Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Mazda CX-60 - iso ja sporttinen katumaasturi

Mazda CX-60 - iso ja sporttinen katumaasturi
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60
 • Mazda CX-60

Mazda CX-60 on jotain ihan muuta kuin mitä useimmat isot kilpailevat autobrändit ovat tuoneet markkinoille Euroopassa, kun sähköautot ovat olleet fokuksessa. Silti mukana on haluttu latausominaisuus.

Uusi Mazda CX-60 PHEV on reilusti yli 4,74-metrinen ja 1,89 metriä leveä, iso nelivetoinen katumaasturi.

Auton sporttinen sivuprofiili kertoo olennaisen. Pitkä keula ja ohjaamo on takana. Urheilullisen ulkonäön taustalla on monista kilpailijoista erottava tekijä.

Mazda CX-60:n perusrakenne on takavetoinen ja polttomoottori on asennettu keulalle pitkittäin.

Todella monella kilpailijalla perusrakenne on etuvetoinen ja moottori on poikittain, vaikka autoon olisi tarjolla neliveto.

Mazda CX-60 PHEVin takavetopainotteinen neliveto tuo ihan oman tunnelmansa ajoon, mutta ennen ajokokemuksia asiaa tiloista ja tekniikasta.

17,1 kWh akusto ei vie tilaa tavaratilasta tai matkustamosta

Mazda CX-60 - iso ja sporttinen katumaasturi

Pitkä keula luo vaikutelma kokoaan suuremmasta autosta. Kuskin paikalla tuntuu, että istuisi Volvo XC90 -kokoluokan menopelissä. Todellisuudessa Mazda CX-60:n koko on lähempänä Volvo XC60:tä, mutta on jonkin verran pidempi ja vastaavasti hiukan kapeampi.

Tavaratila on iso ja sen pohja on tasainen. Mazda CX-60 lataushybridin 17,1 kWh akusto on sijoitettu auton alle, joten se ei pienennä auton sisätiloja tavaratilassa tai matkustamossa.

Takaistuimella on isossa autossa asialliset tilat, mutta pitkä keula ja sporttinen olemus verottavat jonkin verran takamatkustamon tiloja verrattuna kilpailijoihin.

Esimerkiksi aiemmin mainittuun Volvo XC60:een verrattuna Mazda CX-60:n takaistuimella on ahtaampaa. Silti pitkä matkustaja mahtuu hyvin kookkaan kuljettajan taakse.

Kuskin paikalla on tilaa hyvin ja ajoasennosta saa erinomaisen. Sen löytämisessä auttaa fiksu kuljettajan personointijärjestelmä, joka ehdottaa kuljettajan pituuden perusteella ratin, istuimen, HUDin ja peilien asennot.

Ajoasennon lisäksi auto muistaa yhteensä yli 250 asetusta turvallisuudesta ilmastoinnin säätöihin. Kuljettajaprofiileja voi tallentaa kuusi kappaletta.

Digitaalinen mittaristo ja iso ruutu keskellä kojelautaa

Mittaristo on digitaalinen ja sen näkymä vaihtuu sen mukaan, minkä ajotilan kuljettaja valitsee. Vaihtoehdot ovat Sport, Normal,EV, Off-road ja Towing. Ajotilojen valinnan krominen keinukytkin löytyy sähköauto Mazda MX-30:stä tutun vaihteenvalitsimen edestä.

Aito tuulilasinäyttö HUD on monien muiden Mazdojen tapaan vakiovaruste, josta tulee paljon plussaa. Se on erinomainen turvallisuusvaruste ja luo tunnelmaa kalliista autosta, koska aito HUD on edelleen yllättävän harvinainen varuste.

Vaihteenvalitsimen vieressä on vakiona CX-60:ssä oleva alamäkihidastimen nappi. Leveän keskikyynärnojan edestä löytyy muista Mazdoista tutut rullakytkin ja oikopolkunapit, joilla ison keskiruudun hoitaminen onnistuu turvallisesti myös ajossa.

Koeajossa olevan parhaimman Takumi-varustelun vaalea nahkaverhoilu sekä vaaleat kojelaudan pehmeät osat tekevät valmiiksi tyylikkään CX-60 ohjaamon korkeatasoiseksi ja tyylikkääksi.

Ajoasennosta saa erinomaisen. Tukea on tarjolla hyvin 190-senttiselle kuskille, vaikka istuimessa ei ole pitkälle kuskille toivottavaa istuinosan pituussäätöä.

Nopeampi 7,2 kW lataaminen vakiona

Teknisesti Mazda CX-60 PHEV on mielenkiintoinen toteutus, vaikka äkkiseltään teknisiä speksejä katsoessa voisi luulla tekniikan tulevan Toyotalta.

Toyota RAV4 Plug-in-Hybridin tekniikassa on paljon samaa, mutta on hyvä huomata, että Mazda CX-60 PHEV on RAV4:ää isompi auto, ja auton tekniikka on Mazdan omaa.

Autossa ei ole portaatonta vaihteistoa, vaan CX-60:n uudessa kahdeksanportaisessa automaattivaihteistossa momentinmuuntimen korvaa sähkömoottori. Se mahdollistaa ajon nelivedolla, vaikka suurjänniteakun virta on vähissä.

Vaihteistossa on myös kaksi kytkintä, mutta se ei ole kaksoiskytkinvaihteisto. Ensimmäinen kytkin toimii polttomoottorin ja sähkömoottorin välillä, ja toinen kytkin sähkömoottorin ja vaihteiston välillä.

Sähköajon eli EV-tilan maksiminopeus on 140 km/h ja polttomoottori käynnistyy vasta, kun kaasua painaa yli kickdownin.

Auton i-Activ AWD neliveto jakaa voimaa sitä tarvitseville pyörille. Normaalitilanteessa ajetaan 90-prosenttisesti takavedolla, mutta tarvittaessa voima jakautuu suhteessa 50:50.

Ilahduttavasti Mazda CX-60:ssa on vakiona nopeampi 7,2 kW laturi, joka tarkoittaa, että 17,1 kWh akuston saa täyteen asiointilaturissa 2,5 tunnissa.

Sähköinen WLTP-toimintamatka 63 kilometriä. Todellinen sähköinen kantama riippuu monesta tekijästä, kuten lämpötilasta, tienpinnasta ja ajonopeudesta.

Dynaaminen ajettava

Matkailuvaunun ja isojen peräkärryjen vetäjät ovat luonnostaan kiinnostuneita Mazda CX-60:sta, koska autossa on 2 500 kilon jarrullinen vetokyky sekä uusi jo mainittu towing-moodi sekä perävaunun vakautusjärjestelmä.

Ajossa sykähdyttää auton sporttinen ajotuntuma. Sitä edesauttaa vakaa ja hyvä ajettavuus sekä 327 hevosvoimaa, jota tulee kuskin käyttöön rajusti tai pehmeämmin riippuen siitä, mikä ajomoodi on päällä ja kuinka kaasupoljinta käyttää.

Koeajoviikolle sattui mukavasti luminen keli, joten auton ajaminen oli äärimmäisen hauskaa, erityismainnan voi antaa ajamisen helppoudelle liukkaissa olosuhteissa.

Miinusta tulee uuden kahden kytkimen, sähkömoottorin ja polttomoottorin yhteispelistä. Kuljettaja huomaa selvästi, milloin järjestelmä vaihtaa moodia, sillä auto nytkähtää välillä tuntuvasti.

Eniten näitä nytkähdyksiä tuli, kun käytti voimakasta takaisin generointia normaalissa ajotilassa. Sekin on hyvä mainita, että nykäykset vähenivät koeajon aikana, kun auto tottui uuden kuskin kenties aiempaa kuskia pehmeämpään ajotyyliin.

Sport-tilassa nytkähdyksiä ei ole, vaan meno on raikkaan terhakkaa ja urheilullista. Nelisylinterisen moottorin äänimaailmaan on selvästi perehdytty, voimanlähteen soundi on kovemmissa kiihdyksissä mukavan sporttista.

Auton yksi mielenkiintoinen ominaispiirre on tekniikasta johtuvat sähköajon vaihdot eli vaihdelaatikko on toiminnassa myös sähköllä ajettaessa. Ominaisuuteen tottuu nopeasti, vaikka ohjaksiin hyppää sähköautosta. Pelkällä polttomoottorilla ajamaan tottuneet tuskin huomaavat asiaa.

 • Mazda CX-60 - iso ja sporttinen katumaasturi
 • Mazda CX-60 - iso ja sporttinen katumaasturi
 

Yhteenveto

Mazda CX-60 on mielenkiintoinen ja toimiva uutuus. Iso auto erinomaisilla ajo-ominaisuuksilla sekä fiksulla hybriditekniikalla avaa varmasti Mazda-liikkeiden ovia myös sellaisille ostajille, jotka eivät ole ennen Mazdaa miettineet.

Auton menekkiä edesauttaa tarjolla olevan paketin houkutteleva hinnoittelu. Alkaen hinta 55 000 euroa ei tunnu pahalta, kun sen suhteuttaa kokoon ja ominaisuuksiin.

Teksti ja kuvat: Antti Liinpää

Mazda CX-60 2,5 e-Skyactiv PHEV Takumi

Moottori:Polttomoottori: 4-sylinterinen, 2,5-litrainen 192 hv bensiinimoottori + 136 hv sähkömoottori + 8-vaihteinen automaatti
Yhteisteho:241 kW/327 hv
Yhteisvääntö:500 Nm
Huippunopeus:200 km/h (elektronisesti rajattu)
Huippunopeus sähköllä:140 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:5,8 s.
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:Automaatti
EU-kulutus:1,5 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt:33 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4745 mm/1890 mm/1680 mm
Omamassa:1980-2072 kg
Vetopaino, jarrullinen, kg:2500 kg
Vetopaino, jarruton, kg: 750 kg
Hinta alkaen:54 990 euroa. Koeajoauto varusteineen 69 441 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mazda CX-60

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mazda CX-60 -autot

test
Mazda CX-602.5, '23, 2 tkm
68 900 €
test
Mazda CX-602.5, '23
66 800 €
test
Mazda CX-602.5, '23, 1 tkm
68 900 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-602.5, '23, 3 tkm
64 850 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-602.5, '23, Ajamaton
61 190 €
test
Mazda CX-602.5, '23, Ajamaton
59 190 €
test
Mazda CX-602.5, '23
70 076 € (sis. ALV)
test
Mazda CX-602.5, '23, 5 tkm
65 850 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Mazda koeajoja

Kaikki koeajot »
Mazda CX-30 - houkutteleva paketti korkean ajoasennon ystävälle

Mazda CX-30 - houkutteleva paketti korkean ajoasennon ystävälle

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda3 Skyactiv-X - uutta polttomoottoririntamalla

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda CX-5 – Viileästi vaparina

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda MX-5 – Synttärilahjaksi lisää tehoa

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille