Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu

Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane
 • Renault Megane

Farmarimallin Megane valloittaa linjakkaalla figuurilla ja kuljetuskapasiteetilla. Komean kuoren alta löytyy luokkansa väljimpiin kuuluvat sisätilat.

Kilpailu suositussa, ns. ”Golffiluokassa” kiristyy jatkuvasti ja yksi luokan mielenkiintoisimmista haastajista on uusi Renault Megane Sport Tourer. Viime vuoden puolella markkinoillemme saapunut Meganen farmarimallin ulkonäkö tekee vaikutuksen jo ensisilmäyksellä. Hatchback-malliin verrattuna 27 senttiä pidempi farkku on kokonaisuutena selvästi sopusuhtaisemman näköinen.

Pidempi akseliväli, sekä isot vanteet lisäävät dynaamista vaikutelmaa ja leveän matala olemus on sporttinen. Sukunäkö isoveli Talismaniin varsinkin keulan osalta on ymmärrettävästi hyvin selkeä. Meganen takavalot ovat omintakeiset ja varsinkin pimeässä komean näköiset. LED-valonauhaa riittää miltei koko perän leveydeltä, joten valtavirrasta Rellulla erottuu melko varmasti.

Edelliseen malliin verrattuna, uusi Megane on kasvanut kaikkiin suuntiin, paitsi ylöspäin. Uusi malli on vanhaa 58 mm matalampi, mikä tekee siitä urheilullisemman näköisen. Pituutta autolle on tullut 45 mm lisää, kuten myös etuakselin raideleveyttä. Taka-akselilla raideleveys on kasvanut 39 mm ja akseliväliä löytyy 9 mm enemmän. Pienten, mutta tuntuvien muutoksien myötä uusi Megane on selvästi edeltäjäänsä isomman tuntuinen.

Tavaratilaa on litroissa mitattuna saman verran kuin aiemminkin, eli 580 litraa. Kokoluokassaan tilaa riittää siis oikein hyvin ja takapaksi kelpaa hyvin verrokiksi luokkaa tai paria isommillekin autoille. Takakontin muunneltavuus on tehty hyvin helpoksi. Lattian voi säätää kahdelle eri korkeudelle, ja yhdellä kädellä kaatuvien takapenkkien lisäksi myös matkustajan etupenkin saa kaadettua.

Kokoluokkansa pisin tavaratila

Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu

Etupenkki kaadettuna tavaratilalle tulee pituutta yhteensä 2,7 metriä, minkä Renault kehaisee olevan segmenttinsä suurin. Lisäksi tavaratila on jaettavissa kahteen osaan lattiasta poikittain nousevan levyn avulla. Tällöin vaikkapa kauppakassit pysyvät ongelmitta pystyssä, eikä niitä tarvitse kurkotella tavaratilan etuosasta. Koeajetun auton Bose-varustetasossa tavaratilan laajempi muunneltavuus ja etupenkin kaatomahdollisuus ovat vakiona, miedommin varustettuun Zen-tasoon ne saa lisukkeena.

Yksi kätevä ja maininnan arvoinen keksintö on tavaratilan näkösuojan säilytyspaikka lattian alla. Näin suoja kulkee aina mukana eikä sitä tarvitse tilantarpeen yllättäessä jättää mihinkään. Takapenkilläkin tilaa riittää segmentti huomioiden mukavasti. Tilaa Sport Tourerissa on jaloille jopa yllättävän paljon, akseliväliä löytyy nelisen senttiä viisiovista enemmän ja se tuntuu.

Kuskin penkki tukee hyvin ja istumaan mahtuu isompikin kaveri ongelmitta. Ajoasennosta muodostuu leppoisa, mutta samalla kuitenkin tukeva. Penkillä jaksaa taivaltaa pidempääkin matkaa isommin väsymättä. Jaksamiseen auttaa myös penkin hierontatoiminto, joka kuuluu Bose-varusteisiin vakiona. Hierontaohjelmia löytyy kolme, joiden voimakkuutta ja nopeutta voi säätää.

Varusteita Bose-mallista löytyy viljalti. 8,7” näytön omaavan R-LINK 2-järjestelmän kautta ohjataan mm. ilmastointia, hierontatoimintoja, multimediaa ynnä muuta viihtyvyyteen liittyvää. Lisäksi systeemiin kuuluu kattava Multi-Sense-ajotilavalikko, josta löytyy yhteensä viisi eri vaihtoehtoa. Järjestelmien kautta auton monenkirjavat asetukset voidaan personoida kullekin kuskille mieleiseksi.

TFT- mittariston väri ja muoto sekä matkustamon tunnelmavalaistus muuttuvat eri ajotilojen mukaan. Lisäksi ajomoodit vaikuttavat kaasun vasteeseen, ohjaukseen sekä keinotekoisiin moottorin ääniin, joita niitäkin löytyy kolmea erilaista. Ajomoodivalikosta valittavana ovat Normal, Eco, Comfort, Sport sekä henkilökohtainen Perso-ajotila, jossa auton kaikkia asetuksia voi säätää haluamakseen.

Valinnanvaraa kuskilla siis riittää ja aluksi kaikki tuntuukin melkoiselta sekamelskalta. Oikeiden asetusten ja säätöjen sujuva löytäminen vaatii opettelua ja vielä muutaman päivän jälkeenkin joidenkin asetusten olinpaikkaa joutuu miettimään. Näyttö ja järjestelmä sinänsä ovat kohtuullisen selkeitä, kunhan käytön ensin oppii kunnolla, mutta varsinkin ajon aikana systeemin käyttö on hankalaa.

Melkein avaimeton käynti

LED-ajovalot automaattisilla kaukovaloilla, peruutuskamera sekä avaimeton käyttö kuuluvat Bose-varustetason herkkuihin. Älyavainkortin toiminnasta on sanottava sen verran, että järjestelmä on viritetty melkoisen herkäksi. Mikäli auto on sammuksissa, riittää kun kuljettaja siirtyy autosta avaimet taskussa metrin tai puolentoista päähän, esimerkiksi tankkausmittarille, räpsäyttää auto ovet välittömästi lukkoon.

Tämähän ei liiemmin haittaisi, ellei tankkausluukkukin lukittuisi ja yleensä kävikin niin, että ellei luukku lukittunut juuri kun sitä yritti käsin avata, niin viimeistään tankkauksen jälkeen ovet olivat taatusti lukossa. Tällöin taas itse tankinluukkua ei luonnollisesti saanut enää kiinni, vaan avainkortin sai kaivaa käteensä lukituksen avaamiseksi.

Muutaman kerran jälkeen avainkortin oppii jättämään autoon, jolloin ongelma tietysti poistuu, mutta tottahan se koko homman idea tästä hieman kärsii. Tämän lisäksi pakkasen kielteinen vaikutus ovien automaattiseen avautumiseen on ilmeinen. Muutamana pakkasaamuna kahvaa sai hamuilla ja hivellä turhaan, toimintakyky palautui vasta kun iltapäivän aurinko lämmitti kelin lähemmäksi plussaa.

Lisävarusteena autossa oli metalliväri, lämmitettävä ohjauspyörä, mukautuva vakionopeudensäädin sekä HUD-heijastusnäyttö. HUD on toteutettu erillisellä kojetaulusta esiin nousevalla lasilla, joka itsessään jonkin verran haittaa näkyvyyttä eteenpäin, ainakin jos kuski istuu kovin matalalla. Infottavat asiat näytöstä selviävät hienosti, mutta suoraan tuulilasiin heijastettava systeemi olisi silti selvästi nohevampi.

Kuten Bose-varustetaso antaa ymmärtääkin, löytyy autosta melko mukavasti soiva äänentoisto. Kaikkiaan toistakymmentä kaiutinta kattava surround-systeemi subwoofereineen soi arkikäyttöä ajatellen oikein hyvin. Varsinaisiin äänenpainekisoihin sointi ei tietenkään riitä, eikä ole tarkoitettukaan, mutta ilahduttavaa on, että nykyään autonvalmistajat yhä enemmän panostavat arkiautojenkin edes kohtuullisen hyvään äänentoistoon.    

Neljän moottorin voimin

Moottorivaihtoehtoja Meganeen on tarjolla neljää erilaista. Bensamoottorivalikoima alkaa 101-heppaisesta 1,2-litraisesta turbosta, jonka saa manuaalivaihteisena. Seuraava pykälä on kyseisen moottorin 132-heppainen versio, joka tällä hetkellä on saatavilla vain manuaalina. 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto tulee tarjolle myöhemmin. Malliston väkevin kirnu löytyy GT-mallista ja tällöin pellin alla lymyää 1,6-litrainen ja 205-hevosvoimainen bensaturbo. GT:n vaihteistona toimii aina kaksoiskytkinautomaatti ja auto on isoveli Talismanin tapaan nelipyöräohjattu.

Dieselin valinta on Meganen kohdalla helppoa, tarjolla kun on vain yksi moottori. 110-heppainen dCi on saatavilla manuaalina tai 6-vaihteisena automaattina. Voisi kuvitella, että Meganella olisi menekkiä vähän tehokkaammallakin dieselillä varustettuna, mutta ainakin toistaiseksi on tyytyminen tähän miedompaan versioon.

Koeajoauto oli 132-heppaisella bensaturbolla ja manuaalilla varustettu yksilö. Kone on kokoisekseen tehokas ja normaalissa arkikäytössä vaivaton ja helppo, vaikka mitään rakettia se ei autosta teekään. Huippuvääntöä moottorille luvataan 205 Nm, joka esiintyy laajalla alueella. Käytännössä paras veto alkaa kuitenkin noin 2000 kierroksen kieppeiltä, tämän alapuolella myllyn tuntuu ajoittain vähän hengettömältä varsinkin Eco-moodilla ajaessa.

Kaasua saa painaa melkoisen syvälle ennen kuin mitään tapahtuu ja kaasunvaste on viipyilevä. Normal- ja Comfort-asetuksella tilanne paranee hieman, mutta vasta Sport-asetuksella kone tarjoaa pirteämmän tuntuista kulkua. Tästä syystä Sport-moodia tulikin käytettyä eniten juuri sekalaisessa ja nykivässä kaupunkiajossa, Eco-moodin palvellessa paremmin tasaisessa maantieajossa, missä nopeuden vaihteluille ei ole suurta tarvetta.

 • Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu
 • Renault Megane Sport Tourer – Dynaaminen farkkupeppu
 

Mukava matkakumppani

Pienestä koostaan huolimatta moottoria ei voi sanoa yltiö taloudelliseksi. Reilun 7 litran keskikulutuksellaan Meganelle voi antaa välttävän arvosanan, vaikka toki kulutukseen tuo oman lisänsä talven ja kylmän rasitukset. Renaultin 1,2-litraisen jano ei sinänsä isommin yllätä. Ilmiö on tuttu miltei kaikista markkinoilla olevista pikkuturboista. Jotta pienestä kiukaasta saadaan riittävästi löylyä irti, vaatii se ahtopainetta sekä ennen kaikkea riittävästi sitä kastiketta.

Melua moottori ei itsestään pidä, vaan äänet pysyvät erittäin hyvin kurissa kaikilla kierrosalueilla. Megane on kaikkiaan melko hiljainen auto, joten pitkäkin matka taittuu leppoisasti. Jousitukseltaan Sport Tourer on pientä pintakovuutta lukuun ottamatta enemmän mukavan puoleinen, kuin sporttinen. Ajettavuus on kuitenkin erittäin täsmällisen tuntuinen ja pidentynyt akseliväli on omiaan parantamaan suuntavakavuutta. Syvissä urissa ilmenee leveistä renkaista johtuvaa pientä soutamista, mutta muuten meno on oikein sujuvaa.

Megane Sport Tourer painii kovassa sarjassa. Siinä pärjätäkseen ei pikkuvikoja eikä muita laatuongelmia sovi olla. Laatuvaikutelma Meganessa onkin kohdallaan, mutta saksalaisten kilpailijoiden tasolle se ei aivan yllä. Sport Tourerin hinnat alkavat reilusta 21 000 eurosta ja kallein GT-malli maksaa 35 290 euroa. Koeajetun Bose-version hinta jäi lisävarusteineenkin 30 tuhannen kantturoihin, joten malliston hinnat ovat jotakuinkin linjassa kilpailijoihin nähden.

Megane Sport Tourerin suurimmaksi ongelmaksi voisi laskea jokseenkin suppean mallivalikoiman. Jotta mallisto olisi kattava, soisi ainakin eri tehoisten dieselien ilmaantuvan valikoimaan, eikä jonkin asteinen välimallin moottori 132-heppaisen bensaturbon ja kiihkeän GT:n väliinkään olisi pahitteeksi. Aivan omaksi luvukseen voi taas lukea ne iän vanhat mielikuvat sekä ennakkoluulot joista monet suomalaiset mielellään pitävät kiinni, vaikka niille ei enää tosielämän perusteita olisikaan.

Tosiasia on, että tällä hetkellä Renault Meganea voi pitää täysvartisena vaihtoehtona luokassaan. Sport Tourerin vahvuudet, isojen sisätilojen muunneltavuus sekä erittäin linjakas ja massasta erottuva ulkomuoto houkuttelevat tulevaisuudessa varmasti muitakin kuin pelkkiä Renault-puritaaneja autokaupoille.

Sami Puskala

Kehuja: ajettavuus, sisätilat, varustelu, ulkonäkö, äänentoisto

Parantamisen varaa: älyavaimen toiminta, HUD-näytön toteutus, hieman suppea mallisto

Renault Megane Sport Tourer Energy TCe 130 Bose:

Moottori:Nelisylinterinen, 1197 cm3 bensiinimoottori
Teho:132 hv (97kW) @ 5500 rpm
Vääntö:205 Nm @ 2000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:11 s.
Huippunopeus: 198 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
EU-kulutus:5,3 l / 100km
CO2 päästöt: 119g/km
Mitat (pit/lev/kork):4626mm/2058mm/1457mm
Tavaratila:580 l
Omapaino:1368 kg
Hinta: 30 353€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Renault Megane

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Renault Megane -autot

test
Renault Megane1.3, '22, 5 tkm
32 500 €
test
Renault Megane1.3, '21, Ajamaton
28 350 €
test
Renault Megane, '22, Ajamaton
54 030 € (sis. ALV)
test
Renault Megane1.6, '21, 16 tkm
31 880 €
test
Renault Megane1.3, '22, Ajamaton
32 671 €
test
Renault Megane1.6, '21, 2 tkm
33 900 € (sis. ALV)
test
Renault Megane1.3, '21, 15 tkm
26 500 € (sis. ALV)
test
Renault Megane1.6, '21, 6 tkm
33 890 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Renault koeajoja

Kaikki koeajot »
Renault Megane E-TECH – F1-radalta perhefarkuksi

Renault Megane E-TECH – F1-radalta perhefarkuksi

Renault Megane: Eleganttia peruskauraa

Renault Megane: Eleganttia peruskauraa

Renault Arkana – Muotovalio–SUV

Renault Arkana – Muotovalio–SUV

Renault Clio E-TECH Hybrid – Pihistelevä puolihybridi

Renault Clio E-TECH Hybrid – Pihistelevä puolihybridi

Renault ZOE – Pieni, mutta pippurinen sähköauto

Renault ZOE – Pieni, mutta pippurinen sähköauto