Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Citroén C4 – Kolme pyttyä ranskankermaa

Citroén C4 – Kolme pyttyä ranskankermaa
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4
 • Citroen C4

Uusi Citroén C4 tarjoaa uutta kolmisylinterisen moottorin ja kuusilovisen automaatin myötä. Myös sisätiloja on sipistelty ja ulkonäköä päivitetty.

Citroén C4 on mallina ranskalaisvalmistajan peruskaura ja kivijalka. Joillekin se on riittävän eksoottinen ja erilainen, toisille taas riittävän tuttu ja tavallinen. Ranskalaiset autot ovat kautta aikojen jakaneet mielipiteitä vahvasti. Citroén mielletään joissain piireissä edelleen liiallisen erikoisuuden tavoittelijaksi.

Nykyaikainen Citroén on kuitenkin jotain aivan muuta kuin joskus muinoin. Se on edelleen jossain määrin erilainen kuin muut, mutta kuitenkin riittävän tuttu, että sen uskaltaa ostaa muutkin kuin pelkät ”sitikka” puritaanit.

Erikoinen vain mielikuvissa

Citroén C4 – Kolme pyttyä ranskankermaa

Ranskalaistehdas teki viisaan päätöksen, kun se lakkasi lisäämästä liian erikoisia ratkaisuja tavallisiin perusmalleihin. Erilaisuutta kaipaaville Citikalta löytyy edelleen erikois- ja rinnakkaismalleja, joihin halukkaat voivat pennosensa sijoittaa. Joitain vuosia sitten myös C4:stä löytyi näitä, joidenkin mielestä älyttömiä lopputuloksia, vaikka niiden toimivuudessa ei moitteita olisikaan ollut.

C4 mallissa joskus ollut kiinteä ratinkeskiö on hyvä esimerkki ratkaisusta, jolla ainakin suomen maassa karkotettiin osa potentiaalisista ostajista, vaikkei autossa tai ratissakaan sen suurempia, rakenteesta johtuvia vikoja ilmennyt. Erikoisuutta boikotoidaan täällä edelleenkin, jos ei muuten, niin periaatteesta.

Vaikka C4:n nykyinen korimalli onkin ollut markkinoilla jo useamman vuoden, näyttää se tämän viimeisimmän faceliftin jälkeen edelleen varsin raikkaalta. Korimalli on viisiovinen hatchback, mutta ulkomuoto on hiukan farmarimainen ja se antaa odottaa avaria sisätiloja.

Sisällä kohtuullisesti tilaa

Sisätilat ovat kokonsa puolesta kuitenkin ennallaan. Etupenkillä tilaa riittää mukavasti ja kuskin jakkara saa muotoilustaan kiitosta. Pidempikin matka sujuu hienosti paikkojen pahemmin puutumatta. Takapenkilläkin tilaa on muuten kohtuullisesti, mutta varvastila etupenkkien alla on rajallinen. Eli kovin paksuissa patiineissa ei takapenkille mielellään ahtaudu.

Istuma-asento on takana melko pysty. Lisävarusteena saatava panoraamakatto lisää tilantuntua ratkaisevasti. Tavaratila on melkoisen runsas ja tilaa on tarjolla perus asennossaan 408 litraa, ja penkit kaadettuina 1183 litraa. Käytännössä kyytiin mahtuu isonpuoleiset lastenrattaat, tosin kokoon taitettuna, ja lisäksi perheen muutaman päivän ruokaostokset.

Uutuutena sisätiloissa on istuinten ja kojetaulun verhoilumateriaalit, sekä keskelle kojetaulua ilmestynyt 7-tuumainen kosketusnäyttö, josta auton monia ominaisuuksia on pienen harjoittelun jälkeen kohtuullisen helppo käyttää. Nykytyylin mukaan älypuhelimen voi kytkeä auton järjestelmään, jolloin netin selailu onnistuu näytön kautta.

Hienon säväyksen tekee myös intensive-varustetason mittaristo, jonka väriä voi tarpeen mukaan vaihtaa kahdessa osassa valkoisesta siniseen. Kromia on käytetty vaihdekepissä ja kojetaulussa melko siekailematta ja se tuokin ohjaamoon ripauksen arvokkuutta. Myös ratti on saanut osansa kromin kiillosta. Joidenkin mielestä ratin tasainen alaosa on liukas tämän kiiltävän materiaalin johdosta, mutta hyvältä se näyttää yhtäkaikki.

Melutaso aiempaa alhaisempi

Matkustamon melutasoon on erityisesti kiinnitetty huomiota ja sen kerrotaan olevan nyt alhaisempi kuin aikaisemmin. Tähän on vaikea ottaa kantaa, kun vanhaa mallia ei verrokkina ollut, mutta yleisesti ottaen melutaso on melko alhainen. Moottorista ei ääntä juurikaan sisälle kuulu muuta kuin kovimmissa kiihdytyksissä ja silloinkin sävy on miellyttävä, hieman sporttinen.

Ainoa isompi melunlähde on lähtöisin renkaista, jotka leveinä ja matalaprofiilisina luovat matkustamoon häiritsevää kuminaa. Osasyynä tähän on luonnollisesti myös alati rappeutuva tieverkostomme, jota ei parhaalla tahdollakaan enää voi kutsua hyväkuntoiseksi edes suurimmilla valtaväylillä. Yleisesti ottaen, C4 tuntuu olevan melun suhteen hyvin herkkä tienpinnan karheudelle. Kun Citikan alle sattui tuoreempaa asfalttia, pikku-kissa kulki kuin sukkasillaan.

Katvealueen valvontaa

Turvavarustelu C4:ssä on nykyaikainen ja kattava. Uutuutena Intensive-varustetasosta alkaen on katvealueen valvontajärjestelmä, joka osaltaan auttaa havaitsemaan rinnalla kulkevat autot. Järjestelmä tosin tuntui olevan hieman herkkä esim. sadekelin vaikutuksille tai auton rinnalla oleville kaiteille, jolloin varoitusvalot vilkkuivat peileissä liian helposti ja turhan takia.

Uutta on myös ohjelmoitava vakionopeudensäädin/nopeudenrajoitin, johon saa ohjelmoitua valmiiksi viisi eri nopeusrajoitusta, sekä tilaäänitoiminto jolloin kuljettaja voi muokata auton varoitus-, ilmoitus- ja vilkun merkkiääniä neljästä eri vaihtoehdosta.

Ulkomuodossa muutokset ovat maltillisia, rajoittuen lähinnä takavalojen uuteen ilmeeseen ja uusiin LED-päiväajovaloihin. Sumuvaloissa oleva kaarrevalaistustoiminto, ja peilien alle syttyvät lähestymisvalot ovien auetessa ovat myös elämää helpottavia varusteita.

Kolme sylinteriä ja turbo

Suurimpana uutuutena Citroén C4:ään on nykytyylin mukaisesti tarjolla konsernin ”ihmemoottori”, eli 1,2 litrainen kolmesylinterinen bensaturbo, joka tuottaa tässä versiossa tehoa 130 hevosvoimaa ja vääntöä 230nm. Uusi moottori lennättää, ajokunnossa melkein puolitoistatonnista C4:ää pirteästi.

Väkevä veto alkaa 1500 kierroksesta ylöspäin ja kone kiertää värinättömästi ja tasaisesti rajoittajalle saakka. Paikaltaan lähtiessä tehoa luulisi olevan enemmänkin kuin tuo luvatut 130 hevosvoimaa. Kovemmissa vauhdeissa, esim. ohituksissa kuitenkin huomaa voimavarojen rajallisuuden.

Eli rakettia tämä ihmemoottori ei C4:stä tee, mutta pirteän ja pystyvän perheauton kyllä. Tämä pieni kolmipyttyinen on yksi markkinoiden parhaimmista moottoreista tällä hetkellä. Se on kohtuullisen taloudellinen, sitkeä ja tehokas. Koeajon keskikulutus pyöri 6.5-7.5 litran haarukassa ja siihen sisältyi melko paljon kaupunkiajoa. Valmistajan ilmoittamaan 5.1 litran kulutukseen on kuitenkin matkaa. Manuaalivaihteisen keskikulutus on rahtusen pienempi.

 • Citroén C4 – Kolme pyttyä ranskankermaa
 • Citroén C4 – Kolme pyttyä ranskankermaa
 

Perinteinen automaatti

Automaattivaihteisto on niin ikään uudistunut ja on siis toiminnaltaan ns. perinteistä mallia. C4:ään oli joskus tarjolla automatisoitu manuaalivaihteisto tavallisen automaatin sijaan ja käyttökokemukset tästä olivat pääsääntöisesti negatiivisia. Nykyinen kuusiportainen vaihteisto pesee vanhan tekeleen mennen tullen. Vaihteisto toimii hyvin yhteen terhakan moottorin kanssa ja pääsääntöisesti moitteetta, mutta parhaimpien kilpailijoiden tasolle se ei aivan yllä.

Satunnaiset nykäykset ja epämääräisyydet verottavat hieman mukavuutta ja voimalinjan harmonista toimintaa silloin tällöin. Vaihteita on myös mahdollista vaihtaa käsin, mutta pakottavaa tarvetta siihen ei ole. Laatikko vaihtaa loogisesti, eli kevyellä kaasulla pehmeästi ja reippaasti käskyttäessä napakammin. Sport-moodia käyttäessä, loota heittää kaasua vähän enemmän painaessa hanakasti parikin pykälää pienemmälle, jolloin moottori kiekuu melkein rajoittajan tuntumassa. Koneen vahva alavääntö mahdollistaa kuitenkin ripeän kiihdytyksen myös pienemmillä kierroksilla, joten sport-asetuksen käytölle ei muuten kuin viihdytysmielessä ole tarvetta.

C4:n ajettavuudesta ei juuri pahaa sanaa voi sanoa. Ajo-ominaisuudet ovat mutkaisella tiellä johdonmukaiset ja jopa hauskat. Ohjaustuntuma on hyvä ja suuntavakavuus on mallillaan myös suoremmilla pätkillä hieman ylileveistä renkaista huolimatta. Jousitus on jämäkkä, mutta ei kuitenkaan niin kova, että matkustusmukavuus siitä kärsisi. Citikalla on ilo painaltaa mutkasta toiseen lystikkään moottorin siivittämänä.

Kaikkiaan Citroén C4 toimii perheen peruspirssinä oikein hyvin. Kokonaisuutena se on hyvin tasapainoinen ja ominaisuuksiin nähden hintakin on varsin kohtuullinen.

Sami Puskala

Kuvat: Tuomas Rajala

Kehuja: Moottori, vaihteisto varauksin, hauska ajettava

Parantamisen varaa: Rengasmelu karkeammilla pinnoilla

Citroén C4 Puretech 130:

Moottori:Kolmisylinterinen, 1199 cm3 bensiinimoottori
Teho:130 hv (96 KW) / 5500 rpm
Vääntö:230 Nm / 1750-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,9 s.
Huippunopeus:197 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):5,1 l / 100km
CO2 päästöt:117 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4329mm/1789mm/1489mm
Paino:1410 kg
Hinta alkaen:24 397€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Citroen C4

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Citroen C4 -autot

test
Citroen C41.2, '22, 2 tkm
27 900 €
test
Citroen C41.2, '22, Ajamaton
28 322 €
test
Citroen C41.2, '22, 4 tkm
28 900 €
test
Citroen C4, '22, 1 tkm
40 900 €
test
Citroen C4, '22, 500 km
44 500 €
test
Citroen C4, '22
42 700 €
test
Citroen C41.2, '22, 5 tkm
28 900 € (sis. ALV)
test
Citroen C4, '22, 2 tkm
42 500 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Citroen koeajoja

Kaikki koeajot »
Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Ami, 100% sähköinen Citroën, kaikkien saatavilla

Ami, 100% sähköinen Citroën, kaikkien saatavilla

Citroënin Baltian maahantuonti ja Virossa sijaitsevat Citroën- ja Honda-vähittäiskaupat liitetty osaksi Bassadone Groupia

Citroënin Baltian maahantuonti ja Virossa sijaitsevat Citroën- ja Honda-vähittäiskaupat liitetty osaksi Bassadone Groupia