Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model 3

Tesla Model 3 on kaikkien aikojen eniten ennakkoon varattu automalli. Nyt se on vihdoin täällä.

Tesla Model 3 lienee aiheuttanut kaikista automalleista eniten hypetystä etukäteen. Kun Teslan nokkamies Elon Musk ilmoitti firmansa valmistavan kansanautoksi nousevan sähköauton, autopiireissä kuohahti. Tai itse asiassa ennen kaikkea niiden piirien ulkopuolella.

Model 3 sai aikaan hyvin kaksijakoisen vastaanoton. Osa rakasti ja suurin osa vihasi. Sähköautot saavat usein maailmalla ja erityisesti Suomessa lokaa niskaansa. Sähköauto tuntuu monesti olevan syyllinen koko ilmastokeskusteluun. Enemmän ongelma kuin osa ratkaisua.

Mutta Teslan uusi malli teki sen, mihin normaalit autovalmistajat eivät ole koskaan pystyneet, keräsi kokoon järkyttävän määrän ennakkotilauksia. Koskaan aiemmin maailmassa ihmiset eivät ole jonottaneet automallia, jota ei vielä edes ollut olemassa.

Kun Model 3 vihdoin saapui markkinoille, heräsivät kriitikot: Harva se päivä sai lukea automedioista kuinka Teslat murenevat käsiin. Teknisistä ongelmista raportoitiin ympäri maailmaa. Niiden totuudenperäisyydestä ei voi olla aivan varma, mutta varmasti laadussa on paikoin ollut moitittavaa. Mutta toisaalta tilanne on sama myös muilla autovalmistajilla.

Autoilun tulevaisuus tänään

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Mutta onko Teslan Model 3 ollut kaiken hypen arvoinen? On ja ei. Sähköautopuolella se edustaa harvinaislaatuista ajattelutapaa. Auto on näyttävän näköinen, järisyttävän suorituskykyinen ja edustaa autoilun tulevaisuutta tänä päivänä. Lisäksi sen toimintasäde hakkaa suurimman osan muista valmistajista.

Kun Elon Musk aikoinaan kertoi uudesta kansanmallista, piti hinnoittelun olla 35 000 taalan tuntumassa. Se piti melkein paikkansa, sillä meillä uusi Model 3 irtoaa halvimmillaan 50 000 eurolla. Ja performance-versio maksaa reippaat 70 000 euroa. Lisäystä tavoitehintaan on reippaasti.

Jenkeissä hinnat ilmeisesti alkavat todella tuosta luvatusta 35 000 taalasta, mutta matka Eurooppaan on pitkä. Jos Teslan hinta olisi meilläkin tuo 35 000 taalaa, saattaisi sellainen eksyä melko monen käyttöautoksi.

Hinnasta viis, Tesla Model 3 on erinomainen sähköauto. Siitä löytyy paljon muista malleista tuttuja ominaisuuksia, kuten varsin lipevä ulkokuori. Model 3 näyttää pitkälti Model S:ltä, mutta on mitoiltaan kompaktimpi.

3,4 sekunnissa sataseen, ah

Voimalinja jaksaa edelleen puhutella, erityisesti nelivetoisena performance-versiona, jolloin 0-100 km/h kiihdytyksestä selvitään 3,4 sekunnissa. Tuolle lukemalle kalpenee suurin osa superautoistakin.

Halvin standard range -versio on sekin varsin liukas kaveri. Takavetoinen sedan kiihdyttelee sataseen 5,6 sekunnissa ja huiput ovat 225 km/h. Perusversion käyttösäteeksi luvataan 415 kilometriä, mikä on sähköautomaailmassa varsin hyvä luku. Long Range -versio jaksaa yhdellä latauksella 560 kilometrin matkan.

Talvella käyttösäde kuitenkin lyhenee ainakin viidenneksen kesäkelistä, mutta edelleen sillä hoitelee hyvin kaupunkiajon. Ongelmaksi muodostuu, kuten kaikilla sähköautoille latauksen hitaus. Sähköautolla pidempiä rupeamia joutuu edelleen suunnittelemaan polttomoottoriautoa enemmän.

Koeajettu versio on kaksimoottorinen Long Range Performance. 3,4 sekunnin reipäisy on kyllä juureva ja puhuttelee kyynisintäkin sähkövihaajaa. 

Vaikka kyseessä on Teslan halvin automalli, ei sitä käy karvoihin katsominen. Model 3 on laadukkaan oloisesti rakennettu auto, joka vakuuttaa ajokokemuksellaan. Sisusta on todella kliininen ja minimalistinen, mikä sopii hyvin yhteen ulkokuoren kanssa.

Uutta muotoilua sisällä

Model 3 poikkeaa hieman S:stä ja X:stä sivustan muotoilullaan, sillä sen kojelaudasta ei löydy perinteisellä kohdalla olevaa mittaristoa. Kaikki auton informaatio näytetään ohjauspyörän oikealla puolella olevasta näytöstä. Tähän kestää hetki totutella, sillä nopeusmittari on ikään kuin väärässä paikassa.

Uutta on myös se, että auton avaimena toimii puhelin ja vara-avaimena luottokortin kokoinen kortti. Perinteistä avainta ei ole, eikä sellaista kyllä osaa kaivatakaan.

Tesla onnistuu kerta toisensa jälkeen vakuuttamaan vannoutuneen automiehen puolelleen ennakkoluulottomalla tekemisellään. Vaikka markkinoilla on tätä nykyä monia hienoja automalleja myös sähköisenä, on Teslassa vaan jotain kummallisen tenhoavaa. Se tuntuu viis veisaavan menneestä ja perinteistä. Ja juuri siksi se on niin kiinnostavaa.

Tesla vaatii hieman uudenlaisen ajotavan opettelua, sillä moottorijarrutuksen talteenotto on kouriin tuntuvaa. Kun jalan nostaa kaasulta, jarruttaa auto voimakkaasti. Moottorijarru on polttomoottoriautoon tottuneelle melkoinen.

Ajettavuutensa puolesta Model 3 ei ole ihan yhtä sporttinen kuin Model S ja alusta onkin ensimmäinen asia, joka erottaa sen sporttiautoista. Suorituskyky onnistuu hämäämään niin, että Teslan ratissa alkaa ajatella kuin urheiluautossa. Ohjaustuntumakin antaa viitteitä sporttipuolelta.

 • Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?
 • Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?
 

Kilpailu kovenee

Tätä nykyä kilpailu sähköautomarkkinoilla alkaa olemaan jo kovempaa kuin muutama vuosi sitten. Tuolloin Tesla oli käytännössä ainoa sähköauto, joka tarjosi useamman sadan kilometrin käyttösäteen ja rouhean voimantuoton.

Viimeisimpiä yrittäjiä sähköpuolelle ovat mm. Jaguar i-Pace, joka on reippaalla suorituskyvyllä varustettu sähköauto, jonka käyttösäde lähentelee Model 3:n vastaavaa. Käyttösädettään on onnistunut kasvattamaan myös Kia e-Niro, Hyundai Kona ja Nissan Leaf Plus.

Enemmän Teslan kanssa kilpasilla lienee kuitenkin Audi e-Tron, jonka 335 heppainen sähkömoottori tarjoaa reilun 300 kilometrin käyttösäteen ja rouhean ulkokuoren.

Lopullinen vastaus siihen, onko Model 3 ollut kaiken hypen arvoinen, lienee kuitenkin myöntävä. Se tarjoaa sähköautomaailmassa kilpailukykyiseen hintaan auton, joka on tehokas, tyylikäs ja pitkän käyttösäteen omaava auto. Harmi vain, että hinta kipuaa meillä lähmmäs 50 000 euroa. Kymppitonnin halvempana se tarjoaisi paremman vastineen polttomoottoripeleille.

Tuomas Rajala

Kehuja: näyttävä kokonaisuus, ennakkoluuloton tunnelma, raju suorituskyky

Parantamisen varaa: lataus ottaa aikansa, pienehköt takatilat

Tesla Model 3 Long Range Performance:

Moottori:Kaksi sähkömoottoria: etu- ja taka-akselilla
Teho:473 hv (353 kW)
Kiihtyvyys 0-100 km/h:3,4 s.
Huippunopeus:261 km/h
Vetotapa:Neliveto
Toimintasäde:530 km
CO2-päästöt:0 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4690mm/1930mm/1440mm
Hinta alkaen:60 400€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Tesla Model 3

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Tesla Model 3 -autot

test
Tesla Model 3, '22, 17 tkm
50 900 €
test
Tesla Model 3, '21, 18 tkm
49 790 €
test
Tesla Model 3, '21, 6 tkm
50 800 €
test
Tesla Model 3, '21, 8 tkm
50 880 €
test
Tesla Model 3, '21, 24 tkm
61 900 €
test
Tesla Model 3, '21, 4 tkm
64 890 €
test
Tesla Model 3, '21, 6 tkm
50 690 €
test
Tesla Model 3, '21, 22 tkm
48 490 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Tesla koeajoja

Kaikki koeajot »
Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä

Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä

Tesla Model S – Enemmän kuin pelkkä auto

Tesla Model S – Enemmän kuin pelkkä auto