Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 25 800

Toyota Prius: Kaunotar ja hirviö

Toyota Prius: Kaunotar ja hirviö
  • Toyota Prius
  • Toyota Prius
  • Toyota Prius
  • Toyota Prius

Tuntuu uskomattomalta, että Toyota toi ensimmäisen Priuksen markkinoille jo vuonna 1996. 90-luvun puolivälissä hybriditeknologia tuntui lähinnä sci-fi–elokuvan tulevaisuuden visiolta. Vieläkään sähkön ja bensiinin yhteisvoimalla eivät ole itsestään selvyyksiä kaikilla valmistajilla.

1996 Priusta kaupattiin ainoastaan kotimaansa Japanin markkinoille. Hybriditekniikasta päästiin nauttimaan muilla mantereilla vasta 2001. Sittemmin Prius on kelvannut kuluttajille, sillä yksistään Amerikassa Toyotan hybridimallia on myyty yli miljoonan auton verran.

Priuksen kauneus löytyy sen peltikuoren alta. Autosta on tällä hetkellä menossa kolmas kehitysversio, joka tuli markkinoille vuonna 2009. Sen voimanlähteenä toimivat 1,8-litrainen Atkinson työnkiertomoottori sekä vahva sähkömoottori. Yhdistelmä tuottaa 136 hevosvoiman tehon.

Modernin moottorin lisäksi kauneutta löytyy tekniseltä puolelta ylipäänsä. Toyotan E-CVT –vaihteisto toimii kuin ajatus ja akkuteknologia on erittäin kehittynyttä. Hirviön ominaisuudet löytyvät karusta ulkonäöstä sekä sisätiloista.

Nettiauton tyyppien kohteeksi osui tällä kertaa Toyota Kaivokselan vaihtoautona oleva vuoden 2009 Toyota Prius. Autolla on takanaan vaivaiset 29 000 ekologista kilometriä.

Prius herää eloon äänettömästi

Toyota Prius: Kaunotar ja hirviö

Toyotan hybridiä katsellessa täytyy ihmetellä sen rumaa ulkonäköä. Toyota Prius on ollut etunenässä luomassa ulkonäkötrendiä jonka ovat omaksuneet myös muuta valmistajat. Miksi auto ei voisi ulkoiselta olemukseltaan noudattaa normaaleja kauneusnormeja.

Rumuudestaan huolimatta kolmannen polven Prius on yksinkertaisesti hieno auto. Se on bensiinikäyttöisiin autoihin tottuneelle kuskille kokemus, joka ei heti haihdu mielestä. Avaimettoman auton starttaaminen tapahtuu napista ja auto herää eloon täysin äänettömästi.
  • Toyota Prius: Kaunotar ja hirviö
  • Toyota Prius: Kaunotar ja hirviö
 

Tilanne on sama kun auto pitäisi pysäyttää. Kestää hetki totutella ajatukseen, että vaikka autosta ei kuulu mitään ääntä, pitää se silti sammuttaa. Avaimettoman järjestelmän ansiosta se meinaa helposti jäädä muistamatta.

Ninjan lailla hiipivä hybridi


Yksi hybridin hauskimmista ominaisuuksista on se, että mikäli akuissa on virtaa ja vauhti riittävän alhainen, Priuksesta ei kuulu lainkaan ääntä. Kruisailu hyväpintaisella tiellä on niin äänetöntä, että auto saattaa hiipiä varkain jalankulkijan rinnalle. Vauhdin noustessa yli 35 km/h:n, paljastavat rengasäänet ninjan lailla hiipivän hybridin.

Toyota Priuksen akkuvarannot eivät valitettavasti riitä koviin vauhteihin. Sähkömoottori hyrähtää käyntiin viimeistään siinä vaiheessa kun nopeus ylittää 45 km/h, mikä on arkikäytössä ehdottomasti liian pieni lukema.

Hybridi kannustaa kuskiaan ajamaan taloudellisesti. Pelkällä sähköllä ajaessa Priuksen ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että kaasujalan tulee olla erittäin kevyt. Yhtään suurempi kaasunpainallus saa bensiinimoottorin heräämään eloon.

Mikäli kuski haluaa hyödyntää sähkömoottoria mahdollisimman paljon, se vaatii hissuttelua liikennevirran mukana. Se aiheuttaa ainakin pääkaupunkiseudun liikenteessä murhaavia katseita.

Voimaa löytyy tarvittaessa


Parista puutteesta huolimatta Toyotan hybridin hyvät puolet korvaavat huonot. Autosta löytyy aina tarvittaessa tehoa kovempaankin kyytiin. Sähkö- ja bensiinimoottori toimivat saumattomasti yhteen ja tehoa tuntuu olevan paperilukemia enemmän

Saman konsernin alla toimivan Lexuksen Paremmalla eristyksellä varustetussa sisarauto Lexus CT200h:ssa bensiinimoottorin käynnistymistä ei välttämättä edes kuule. Priuksen kohdalla tilanne on eristyksen suhteen huonompi.

Prius on ekoautoksi yllättävän pirteä. Kovissa kiihdytyksissä mukaan tulevan sähkömoottorin voima puhuttelee, eikä Priuksella tarvitse jäädä muiden autoilijoiden jalkoihin. Jollei halua ajaa pelkällä sähköllä.

Erinomainen vaihteisto


Hienostuneen moottorin lisäksi vaihteisto kuuluu Priuksen ehdottomiin vahvuuksiin. E-CVT –laatikko toimii kuin ajatuksen voimalla. Elektronisesti ohjattu muuttuvälityksinen portaaton automaattivaihteisto on kokemisen arvoinen. Se jättää toimivuudessaan taakseen jopa VW-konsernin DSG-vaihteiston.

Moottorin luonnetta ohjaillaan kolmiasentoisella moodivalitsimella, josta löytyvät EV, Eco ja Power –asetukset. EV:llä auto kulkee pelkällä sähköllä, Eco-asennossa se reagoi kaasuun viiveellä ja power-moodilla koko tehoreservi on jatkuvasti käytössä.

Prius on Toyotan mallivalikoimassa hintahaitarin yläpäässä. Lähtöhinta uudelle autolle on 35 000€, joten ympäristön ajatteleminen on edelleen kallista touhua. Korkean hankintahinnan katteeksi ostaja saa auton, jonka ylläpitokustannukset ovat normaalia alhaisemmat. Prius kuluttaa polttonestettä keskimäärin 3,8 litraa sadalla kilometrillä.

Toyota Kaivokselan vaihtoautopuolelta löytyvä Toyota Prius on hyvä vaihtoehto uudelle autolle. Suhteessa uuteen autoon sen hinnasta on sulanut kolmessa vuodessa vajaa kymppitonni.

Tuomas Rajala
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Toyota Prius

     
4.4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Toyota Prius -autot

test
Toyota Prius1.8, '19, 25 tkm
27 850 €
test
Toyota Prius1.8, '18, 128 tkm
18 900 € (sis. ALV)
test
Toyota Prius1.8, '18, 95 tkm
19 880 €
test
Toyota Prius1.8, '19, 46 tkm
24 900 €
test
Toyota Prius1.8, '18, 95 tkm
23 900 €
test
Toyota Prius1.8, '18, 26 tkm
25 490 €
test
Toyota Prius1.8, '18, 48 tkm
27 900 €
test
Toyota Prius1.8, '19, 50 tkm
28 500 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Toyota koeajoja

Kaikki koeajot »
Tekniikan Maailman koeajo: Toyota Prius+ Linea Sol

Tekniikan Maailman koeajo: Toyota Prius+ Linea Sol

TM koeajossa Toyota Prius Premium HSD

TM koeajossa Toyota Prius Premium HSD

Tyypit: Toyota Prius

Tyypit: Toyota Prius

Toyota Supra – Klassikon jykevä paluu

Toyota Supra – Klassikon jykevä paluu

Toyota Yaris Hybrid 2020 - entistä persoonallisempi

Toyota Yaris Hybrid 2020 - entistä persoonallisempi