Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa

Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa

Tästä artikkelista löydät laajan tietopaketin siitä, mitä latausaseman suunnittelussa ja asennuksessa tulee ottaa huomioon, jotta varmistat uuden autosi turvallisen lataamisen.

Sähköautojen suosio on viime vuosina jatkanut kasvuaan. Suomen teillä kulkevien täyssähkö- tai lataushybridiautojen määrä ylitti 138 000 vuoden 2022 syyskuun lopulla. Sähköautojen nopea yleistyminen näkyy myös taloyhtiöiden, sekä omakotitalojen pihoilla, ja yhä useampi taloyhtiö tai yksityinen talonomistaja suunnitteleekin latauspisteen asennusta.

Latausaseman paikan valinta

Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa

Asennettaessa latausasemaa esimerkiksi omakoti- tai rivitaloasunnon yhteyteen, tulee sopiva paikka suunnitella huolellisesti etukäteen yhdessä ammattilaisen kanssa. Paikan valinnassa on tärkeää huomioida, missä kohtaa autoa latauspistoke sijaitsee, mihin suuntaan auto halutaan ladattaessa parkkeerata, sekä muut käytännöllisyyteen liittyvät seikat.

Yleisimpiä paikkoja latauspisteelle ovat esimerkiksi talon ulkoseinä, autotallin tai -katoksen julkisivu sekä autotallin sisäseinä. Laitteen asentaminen onnistuu erillisen asennusadapterin avulla tarvittaessa myös lohkolämmitysrasian tolppaan. Pohdi lisäksi, tarvitsetko latauspistettä kodin ohella myös esimerkiksi mökille.

Sähköauton latausasema omakotitaloon

Ennen lataustolpan asennusta tulee selvittää oman sähköliittymän pääsulakekoko. Tieto löytyy omasta sähkösopimuksesta tai sähkölaskusta, mutta varmuuden kestävyydestä saat pyytämällä kartoituksen sähköalan ammattilaiselta.

Sähkötyöt ja niiden suunnittelu tulee aina jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Kun kodin sähkövirran kapasiteetti on kartoitettu ja oikein mitoitettu latauslaite on valittu, kuluu ammattilaiselta asennustöihin keskimäärin vain muutama tunti.

Huom! Turvallisen ja toimivan latauksen takaamiseksi kannattaa valita autonvalmistajan hyväksymä latauslaite.

Sähköauton latausasema taloyhtiöön

Taloyhtiössä latauspistehanke aloitetaan lähes poikkeuksetta kiinnostuskyselyllä, jossa kartoitetaan, kuinka monella asukkaalla on tarvetta sähköauton latauspaikalle nyt tai lähitulevaisuudessa. Latauspisteitä on hyvä asentaa vastaamaan tarvetta myös tulevaisuutta ajatellen, mutta ylimitoitusta tulisi pyrkiä välttämään. Taloyhtiöön kannattaakin valita latausjärjestelmä, joka on myöhemmin helposti laajennettavissa kysynnän mahdollisesti kasvaessa.

Latauspisteiden määrää nostaessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että toimenpide saattaa vaatia sähköverkon uudistamista. Laajamittainen valmius pisteiden asentamiseen onkin hyvä ajoittaa sähköverkkouudistuksen tai esimerkiksi piharemontin yhteyteen, jolloin kaapelit voidaan upottaa maahan muiden maatöiden yhteydessä. Näin vältytään pihan mylläämiseltä useaan kertaan.

Kiinnostuskyselyn jälkeen taloyhtiö tilaa kartoituksen sähköverkon kapasiteetista ja kunnosta. Nykyisen sähköverkon toimintakunnolla ja kestokyvyllä on merkittävä vaikutus kustannuksiin ja latauspisteiden määrään.

Niin taloyhtiöhankkeissa kuin omakotitalon asennustöissäkin, asennus kannattaa kilpailuttaa ennen tekijän valintaa. Näin varmistat luotettavan tekijän löytymisen, parhaalla hinnalla.

Peruslataus vs. pikalataus

Peruslatauksessa sähköauto liitetään piuhalla vaihtosähköverkkoon. Parhaimmillaan latauspiste syöttää autoa maksimissaan 22 kW:n teholla, jolloin täyslataus vie tunnista muutamaan tuntiin. Taloyhtiöissä turvaudutaan kuitenkin usein kuormantasausratkaisuihin, joissa järjestelmä rajoittaa tehoa silloin, kun useampaa autoa ladataan samaan aikaan.

Pikalatauslaitteet eivät pääsääntöisesti sovellu kotikäyttöön niiden korkean kulutuksen sekä auton akkua heikentävän vaikutuksen vuoksi. Kotioloissa autoa on mahdollista ladata pidempiä aikoja, esimerkiksi yön yli, jolloin tavalliset kotikäyttöön tarkoitetut, latausteholtaan n. 3,7 kW – 22 kW välillä liikkuvat laitteet ovat yleensä paras vaihtoehto. Pikalatauslaitteita löytyy kuitenkin monista julkisista latauspisteistä ja ne ovat käteviä tilanteissa, joissa auto halutaan ladata nopealla aikataululla. Pikalatausasemien enimmäisteho on 150 kW ja parhaimmillaan ne voivat ladata auton akun lähes täyteen n. 15–30 minuutissa.

Oikein asennettu latauspiste on turvallinen ja helppokäyttöinen

Kun latauspistekartoituksessa on todettu kodin sähköasennusten turvallisuus ja määritelty laitteen maksimivirta oikein, on latauspiste turvallinen käyttää. Oikein mitoitettu ja autonvalmistajan hyväksymä laite pitää huolen siitä, että pääsulake ei pääse palamaan ja aiheuttamaan näin vaaratilanteita. Latauksessa ei ole ylilatauksen riskiä, eli sähköauto voidaan turvallisesti liittää myös laturiin, jonka teho on auton vastaanottotehoa suurempi.

Muistilista latausasemaa harkitsevalle

• Suunnittele latauspaikka huolellisesti – huomioi käytännöllisyys!

• Kartoita sähköverkon kapasiteetti

• Valitse autonvalmistajan hyväksymä latauslaite

• Älä koskaan tee sähköasennuksia itse – sähkötyöt ovat luvanvaraisia

• Hyödynnä kotitalousvähennys - sähkötyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, edellyttäen yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin

Luotettavan tekijän latauspisteen asennukselle löydät Urakkamaailmasta!

Lähteet: Urakkamaailma, liikennefakta.fi, Lumme-energia, PLUGIT

Nettiauto ja Urakkamaailma kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.

  • Share on Facebook
  • tweet
  • JAETTU  

Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information Safety instructions Nettiauto.com
on mobile
My vehicles

More related articles

See all
Yli 39 000 kilpailutettua Opel-huoltoa: lue AutoJerryn viimeisimmät tilastot

Yli 39 000 kilpailutettua Opel-huoltoa: lue AutoJerryn viimeisimmät tilastot

Harkitsetko autotallin tai -katoksen rakentamista? Tutustu esimerkkeihin toteutuneista rakennusurakoista

Harkitsetko autotallin tai -katoksen rakentamista? Tutustu esimerkkeihin toteutuneista rakennusurakoista

Näin suomalaiset kilpailuttavat Nissan-autohuoltoja

Näin suomalaiset kilpailuttavat Nissan-autohuoltoja

Lue Škodan viimeisimmät huoltotilastot

Lue Škodan viimeisimmät huoltotilastot

Mitä sähköauton latausaseman asennus maksaa? Katso hintaesimerkit

Mitä sähköauton latausaseman asennus maksaa? Katso hintaesimerkit