Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Lexus NX 300 h F-Sport - Tekniikkaa ja tingeltangelia

Lexus NX 300 h F-Sport - Tekniikkaa ja tingeltangelia
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX
 • Lexus NX

Lexus korottaa panoksia hybridimarkkinoilla uudella crossoverilla. Tarjolla on elämyksiä, ajamisen iloa ja tekniikkaa tiiviissä paketissa.

Jos syvän kansan keskuudessa kysellään mielipiteitä ja mielikuvia hybrideistä, niin melko varmasti ensimmäisten joukossa merkkinä tulee mieleen Toyota ja sen myötä Lexus. Japanilais-merkki on ollut uranuurtajana hybridien kehityksessä jo niiden hamasta alusta saakka.

Nykyään jo monella merkillä on oma hybridimallinsa, jotka menestyvät kukin tahollaan. Lexuksen kuitenkin mieltää merkkinä, jonka hybridimallisto on ollut ja tulee aina olemaankin poikkeuksellisen laaja. Malleja on tarjolla pienemmistä perheautoista isompiin crossovereihin ja edustusautoihin.

Premium crossover

Lexus_NX300h_keula_kuva

Lexuksen mallit ovat kaikki poikkeuksetta täyshybridejä, mikä tarkoittaa pähkinänkuoressa sitä, että sähkö- ja polttomoottoria käytetään toisistaan riippumatta yhdessä tai erikseen. Auton kehittynyt tekniikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta, ja kuljettajan ei tarvitse asialla sen enempää päätänsä vaivata. Hybridiä ajetaan kuin mitä tahansa muutakin autoa.

Nyt koeajossa oleva Lexus NX 300 h on aivan uusi malli, joka esiteltiin Suomessa viime syksynä. NX haastaa kilpaan keskikokoiset premiumluokan crossoverit, joten kovin vähäisiä välineitä ei kilpailijoillakaan tarjolla ole. Vastustajina sillä tässä luokassa on  mm. Volvo XC60, sekä Mersun GLK, Bemarin X3, että Audin Q5.

NX 300 h F-Sport nokittaa kilpakumppaneitaan bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin turvin, joka on nelivetoversiossa vakioyhdistelmä. Ainoastaan malliston halvin malli on etuvetoinen, jolloin sähkömoottoreitakin on vain yksi. Teho, ja suoritusarvot ovat kaikissa malleissa samat.

NX 300 h:n muotoilu on hyvin modernin, ja raikkaan oloinen. Lexus erottuu kilpailijoistaan siinä määrin, että sekaannuksen vaaraa muihin merkkeihin ei ole. Persoonallinen ja linjakas kori on täynnä hienoja yksityiskohtia ja olemus on hyvinkin sporttinen.

Varsinkin keulan terävät kulmat ja F-sport-mallissa vakiona olevat led-ajovalot suorastaan hivelevät silmää. Myös led-tekniikalla toimivien takavalojen muotoilu on oikein onnistunut ja kokonaisuus vaikuttaa arvokkaammalta kuin todellisuudessa onkaan.

Vakuuttavaa varustelua

Sisätilojen laatuvaikutelma, ja hallintalaitteiden ergonomia ei liene suuri yllätys tämän hintaluokan autossa. Tunnelma on melko ylellinen, vaikkakin läheinen sukulaisuus-suhde Toyotaan on aistittavissa. Se, onko tämä hyvä vai huono asia, jää käyttäjän harkittavaksi.

Kuitenkin saksalaisten kilpailijoiden laatuun ja tyyliin on Lexuksella vielä matkaa. Esimerkkinä tästä on auton vaihteenvalitsin, joka on vielä vanhan mallinen ”staagi”. Auton luonteeseen sopisi paremmin vaikka Mersun tyylinen viiksi, tai pelkästään nappi kojelaudassa.

Lähes kaikki varusteet on onnistuttu asentamaan niin, että niihin ylettyy kurkottelematta. Tämä on sinänsä ihme, sillä Lexuksen ohjaamossa nappeja ja kytkimiä riittää varmasti kotitarpeiksi. Alkuvaikutelma on melkoisen sekava ja useamman kuin yhden kyytiin sattuneen matkustajan mielestä näkymä on kuin avaruusaluksesta.

Vaikka nappulaviidakko aluksi hirvittääkin, niin hetkisen opettelun jälkeen homma alkaa sujua kohtuullisen hyvin. Korkea ja leveä keskikonsoli hallitsee ohjaamonäkymää ja kuljettaja istuu ikään kuin poterossa, jolloin kaikki tarvittava löytyy käsien ulottuvilta.

Moottorin ääntä kaiuttimista

Nappuloiden lisäksi varusteita ja muita auton asetuksia ohjataan keskikonsolissa olevalla Touch Pad -kosketuslevyllä, joka toimii tietokoneen hiiren tavoin. Laitteen toiminta tuntuu suoraan sanottuna hankalalta ja sen käyttö kannattaa opetella kaikessa rauhassa ennen liikkeellelähtöä. Ajon aikana asetuksien muutteleminen on vaikeaa ja varsinkin navigaattorin käyttö liki mahdotonta.

Hauskana lisänä NX tarjoaa mittaristossa monitoiminäytön, josta selviää kiihdytyksissä, jarrutuksissa ja kaarteissa saavutetut g-voimat. Lisäksi näyttö kertoo ohjauskulman, kaasuläpän asennon ja hydraulisen jarrutusvoiman. Ja niille joille auton nelisylinterisen moottorin tarjoamat äänet eivät riitä, saavat halutessaan kaiuttimista ilmoille urheilullisemmaksi hiottua moottorin ääntä.

Varusteita  ja avustimia Lexukseen on siis tarjolla pilvin pimein ja saatavilla on lähes kaikkea mitä kuvitella voi. Turvavarusteista maininnan arvoisia ovat ainakin törmäystutka, johon liittyy olennaisesti mukautuva vakionopeus-säädin, ja kaistavahti, joka äänimerkkien lisäksi myös kääntää rattia keskitielle päin kun kaistaviivaa ollaan ylittämässä.

Myös tuulilasiin heijastettava värillinen HUD-näyttö, on omiaan lisäämään turvallisuutta, kun ajonopeuden näkee suoraan edessään ilman katseen siirtoa. Sen sijaan kuolleenkulmantutka ja 360 astetta näyttävä pysäköintikamerajärjestelmä löytyvät vakiona vasta kalliimmasta Premier-varustetasosta. Tavallinen peruutuskamera  ja pysäköintitutkat F-Sportista sentään löytyvät Ne helpottavat kaupunkipyöritystä oleellisesti.

Nelivetoa kolmella koneella

Moottoreina tässä nelivetomallissa toimivat 2.5-litrainen bensiinimoottori ja kaksi sähkömoottoria. Näistä toinen sijaitsee konehuoneessa ja toinen taas taka-akselin yhteydessä, joka huolehtii takapyörien vinhasta vedosta. Järjestelmä myös kerää jarrutuksessa syntyvän energian talteen, ja auton konsolissa olevasta näytöstä voi halutessaan seurata, mikä moottori siellä työvuorossa kulloinkin on.

Yhteistehoa moottorit tuottavat 197 hevosvoimaa, mikä pompauttaa hybridin satasen vauhtiin kohtuullisessa 9,3 sekunnissa. Nämä lukemat eivät varsinaisesti oikeuta luokkansa teho ja nopeuskuninkuuteen, mutta käytännössä tehot riittävät kuljettamaan autoa mukavasti.

Ajotilamoodeja on tarjolla yhteensä neljä: Eco, normal, sport, ja sport+. F- sport-mallissa vakiona oleva aktiivijousitus, sekä moottorinohjaus säätyy Eco-ohjelmalla ajettaessa pehmeäksi, jolloin meno on mahdollisimman taloudellista ja leppoisaa.

Sport+ asennossa jousitus kiristyy jämäkäksi, ja kaasunvaste muuttuu herkäksi, jolloin menosta saadaan hyvin sporttisen tuntuista. Tällöin myös mittariston taloudellisuusmittari muuttuu kierroslukumittariksi ja taustavalo vaihtuu urheiluhenkisesti sinisestä punaiseksi.

Vaihteistona Lexuksessa toimii portaaton muuttuvavälityksinen e-CVT vaihteisto, joka hoitaa hommansa hyvin. Kuitenkin kovemmissa kiihdytyksissä kaasu pohjassa ajettaessa moottori ulvoo kierrosalueen punarajalla, joka erottuu häiritsevästi muuten hiljaisessa autossa. Ja vaikka maisema tällöin vaihtuukin varsin kohtuullisella nopeudella, niin tälle vaihteistotyypille ominaiselta ”kytkin luistaa” tunnelmalta ei voi välttyä.

 • Lexus_NX300h_sivusta_kuva
 • Lexus_NX300h_takaviisto_kuva
 

Meno maistuu

Tästä huolimatta meno on kevyen tuntuista, ja varsinkin sport+-ajomoodissa hauskaa. Alusta jäykistyy sopivasti ajomukavuuden kuitenkaan suuremmin kärsimättä, eikä painava kori kallistele mutkissa juurikaan.

Painoa Lexuksella on noin 1900 kiloa, mutta mutkaisellakaan tiellä porhaltaessa tätä ei huomaa, vaan NX tuntuu kokoistaan näppärämmältä. Tuntuu aivan kuin auton iso koko häviäisi, kun kuskin paikalle istuu. NX 300:n ääriviivat on melko helppo hahmottaa, ja peruutuskamera auttaa ahtaissa paikoissa sompaillessa.

Syitä, miksi hybridi yleensä ostetaan, voi olla monia. Kiistatta yksi tärkeimmistä syistä, on pienempi polttoaineen kulutus, ja Lexus NX 300:ssa asia on hieman kaksipiippuinen. Hybridijärjestelmän edut tulevat esiin parhaiten katkonaisessa kaupunkiajossa, jossa sähkömoottoria voi eniten hyödyntää.

Nopeuden kasvaessa sähkön osuus voimantuotossa vähenee, ja kulutus luonnollisesti kasvaa. Koeajon melko maantiepainotteinen kulutus oli autolla 7,5-8 litran tuntumassa, mikä on aika kaukana valmistajan ilmoittamasta 5 litran keskikulutuksesta.

Moottoritiellä kesänopeuksilla korkea otsapinta-ala tuo mukaan oman osansa, ja kulutus huiteli lähempänä 10 litraa satasella. Toisaalta taas ajolenkki pelkästään kaupungin keskustassa toi kulutuslukemaksi reilun 6 litraa sadalla, eli kaupunkiajossa säästö on merkittävä, varsinkin näin isolle autolle.

Hauska puoli hybridillä ajaessa on myös se, että ennakkoluuloinenkin kuljettaja huomaa haastavansa itsensä yhä uudestaan ajamaan pelkän sähkön voimalla mahdollisimman pitkälle. Käytännössä pelkkää sähköä riittää parin kilometrin matkalle kerrallaan, jonka jälkeen moottori käynnistyy pehmeästi taustalle avustamaan.

Jos ajo siis suuntautuu pääsääntöisesti taajamien ulkopuolelle ja pitkille taipaleille, voi dieselauto ajan ja kilometrien saatossa osoittautua halvemmaksi. Mutta jos taas haluaa massasta erottuvan nykyaikaisen, ja persoonallisen vaihtoehdon, joka vieläpä kunnioittaa vihreitä arvoja, Lexus NX 300h on vaihtoehdoista varmasti yksi parhaista.

Sami Puskala

Kehuja: pirteä ja nykyaikainen ulkomuoto, ajettavuus, varusteet, kulutus varauksin                

Parantamisen varaa: kierroksilla äänekäs moottori, kulutus varauksin

Lexus NX 300h F-Sport:

Moottori:Nelisylinterinen, 2494 cm3 bensiinimoottori, + sähkömoottorit
Teho:155 hv (114 KW) / 5700 rpm + 42hv (31 KW) yht. 197 hv (145 KW)
Vääntö:210 Nm / 4200-4400 rpm + 270 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,3 s
Huippunopeus:180 km/h
Vaihteisto:Muuttuvavälityksinen e-CVT automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):5,1 – 5,3 / 100km
CO2 päästöt:117 – 123g/km
Mitat (pit/lev/kork):4630mm/1845mm/1645mm
Paino:1720 - 1905 kg
Tavaratila:475 l
Hinta alkaen:53 765€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Lexus NX

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Lexus NX -autot

test
Lexus NX2.5, '20, 9 tkm
46 300 €
test
Lexus NX2.5, '22, 1 tkm
65 800 € (sis. ALV)
test
Lexus NX2.5, '21, 11 tkm
56 900 €
test
Lexus NX2.5, '22, Ajamaton
71 790 € (sis. ALV)
test
Lexus NX2.5, '21, 45 tkm
48 500 €
test
Lexus NX2.5, '21, 20 tkm
57 900 €
test
Lexus NX2.5, '21, 21 tkm
49 900 €
test
Lexus NX2.5, '19, 45 tkm
40 890 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Lexus koeajoja

Kaikki koeajot »
Lexus NX300h – Katumaasturin viherpesu

Lexus NX300h – Katumaasturin viherpesu

Lexus ES 300h - luksusta kilpailijoita edullisemmin

Lexus ES 300h - luksusta kilpailijoita edullisemmin

Kevin Lankinen TsushoAUTOSSA - minkä auton maailmanmestari valitsi?
MAINOS
Video Icon

Kevin Lankinen TsushoAUTOSSA - minkä auton maailmanmestari valitsi?

Lexus LC 500h – Härski hybriditykki

Lexus LC 500h – Härski hybriditykki

Lexus RC 300h – Kaunotar ja hybridi

Lexus RC 300h – Kaunotar ja hybridi