Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Näin myyt autosi Nettiautossa - myyjän opas

Auton myyminen ei ole vaikeaa. Vaikka kyseessä on isohko kauppa, onnistuu se turvallisesti ja sujuvasti Nettiauton kautta. Tässä oppaassa käymme läpi myynnin tärkeimmät asiat.

1. Auton myynti yksityiselle vs. liikkeelle

Jos haluat hoitaa myynnin nopeasti, auton myynti liikkeeseen on hyvä vaihtoehto. Saat hinta-arvion, joka perustuu muihin ostettuihin autoihin, jolloin sinun ei tarvitse itse arvioida autosi arvoa tai etsiä ostajaehdokkaita. Voit myös usein antaa vanhan autosi vaihdossa, jos olet hankkimassa tilalle uutta.

Auton myyminen suoraan yksityiselle henkilölle ei ole paljonkaan työläämpää, sillä sähköisten palvelujen ansiosta myyntiin laitto onnistuu vaikka kotisohvalta. Itse myyminen on useimmiten taloudellisesti kannattavin vaihtoehto, koska mukana ei ole välikäsiä. Nettiautossa auton myyminen on helppoa, sillä kaikki vaiheet myynti-ilmoituksen tekemisestä kauppakirjan luontiin ovat selkeitä. Palvelu ohjeistaa käyttäjää vaihe vaiheelta, eikä sinulla tarvitse olla aiempaa kokemusta auton myynnistä. Myös rahoitetun auton myynti onnistuu Nettiautossa.

2. Hinnoittelu

Auton jälleenmyyntiarvoa voi olla vaikea arvioida itse. Hintaan vaikuttavat eniten auton ikä ja ajetut kilometrit. Jotta saat tarpeeksi ostajaehdokkaita, pitää sinun hinnoitella kilpailukykyisesti. Älä kuitenkaan aliarvioi auton arvoa, tai saatat antaa sen mennä liian halvalla.

Nettiauton maksuton auton hinta-arvio antaa hyvän käsityksen sopivasta pyyntihinnasta. Syötä palveluun auton rekisteritunnus ja kilometrimäärä. Samalla näet myös arvioidun myyntiajan. Arviot perustuvat Nettiauton laajaan dataan myydyistä ja myynnissä olevista autoista. Hinta-arvion perusteella pystyt myös seuraamaan autosi arvon kehitystä.

3. Hyvä myynti-ilmoitus

Myynti-ilmoitus saa ostajan kiinnostumaan autostasi, joten se kannattaa tehdä huolella. Houkutteleva ilmoitus erottaa autosi Nettiauton tuhansista muista ilmoituksista. Lisäksi kattava ilmoitus säästää omaa aikaasi, sillä ostajaehdokas voi selvittää siitä suurimman osan autoa koskevista asioista, eikä niitä tarvitse erikseen kysellä. Perustietoina ilmoituksessa pitää olla ainakin malli, vuosimalli, väri, korimalli ja kilometrimäärä. Kerro kuitenkin mahdollisimman laajasti auton ominaisuuksista ja varusteista. Jos autolle on tehty kuntotarkastus, kerro se ilmoituksessa, samoin kuin viimeisin katsastusajankohta. Rekisterinumerolla ostaja voi itse selvittää lisätietoja Rekkari.fi-sivuston kautta.

Tärkeimpänä teknisten tietojen lisäksi on, että ostaja näkee auton kattavasti jo tässä vaiheessa. Lisää ilmoitukseesi selkeät kuvat puhtaasta ja siististä autosta sisältä ja ulkoa. Vinkkiä saat Nettiauton ohjeistuksesta hyvien myyntikuvien ottamiseen. Myös video on erinomainen tapa lisätä kiinnostusta, sillä videon sisältävät ilmoitukset toimivat tutkitusti parhaiten. Katso ohjeet myyvän videon tekemiseen. Jos haluat boostia ilmoituksellesi, saat lisänäkyvyyttä nostamalla sen Ohituskaistalle tai Autoikkunaan.

4. Auton esittely ja koeajo

Kun ostaja tulee tutustumaan autoon, on luottamuksen osoitus näyttää henkilöllisyystodistus ja todistaa että on auton omistaja tai muuten valtuutettu sitä myymään. Lisäksi ostaja haluaa nähdä auton viralliset paperit. Ostajalle olennaista tietoa ovat myös määräaikais- ja muut huollot sekä autoon tehdyt korjaukset. Nettiauton OmaNettix-palvelussa voit kätevästi pitää kirjaa auton ylläpitoon liittyvistä asioista, jolloin huoltohistoria ja katsastustodistukset ovat myyntihetkellä valmiina esiteltäviksi. Jos auton asiakirjoissa on puutteita, kerro ostajalle mistä ne johtuvat.

Mikäli autossa on vikoja, kannattaa niistäkin kertoa rehellisesti, sillä ne tulevat kyllä ostajan tietoon. Valmistaudu myös vastaamaan ostajaehdokkaan kysymyksiin. Jos myyt yksityiselle, pyydä ostajaehdokasta todistamaan henkilöllisyytensä ennen koeajoa. Voit myös lähteä koeajolle mukaan.

5. Kauppakirja ja maksu

Kun sopiva ostaja on löytynyt, on aika tehdä paperit. Moni ei edelleenkään tee autokaupoista kauppakirjaa, mutta sen laatiminen kannattaa ehdottomasti. Turvallisin ja helpoin vaihtoehto auton myyntiin on Nettiauton auton omistajuutta tukevan palvelun OmaNettixin sähköinen kauppakirja, joka sisältää valmiiksi kaikki tarvittavat tiedot kuten sovitun kauppahinnan. Lisäksi siihen haetaan Traficomin rekisteristä suoraan viralliset tiedot. Halutessasi tarjolla on myös tulostettava kauppakirjapohja. Nettiauton sähköinen palvelu opastaa vaihe vaiheelta kaupan tekemiseen, jolloin voit luottaa siihen, että kaikki tarvittavat seikat tulevat huomioiduiksi.

Maksun voi hoitaa joko käteisenä, tilisiirtona tai luotettavasti OmaNettixin kautta Nettimaksuna. Kauppakirjassa valitun maksutavan mukainen maksu suoritetaan, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan. Sekä kauppakirja että myynti-ilmoitus jäävät talteen OmaNettix-palveluun.

Jos myyt autoa kiireessä, sinulla on aikatauluhaasteita tai olet esimerkiksi ulkomailla, voi kaupan tehdä myös ehdollisena ilman etukäteistä tutustumista. Tällöin teet sähköisen kauppakirjan yhdessä ostajan kanssa sopimillanne ehtojen mukaan ja hän maksaa kauppahinnan alustavasti palveluun. Kun olet toimittanut auton ostajalle ja hän on tutustunut siihen, hän kuittaa palvelussa kaiken olevan kunnossa ja maksu vapautetaan sinulle. Lue lisää ehdollisesta kaupasta täältä.

6. Auton luovuttaminen uudelle omistajalle

Auton myynti on loppusuoralla, ja se pitää enää siirtää ostajan nimiin. Sitä varten myyjä luovuttaa ostajalle sähköisen varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, jotta uusi omistaja voi rekisteröidä auton nimiinsä. Varmenteen luominen onnistuu Traficomin sähköisessä palvelussa. Tee lisäksi sähköinen luovutusilmoitus, jolla varmistat, että autoon liittyvät velvoitteesi päättyvät. Nettiauton sähköinen kauppakirja tarjoaa ohjeet omistajuuden siirtoon. Kaupan jälkeen uudella omistajalla on 7 päivää aikaa ottaa vakuutus ja rekisteröidä auto omiin nimiinsä.

Kun kaikki on hoidettu, voit onnitella itseäsi onnistuneesta kaupasta!

Linkit:
Nettiauton maksuton auton hinta-arvio
Näin otat kuvat autostasi
Näin teet videon autostasi
Korostukset
OmaNettix
Sähköinen kauppakirja
Ehdollinen kauppa

Oppaat myyjälle

 

  • Kaikki oppaat