Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover

Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona
 • Seat Arona

Seat Arona tarjoaa pieniin ulkomittoihin ison tavaratilan ja asialliset sisätilat jopa neljälle isokokoiselle aikuisella. Miten toimii auton ajettavuus? Entä litran bensaturbon kulutus?

Seat Arona perustuu samaan MQB-rakenteeseen kuin Volkswagen T-Cross ja Skoda Kamiq. Myös Volkswagen Polo, Skoda Scala ja Seat Ibiza jakaa saman perusrakenteen Aronan kanssa. Muita kilpailijoita ovat mm. Kia Stonic, Ford Puma, Hyundai Bayon, Honda HR-V, Mazda CX-3 ja uusi Toyota Yaris Cross.

Seat aloitti Aronan valmistuksen vuonna 2017. Sisarmallit T-Cross ja Kamiq seurasivat perässä, sillä Arona saavutti nopeasti suuren suosion. Autoa on tähän mennessä myyty jo yli 350.000 kappaletta, joka on iso lukema.

Seat Arona uudistui eli kävi niin sanotussa keskimatkan päivityksessä, faceliftissä, kuluvana vuotena 2021. Miten Arona muuttui?

Piristystä ulkonäköön, sisätiloihin, liitettävyyteen ja turvallisuusvarusteisiin

Päivitys on tuonut Aronan ulkonäköön uusia elementtejä, mutta kokonaisuus on säilynyt tuttuna. Sisätiloissa uutta on muun muassa Seat Tarracosta tuttu digitaalinen mittaristo, jonka näkymää voi muuttaa, ja keskellä kojelautaa oleva 8,25 tuuman kosketusruutu.

Kosketusruudussa on sama käyttöjärjestelmä kuin uudessa Seat Leonissa, mutta moni Aronan ostaja varmasti arvostaa, että kaikki ei hoidu ruudun kautta, vaan eri osioille on ruudun alla pikavalinnat nappuloilla. Myös lämmityslaitteen ja ilmastoinen säätäminen tapahtuu ruudun alapuolelta perinteisillä nappuloilla ja kiertokytkimillä.

Seat Aronassa on nyt And­roid Au­ton ja Ap­p­le CarP­lay:n lan­ga­ton äly­pu­he­lin­lii­tän­tä sekä kaksi USB-C -liitintä vaihteen valitsimen etupuolella. Samassa paikassa on hyvä tila älypuhelimen säilytykseen ajon aikana.

Uudistuneessa Aronaan saa nyt lisävarusteena uu­sia kul­jet­ta­jaa avus­ta­via jär­jes­tel­miä, kuten osit­tain au­to­no­mis­ta aja­mis­ta tu­ke­va Tra­vel As­sist -jär­jes­tel­mä, Lane As­sist -kais­tan­pi­to­a­vus­tin, Side As­sist –kais­tan­vaih­to­a­vus­tin, Park As­sist -py­sä­köin­ti­a­vus­tin ja lii­ken­ne­merk­kien tun­nis­tus sekä kau­ko­va­lo­au­to­ma­tiik­ka.

Iso tavaratila ja yllättävän hyvät sisätilat

Jos sisarmalleista Skoda Kamiq tarjoaa parhaimmat tilat, koska siinä 8,5 senttiä pidempi akseliväli kuin Seat Aronassa tai Volkswagen T-Crossissa, on Aronan sisätilojen suunnittelu mukava yllätys.

Tavaratila on pieneksi autoksi mukavan isokokoinen (400 litraa) ja pohjalevyn voi asentaa kahteen korkeuteen. Ylemmällä tasolla pohja on kaadettujen takaselkänojien kanssa samalla tasolla, joka on hyvä asia.

Takana istuu mukavasti isokokoinen matkustaja, vaikka kuskina olisi samanmoinen. Korkeus riittää hyvin, leveys jopa kahdella kookkaalle matkustajalle. Pituussuuntainen tila ei tarjoa ylimääräistä, mutta pehmeä etuistuimen selkäosa tarjoaa polville mukavat oltavat.

Seat Aronaan on tarjolla neljä moottorivaihtoehtoa

Seat Aro­nan moot­to­ri­va­li­koi­mas­sa on kak­si suo­ra­suih­ku­tus­tek­no­lo­gi­al­la va­rus­tet­tua 1,0-lit­rais­ta T­SI-ben­sii­ni­moot­to­ria sekä isom­pi 1,5-lit­rai­nen T­SI-ben­sii­ni­moot­to­ri.

Aro­nan 1,0 TSI 70 kW (95 hv) on yh­dis­tet­ty vii­si­vaih­tei­seen ma­nu­aa­li­vaih­tei­seen ja se tar­jo­aa vään­töä 175 Nm. Kol­me­sy­lin­te­ri­nen 81 kW:n (110 hv) moot­to­ri tar­jo­aa vään­töä 200 Nm ja se on yh­dis­tet­ty joko kuu­si­vaih­tei­seen ma­nu­aa­li­vaih­teis­toon tai seit­se­män­vaih­tei­seen DSG-au­to­maat­ti­vaih­teis­toon.

Ne­li­sy­lin­te­ri­nen 1,5 T­SI -ben­sii­ni­moot­to­ri puo­les­taan tar­jo­aa te­hoa 110 kW (150 hv) ja vään­töä 250 Nm. Li­säk­si saa­ta­vil­la on kaa­su­hyb­ri­di­ver­sio, jon­ka 1,0-lit­ran moot­to­ri tar­jo­aa te­hoa 66 kW (90 hv) ja vään­töä 160 Nm, ja se on yh­dis­tet­ty kuu­si­vaih­tei­seen ma­nu­aa­li­vaih­teis­toon.

Kolme varustevaihtoehtoa

Varustelutasoja on valittavissa kolme: Style ja FR sekä uutena Xperience. Ulkovärivaihtoehtoja on tarjolla kymmenen, joista kolme on täysin uusia: Dark Camouflage, Sapphire Blue ja Asphalt Blue.

Lisäksi asiakas voi valita katon kolmesta eri kontrastivärivaihtoehdosta (valkoinen, musta, harmaa), joka lisää mukavasti pirteyttä ulkonäköön.

Seat Arona on hyvä auto ajaa

Pieneksi crossoveriksi Seat Arona tarjoaa hyvän ajokokemuksen. Ohjaus tarjoaa hyvän tuntuman ja alusta on tukeva, mutta ei pintakova.

Litran 110-hevosvoimainen TSI-bensaturbo ja DSG-automaatti tarjoavat mukavan kokemuksen, vaikka edelleen muutamat viivepaikat häiritsevät.

Suurin viive ilmenee, kun risteyksessä start/stop-järjestelmä sammuttaa moottorin. Takaisin kytkeytyminen ja ennen kaikkea vaihteiston sekä moottorin reagointi kaasunpainallukseen kestää joskus tuskaisen pitkältä tuntuvan ajan.

Vaihdot ovat huomaamattomia ja hyvä alavääntö sekä riittävät teho liikuttavat autoa pirteästi. Kulutus jää sekalaisessa ajossa reiluun kuuteen litraan, joka on ihan hyvä suoritus. Sisämelu jää pikkuautoksi mukavan matalalle tasolle, vaikka toki rengashuminaa kuuluu matka-ajossa.

 • Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover
 • Seat Arona - Pieni mutta tilava crossover
 

Yhteenveto

Uudistunut Seat Arona tarjoaa hyvän vaihtoehdon pieneksi katumaasturiksi tai crossoveriksi. Se kilpailee oman konsernin vaihtoehtoja vastaan halvemmalla hinnalla ja pitkällä viiden vuoden tai 100.000 kilometrin takuulla.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: Tilat pieneksi autoksi, hyvä ajettavuus, pirteä moottori

Parantamisen varaa: hieman tylsä sisätilojen ilme, moottorin rajalliset reservit muun muassa matka-ajon ohitustilanteissa

Seat Arona 1.0 EcoTSI 110 Xperience DSG

Moottori: 3-sylinterinen, 1,0-litrainen 110 hv turboahdettu bensamoottori
Teho:110 hv @ 5500 rpm
Vääntö:270 Nm @ 2000-3500 rpm
Huiput:190 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,1 s.
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:Automaatti
EU-kulutus:5,9-6,2 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt:133-141 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4153 mm/1780 mm/1552 mm
Omamassa:1158 kg
Vetopaino, jarrullinen, kg:1100 kg
Vetopaino, jarruton, kg: 610 kg
Koeajoauton hinta (alkaen):25.497 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Seat Arona

     
4.4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Seat Arona -autot

test
Seat Arona1, '23
22 647 €
test
Seat Arona1, '23
25 032 €
test
Seat Arona1, '22, Ajamaton
27 900 € (sis. ALV)
test
Seat Arona1, '22, Ajamaton
24 900 €
test
Seat Arona1, '23, Ajamaton
24 959 €
test
Seat Arona1, '22, 8 tkm
22 820 € (sis. ALV)
test
Seat Arona1, '22, 10 km
28 700 € (sis. ALV)
test
Seat Arona1, '23, Ajamaton
24 490 € (sis. ALV)

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Seat koeajoja

Kaikki koeajot »
Seat Arona – Pieni, suuri ja vähän sporttinenkin

Seat Arona – Pieni, suuri ja vähän sporttinenkin

Seat Tarraco eHybrid - tilava katumaasturi lataushybridinä

Seat Tarraco eHybrid - tilava katumaasturi lataushybridinä

Seat Leon Sportstourer e-Hybrid - hyvinvarusteltu lataushybridi

Seat Leon Sportstourer e-Hybrid - hyvinvarusteltu lataushybridi

Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä