Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 47 560   3

Skoda Octavia RS TDI – Onko diesel-versio RS:n arvoinen?

Skoda Octavia RS TDI – Onko diesel-versio RS:n arvoinen?
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia
 • Skoda Octavia

Skoda Octavia RS:n diesel-versio haluaa yhdistää järkiauton ja perhesportin. Se on eittämättä järkevä, mutta sporttisuus hieman hakusessa.

Automaailmassa mallinimen perässä oleva kirjainyhdistelmä RS on perinteisesti tarkoittanut suorituskykyä, joka jättää tavanomaiset perheautot varjoonsa. Octavia RS:n diesel-version kohdalla se on vähän niin ja näin.

Skoda Octavian RS-tuoteperhe on niin lähellä sporttista järkiautoa kuin vain olla ja saattaa. Erityisesti kun hieman tavallista suorituskykyisempi moottori ängetään farmarimalliseen autoon. Bensaversiotakin järkevämpää siitä saadaan aikaan silloin kun moottori on diesel ja teholukema 184 hevosvoimaa.

Diesel-Octavian kutsuminen RS:ksi on monella tapaa liioiteltua. Alle 200-hevosvoimainen diesel-mylly kun ei ole nykytekniikalla toteutettuna kovinkaan kummallinen tehomäärä. Itse asiassa markkinoilla on melko liuta automalleja, jotka jättävät tehossa diesel-RS:n nuolemaan näppejään, eikä niissä käytetä tehosta kertovaa lisäkilpeä. Tässä mielessä dieselin vauhdittaman Octavian kutsuminen RS:ksi on lähes pyhäinhäväistys.

Muodollisesti pätevä sportti

Skoda Octavia RS TDI – Onko diesel-versio RS:n arvoinen?

Octavia RS on yksi suosituimmista leasing-autoista. Se maksaa halvimmillaan 32 677€ ja farkkuna muutaman satasen enemmän. Tuolla rahalla ostaja saa kohtuullisen suorituskykyisen ja muodollisesti sporttisen perheauton.

Oikeasti RS-Octavia ei ole kovinkaan sporttinen peli, ainakaan dieselinä. Nelivetoisena tilanne on hieman parempi, mutta 184 hevosvoimaa eivät tee siitä millään tavalla rivakkaa, vaan hieman keskivertoa suorituskykyisemmän.

Sama pätee alustaan, jota voi säätää ajotilavalitsimesta napsauttamalla joko tiukemmalla tai mukavammalle. Ajotilavalitsin vaikuttaa myös moottorin toimintaan, mutta kovin suurta merkitystä sillä ei diesel-mallin kohdalla kiihtyvyyteen tai suorituskykyyn ole. Suurin vaikutus on äänimaailmaan, joka muuttuu RS-tilassa söpöksi pieneksi pörinäksi.

Tiukimmallakaan asetuksella alusta ei ole kova, vaan enemmän sopivan tymäkkä. RS:n kanssa ei ole pelkoa siitä, että auto olisi liian kova tai kiivas. Näin siis ainakin dieselin kohdalla.

Sulavasti toimiva DGS-vaihteisto hyödyntää moottorin potentiaalin hyvin ja ajaminen on sujuvaa niin kovaa kuin hiljaakin. Tuntumaltaan 6-lovinen DSG on edelleen automaailman huippuluokkaa.

Arjen ahtoa

Sporttisuus ei tietenkään ole Octavia RS:n ainoa avu. Se on mukava ajettava, josta löytyy kohtuullisesti ohituskiihtyvyyttä ja arjen tehoa, jonka turvin Skodalla on varsin mukavaa ja vaivatonta kruisailla kaupungissa tai pidemmillä siirtymillä.

Octavian farkkuversiossa on hulppeat tilat tavaroiden kuljettamiselle ja kontin koko on yksi luokan reiluimmista. Sisätilat on helposti muunneltavissa ja tilaa riittää suuremmankin perheen kuljetustarpeisiin. Etupenkkejä lukuun ottamatta sisätilat ovat samanlaiset kuin normi-Octaviassa.

Octavia RS on autoihin vihkiytymättömän tietoliikenneinsinöörin sporttiauto. Sen ostamalla kuski voi vakuuttua, että tekniikka on monissa liemissä koeteltua ja viimeistä huutoa. Skoda hyötyy VAG-konsernin osaamisesta ja Skodassa se on järkevästi hinnoiteltua. GT-henkiseksi autoksi Octavia RS tarjoaa edukkaimman, järkevimmän ja samalla tylsimmän vaihtoehdon.

Octavia RS:n huono puoli onkin juuri tylsyys, joka leimaa täydellisen munattomaksi hiottua kokonaisuutta. Rikos on toki harkittu, sillä Skodasta ei ole haluttu tehdä terävästi ärjyvää sporttia vaan järkevä ja suorituskykyinen perhepeli.

Urheiluautoja rakastavalle kansaosalle RS tuntuu olevan punainen vaate, jota jokainen itseään urheiluautofaniksi kutsuva karttaa kuin ruttoa. Vihaan ei ole syytä, sillä oikeasti Octavia RS on varsin pätevä auto. Sen ainoa ongelma on järkevyys, mutta eihän kaikkien tällaista autoa tarvitse ostaa.

 • Skoda Octavia RS TDI – Onko diesel-versio RS:n arvoinen?
 • Skoda Octavia RS TDI – Onko diesel-versio RS:n arvoinen?
 

Ripeä, muttei räyheä

Millaisessa tilanteessa diesel-RS:n tehoreservi sitten loppuu kesken? Useassakin. Ensimmäisiä huomioita ovat ohitustilanteet, joissa RS:n kuvittelisi uhkuvan voimaa punarajalle saakka, mutta ei. RS:n teho loppuu kesken yläkierroksilla, kuten dieseleissä yleisesti tapaa käydä. Huippuvääntö luovutetaan 1750-3250 kierroksen välimaastossa ja sen korkeammalle konetta ei kannata huudattaa.

Lähtötelineistä Octavia RS pomppaa ripeästi, mutta mikään raketti se ei ole. Suorituskyky on vastaavaa kuin vaikkapa Volvon kookkaammissa katumaastureissa ja 0-100 km/h kiihdytys ottaa 7,9 sekuntia. Jos haussa on ripeämpi malli, niin rahat kannattaa sijoittaa bensiiniversioon, joka nipistää lukemasta sekunnin.

Kulutukseksi luvataan 4,5 litraa yhdistettyä, mutta päälle kannattaa heittää suosiolla pari litraa lisää. Tosin sekään ei ole hyvällä suorituskyvyllä varustetulle hyvän kokoiselle farmarimallille mikään häväistys. Alle kuudella litralla selviää jos hillitsee kaasujalkaansa.

Skoda Octavia RS TDI onnistuu varsin mainiosti muotoilumielessä, sillä ainakin 18” tummilla vanteilla ja harmaalla värillä ilme on varsin näyttävä. En tosin ole harmaan värin suurin ystävä, mutta suomen ympärivuotisessa harmaudessa se lunastaa paikkansa. Onneksi piristystä tuovat punaiset jarrusatulat, jotka hohtavat kauas.

Uudenmallisen keulan tunnistaa kaksiosaisista etuvaloista ja RS-mallin puolestaan logoista ja uudelleen muotoilluista puskureista. Ja toki niistä punaisista jarrusatuloista, jotka lupaavat enemmän kuin lunastavat.

Sisustakin on kunnossa ja tunnelma on tuttu muista VAG-konsernin tuotteista, kuten Volkswagenista ja Seatista. Mittaristot ja hallintalaitteet voisivat yhtä hyvin olla peräisin sisarmerkeiltä, mikä ei tietenkään ole huono asia. Tehomalleissa hytissä on RS-logoja, jotka tuovat hieman persoonallista ilmettä.

Vaikka RS:n diesel-versio ei ole sieltä kaikkein suorituskykyisimmästä päästä, on sillä selkeästi oma tärkeä paikkansa kotimaisessa autokannassa. Octavia Combi on farkkuja rakastavalle kansalle hyvä malli ja rallikansalle on tärkeää, että voimaa on hieman normaalia enemmän. Lisäksi farkkumalli on helpompi perustella kumppanille turvallisena ja tilavana. Pieni lisäteho puolestaan on helppo hukuttaa järkiperäiseen valintaan.

Tuomas Rajala

Kehuja: näyttävä ulkokuori, hyvät sisätilat, arjen suorituskyky, vaihteisto

Parantamisen varaa: liian tuhnu RS:ksi

Skoda Octavia Combi 2.0 TDI 184 4x4 RS DSG Autom:

Moottori:4-sylinterinen, 1998 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:184 hv (135 kW) @ 3500-4000 rpm
Vääntö:380 Nm @ 1750-3250 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):7,9 s.
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:6-portainen DSG-automaattivaihteisto
EU-kulutus:5,1 l / 100 km
CO2 päästöt:135 g /km
Mitat (pit/lev/kork):4689mm/1814mm/1453mm
Tavaratila:610-1 740 l
Koeajoauton hinta: 49 660€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Skoda Octavia

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale Skoda Octavia cars

test
Skoda Octavia1.5, '21, 5 tkm
34 900 €
test
Skoda Octavia1.4, '21, Undriven
41 376 €
test
Skoda Octavia2.0, '21, 9 tkm
50 300 €
test
Skoda Octavia1.5, '21, Undriven
36 620 € (incl. VAT)
test
Skoda Octavia1.0, '21
31 599 €
test
Skoda Octavia1.4, '21, Undriven
36 530 €
test
Skoda Octavia1.0, '21, Undriven
33 169 € (incl. VAT)
test
Skoda Octavia1.0, '21, Undriven
27 510 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Skoda test drives

All test drives »
Skoda Octavia - takaisin ykköseksi?

Skoda Octavia - takaisin ykköseksi?

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Voiko kaikkiin automalleihin asentaa vetokoukkua?
MAINOS
Video Icon

Voiko kaikkiin automalleihin asentaa vetokoukkua?

Skoda Octavia RS: Syntinen perhefarmari

Skoda Octavia RS: Syntinen perhefarmari

Skoda Octavia Combi RS 2,0 TSI DSG on kovan luokan kulkija

Skoda Octavia Combi RS 2,0 TSI DSG on kovan luokan kulkija