Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 37 849   0

Kia Cee'd GT – Hot Hatch -luokan uusin tulokas

Kia Cee'd GT – Hot Hatch -luokan uusin tulokas
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed
 • KIA Ceed

Kian kolkuttelee hot hatch -kastia uudella Cee'd GT:llään. Mutta riittääkö sen suorituskyky lunastamaan paikan ripeiden hatchbackien joukossa?

Etelä-Korealaisvalmistaja Kia on historiansa aikana tullut tunnetuksi Eurooppalaismerkkien suruttomasta kopioinnista. Muutaman vuoden takaisissa malleissa vaikutteet näkyivät selvästi, mutta pikkuhiljaa Kia on alkanut löytämään omaa uomaansa.

Tästä hyvä esimerkki on Cee’d GT, joka on melkoisen näyttävä kokonaisuus. Kolmeovinen ja sporttinen hatcback näyttää hormoneita nappailleelta VW Sciroccolta.

Cee’d GT:stä on tarjolla kahta koriversiota, joista komeampi on juuri pro_cee’d GT. Kolmiovinen versio on ehditty palkita arvostetulla muotoilupalkinnolla, mutta ei viisiovistakaan voi rumaksi väittää. 

Mairea hymy keulalla

Kia_CeedGT_takaviisto2_kuva

Etuosaa hallitsee komea maski ja pitkälle sivulle viedyt etuvalot. Maski on hunajakennoa ja sen hymy on muikea. Sporttista ilmettä korostavat neljästä neliöstä koostuvat sumuvalot, jotka ovat tutut Optimasta.

Myös takaosa on tyylikäs ja sen muotoilun tekevät vahvasti ulos pullistetut takavalot, jotka tekevät muodoista muhkeita ja aggressiivisia. Kun kokonaisuus kruunataan komeilla vanteilla, on GT-ilme valmis.

Ulkoisesti Cee’d GT on kiistatta yksi markkinoiden komeimmista hatchback-malleista. Sporttimalli eroaa emomallista hieman enemmän kuin muiden valmistajien vastaavat. GT-luokassa kun usein tyydytään tekemään sporttinen ilme lähinnä puskureita muokkaamalla.

Recaroa hanurin alla

Myös sisustassa on tarjolla riittävässä määrin GT-henkeä, sillä Recaron valmistamat jakkarat tarjoavat hyvän tuen kovemmassakin kyydissä. Sama pätee monitoimiohjauspyörään, josta saa hyvän otteen.

Sisusta poikkeaa karvalakkimallien kankaisesta ja muovisesta fiiliksestä, sillä se on verhoiltu kauttaaltaan mustalla nahalla ja koristeltu punaisilla GT-tikkauksilla.

Pesäeroa emomalliin tehdään myös varta vasten tätä mallia suunnitellulla mittaristolla, jonka täysin digitaalinen nopeusmittari on säädettävissä kahteen eri ajotilaan.

Normaalitilassa suurin painoarvo on perinteisellä analogisen näköisellä nopeusmittarilla.

GT-tilassa nopeus näytetään numeroina. Mittarin reunat on puolestaan pyhitetty vääntömomentin ja ahtopaineiden seuraamiseen. Informaatioarvoa ratkaisulla ei juuri ole, mutta se on omiaan luomaan fiilistä ohjaamoon.

 • Kia_CeedGT_etuviisto_kuva
 • Kia_CeedGT_maski_kuva
 

Entä se suorituskyky?

Muodollisesti kaikki on siis kunnossa, mutta ehdottomasti suurin kysymysmerkki on suorituskyky. Se on Kian kohdalla kohtuullisella tasolla, vaikka Golf GTI:n, Seat Cupran tai Ford Focus ST:n tasolle Cee’d GT ei missään nimessä yllä.

Ruutia 1,6-litraisesta bensaturbosta kyllä ongitaan kiitettävästi, mutta pieni ja kiereäksi kutiteltu pata ei luonnollisesti tarjoile kaksilitraisten kilpakavereidensa juurevaa vääntöä.

Hevosvoimia Cee’d GT:ssä on 204 ja vääntöä 265 Nm. Maksimivääntö saavutetaan 1750 kierroksen kohdalla, joten koneen potentiaali kyllä hyödynnetään hyvin. Mutta kilpailijoihin verrattuna lähes sata newtonia pienempi vääntö on omiaan tekemään fiiliksestä tukkoisen.

Huipputehossa mitattuna eroa ei ole esim. VW Golf GTI:hin verrattuna kuin vajaat 20 hv, mutta vääntöero tarkoittaa suurta eroa suorituskyvyssä. 0-100 km/h repäisyssä Kia jää reippaan sekunnin ja kello pysähtyy Cee’d GT:n kohdalla lukemaan 7,7 sekuntia.

Peugeot 208:n kanssa rinnakkain

Tehovarantojensa puolesta Cee’d GT kilpailee enemmän Peugeot 208:n kanssa, sillä teholukemat ovat ranskattaren kanssa melkoisen yhteneväiset. Pösön eduksi painoeroa on kuitenkin 200 kiloa ja se tarkoittaa suorituskyvyssä mitattuna yllättävän paljon.

Suorituskyvyn puute on Kian kohdalla kynnyskysymys. Kaikki muut hot hatch -piirteet täyttyvät, mutta tällaisenaan 1,6-litrainen pata ei riitä tuomaan Cee’d GT:lle vaadittavaa vauhtia.

Se on harmi, sillä muuten Korealaisvalmistaja on onnistunut luomaan erinomaisen tuotteen, jolla olisi mahdollisuuksia olla vakavasti otettava haastaja pienten ja tehokkaiden hatchbackien markkinoilla.

Cee’d GT kärsii Kian konevalikoiman rajallisuudesta, sillä tämän kokoluokan auto vaatisi nokalleen hieman suuremmalla kuutiotilavuudella varustettua pataa tai vastaavasti tiukempaa viritysastetta.

Pätevällä pohjalla

Ponnetonta menoa kompensoidaan komean ulkonäön lisäksi myös alustalla, joka on luokalle tyypillinen. Jousitus on melko jäykkä ja matalaprofiiliset renkaat saavat kyydit tuntumaan vieläkin kovemmilta.

Alusta on kyllä pätevä , eikä se liiemmin niia mutkateillä. Se on samaan aikaan riittävän mukava tavanomaiseen kaupunkikruisailuun, vaikka tuntuma ei olekaan yhtä mukava kuin vaikkapa VAG-konsernin tuotteissa.

Yksi Kian ehdottomista valteista on hinnoittelu, sillä kolmiovinen pro_cee’d GT kustantaa alle 30 000€. Lähin verrokki hintamielessä on Seat Cupra, jonka hintalappu nousee 35 000€:oon. Tosin sillä hinnalla saa jo melkoisen määrän lisää suorituskykyä.

Mutta ei Kia Cee’d GT missään nimessä huono vaihtoehto ole, sillä ajettavuudeltaan, uokonäöltään ja varustelultaan se kamppailee luokkansa kärkikahinoissa. Jos suorituskyky ei ole kaikkein tärkein motivaatio, on Kia varteenotettava vaihtoehto.

Tuomas Rajala

Kehuja: rouhea ulkonäkö, ajo-ominaisuudet, sisusta, varustelu

Parantamisen varaa: voiman puute

Kia pro_cee'd GT tekniset tiedot:

Moottori:4-sylinterinen, 1591 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:204 hv (150 kW) / 6000 rpm
Vääntö:265 Nm / 1750-4500 rpm
Kiihtyvyys 8-100 km/h:7,7 s
Huippunopeus:230 km/h
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):7,4 l / 100 km
CO2 päästöt:171 g/km
Mitat (pit./lev./kork.):4310mm/1780mm/1430mm
Paino:1359 kg
Hinta alkaen:29 430€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : KIA Ceed

     
4.0
Read user reviews or write your own »

For sale KIA Ceed cars

test
KIA Ceed, '21, Undriven
39 197 € (incl. VAT)
test
KIA Ceed1.4, '20, 8 tkm
26 790 €
test
KIA Ceed1.0, '20, 2 tkm
21 900 € (incl. VAT)
test
KIA Ceed1.6, '20, Undriven
35 990 €
test
KIA Ceed1.4, '20, Undriven
29 790 €
test
KIA Ceed1.0, '20, Undriven
21 983 €
test
KIA Ceed1.0, '20, Undriven
21 983 €
test
KIA Ceed1.0, '20, Undriven
20 890 € (incl. VAT)
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More KIA test drives

All test drives »
Ceed nousi Kian myydyimmäksi malliksi Euroopassa

Ceed nousi Kian myydyimmäksi malliksi Euroopassa

J. Rinta-Jouppi aloittaa Kia-jälleenmyynnin Kuopiossa

J. Rinta-Jouppi aloittaa Kia-jälleenmyynnin Kuopiossa

Kia Ceed Sportswagon - muotovaliona markkinalle

Kia Ceed Sportswagon - muotovaliona markkinalle

Kia cee’d GT line – Urheilullinen vain ulkoa

Kia cee’d GT line – Urheilullinen vain ulkoa

Tekniikan Maailman koeajo: Kia Cee’d 1,6 GDI DCT EX 5-ov.

Tekniikan Maailman koeajo: Kia Cee’d 1,6 GDI DCT EX 5-ov.