Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 8 320   1

Kia ProCeed GT – farkun ja coupén kaunis liitto

Kia ProCeed GT – farkun ja coupén kaunis liitto
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed
 • KIA ProCeed

Kia ProCeed GT ei kilpaile muun GTI-luokan kanssa rajuilla tehoilla. Mikä se oikeastaan on miehiään?

Kian mallisto on tätä nykyä laveampi kuin melko monella muulla autovalmistajalla. Siitä hyvänä osoituksena toimii proceed, joka on farmariauton ja coupén sekoitus. Se on yksi markkinoiden komeimmista shooting brake -malleista.

ProCeed rakentuu luonnollisesti Ceedin pohjalevylle, kuten mallinimestäkin voi päätellä. Komeaa farkkupeppua on tarjolla monella konekokoonpanolla, jotka vaihtelevat litraisesta ja 120-hevosvoimaisesta bensaturbosta aina 204 hevosvoimaiseen GT-malliin.

Mukaan mahtuu sekä bensiinimoottoreita, että yksi dieselpatakin. Litraisen bensaturbon ja GT:n välissä on 1,4-litrainen T-GDI, joka tuottaa mukavat 140 hevosvoimaa. Mylly on tarjolla joko 6-lovisena manuaalina tai 7-vaihteisena kaksoiskytkinautomaattina.

Tällä kertaa koeajolla tarjoutui mahdollisuus päästä ajamaan sekä malliston tehokkainta GT-versiota, että 140-heppaista bensiinimoottorilla varustettua T-GDI:tä. ProCeed toimi hienosti molemmilla koneilla ja 60 hevosvoiman tehonpuutteesta kärsivä keskiluokan malli ei sekään ole hassumpi.

Ei tarpeettomia hevosia

Kia ProCeed GT – farkun ja coupén kaunis liitto

1,4-litrainen bensiinimoottori edustaa modernia moottoriteknologiaa ja se on osoitus siitä, että enää auto ei vaadi kaverikseen vajaat 200 hevosvoimaa tuottavaa moottoria ollakseen ripeä ilmestys. Tämän on osoittanut moni muukin valmistaja, mutta Kia tekee myös varsin vakuuttavaa jälkeä.

Dieselversio on 1,6-litrainen ja tehoa otetaan irti maltilliset 136 hevosvoimaa. Toki suurempaa roolia nykydieseleissä näyttelee vääntömomentti, joka on Kian kohdalla vaihteistosta riippuen 280 Nm tai 320. Korkeampi vääntömomentti löytyy automaattiversiosta.

ProCeed kannattaa valita itselleen ehdottomasti automaattilaatikolla. Sillä nimittäin pystyy hyödyntämään modernien moottorien potentiaalin huomattavasti manuaalia paremmin. Oli sitten kyseessä piskuinen bensakone, diesel tai malliston ronskein GT.

Alusta on perusmallissa sopivan jämäkkä. Automaattivaihteiston ja bensiinimoottorin yhteistoiminta on saumatonta ja ajotuntuma on looginen. Lisäksi ProCeed näyttää hävyttömän hyvältä niin ulkoa kuin sisältä. Elektroniikkaa piisaa ja kaikki on ohjaamossa kohdillaan. Kokonaisuus vakuuttaa muutenkin kaikin puolin. Mutta toki GT-malli jaksaa aina puhutella voimantunteellaan ja suorituskyvyllään eri tavalla kuin tehottomampi perusversio.

1,6-litrainen moottori riittää

ProCeed GT:n voimanlähteenä toimii 1,6-litrainen bensaturbo, josta irrotetaan tehoa 204 hevosvoimaa ja vääntöä 265 Nm. Näillä lukemilla suorituskyky on luokassaan hyvää perustasoa.

GT-luokasta löytyy Kiaa tehokkaampiakin malleja, mutta ilmeisesti korealaisen ajatus ei ProCeedin kohdalla olekaan lähteä kisaan teho- ja 0-100 km/h kuninkuudesta, vaan tarjota kohtuuhintainen ja sporttinen perheauto. GT-versiona ProCeedin varustelu on hulppea, eikä lisävarustelistaa tarvitse välttämättä juuri ruksailla.

Koska kyseessä on GT-versio, on alusta hieman normaalimallia sporttisempi ja ajotiloja pystyy säätämään ajosuoritteen mukaiseksi. Ajotila vaikuttaa moottorinohjaukseen ja vaihteiston toimintaan.

Sport-ajotilassa laatikko vaihtaa kiivaammin ja pitää kierrokset lähtökohtaiseesti korkeammalla kuin normaalissa ajotilassa. Sport-asetuksella voimapotentiaali päästetään kokonaan valloilleen ja vaikutus normitilaan verrattuna on merkittävä.

Kun GT-versio starttaa normaalissa ajotilassa, on pääpaino kulutuksen optimoinnilla. Tuolloin käytös ei ole sporttisen terävää ja auton suorituskyky saattaa jäädä huomaamatta. Mutta kun vaihdevalitsimen vierestä napauttaa päälle sport-ajotilan, alkaa hytissä tapahtua.

 • Kia ProCeed GT – farkun ja coupén kaunis liitto
 • Kia ProCeed GT – farkun ja coupén kaunis liitto
 

Ei rajua repimistä, vaan lempeää voimaa

Koska kyseessä on moderni bensiinimoottori, ei teho ole räjähtävä, vaan voimaa tulee peliin koko kierrosalueella. ProCeed GT ei vetele kiihdytyksissä, mutta ei sitä itse asiassa nykypäivänä noin 200 heppaiselta autolta edes odotakaan.

0-100 km/h sujuu automaattiversiolta 7,5 sekunnissa, mikä on hyvä lukema, mutta ei mitenkään rivakka. Esimerkiksi VW Golf GTI nipistää tuosta lukemasta sekunnin. Ja se on kiihtyvyyttä mitattaessa ikuisuus.

Alustaltaan ProCeed GT on mukavuuspainotteinen, mikä ei ole lainkaan huono asia, sillä ProCeedin kaltaista automallia tuskin ostetaan moottoriradalla ajamista varten. Mutta ei alusta missään nimessä huono tai liian pehmeä ole. Se soveltuu sporttiseen mutkatie-ajoon hyvin ja on arkisessa aherruksessa paikallaan.

ProCeedin GT-version kohdalla tulee kuitenkin väkisin mieleen sporttimallin mielekkyys suhteessa vaikkapa 1,4-litraisella bensakoneella varustettuun perusversioon verrattuna. Antaako GT-versio oikeasti niin paljon enemmän?

Jos haussa on raaka ja oikeasti suorituskykyinen malli, on rahat laitettava Stingeriin, joka tosin maksaa raakasti lisää ja ei toimi yhtä hyvin perheautona kuin ProCeed.

ProCeed GT:n mielekkyys piilee kuitenkin muualla kuin raa’assa suorituskyvyssä. Se on kattavasti varusteltu, näyttävän näköinen ja onhan paketissa hieman enemmän ruutia kuin monessa muussa keskiluokan perheautossa tätä nykyä.

Yksi sporttimallia puoltava asia on hinnoittelu. GT-versio nimittäin irtoaa halvimmillaan reippaalla 34 000 eurolla ja se on GT-piireissä halpa kuin mikä. Eroa 140-heppaiseen perusversioon tulee varustelutasosta riippuen vain pari-kolme tonnia. Ja jos autoonsa voi saada parin tuhannen lisähinnalla 60 hevosvoimaa lisää tehoa, ei asiaa kyllä kannata edes miettiä.

Tuomas Rajala

Kehuja: hinnoittelu, ajotuntuma, upea ulkonäkö, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: pieni rouheuden puute

Kia ProCeed GT:

Moottori:Nelisylinterinen, 1591 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:204 hv (150 kW) @ 5500 rpm
Vääntö:265 Nm @ 1500-4500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:7,5 s.
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:7-vaihteinen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
Yhdistetty kulutus:7,2 l / 100 km
CO2-päästöt:163 g/km
Omamassa:1564 kg
Mitat (pit/lev/kork):4605mm/1800mm/1422mm
Hinta alkaen:34 072€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : KIA ProCeed

     
4.2
Read user reviews or write your own »

For sale KIA ProCeed cars

test
KIA ProCeed1.4, '20, Undriven
34 560 €
test
KIA ProCeed1.4, '20, Undriven
30 192 € (incl. VAT)
test
KIA ProCeed1.6, '20, Undriven
39 345 € (incl. VAT)
test
KIA ProCeed1.4, '20
30 190 €
test
KIA ProCeed1.4, '20, Undriven
30 192 €
test
KIA ProCeed1.0, '20, Undriven
27 374 € (incl. VAT)
test
KIA ProCeed1.6, '20, 5 tkm
38 900 €
test
KIA ProCeed1.4, '20, Undriven
30 192 € (incl. VAT)
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More KIA test drives

All test drives »
Kia pro_cee’d: Sporttihenkeä

Kia pro_cee’d: Sporttihenkeä

Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin