Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 26 492   0

Mercedes-Benz GLE – Stuttgartin Mastodontti

Mercedes-Benz GLE – Stuttgartin Mastodontti
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE
 • Mercedes-Benz GLE

Mercedeksen suosituin SUV-malli on pessyt kasvonsa. Faceliftin yhteydessä mastodontin vanha nimi historiaa ja ML tunnetaan nyt nimellä GLE.

Mercedes-Benz on uudistanut mallistoaan vinhaa vauhtia muutaman viime vuoden aikana. Mercedeksen isompikokoisen katumaasturin mallimerkintä ML on saanut väistyä uuden ajatusmallin tieltä. Nyt markkinoille saapunut GLE on edeltäjäänsä tehokkaampi, taloudellisempi sekä Mersulle tyypilliseen tapaan, myös turvallisempi.

Mercedeksellä on päätetty muuttaa mallimerkintöjä hieman johdonmukaisempaan suuntaan ja tästä eteenpäin kirjainyhdistelmä GL, yhdistää kaikkia Mersun maastokelpoisia malleja. Viimeinen kirjain osoittaa auton kokoluokan. Poikkeuksena sääntöön, kaikkien maasto-Mersujen kantaisän, ”G-sarjan” mallimerkintä säilyy ennallaan. Uuden systeemin tarkoitus on selkeyttää eri versioiden erottelua kautta koko malliston.

Tarjolla myös Plug in-hybridi

Mercedes-Benz GLE – Stuttgartin Mastodontti

GLE 4maticiin on tarjolla kuusi eri moottorivaihtoehtoa, joista dieselpuolta edustaa 204 hevosvoimainen, nelisylinterinen 250 d ja 258 heppaa tarjoileva V6-moottori 350 d. Bensiinipuolelta löytyy GLE 400, jonka V6-tuplaturbo antaa tehoa 333 hevosvoimaa. Hieman ripeämpänä vaihtoehtona saatavilla on GLE 500, joka tuplasti turbotetun V8:n voimin huokaa 435 hv.

Malliston huipulta löytyy luonnollisesti AMG-mallit, joiden 5,5 litran kaksoisturbo V8 luovuttaa ”kesymmässä” AMG GLE 63 versiossa 557 hv ja S-mallissa 585 hv. Näiden versioiden markkinat lienevät kuitenkin melko marginaaliset. Ehkä kiinnostavin moottorivaihtoehto on kuitenkin tässä luokassa uutuutena tarjolle tuleva 500E Plug in-hybridi, jossa yhdistyvät V8:n teho ja pikkuauton kulutus sekä päästöt.

Perusmoottorina hybridissä toimii tuplaturbo-V6 333 hv:n tehoisena ja sitä avustaa 116 heppainen sähkömoottori. Yhdessä moottorit tuottavat voimaa suunnilleen saman verran kuin GLE 500:n V8-moottori, kulutuksen jäädessä kuitenkin murto-osaan siitä.

Hybridin keskikulutukseksi luvataan 3,3 l/100km ja CO2 päästöiksi 78 g/km, joten lukemat kuulostavat melkoisen pieniltä. E-moodia käyttäen auton pitäisi kulkea pelkällä akkuvoimalla 30 km matkan jopa 130 km/h vauhdilla. Sähkömoottorin akut voi ladata täyteen myös suoraan pistokkeesta.

Kaksi eri vaihteistoa

Vaihteistoina bensiinimalleissa käytetään 7-vaihteista automaattia ja dieseleissä uutta 9-vaihteista. Hybridimallin vaihteisto perustuu vanhempaan 7-vaihteiseen laatikkoon. Start/Stop-järjestelmä kuuluu vakiona kaikkiin malleihin, ja polttoaineen kulutuksen kerrotaan pudonneen kautta koko malliston keskimäärin 17 prosenttia.

Tämän kokoista ja hintaista autoa ei välttämättä kovin vaativaan maastoon mielellään aja. Mutta jos kuskilla kantti kestää eikä päätä palella, GLE:n puolesta se kyllä onnistuu. Jo vakio teräsjousituksella, jossa iskunvaimennus on selektiivinen, pärjää melko hyvin vähän vaativammallakin alustalla. Mutta varsinkin lisävarusteinen, säädettävä ilmajousitus lisää GLE:n maastokelpoisuutta ratkaisevasti.

GLE:n Dynamic Select ajomoodivalikossa on tarjolla yhteensä kuusi erilaista ajo-ohjelmaa, joista neljän perusvaihtoehdon lisäksi 4matic-malleista löytyy offroad-ohjelma. Lisävarusteena on saatavilla vielä Offroad-tekniikkapaketti. Tällöin ajomoodilistaan lisätään Offroad+-asetus, joka säätää ilmajousituksen lisäksi, pakettiin sisältyviä alennusvaihdetta ja tasauspyörästön lukkoa. Näillä eväillä pärjää jo vähän vaativammassakin maastossa ja ainoa etenemistä jarruttavaksi seikaksi, muodostuu vakiorenkaan rajallinen pito.

Turvaa ja varusteita

Mercedeksen tapaan, turvavarustelu on GLE:ssä mittava. Nykypäivänä tavallisten varusteiden lisäksi Mersusta löytyy kiinnostavimpina mm. peräkärryn vetoa helpottava sivutuuliavustin, törmäyksenestoavustin, sekä älykäs LED-valojärjestelmä. Perävaunun vetoon liittyen, saatavilla on täysin sähkötoiminen, ulos ja sisään puskurin alle piiloon taittuva vetokoukku, joka sisältää ESP-perävaunun vakautustoiminnon.

Muista varusteista maininnan arvoisia ovat ainakin vakiona löytyvä aktiivinen pysäköintiavustin sekä lisävarusteena saatava pysäköintipaketti, jonka 360 asteen kameranäkymä helpottaa ahtaissa paikoissa pyörittelyä huomattavasti. Systeemistä on iso apu myös maasto-olosuhteissa, kun kamerat paljastavat auton lähiympäristössä olevat juurakot ja kivet.

Mecedes-Benz GLE:n koeajotilaisuudessa tarjottiin mahdollisuus kokeilla autoa käytännössä kaikissa mahdollisissa olosuhteissa, mitä näin kesäaikaan kuvitella saattaa. Reissuun sisältyi moottoriteitä, polveilevia maanteitä, sorateitä sekä oikeita metsäolosuhteitakin. Maantiesiirtymälle alleni valikoitui malliston ehkä jonkinasteinen syömähammas, eli 204 heppainen ja 500 Nm vääntävä GLE 250 4matic.

Sivistynyttä voimaa

Kyseessä on nelivetomalliston hinnat alkaen malli, mutta mistään karvalakista ei tässä tapauksessa voi puhua. Tunnelma on laadukas ja ylellinen kuten arvata saattaa. Moottorin äänet eivät juurikaan ohjaamoon kuulu ja 2,1 litraisen nelisylinterisen dieselin teho riittää kuljettamaan reilun pari tonnia painavaa kolossia kohtuullisen ripeästi. 0-100 km/h luvataan tapahtuvan 8,6 sekunnissa, mitä on takapuolituntumalla vaikea uskoa.

250:n kiihtyvyys ja kulku on sivistynyttä ja äänetöntä, eikä kovempikaan vauhti tunnu ohjaamossa  juuri miltään. Reippaanlaisen nopeuden nousun huomaa miltei ainoastaan nopeusmittarista ja vauhtisokeus yllättää GLE:n puikoissa melko täydellisesti. Mitään raketinomaista liikehdintää on tietysti turha tällä teho/painosuhteella odottaakaan, mutta voima ja vääntö riittää hyvin normaalin liikenteen tarpeisiin.

Maantiellä matka taittuu erittäin mukavissa merkeissä ja jousitus poimii töyssyt ja heitot eleettömästi, vaikka kysymyksessä olikin perus teräsjousituksella varustettu malli. Alusta osoitti toimivuutensa myös mutkaisemmalla pikkutiellä ja marssivauhdin saattoi pitää korkealla, auton rotevasta painosta huolimatta. Jousitus on onnistunut sekoitus mukavuutta sekä täsmällisyyttä, mistä osaltaan on kiittäminen mukautuvaa iskunvaimennusta.

Metsässäkin meno maistuu

Maastoon siirtyessä vakioalustallakin pärjää, kunhan rajallisen maavaran pitää mielessään, eikä yritä liikoja. Etenemiskyky on hämmästyttävää, vaikka pito renkaalle haetaankin pelkästään luistoneston avulla. Jyrkissä alamäissä, alamäkihidastin pitää nopeuden tehokkaasti kurissa. Hidastimen nopeus on säädettävissä 2-18 km/h välillä.

Seuraavana mallina alle vaihtui GLE 350 d 4matic, jonka varustukseen kuului Offroad-tekniikkapaketti. Ilmajousituksen, alennusvaihteen ja tasauspyörästönlukon myötä pelin henki muuttuu koko lailla toiseksi. Ilmajousilla maavara nousee korkeimmillaan 285 milliin, jolla pärjää jo vähän syvemmissäkin urissa ja montuissa.

Koeluontoisesti pysäköin auton jyrkkään nousuun, jolloin tuulilasista ei näy kuin puiden latvoja ja taivasta. Edessä olevan maisemaa voi arvioida pelkästään GLE:n lisävarusteena olevasta etukamerasta. Liikkeellelähtö liukkaasta paikasta tapahtuu käytännössä pelkkää kaasua painamalla. Alussa pyörät ruopivat kukin vuorollaan, eikä pito tunnu millään riittävän. Liikkeelle pääsy vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä.

 • Mercedes-Benz GLE – Stuttgartin Mastodontti
 • Mercedes-Benz GLE – Stuttgartin Mastodontti
 

Maastokelpoinen edustusauto

Lääke tähän tilanteeseen on yksinkertaisesti reilumpi kaasunpainallus. Pyörät sutivat vuorotellen edelleen, mutta pikkuhiljaa huomaa auton nytkähtävän vähän kerrallaan eteenpäin. Luistonesto ja tasauspyörästönlukko tekevät millin tarkkaa työtään ja hakevat pidon siltä pyörältä jossa sitä eniten on. Iso auto nousee lopulta helpon tuntuisesti mäen laelle.

Ison luxusauton hyvä etenemiskyky hankalassakin maastossa yllättää. Samalla se osoittaa, että kyseessä on paljon muutakin kuin pelkkä hulppea citymaasturi. Vaikka aniharva raaskii tosielämässä tällaista autoa mökkitietä kummempaan maastoon taluttaakaan, pelkkä tietoisuus sen kyvykkyydestä kehnoissakin olosuhteissa riittänee useimmille.

Tekniikan ja tietotaidon sopiva kombinaatio tekee edustavastakin autosta monipuolisen. Tässä tapauksessa monipuolisuudellakin on hintansa. GLE 4maticin hinnat alkavat 250 d:n reilusta 85 000 eurosta. Hybridimalli 500 e 4maticin hinta on veroineen vähän yli 93 000 euroa joten hintaero halvimpaan dieseliin ei tässä hintaluokassa tunnu mahdottomalta.

Sami Puskala

Kehuja: Laadukas tunnelma, ajo- ja maasto-ominaisuudet

Parantamisen varaa: Hinta

Mercedes Benz GLE 250 d 4matic:

Moottori:Nelisylinterinen, 2143 cm3 dieselmoottori
Teho:204 hv (150 KW) / 3800 rpm
Vääntö:500 Nm / 1600-1800 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:8,6 s.
Huippunopeus: 9-vaihteinen, automaattivaihteisto
Vetotapa:Jatkuva neliveto
Kulutus (yhd.): 5,9 l / 100km
CO2 päästöt:156 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4819mm/1935mm/1796mm
Tavaratila: 690 l
Paino:2150 kg
Hinta alkaen:85 056€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Mercedes-Benz GLE

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Mercedes-Benz GLE -autot

test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21, Ajamaton
117 800 €
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21, 1 tkm
88 900 €
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21, 200 km
118 000 € (sis. ALV)
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21, 200 km
112 000 € (sis. ALV)
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21
114 500 € (sis. ALV)
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21
124 900 € (sis. ALV)
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21
106 800 €
test
Mercedes-Benz GLE2.0, '21, 200 km
119 800 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Mercedes-Benz koeajoja

Kaikki koeajot »
MB GLE 450 AMG Coupé – Ei persaukisille

MB GLE 450 AMG Coupé – Ei persaukisille

Mercedes-Benz GLA – Tyylillä mökkiteille

Mercedes-Benz GLA – Tyylillä mökkiteille

Mercedes-Benz GLB – Hulppeasti tilaa katumaasturiin

Mercedes-Benz GLB – Hulppeasti tilaa katumaasturiin

Uusi Mercedes-Benz GLC Coupé toteuttaa ajajan toiveet

Uusi Mercedes-Benz GLC Coupé toteuttaa ajajan toiveet

Mercedes-Benz A250e – Viriili plugarihybridi

Mercedes-Benz A250e – Viriili plugarihybridi