Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Mazda 6 Sport Wagon – Japanin kaunottaren ujo päivitys

Mazda 6 Sport Wagon – Japanin kaunottaren ujo päivitys
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6
 • Mazda 6

Mazda 6 on saanut ensimmäisen faceliftinsä. Äkkiä katsottuna muutokset ovat pieniä, mutta tarkemmin tutkiessa uutuuksia löytyy viljalti.

Vuonna 2013 alkoi Mazdan leirissä uusi aika kun uusi ”kuutonen” esiteltiin. Malli noudatti uudenlaista ”kodo soul of motion”- muotoiluteemaa ja ulkonäkö saikin paljon kiitosta niin lehdistöstä kuin käyttäjiltäkin. Uutta oli myös Skyactiv-teknologia, joka tarkoittaa Mazdan mukaan koko auton kattavaa ajattelutapaa, jolla taloudellisuus ja tehokkuus saadaan mahdollisimman hyvälle tolalle.

Tänä vuonna uudistuneessa mallissa filosofiaa on jalostettu edelleen. Muotoilu on pysynyt pääpiirteittäin samana, mutta pieniä viilauksia siellä täällä on havaittavissa. Ulkomuodon suurimmat muutokset on tapahtuneet keulan alueella, jossa  puskuri ja maski ovat saaneet entistä terävämmän ilmeen.

Myös ajovalot ovat saaneet uutta ilmettä ja tekniikkaa LED- valojen muodossa. Premium Plus-varustetasossa olevat Bi-LED ajovalot, kääntyvät rattia kääntäessä mutkan suuntaan. Koeajo tapahtui keskikesän yöttömässä yössä, joten niiden tehosta on hankala sanoa sen kummempaa. Kalliimmassa Luxury-tasossa ajovalot ovat adaptiiviset. Xenonvaloja Mazdaan ei ole enää saatavilla.

Moottorivaihtoehtoina Mazdaan on tarjolla 2-litrainen vapaasti hengittävä bensakone, joka manuaalivaihteiston yhteydessä on 145 heppainen ja automaattivaihteisena 165 hevosvoimainen. Dieselpuolta edustaa 2,2-litrainen moottori, joka tarjoilee versiosta riippuen joko 150 tai 175 hevosvoimaa.

Automaattivaihteisto löytyy myös dieselin yhteydessä. Lisäksi Luxury huippumalliin on saatavilla 2,5 litrainen ja 192 heppainen bensakone. AWD-neliveto on myös pitkästä aikaa saatavana farmarimallin yhteyteen.

Suurimmat muutokset sisällä

Mazda 6 Sport Wagon – Japanin kaunottaren ujo päivitys

Koeajettavana ollut farmarimalli on varustetasoltaan Premium Plus ja moottorina toimii 2-litrainen ja 165 heppainen bensiinimoottori. Vaihteisto on uudistunut 6-vaihteinen automaatti ja Mazdalta kerrotaan sen yhdistävän perinteisen automaatin ja kaksoiskytkinvaihteiston parhaat puolet. Tekniikaltaan se kuitenkin edustaa perinteistä, momentinmuuntimella varustettua mallia.

Isoimmat uudistukset löytyvät sisätiloista, kojetaulun muotoilussa ja materiaalissa. Mittaristo on saanut hieman sporttisempaa näköä ja uudelleen muotoiltu kojetaulu ja keskikonsoli on päällystetty nahalla. Nykytyyliin kojelaudan päälle nostettu 7” kosketusnäyttö hallitsee ohjaamon näkymiä ja tunnelma on selkeästi nykyaikaisempi ja eurooppalaisempi.

Automaattivaihteiston valitsin on perinteisessä paikassa mutta on toiminnaltaan ja käytettävyydeltään entistä mallia helpompi. Uutta on myös nyt vakiona oleva sähkötoiminen käsijarru sekä keskikonsolissa oleva HMI-multimediaohjain. Kojetauluun on saatavilla on erillinen HUD-näyttö, jolla tärkeät tiedot saadaan ajon aikana heijastettua paremmin kuljettajan näkökenttään.

Puheohjattua multimediaa

Multimediaan ja sen helpompaan käyttöön on Mazdassa panostettu melko isolla kädellä. MZD-Connect nimeä kantava järjestelmä on sinänsä periaatteeltaan tuttu. Monipuolinen älypuhelimen Bluetooth-liitettävyys on homman juju, mutta Mazda on vienyt systeemin askelta pidemmälle, kun se on varustanut systeemin puheohjauksella.

Puheohjaus toimii suomen kielellä, jolloin virhekäskyjen määrä laskee verrattuna monen muun kilpailijan vastaavaan. Puheohjauksella voi ohjata mm. puheluita, tekstiviestejä sekä navigointia. Järjestelmää voi ohjata useilla erilaisilla komennoilla ja jos virhekäskyjä ilmenee, systeemi ohjeistaa käyttäjäänsä oikeista komennoista.

Aluksi käyttö tuntuu lähinnä vaivaannuttavalta, mutta hetkisen opiskelun ja totuttelun jälkeen, homma alkaa sujua melko luontevasti. Varsinkin kaupunkiajossa käytön helppous korostuu, kun ylimääräinen navigaattorin räpellys jää pois ja kohteen voi sanella järjestelmään samalla kun auto on jo liikkeellä. Selkeimmillään puheohjaus onkin juuri navigoinnin käytössä, kun muut asiat hoitelee helpoimmin valikoiden kautta.

Kattavaa turvavarustelua

Mazda 6:n turvavarustelu on runsas. Varustetasosta riippuen saatavilla on muun muassa kuljettajan vireystilaa valvova järjestelmä (DAA), kaistallapitoavustin (LAS) sekä kaupunki olosuhteissa toimiva automaattinen hätäjarrutus, joka toimii alle 30km/h nopeuksissa (SCBS). Luxury-varustetasossa systeemi toimii myös peruutettaessa. Lisäksi tarjolla on katvealueen valvontajärjestelmä (BSM)

Yksi hyvin tarpeellinen varuste, jonka soisi yleistyvän myös muilla merkeillä, on risteävän liikenteen tutka peruutettaessa (RCTA). Laite osoitti toimivuutensa koeajon aikana useammin kuin kerran, ja on parhaimmillaan parkkihalleissa tai isoilla pysäköintipaikoilla. Kun näkyvyys on huono parkkiruudusta peruuttaessa, järjestelmä varoittaa sivulta lähestyvästä autosta tai vaikka kävelijästä äänimerkein ja vilkuttamalla valoja peileissä.

Autoon istahtaessa, hyvä ajoasento löytyy nopeasti. Etupenkkejä on paranneltu tähän uuteen malliin ja tuolista saa melko hyvän tuen joka suuntaan. Tunnelma sisällä on huomattavasti ”saksalaisempi” kuin ennen ja kaikki tarvittavat varusteet löytyy käden ulottuvilta.

Takapenkillä tilaa on juuri ja juuri riittävästi kolmelle aikuiselle, mutta ylettömiä ”taksitiloja” Mazda 6 ei tarjoa. Takakontissa kokoa löytyy 522 litran edestä, josta auton takaosan sulava muotoilu niistää jonkin verran käyttökelpoisuutta.

Tehoa riittää, vääntöä puuttuu

Ensi tunnelmat liikkeelle lähdön jälkeen ovat hieman ristiriitaiset. Moottori tuntuu äärimmäisen rauhalliselta ja laatikko vaihtaa isommalle huomattavan aikaisessa vaiheessa. Tästä syystä auto tuntuu aluksi laiskemmalta kuin onkaan ja kaasua saa painaa huomattavan syvälle, ennen kuin mitään isompaa tapahtuu.

Korkeammilla kierroksilla Mazda kyllä kulkee voimavaroihin nähden hyvinkin riittävästi, mutta turbomoottorin vankkaan alavääntöön tottuneelle, Mazdan vapaasti hengittävä mylly voi tuntua laiskalta.

Vaihteiston sport-asetus auttaa tilanteessa huomattavasti kun kierrokset pysyvät enemmän ylärekisterissä. Tällöin menoon tulee kuitenkin hieman ”räyhäämisen” makua. Kierrosten noustessa luonnollisesti myös polttoaineen kulutus ja ohjaamon melutaso kasvaa, vaikka moottorin ääni pohjimmiltaan onkin sivistynyt.

Koneen ajoittaisesta kiljuttamisesta huolimatta, Mazdan kulutus pysyi varsin kohtuullisella tasolla, keskikulutuksen ollessa 6,7 l/ 100 km. Tähän ajoon sisältyi runsaasti taajama-ajoa, sekä reipasvauhtista moottoritie kaahailua.

Sammutusautomatiikalla varustettu Skyactiv-moottori onkin kokonaisuutena erittäin toimiva, taloudellinen ja nykyaikainen, mutta vapaasti hengittävänä sen alavääntö ei luokkansa kärkikastiin yllä. Toisaalta reipasta vääntöä kaipaavalle mallistosta löytyy väkevä dieselmoottori, joka vääntää 380nm voimin.

Vaihteisto sen sijaan hoitaa hommansa moitteetta ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla. Sen toiminta on rauhallisessa ajossa huomaamatonta, mutta tarvittaessa se hakee pienempää silmään oikein napakasti.

 • Mazda 6 Sport Wagon – Japanin kaunottaren ujo päivitys
 • Mazda 6 Sport Wagon – Japanin kaunottaren ujo päivitys
 

Ajettavuus hyvällä mallilla

Alustarakenteisiin tehtyjen muutosten vaikutusta ajettavuuteen on vaikea analysoida, kun vanhaa mallia ei verrokkina ollut, mutta kaikkiaan Mazda 6:n ajettavuus on hyvällä tolalla. Lukuun ottamatta pientä tahmeutta ohjauksen keskialueella, Mazdalla on ilo ajella sitä hieman mutkaisempaakin tietä. Tunnelma on jossain määrin jopa sporttinen, jota korkealla kiertävä moottori vielä osaltaan lisää.

Alusta on mukava, mutta silti riittävän jämäkkä, jotta pienemmillä väylillä kurvaillessa tunnelman saa kattoon, ainakin kuljettajan näkövinkkelistä.

Kaiken kaikkiaan Mazda 6:n päivitys on siis onnistunut hyvin. Uudistuksia on riittävästi jotta uudesta mallista voidaan puhua. Uuden mallin ostaja saa hieman alle 30000 eurolla laadukkaan ja hieman enemmän massasta erottuvan perheauton jossa on mukana jonkin verran edustavuuttakin.

Sami Puskala

Kehuja: moottori varauksin, vaihteisto, ulkonäkö

Parantamisen varaa: moottorimelu korkeilla kierroksilla, alaväännön puute

Mazda 6 2.0 Sport Wagon AT:

Moottori:Nelisylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho:165 hv (121 kW) / 6000 rpm
Vääntö:210 Nm / 4000 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):10,2 s.
Huiput:205 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6,0 l / 100km
CO2 päästöt: 139 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4800mm/1840mm/1475mm
Paino:1385 kg
Hinta alkaen:28 017€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mazda 6

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mazda 6 -autot

test
Mazda 62, '21, 1 tkm
35 850 €
test
Mazda 62.5, '22, Ajamaton
47 590 € (sis. ALV)
test
Mazda 62, '21, 6 tkm
38 900 € (sis. ALV)
test
Mazda 62, '22, 500 km
41 400 € (sis. ALV)
test
Mazda 62, '19, 79 tkm
24 850 €
test
Mazda 62, '19, 48 tkm
26 900 €
test
Mazda 62, '19, 44 tkm
27 480 €
test
Mazda 62, '19, 44 tkm
26 870 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Mazda koeajoja

Kaikki koeajot »
Mazda 6 Business Edition – Limppu kaikilla herkuilla

Mazda 6 Business Edition – Limppu kaikilla herkuilla

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille