Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 27 867   0

Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan

Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5
 • Mazda CX-5

Lisääntyvä huoli ympäristöstä tai oikeammin sanottuna kiristyneet päästövaatimukset ovat saaneet autovalmistajat kehittelemään entistä taloudellisempia ja sitä kautta ympäristöystävällisempiä moottoreita.

Kehitys on johtanut ilmiöön, jota sanotaan moottorien downsizingiksi. Aiempaa pienempien moottorien kehittelyyn ovat lähteneet lähes kaikki autovalmistajat, mutta poikkeaviakin näkemyksiä löytyy. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Mazdan Skyactiv-D –diesel-moottori. 

CX-5:n nokalta löytyvä dieselkone on 2,2-litrainen ja kuutioihinsa nähden se on hyvin matalaviritteinen voimanlähde. Suuri moottorin koko ei tässä yhteydessä tarkoita sitä, että sen kohdalla juhlittaisiin suurilla konetehoilla. 

Maltilliset tehot

Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan

2,2–litraisen padan tehokäyrä pysähtyy tasan 150 hevosvoiman kohdalle, mikä on tämän kokoluokan autolle kohtuullisen vaatimaton lukema. Onneksi huipputehot kuitenkin saavutetaan jo 4500 kierroksella. 

Vääntöä koneessa on 380 Nm, mikä ei sekään ole millään tapaa poikkeavan suuri. Reippaan kaksilitraisen koneen omaavalta CX-5:ltä jää toivomaan juurevampaa vääntöä, mutta toisaalta se riittää hyvin kuljettamaan autoa ja varmasti myös sopivaa määrää lastia.

Taloudellisuuden näkökulmasta iskutilavuudeltaan suurempi kone ei suinkaan ole pienempiä koneita janoisempi. Yhdistetty kulutus pyörii paperilla 5,3-litran tuntumassa, mutta oikeassa elämässä kulutus pyöriskelee reippaassa 7 litrassa.

Kymmenen sekuntia sataseen

Suurikokoinen ja matalaviritteinen moottori tarjoaa juurevaa vääntöä, mutta siitä huolimatta suurikokoiselta moottorilta odottaisi hieman enemmän. Aivan tuhnuksi CX-5:ta ei kuitenkaan voi väittää, vaikka 0-100 km/h ottaakin aikaa tasan 10 sekuntia.

Erikoisesta lähestymiskulmasta kertoo myös vaihdelaatikko. Aski on perinteinen  automaatti, eikä useimpien muiden valmistajien tavoin kaksoiskytkimellinen versio. Siitä huolimatta se vaihtaa sulavasti ja huomaamatta, eikä kuminauhamaisuutta ole havaittavissa. Se ei kuitenkaan aivan yllä DSG-henkisten laatikoiden sulavuuteen.

Hyvin toimivan koneen ja vaihdelaatikon lisäksi huomio kiinnittyy jämäkkään alustaan ja ajettavuuteen. Ohjaustuntuma muistuttaa Baijerilaisvalmistajien merkkejä ja käytös on muutenkin hyvin johdonmukaista. 

Alusta onnistunut kompromissi

On hankala sanoa, onko alusta mukavuuspainotteinen vai jämäkkä. Se on itse asiassa hyvin onnistunut kompromissi molemmista maailmoista. Kovin mullistavia maasto-ominaisuuksia jousituksen osalta on kuitenkaan turha odottaa, vaan CX-5 on luotu kaupunkiin.

Mazda CX-5 on mukavan hiljainen ainakin kitkarenkailla varustettuna. Ainoat sisään kantautuvat äänet ovat peräisin nimenomaan renkaista ja kone onkin eristetty lähes äänettömäksi. 

Sisustaltaan CX-5 kestää vertailun muihin valtamerkkeihin. Ohjauspyörä on kohtuullisen kompakti ja se on ladattu täyteen toimintoja. Ratista löytyvät nykysuuntauksen mukaan sekä audio- että vakionopeudensäädintoiminnot. Nappeja voisi kuitenkin olla vähemmän.

Penkit tarjoavat kohtuullisen hyvän sivuttaistuen ja säätömahdollisuuksia on riittävästi. Tilaa CX-5:ssä on perhekäytössäkin hyvin ja takakontti imaisee tavaraa riittävästi. Numeroissa kontin koko on 463 litraa. 

 • Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan
 • Mazda CX-5: Matalaviritteisyys kunniaan
 

Tietokonetta ohjataan rullalla

Mazda kilpailee Saksalaismerkkien kanssa myös ajotietokoneen kanssa. CX-5:n konsolista löytyy mukavankokoinen näyttö, jonka kautta on mahdollista ohjata äänentoistoa, puhelinta ja auton asetuksia. Asetusvalikosta voi kontrolloida mm. auton sisävalaistusta. 

Toiminnot on käytettävissä käsijarrun vierestä löytyvällä rullalla, jota operoidaan pyörittämällä ja painelemalla. Mm. BMW:ssä erinomaisesti toimiva rullasysteemi ei ole Mazdan valmistamana aivan yhtä sulava. Käyttöliittymä on sekava, eikä sitä voi sanoa kovin intuitiiviseksi.

Näytön operointi vaatii totuttelua ja rulla tuntuu toimivan kerta toisensa jälkeen ikään kuin väärin päin. Ajotietokoneen logiikkaan ei tottunut edes viikon koeajon aikana, mutta pidempi käyttöaika varmasti päivittää aivot uuteen asentoon. 

Varusteita riittää

Skyactiv-D Touring AT on varustelultaan kattava ja autosta löytyy mm. adaptiiviset Xenonit, start-stop –automatiikka, kaistavahti, hätäjarrutehostin ja mäkilähtöavustin. Varsinkin valot ovat huippuluokkaa sekä teholtaan että toiminnaltaan. 

Mazda kilpailee muiden valmistajien keskihintaisten crossovereiden kanssa ja kovimpiin haastajiin kuuluu varmuudella ainakin Honda CR-V. Nissan Qashqai puolestaan painii omassa sarjassaan edullisempien katumaastureiden sarjassa. 

CX-5 vakuuttaa laadullaan ja hyvällä ajettavuudellaan. Lisäpuhti ei olisi pahitteeksi, koska kookkaassa koneessa olisi potentiaalia myös voimakkaamman auton pohjaksi. Moottorin pienestä hengettömyydestä huolimatta se tuo keskihintaisten crossovereiden luokkaan yhden hyvän vaihtoehdon lisää.

Tuomas Rajala

Tekniset tiedot:

Mazda CX-5 Skyactiv-D Touring 

Koeajoauton hinta: 39956,93€

Moottori: 4-sylinterinen 2191 cm3 dieselmoottori
Teho: 150 hv (110 kW) / 4500 rpm
Vääntö: 380 Nm / 1800 rpm
Kiihtyvyys 0-100: 10 s.
Huippunopeus: 198 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaatti
Kulutus (yhd.): 5,7 l / 100 km
CO2 päästöt: 139 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4540mm/1840mm/1670mm
Takakontin tilavuus: 463 l
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Mazda CX-5

     
4.5
Read user reviews or write your own »

For sale Mazda CX-5 cars

test
Mazda CX-52.0, '20, 3 tkm
45 900 € (incl. VAT)
test
Mazda CX-52.0, '20, Undriven
45 900 €
test
Mazda CX-52.0, '20, 8 tkm
41 900 € (incl. VAT)
test
Mazda CX-52.0, '20
38 820 €
test
Mazda CX-52.0, '20
38 600 €
test
Mazda CX-52.0, '20, Undriven
42 462 € (incl. VAT)
test
Mazda CX-52.0, '20, 15 tkm
40 900 € (incl. VAT)
test
Mazda CX-52.4, '20, 16 tkm
45 890 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Mazda test drives

All test drives »
Pärjääkö katumaasturilla maastossa?
MAINOS
Video Icon

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Mazda CX-5 – Idän prinsessa

Mazda CX-5 – Idän prinsessa

Tekniikan Maailman koeajo: Mazda CX-5 2,0 Skyactiv-G AWD A Executive

Tekniikan Maailman koeajo: Mazda CX-5 2,0 Skyactiv-G AWD A Executive

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €