Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa

Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Golf

Volkswagenin ärhäkin Golf-versio ei juuri itsestään huutele. Autoihin vihkiytymätön tuskin tajua kyseessä olevan ratavalmis tehopakkaus.

Tehokkaat farmarit ovat kiinnostaneet suomalaisostajia jo vuosikausia. Rakkaan kotimaamme autoverotuksella huomiota pitää hauskuuden ohella kiinnittää käytännöllisyyteen ja siksi Suomen teillä näkee taajaan sporttisella voimanlinjalla varustettuja perhefarkkuja.

Muun muassa Skoda Octavia RS, VW Golf GTI, Seat Cupra ST ja Ford Focus ST tarjoavat suorituskykyä farkkumallisena versiona ja tottahan markkinoilla on myös Audin S- ja RS-sarjat.

Vihdoin tarjolle tulee myös Volkswagenin tehokkaimpiin malleihin lukeutuva R-versio farmarimallisena. Se poikkeaa Golf GTI:stä ennen kaikkea nelivetotekniikalla ja hieman jyrkemmällä teholukemalla.

Lähtee kuin hauki rannasta

Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa

VW Golf R iskee tehopenkkiin tasan 300 hevosvoimaa, mikä tarkoittaa ärhäkkää kiihtyvyyttä. Numeroissa mitattuna makuulta ammutaan sataseen 5,1 sekunnissa. Pellin alla ärjyy 2–litrainen neloskone, joka täräyttää ilmoille myös varsin kelvolliset pakoäänet.

Golf R on GTI:stä poiketen ulkonäöltään hieman vaatimattomampi ilmestys. Vaatiikin hieman harrastuneisuutta erottaa se tavanomaisesta Golf-mallista, sillä ulkokuorta on muutettu maltilla. Selkein eroavaisuus löytyykin pakoputkiston ulkonäöstä, sillä takahelman alta kurkistaa neljä pakoputkenpäätä.

R-mallin Variant on sisältä kovin tutun oloinen ja ohjaamo muistuttaa pitkälti GTI:n vastaavaa. Penkit on muotoiltu voimakkaasti ja ratista ja jakkaroiden selkänojasta löytyy R-logo. Lisäksi mittariston neulat ovat siniset.

Jengat kattoon

Koeajoversio on varustettu kuusilovisella DSG-automaatilla, joka hoitaa tonttinsa tutun sulavalla tuntumalla. Kaksoiskytkimellinen automaattiaski vaihtaa ajotilasta riippumatta nopeasti, mutta sporttisemmilla ajotiloilla se antaa kierrosten nousta korkeammalle ja pitää ne siellä kauemmin.

Race-ajotilassa kierrokset pomppaavat kattoon jo pienestä kaasunpainalluksesta. Se on nimensä mukaisesti tarkoitettu kiivaaseen ajoon, sillä kierrokset huutavat jatkuvasti tapissa. Halutessaan vaihteita voi napsutella sisään ratin takana olevista lätkistä, mutta lootan ohjaaminen manuaalisesti ei juuri tuota tyydytystä.

Eco-tilassa kierrokset pysyttelevät huomattavasti matalammalla ja vaihteisto hyödyntää moottorin väännön kokonaismittaisesti. Siveällä ajolla kulutuksen saa painettua reippaaseen yhdeksään litraan, mutta yhdistetyssä ajossa kymmenen litran ylitys on melko selvä tapaus.

Race-tilassa ärhäkkää murinaa

Ajotilavalitsin vaikuttaa moottorin luonteen lisäksi alustaan, ohjaustuntumaan ja tasauspyörästön toimintaan. Track-tilassa aistit ovat terävimmillään ja moottori ärjyy komeasti kierrätettäessä. Vaihdoissa putki sylkäisee ilmoille komean räkäisyn, mikä jaksaa hymyilyttää kerta toisensa jälkeen.

Golf R:n ehdoton etu moneen muuhun verrattuna on neliveto, jonka ansiosta lähdöt sujuvat rivakasti ajopinnasta riippumatta. Suorituskykyä siis riittää myös talviolosuhteissa, mikä erottaa sen monesta kilpakumppanista.

R-mallin viehätys piilee osittain siinä, että se ei näytä kovin kummoiselta tehokimpulta. Sitä voisikin sanoa enemmän sleeperiksi kuin suorituskyvystään huutelevaksi nuorisokiesiksi. Tämän ansiosta se vedonnee myös vanhempiin kuluttajiin.

Onko täydellisyys tylsää?

Samalla mallia leimaa pienen pieni tylsyys, sillä se tuntuu tietyllä tapaa liiankin harkitulta kokonaisuudelta. R:stä puuttuu tietynlainen kapinahenki, mikä tietyllä tapaa leimaa melko montaa GTI-segmentin autoa. Moottori kyllä ärisee komeasti ja kyytiä piisaa, mutta joku siinä häiritsee.

Toisaalta urheiluautomaisen karu ajettavuus on kovin 90-lukuista, sillä nykypäivänä sporttiautot ovat äärimmäisen nopeita ja samalla leppoisia ajettavia. Golf Variant R on yksi GTI-luokan mukavimmista automalleista. Ohjaus on tarkka, tunnokas ja johdonmukainen. Race-asetuksella se ei ole kova tai kulmikas.

Eco-ajotilassa käytös on rauhallista. Voimaa on kuitenkin tarjolla aina tarvittaessa, eikä ajotilaa tarvitse vaihtaa edes silloin kun toiveissa on saada voimaa irti oikein kunnolla. Kaasunpolkaisu saa aikaan toimenpiteitä ajotilasta riippumatta.

 • Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa
 • Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa

Rutosti vääntöä arkiseen aherrukseen

Farkkumallinen R-Golf on monessa suhteessa järkevämpi vaihtoehto kuin hatchback. Ulkonäöltään se on tasapainoisempi ja takatilaa löytyy mukavasti lisää. Se tekee Volkswagenista järkevän käyttöauton pienen perheen tarpeisiin.

Vaikka moottorissa riittää mukavasti huipputehoa, on arkiajossa suurempi merkitys vääntömomentilla. 380 Nm on melko juureva luku bensiinikoneelle ja sen turvin ohitukset sujuvat varsin turvallisesti.

Golf Variant R:n ainoa selkeä ongelma on hinnoittelu, mikä karkaa melko monen ulottumattomiin. Hinnat alkaen –malli kustantaa vajaat 59 000€, mikä saa pohtimaan myös muita tarjokkaita.

Samaan hintaluokkaan on tarjolla mm. Audi RS3, Ford Focus RS,  Seat Cupra ja Honda Civic Type R. Tosin tuosta joukosta farkkuversioita on tarjolla vain VAG-konsernin autoista. Focus RS ja Civic Type R puolestaan edustavat huomattavasti rouheampaa maailmaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: monipuolisuus, moottorin luonne, vaihteisto, viimeistely

Parantamisen varaa: hinnoittelu

Volkswagen Golf Variant R:

Moottori:4-sylinterinen, 1984 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:300 hv (221 kW) @ 5500 rpm
Vääntö:380 Nm @ 1800 rpm
Kiihtyvyys:5,1 s.
Huiput:250 km/h (rajoitettu)
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd):7,0 l / 100 km
CO2-päästöt:164 G/km
Mitat (pit/lev/kork):4596mm/1799mm/1467mm
Paino:1574 kg
Tavaratila:605-1620 l
HInta:58 632€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana

     
3.9 / 5
automallille Volkswagen Golf
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Volkswagen Golf -autot

test
Volkswagen Golf1.2, '15, 28 tkm
18 500 €
test
Volkswagen Golf1.8, '98, 326 tkm
1 650 €
test
Volkswagen Golf1.6, '02, 300 tkm
1 400 €
test
Volkswagen Golf1.9, '01, 365 tkm
870 €
test
Volkswagen Golf1.6, '13, 129 tkm
12 500 €
test
Volkswagen Golf1.9, '02, 523 tkm
800 €
test
Volkswagen Golf1.6, '98, 241 tkm
2 500 €
test
Volkswagen Golf1.8, '00, 367 tkm
2 000 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »

Autouutiset