Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Kia Soul EV – Sielukkaan laatikon sähköinen ulottuvuus

Kia Soul EV – Sielukkaan laatikon sähköinen ulottuvuus
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul
 • Kia Soul

Kia Soul EV on normi-Soulin pohjalle rakennettu täyssähköauto, joka vakuuttaa toimivuudellaan.

Sähköautot ovat alkaneet vyöryä markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Kian ensimmäinen sähköautomalli on leivottu laatikkomaisen Soulin pohjalle, mikä lienee järkevä ratkaisu. Soulin muotoilu on niin persoonallinen, että sähköinen voimalinja istuu kokonaisuuteen heittämällä.

Soul EV on Kian ensimmäinen täyssähköauto, mutta tuskin tulee olemaan kovin pitkään ainoa. Puhtaiden sähköautojen lisäksi Kia panostaa plug-in hybridivalikoimaansa, joista ensimmäisiä ovat Optiman ja Niron pistokehybridit.

Sähköautoista puhuttaessa huomio kiinnittyy lähes aina toimintasäteeseen, mikä on Kian kohdalla valmistajan ilmoituksen mukaan 250 km. Realismin kanssa sillä ei ole kauheasti tekemistä, sillä optimaalisissa ajo-olosuhteissa suoritettu matka ei siirry reaalimaailmaan.

Oikeasti Soul EV:n toimintasäde on 200 kilsan tuntumassa. Järkevällä ajolla tauluun saattaa hyvinkin saada yli 200 kilsan lukeman, mutta sähköautossa akuston limiitille ajamisessa ei ole järkeä kuin pakon edessä.

Yksi järkevimmistä sähköautoista

Kia Soul EV – Sielukkaan laatikon sähköinen ulottuvuus

Toimintamatka on kohtuullisen hyvä ja itse asiassa Soul EV on yksi tämän hetken järkevimmissä sähköautoista. Toimintasäde on 200 kilsan luokkaa, hinta 35 000€ ja tilaa on pienen perheen tarpeisiin. Lisäksi Kia näyttää ihan oikealta autolta, eikä korosta sähköisyyttään liiaksi.

Soul EV:n liikkuminen tuotetaan 111-hevosvoimaisen ja 285 Nm vääntämän sähkömoottorin avulla. Virta puolestaan tuotetaan 30 kWh:n akustolla. Akut on sijoitettu ohjaamon alle, joten moottori ja akut eivät vie tilaa ohjaamosta tai takakontista.

Moottorin arvot kertovat suorituskyvystä, joka on Kian kohdalla moneen muuhun sähköautoon verrattuna varsin vaatimaton. Nollasta sataan kiihdytys ottaa 11,3 sekuntia, mikä kuvaa hyvin Soul EV:n potentiaalia ja luonnetta. Se ei todella ole Teslan kaltainen sähköraketti.

Kaupunkivauhteihin laukataan ripeästi, mutta vauhdin kerääminen kuudestakympistä sataseen ottaa pidempään. Moottoritien rampista liikenteen sekaan liittyminen on vähän kuin ohjastaisi bensamalliston ujointa versiota. Se harmittaa hieman, mutta Soul EV ei olekaan Grand Touring -peli.

Ei houkuttele kiihdytyksiin

Kia on selvästi halunnut tehdä autostaan juuri kaupunkipelin. Rauhallisesti ajettaessa akku ei tunnu juuri hupenevan ja vaatimaton suorituskyky ei kiihota ajamaan motarilla lappu lattiassa. Meno on taajaman ulkopuolella verkkaista, mutta se ei oikeastaan haittaa.

Vaikka Kia Soul EV:llä ajaessa ei voikaan nauttia monesta muusta sähköautosta tutusta voimantunteesta, on se erittäin sulavasti toimiva sähköauto. Ajotuntuma on hyvä ja tuote on kaikin puolin kunnossa. Erityisen ilahduttavaa on se, että sähköllä ajaminen on naurettavan edullista.

Sähköautoilun kustannuksia voi pitää kurissa erityisesti lataamalla autoa julkisissa latauspisteissä ja vaikka työpaikalla jos sieltä laturi löytyy. Viikko Soulin kanssa osoitti, että suunnittelemalla ja valitsemalla ruokakauppa latauspisteen ehdolla, kotona ei juuri tarvitse latailla.

Asiointilatauskaapelilla lataus täyteen ottaa n. 5,5 tuntia ja pikalaturilla akut saadaan täyteen noin puolessa tunnissa. Kotiverkkovirralla aikaa menee 10A:n sulakkeella 20 tuntia. Pelkästä verkkovirrasta ei siis ole pikaisella aikataululla juuri hyötyä.

Sähköautojen ja Soul EV:n yleistyminen on melkoisesti kiinni siitä, että maahamme saataisiin luotua hyvä pikalatausverkosto. Kauppakeskusten parkkihalleista löytyvät hitaat laturit kun eivät helpota arkea riittävästi, sillä latausnopeudet ovat monessa tapauksessa liian hitaita.

Toinen sähköautoihin liittyvä huolenaihe on akuston kestävyys. Suomalaisissa olosuhteissa ne joutuvat varmasti kovemmalle koetukselle kuin lämpimissä maissa, mutta ongelmaa ei sähköautoilussa talvellakaan ole. Ellei sellaiseksi laske n. 10-15% lisääntynyttä energiankulutusta.

Kian tapauksessa seitsemän vuoden takuu kattaa myös akuston. Se on varmasti yksi myyntivaltti, vaikka sähköauton akkujen on todettu olevan varsin kestäviä. 

 • Kia Soul EV – Sielukkaan laatikon sähköinen ulottuvuus
 • Kia Soul EV – Sielukkaan laatikon sähköinen ulottuvuus
 

Hyvin varusteita

Soul EV:n valmistuksessa on otettu huomioon ympäristöystävälliset ratkaisut myös muualla kuin voimalinjassa. Sisustus on tehty kierrätettävistä materiaaleista, mikä näkyy kyllä pienenä muovisuutena. Ehkä syytä on myös koeajoauton harmaassa värissä, mikä ei ole ehkä se kaikkein tyylikkäin valinta.

Varustelutaso on hyvä, sillä vakiovarusteena siitä löytyvät mm. vakionopeudensäädin, mukautettava ohjaustuntuma, parkkitutkat, navi, multimediasoitin ja rengaspaineiden seurantajärjestelmä. Comfort Pack –lisävarustepaketilla Souliin saa ilmastoidut nahkaistuimet, jotka ovat vertaansa vailla oleva varuste kesäkeleillä.

Kia Soul EV:n tavaratila on pieni ja hankalan kokoinen. Perheautona se ei ole paras mahdollinen valinta, sillä yksi täysikokoinen matkalaukku nielaisee kuljetuskapasiteetin lähes täysin. Lastenvaunut eivät välttämättä mahdu kyytiin mikäli ne ovat hieman kookkaammat. Matkustajille tilaa kuitenkin riittää mukavasti.

Soul EV:n pari kehityskohtaa ovat toimintamatkassa ja voimantunteessa. Toimintamatkaa saisi olla 100 kilometriä lisää ja suorituskykyä pykälä tai pari. Moottoritievauhteihin Kia voisi kiihtyä rivakammin, sillä tällaisenaan se on harmittavan hidas.

Muuten paketti on koko tavalla kunnossa. Soul on persoonallinen laatikko, joka piilottaa käyttövoimansa. Ajokokemuksena se on hyvä ja luottamusta herättävä. Jos moottorijarrutuksen säätää pienemmälle, ei sen ohjaimissa tajua ajavansa sähköautolla. Perinteisiin polttomoottoreihin tottuneelle se lienee hyvä asia, sillä fiilis on vastaava kuin ajaisi automaattivaihteisella perusautolla.

Tuomas Rajala

Kehuja: ajomukavuus, kulku kaupungissa, hinnoittelu, persoonallinen ulkonäkö

Parantamisen varaa: vaisu voimareservi, vain kohtuullinen toimintasäde

Kia Soul EV:

Moottori:Kestomagnetoitu synkronimoottori, sähkö
Teho:111 hv (81 kW) @ 2730-8000 rpm
Vääntö:285 Nm @ 0-2730 rpm
Akkukapasiteetti: 30 kWh
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,3 s
Huippunopeus: 145 km/h
Vetotapa:Etuveto
Energiankulutus: 142 Wh / km
CO2-päästöt: 0g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4140/1800/1593
Paino:1505-1563 kg
Hinta:35 490€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Kia Soul

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Kia Soul -autot

test
Kia Soul, '20, 25 tkm
35 900 €
test
Kia Soul, '19, 29 tkm
24 780 €
test
Kia Soul, '21, 7 tkm
44 900 €
test
Kia Soul, '18, 33 tkm
24 900 €
test
Kia Soul, '18, 31 tkm
24 900 €
test
Kia Soul, '19, 63 tkm
35 900 €
test
Kia Soul1.6, '18, 86 tkm
14 900 €
test
Kia Soul, '19, 115 tkm
20 700 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Kia koeajoja

Kaikki koeajot »
Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Kia Soul Turbo – Tanssii turbon kanssa

Kia Soul Turbo – Tanssii turbon kanssa

Kia Soul – Persoonallinen laatikko

Kia Soul – Persoonallinen laatikko

Koeajo: Kia Sportage PHEV - kohti taloudellista ajamista

Koeajo: Kia Sportage PHEV - kohti taloudellista ajamista

Kia Sportage - Tasonnosto tuntuu

Kia Sportage - Tasonnosto tuntuu