Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 15 968

Kia Sportage – Oikeat eväät

Kia Sportage – Oikeat eväät
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage
 • KIA Sportage

Korealaismerkkien menestykselle ei ole rajaa, kun peijakkaat tekevät tällaisia miellyttäviä kulkupelejä kuin Sportage.

15 vuotta sitten tuo keula olisi näyttänyt rumalta. Sitten tuli Porsche Cayenne – jonka keula näytti rumalta. Näiden 15 vuoden aikana Cayennen muotojen pahimmat särmät on hiottu pois ja se on alkanut näyttää paremmalta. Osittain ihan vain sen takia, että se on Porsche.

Nyt aika on siis niin kypsä, että Cayennesta kopioidut konepellin kulmiin plöräytetyt valot näyttävät hyvältä myös Kiassa. Varsinkin kun muukin Kia Sportage on nykyään aika komistus.

Kuvissa olevan koeajetun yksilön GT-Line -varustelu tekee vielä oman osansa. Keulaan ilmettä tuo neljän ledin ”Ice Cube” -sumuvalot. Vanhan liiton jenkkiräppäreiltä on pöllitty myös härskit 19-tuumaiset vanteet.

Jo edellisen mallin Sportage oli ulkoisesti näyttävä. Muut sen avut taas eivät olleet ihan nykyaikaisimpien kilpailijoiden tasolla. Auto tuntui korkealta maasturilta, hyvässä ja pahassa. Nyt uutuusmalli sen sijaan on henkilöautomaisemman crossoverin tuntuinen ja heittää kovan haasteen kovimmillekin kilpailijoilleen.

Tilavaa monikäyttöä halusit, ja sait

Kia Sportage – Oikeat eväät

Sportage on aika passelin kokoinen maasturi. Siinä on muhkeutta ja korkeutta niin, että tuntee saavansa rahoilleen vastinetta. Osa kilpailijoista ei tunnu paljoa henkilöautoa kummoisemmilta, tämä tuntuu. Silti Sportage ei ole isoveljensä Sorenton kaltainen hehtaariplösö, vaan selvästi sutjakamman ja paremmin näpeissä olevan tuntuinen.

Sisään myös istahdetaan luontevalle korkeudelle. Interiöörin tunnelma vaikuttaa myös mukavan kutsuvalta, erityisesti GT-Linen nahkaverhoilulla ja lasikatolla. Harvinaisehko varustehienous tässä ja Business Premium -mallissa ovat ilmastoidut etupenkit.

Joistain yksityiskohdista silti huomaa, että ollaan perushinnaltaan edullisessa autossa. Näitä halvan muovin ja edullisten nappuloiden osia tuntuu olevan korealaisautoissakin vuosi vuodelta vähemmän. Kokonaistunnelmaa ne eivät enää onnistu pilaamaan, ellei ole neuroottisen nirso.

Takapenkillä tilaa riittää mainiosti kahdelle aikuiselle. Kolmannelle sivuttaistila käy ahtaaksi, mutta jalat kyllä mahtuvat. Keskitunneli on nelivedosta huolimatta pieni. Selkänojan kaltevuutta voi säädellä omaan makuun käyväksi.

Tavaratilaa on myös sopivan riittävä viitisensataa litraa. Kontti on kehittynyt edellisestä Sportagesta myös paremmilla tavaroiden kiinnitysmahdollisuuksilla ja himpun laadukkaammalla tavaroiden näkösuojalla. Suojan saa laitettua kahteen eri paikkaan riippuen siitä, kuinka pystyssä tai takakenossa takapenkin selkänojaa haluaa pitää.

Hyvä idea on ylempien varustetasojen nelivetomallien automaattisesti aukeava sähköinen takaluukku. Parhaimmillaan se on, kun auton luo tulee kantamukset kädessä. Astuu vain takakontin lähelle avain taskussaan, niin muutaman varoituspiippauksen jälkeen kontti aukeaa. Tavaroita ei siis tarvitse laskea välillä maahan, eikä toisaalta opetella joissain autoissa samaan toimintoon käytettäviä jalanheilutusliikkeitä. Ikävä kyllä toiminto on vain Sportagen luokse tullessa, ei tavaroiden kanssa poistuttaessa.

Ihan auton perässä tulee aika moni asentamaan vetokoukun. Sportagen jarrullisen kärryn vetomassat vaihtelevat halvimpien etuvetojen 1400 kilosta nelivetodieselmanuaalin 2200 kiloon.

Neliveto on automaattisesti mukaan tulevaa mallia. Pahoista paikoista lähtöä varten sen voi laittaa ”Lock”-asentoon, eli kaikki pyörät vetävät alusta alkaen. Oikeita tasauspyörästön lukkoja ei silti ole. Koeajossa sohjokelillä testaus kertoi lähinnä nelivedon olevan läsnä. Pahimpiin paikkoihin ei viitsinyt näillä GT-Linen 19-tuumaisilla komistusvanteilla mennä. Eli metsämiehet: ottakaa joku muu varustetaso ja maltillisemmat pyörät.

Tien päällä, isot nakit alla

Ajaminen Sportagella maistuu kuin makaronilaatikko. Monien makuun siis hyvältä ja konstailemattomalta. Ulkonäön lupaamia mausteisia tai eksoottisia yllätyksiä ei ole luvassa, vaan toimivaa arkista liikkumista.

Hallintalaitteet toimivat kevyen luontevasti. Kaupunkiajo on kohtalaisen helppoa hyvän näkyvyyden ja vielä hallittavissa olevan leveyden kanssa. Ainoastaan takaviistonäkyvyys on keskinkertainen, mutta paljon huonompiakin on tullut vastaan.

Parempiin varustetasoihin kuuluu parkkeerauksen täyskäsi: parkkitutkat edessä, parkkitutkat takana, peruutuskamera, ohjaava pysäköintiavustin ja parkista pois peruuttaessa risteävän liikenteen valvonta.

Enää puuttuu sivukamerat ja 360-kamerasysteemi, joilla voisi varoa vanteiden naarmuttamista katukivetyksiin. Muuten huippuvarusteltu Sportage on mahtavasti aseistettu ahtaisiinkin paikkoihin. Ja mikä käytännössä tärkeintä, peruutuskamera on – etu- ja takatutkien lisäksi – jo kansanmalli EX:ssä.

Maantiellä ja lähiöissä kruisailu on silti vielä ahtaita parkkikoloja luonnollisempi elinympäristö. Ohjaus on enemminkin mukava kuin tunnokas. Auton painopiste tuntuu mutka-ajossa vain hyvin lievänä huojakkuutena, ja suoraan ajaessa massa on vain kivaa.

7 DCT -tuplakytkinautomaatti vaihtaa kuten tuollaiset vaihteistot yleensäkin: pääasiassa huippuhienosti. Yhdistettynä pirteään 1.6-litraiseen bensaturboon Sportage kiihtyy melkeinpä sporttisen perheauton tuntuisesti, mikä on yllättävää tällaiselta muuten letkeän ajettavuuden maasturilta.

Keskikulutus koeajossa oli 8,6 litraa sadalla, eli bensanelivetomaasturiksi oikeastaan aika kohtuullisesti.

7 DCT -vaihteiston saa ainoastaan tässä koeajetussa mallissa, joka hipoo jo 50 000 euron haamurajaa. Siksi kateellisille on hyvä lohduttaa, että joskus se vaihtaa vähän empien tai nyökkäillen. Tuplakytkinvaihteistoissahan on aina yksi toinen vaihde esivalittuna. Silloin kun arvaus tuosta vaihteesta on oikea, vaihdon huomaa lähinnä kierroslukumittarista ja moottorin äänestä. Jos arvaus on väärä tai kuski tekee jotain odottamatonta, vaihteisto joutuukin hetken arpomaan jotain toista vaihdetta silmään.

Parempi syy välttää näitä Sportagen GT-Line-malleja on 19-tuumaisten renkaiden rengasmelu ja uraherkkyys. Molemmat ovat tasolla, jolla juuri vielä pärjäilee, mutta silti kivempi olisi ilman näitä harmeja.

Uraherkkyyttä voi kokeilla paikata (vaihtelevalla menestyksellä) GT-Linen kaistavahdilla. Se auttaa kaistalla pysymistä kääntelemällä rattia ja piippaa, jos kuski silti meinaa ohjata yli kaistaviivojen. Suoralla tiellä systeemi antaa Sportagessa ajaa harvinaisen pitkään ilman käsiä, tuli testattua noin minuutin. Mutkaisemmalla tiellä kehotus laittaa kädet ratille tulee nopeammin.

Kaistavahdin kamera tuulilasissa tuo myös sellaiset kivat varusteet kuin kaukovaloavustin ja nopeusrajoitusmerkkien tunnistus. Nykyisillä ylinopeussakoillahan on tärkeää olla unohtamatta, mikä rajoitus on voimassa. Nopeusrajoitustunnistuksella se näkyy koko ajan rajoitusmerkkinä mittaristossa. Nämäkin kätevyydet ovat onneksi jo kohtuuhintaisessa EX-varustelussa.

Raharatkaisut

Sportage on hyvin pitkälti sellainen auto, mitä moni kaipaa. Miellyttävän tuntuinen, kohtuullisen helppokäyttöinen, ominaisuuksiltaan monipuolinen, arvokkaan oloinen ja huoleton omistaa.

Käyttömukavuuden lisäksi Sportagessa on jotain sellaista arvokkuutta ja isouden tuntua, jolla sen hinnan voi selittää. Erityisesti näiden kalliimpien varustetason kilkkeet nahkaverhoiluineen ja lasikattoineen toimivat sellaisina. Edullisemmista ne puuttuvat, mutta niin on hintakin edullisempi, mutta auto yhä muhkean arvokkaan tuntuinen. Ja kun rahaa laittaa runsaasti autoon kiinni, seitsemän vuoden tai 150 000 kilometrin takuu auttaa kulujen hallinnassa.

Kuluja silti tulee. GT-Line-varustellun auton 245/45R19-rengassarjat maksavat päälle tonnin, kun niitä tarvitsee uusia. Bensaakin palaa eikä huoltaminen ole ilmaista, mutta tärkein ”kuluerä” tässäkin autossa on arvon aleneminen. Tällainen 50 000 euron Sportage ei kauaa pysy siinä hintaluokassa. Ongelma on pienempi edullisemmissa versioissa, joissa on muutenkin puolensa.

 • Kia Sportage – Oikeat eväät
 • Kia Sportage – Oikeat eväät
 

Etuvetomallisto Sportagesta alkaa hurjan houkuttelevasta 26 990 eurosta. Se kyllä on vapari-1.6, joka tämän ajetun turbon rinnalla ei ole enää ihan viimeisintä huutoa. Dieselikin on edullisimmillaan reilut 28 000, ja kivasti varustellut EX:t näistä himpun yli 30 000 euroa. Tuossa hintaluokassa vastinetta rahalle löytyy Sportagesta vielä enemmän, kunhan vain manuaali kelpaa. Automaattia ei etuvetoihin saa.

Mutta miten se etuveto muuten? Viime talvet Etelä-Suomessa nelivedolla ajanut on saattanut pari kertaa miettiä, menevätkö rahat oikeaan kohteeseen. Etuvetohan riittää käytännössä kaikissa normaaleissa ajotilanteissa. Ostohinnan, ajoneuvoveron ja polttoaineen kulutuksen säästöillä lentää vaikka etelään niiden parin viikon ajaksi, jolloin uutta lunta sataa kunnolla.

Kaikille elämä ei ole rahakysymys, vaan voi valita molemmat: nelivedon ja myös etelän kun siltä tuntuu. Silloin tämä Sportagen nelivetobensaturboautomaatti puolustaa paikkaansa. Kun latoo riittävän rahamäärän pöytään, tuntuu ettei mitään enää puutu. Se on korealaismerkkisessä autossa uusi tunne.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Kehuja: Tilat, varustelu, pirteä T-GDI-moottori, etuvetomallien hinnat

Parantamisen varaa: rengasmelu ja uraherkkyys 19-tuumaisilla

Kia Sportage 1.6 T-GDI AWD 7DCT GT-Line:

Moottori:4-sylinterinen, 1591 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:177 hv (130 kW) @ 5500 rpm
Vääntö:265 Nm @ 1500-4500 rpm
Vetotapa:Neliveto
Huippunopeus:201 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h):9,1 s.
Vaihteisto:7-vaihteinen tuplakytkinautomaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):7,5 l / 100 km
CO2 päästöt:175 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4480mm/1855mm/1635mm
Akseliväli:2670 mm
Tavaratila:503-1492 l
Paino:1879 kg
Hinta:48 490€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : KIA Sportage

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät KIA Sportage -autot

test
KIA Sportage1.6, '21, 3 tkm
37 400 € (sis. ALV)
test
KIA Sportage1.6, '21, Ajamaton
35 055 € (sis. ALV)
test
KIA Sportage1.6, '21, 1 tkm
34 900 €
test
KIA Sportage1.6, '21, 100 km
34 590 € (sis. ALV)
test
KIA Sportage1.6, '21, 5 tkm
42 900 €
test
KIA Sportage1.6, '21, 14 tkm
32 900 €
test
KIA Sportage1.6, '21, 1 tkm
29 900 €
test
KIA Sportage1.6, '21, Ajamaton
36 690 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää KIA koeajoja

Kaikki koeajot »
Kia Sportage GT- Line 1.6 Turbo GDI 177 hv

Kia Sportage GT- Line 1.6 Turbo GDI 177 hv

Kia Sportage – Tavoitteena Premium-piirit

Kia Sportage – Tavoitteena Premium-piirit

Kia Sportage – Ujosti uusiksi

Kia Sportage – Ujosti uusiksi

Ajettua Kia Sportage

Ajettua Kia Sportage

Kia Picanto X-Line – Pikkuauto täynnä varusteita

Kia Picanto X-Line – Pikkuauto täynnä varusteita