviin energiamuotoihin. Mm. Minnesotan osavaltiossa E85-polttoaine on hyvin laajalti käytössä.

E85 poikkeaa tavanomaisesta bensiinistä sillä, että suurin osa siitä on etanolia. Etyylialkoholi myös sisältää 35% vähemmän energiaa kuin perinteinen polttoaine. Siitä syystä polttoaineen kulutus kasvaa huomattavasti etanoliseoksella ajettaessa. Suomessa etanolin hinta on bensiiniin ja dieseliin verrattuna varsin kilpailukykyinen, mutta suurempi kulutus syö hintaeron umpeen.

Etanolipolttoaineen hyödyt ovat uusiutuvan energian vuoksi lähinnä ympäristöystävällisiä. ST1:n kauppaamaa RE85 –polttoainetta käyttämällä autoilu tuottaa parhaimmillaan jopa 85% vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Nettiautossa on myynnissä jutun kirjoittamisen hetkellä haun mukaan 43 autoa, jotka kulkevat etanolipohjaisella polttoaineella. Näistä osa on tosin virheellisiä klikkauksia kaavakkeen täyttövaiheessa, mutta todellisuudessa E85:llä kulkevat vaihtoautoja on kaupan hieman vajat 40.

Nettiauton tyyppien kohteeksi valikoitui Amerikkalaisvalmistaja Dodgen Journey-malli, joka voi käyttää pääasiallisena polttoaineenaan E85:ttä.

Kova kilpailu tila-automarkkinoilla

Dodge Journey: Etanolilla kulkeva karpaasi

Dodge toi tila-auto Journeyn markkinoille vuonna 2008. Euroopassa se joutui kovaan kilpailuun segmentin muiden automallien kanssa. Tulitukea Dodge sai erityisesti emovalmistaja Chrysleriltä, jonka osaaminen tila-automarkkinoilla oli vakuuttavaa.

Nykyisellään Dodge Journeyta myydään Euroopan markkinoilla Fiatin merkki nokallaan. Mallimerkki kantaa nimeä Freemont. Nettiauto kävi ottamassa tyypit vuoden 2009 Dodge Journeylla, joka on kaupan Easy KM:n liikkeessä Vantaalla.

Ensi näkemältä Journey vaikuttaa mittojaan suuremmalta. Paperilla auto on vajaat viisi metriä pitkä, mitä ei ulkoa katsomalla uskoisi. Sen korkeus ja keulan massiivinen ilme tekevät siitä mittojaan suuremman oloisen.

Metallihohtomusta Dodge on keulaltaan jämäkkä ilmestys. Iso musta auto on herättää kunnioitusta. Jykevärakenteinen etuosa parantaa muuten vaisun oloista autoa mukavasti. Peräpäästä tarkasteltuna Journey on tavanomaisen tila-auton näköinen.

Sotilasajoneuvon mittaristo


Journeyn sisätilat eivät herätä kovin suuria ihastuksen tunteita. Mittaristo tuo mieleen Amerikkalaiset sotilasajoneuvot, mikä ei modernissa autossa ole välttämättä kehumisen arvoinen asia. Amerikkalaismerkkien tunnusmerkki, eli ilmansuunnan näyttö löytyy myös Dodgesta. Mittarista päätellen jenkit tuntuvat olevan erähenkistä porukkaa.

Rattia lukuun ottamatta muovilla verhoiltu ohjaamo on karu. Ovien muotokieli on suoraan sanoen tyylitöntä. Eurooppalaiseen ilmeeseen tottuneelle astuminen Amerikkalaisen kyytiin on varmasti silmiä avaava kokemus, muttei välttämättä positiivisessa mielessä.

Dodgen sisustasta löytyvät kaikki elementit, joista rapakon takaisia valmistajia usein haukutaan. Muovista muotoiltu kojelauta on halvan oloinen ja keskikonsolin päällä oleva säilytyslokeron avausmekanismi tuntuu niin heppoiselta, että se tuskin kestää enää kovin monta avauskertaa.

Hallintalaitteet ovat yllättävän tahmeat. Tuntumasta tulee väkisin mieleen, että 50 000 km ajetun auton vilkkukytkin alkaa jo muutaman vuoden iässä olemaan vaihtokunnossa. Sen operoiminen nimittäin vaatii yllättävän paljon voimaa.

Kyseenalainen kunnia vikatilastojen kärjessä


Dodge sai juuri kyseenalaista kunniaa A-katsastuksen vikatilastoissa. Sen kolme mallia olivat kymmenen vikaherkimmän mallin joukossa ja Journey saavutti viidenneksi huonoimman sijan kolmen vuoden ikäisissä autoissa. Journeyn ratissa fakta on helppo uskoa todeksi.

Journeyn kohdalla poissaolollaan loistaa seikka, joka usein saa ihmiset rakastumaan jenkkien hienouteen. Dodgen 2,7-litrainen V6-kone on nimittäin melko ponneton. Moottori tuottaa 185 hevosvoimaa, mutta yli 1800 kiloa painava autossa tehot eivät tunnu.

Moottori on pienillä kierroksilla hiljainen, mutta kaasua painaessa Dodgen voimanlähde alkaa huutamaan tosissaan. Metelistä huolimatta tehoa ei tunnu löytyvän kuin nimeksi. Kone on erittäin kierrosherkkä ja kiekkakello heilahtaa hetkessä punarajalle. Korkeista käyntikierroksista vaan ei ole juuri muuta iloa kuin kuuluvat äänet.
  • Dodge Journey: Etanolilla kulkeva karpaasi
  • Dodge Journey: Etanolilla kulkeva karpaasi
 

Joyrney on auto, johon vääntävämpi diesel-kone olisi huomattavasti parempi valinta. Toinen vaihtoehto voisi olla huomattavasti suurempikokoinen ja vääntävämpi moottori, kuten Amerikkalaisissa tavataan yleensä nähdä.

Jenkkitunnelma on kateissa


Dodgesta uupuvat kaikki asiat, jotka tekevät jenkkiautoista tunnelmallisia. Sen moottori on jenkiksi liian pieni ja äänimaailma turhan vaisu. Sisustasta ei löydy nahkaa, eikä se ole edes kovin suurikokoinen. Alustakaan ei ole jenkkimallinen keinu, vaan tuntumassa on haettu rapakon ulkopuolisten valmistajien jämäkkyyttä.

Journey kopioi Eurooppalaisvalmistajien malleja yltämättä kuitenkaan samalle tasolle. Samaa ongelma on myös ohjauksessa. Dodgea ei joudu Chevroleteista tutulla tavalla ohjaamaan jatkuvasti, mutta ei se silti ole kovin tunnokaskaan.

Journeysta on hankala löytää positiivista sanottavaa. Se ei tilavien sisätilojen lisäksi ole millään osa-alueella kovin vakuuttava. Viisipenkkisenä versiona se tosin tarjoaa hyvät takatilat tavaroiden kuljetuksella. Dodgen ratissa on hankala uskoa istuvansa vuosimallin 2009 autossa.

Ainakin yksi positiivinen asia Dodgesta kuitenkin löytyy. Sen massiivinen ulkonäkö herättää kulkiessaan huomiota. Eurooppalaisten ja Japanilaisten autojen valta-alueella Amerikkalaisvalmisteinen auto on selkeä kannanotto.

Dodge Journeyn valintaa autoksi perustelee valmistusmaan lisäksi sen mahdollisuus käyttää polttoaineena E85:ttä. Suurehkolla moottorilla varustetun auton ratissa kannattaa kuitenkin varautua melkoisiin lukemiin kulutusmittarissa.

Journey on Amerikkalaisten autojen nimeen vannoville varmasti oiva valinta. Siinä on riittävästi tilaa tavaroille tai isommalle perheelle ja nokalla oleva pukinsarvi-merkki kertoo valmistusmaan olevan Yhdysvallat.

Vuoden 2009 Dodge löytyy Easy KM:n käytöstä poistettujen leasing-autojen rivistöstä. Mittarissa on ainoastaan 50 000 km, joten 24 900€ maksavassa Dodgessa on autoa vielä pitkäksi aikaa. Journeyn lisäksi valikoimasta löytyy merkittävä määrä muita hyviä vaihtoehtoja vaihtoautoa etsivälle.

Tuomas Rajala
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Dodge Journey

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Dodge Journey -autot

test
Dodge Journey2, '09, 162 tkm
5 700 €
test
Dodge Journey2, '09, 361 tkm
5 500 €
test
Dodge Journey2.7, '10, 223 tkm
4 750 €
test
Dodge Journey2, '08, 172 tkm
5 999 € (Tax free)
test
Dodge Journey2, '08, 267 tkm
4 790 €
test
Dodge Journey2, '08, 267 tkm
4 790 €
test
Dodge Journey2, '09, 228 tkm
6 499 € (Tax free)
test
Dodge Journey2, '09, 176 tkm
3 800 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Dodge koeajoja

Kaikki koeajot »
RAM-mallisto monipuolistuu vauhdilla

RAM-mallisto monipuolistuu vauhdilla

Koeajossa Dodge RAM 1500 LARAMIE BLACK EDITION CREW CAB 5.7

Koeajossa Dodge RAM 1500 LARAMIE BLACK EDITION CREW CAB 5.7

Dodge Ram 2500: Iso ja röyhkeä

Dodge Ram 2500: Iso ja röyhkeä

Tyypit: Dodge Viper RT/10

Tyypit: Dodge Viper RT/10

Mercedes-Benz E All-Terrain - maastokykyä ja mukavuutta farmarina
MAINOS

Mercedes-Benz E All-Terrain - maastokykyä ja mukavuutta farmarina