Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Tesla Model X Plaid - katumaasturin suorituskyky uudelle tasolle

Tesla Model X Plaid - katumaasturin suorituskyky uudelle tasolle
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X
 • Tesla Model X

Model X Plaid on Teslan isoin auto malliston huipulta. Toinen malliston huippuversio on Model S Plaid. Erona on X:n korkeus sekä Plaidissa vakiona oleva kuusipaikkaisuus.

Plaid-mallien 1020-hevosvoiman teho nostaa sähköautojen kiihtyvyyden uudelle tasolle. Model S Plaid kiihtyy nollasta sataan 2,1 sekuntia ja nyt koeajossa oleva iso 2500 kilon nelivetoinen katumaasturi Model X Plaid vain 2,6 sekuntia. Huimia lukemia.

Molemmissa Teslan Plaid-malleissa on kolme sähkömoottoria, joista kaksi sijaitsee taka-akselilla ja yksi etuakselilla.

Tämän lisäksi autot pitävät sisällään Teslan uusimman akkuteknologian, jonka tavoitteena on tarjota hurjasta teholukemasta huolimatta autolle pitkä toimintamatka yhdellä latauksella.

Model S Plaid kulki WLTP-mittauksessa 600 kilometriä yhdellä latauksella, Model X Plaid 543 kilometriä. Todelliseen lukemaan vaikuttaa monia asia, kuten ajonopeus, kuskin tapa ajaa, tienpinta ja lämpötila.

Valtava yli viisimetrinen ja kuusipaikkainen sähköauto

Tesla Model X Plaid - katumaasturin suorituskyky uudelle tasolle

Koeajossa oleva uusi Tesla Model X Plaid on isokokoinen sähköauto, joka tarjoaa hyvin tilaa matkustajille ja heidän matkatavaroilleen.

Autossa on vakiona kolme istuinriviä ja kuusi paikkaa. Tesla Model X:n hinnat alkaen version saa joko viisi- tai seitsemänpaikkaisena. Model X Plaidin hinnat alkavat 146 990 eurosta, normiversion Model X:n 126 990 eurosta.

Tavaratilaa on Teslan laskujen mukaan yhteensä yli 2600 litraa. Viimeisen istuinrivin takana on perusperheauton kokoinen tavaratila, jos mukaan laskee kookkaan lattian alta löytyvän lisätilan. Edestä löytyy kookas frunk eli etutavaratila.

Viimeisen ja keskimmäisen istuinrivin selkänojat voi kaataa alas, josta tarvitsee lisää kuljetuskapasiteettia.

Kolmannella istuinrivillä viihtyvät parhaiten lapset

Viimeiselle istuinriville pienet matkustajat mahtuvat astumaan keskimmäisen rivin istuimien välistä.

Perinteisempi tapa on mennä oviaukon ja keskimmäisen istuinrivin välistä. Keskimmäisen rivin istuimia saa kallistettua ja liikutettua eteenpäin omasta napista, jolloin aukosta saa aikuisille sopivamman.

Tilaa viimeisellä rivillä on kohtuullisesti, mutta paikka on mukavampi lapsille. Auton keskirivillä eli paikoilla kolme ja neljä on sen sijaan mukavasti tilaa, samoin edessä kuskilla ja kartturilla.

Monia tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja

Autoon tekee erilaisen ja muista poikkeavan tunnelman moni seikka. Ensimmäisenä automaattiovet.

Etuovi avautuu, kun auto tunnistaa kuskin avaimena toimivan puhelimen. Etuovi sulkeutuu automaattisesti, kun kuski painaa jarrua eli tekee polkaisulla auton toimintavalmiiksi.

Toinen erikoisuus on takaa löytyvät Falcon Wing -ovet, jotka nousevat korkealle ja tekevät tunnelman takaistuimilla avoimeksi. Falcon Wingien toimintaa kuten myös etu- ja takatavaratilan luukkua voi ohjata keskinäytöstä tai Tesla-mobiilisovelluksesta.

Ovet saa suljettua myös napista, joka löytyy oven sisäpuolelta muoviverhoilusta.

Keskinäytön kulmaa voi muuttaa

Keskinäyttö on nyt vaakasuuntaan asennettu ja sen kulmaa voi kääntää sähköllä joko kuskia tai kartturia kohden, josta plussaa. Ruudun koko on 17 tuumaa.

Kuskin edessä Teslan Model 3 ja Y -malleista poiketen digitaalinen mittaristo, jossa on tarjolla paljon erilaisia informaatioita. HUD-näyttöä autossa ei ole.

Seuraava erikoisuus löytyy viiksistä tai oikeammin niiden puutteesta, sillä viiksiä ei ole laisinkaan. Ajaessa kuski hoitaa suuntavilkun käytön vasemmalla kädellä erikoisen Yoke-ohjaus”pyörän” kosketuskytkimistä.

Yleisön pyynnöstä tarjolla on sekä X- että S-malliin myös tavallinen ohjauspyörä ilman eri veloitusta. Ohjauspyörän voi valita tilausvaiheessa, ja sen voi halutessa vaihtaa myös myöhemmin. Suomeen on Teslan mukaan tilattu enemmän Model S ja Model X Plaideja Yokella kuin ilman.

Ei fyysistä suunnanvalitsinta

Vielä yksi kani Teslan tai Elonin hatusta. Nimittäin autossa ei ole ollenkaan vaihteen tai oikeammin sähköauton ollessa kyseessä suunnanvalitsinta. Ajosuunta valitaan ruudusta liuttamalla ylös = eteenpäin eli D tai alaspäin = taaksepäin eli R.

Auton aktivoimalla eli painamalla jarrua saa tarjolle myös kosketuksella toimivat suunnanvalinnan kirjaimet keskiruudun alapuolelle kahden älypuhelimen latausalustan reunaan.

Painamalla D:tä pääsee eteenpäin ja painamalla R:ää, pääse taaksepäin. Muut vaihtoehdot ovat automaattivaihteisesta autosta tutut P ja N.

Kokemus on kilpailijoista poikkeava ja sitä näillä valinnoilla on aivan varmasti myös haettu, mutta miltä Yoke tuntuu ajossa?

Yoken ajokokemukset

Ensimmäinen kokemus siitä Yokelle haastavimmasta ajotilanteesta tulee vastaan koeajopäivän alkumetreillä Vantaan Kaivokselassa Bilin naapurissa liikenneympyrässä.

Yoken pyörittely sujuu ongelmitta, vaikka joutuu kääntämään nopeasti ohjaus”kahvaa” ensi oikealle, sitten vasemmalle ja vielä poistuessa ympyrästä oikealle. Haastavampaa on löytää vilkku eli onnistua painamaan Yoken oikeaa vilkkunappia.

Harjoittelu auttaa. Koeajopäivän lopussa palatessani muutaman sadan kilometrin koeajolenkin jälkeen takaisin Kaivokselaan, onnistuin painamaan oikeaa nappia ilman sen kummempaa miettimistä.

Raju kiihtyvyys saa vatsan sekaisin

Ajoasennosta saa hyvän, mutta mielestäni pitkä kuljettaja saa Model S Plaidissa paremman ajoasennon. X:n korkeammalla oleva istuin ja jalan kulma suhteessa sähköpedaaliin ei ole niin hyvä kuin S:ssä.

Tilaa on hyvin joka suunnassa ja kuskin paikalla istuessa tuntee auton ison koon. Liikkeellelähdössä se unohtuu, sillä auto on sekä reagoiva että hiljainen.

Päätän kokeilla heti alkumetreillä tämän maailman tehokkaimman sarjatuotantoisen katumaasturin Tesla Model X Plaidin 0-100 km/h 2,6 sekunnin kiihtyvyyden tunnelman.

Kaarraan rampista Hämeenlinnanväylälle Helsinkiin päin ja pysäköin ensimmäiselle väylän varressa olevalle bussipysäkille.

Tukeva ote Yokesta ja talla pohjaan. Iso amerikkalainen sähköauto hyppää 80 kilometrin tuntinopeuteen käsittämätöntä vauhtia.

Kokemus on hurja. Suosittelen testaamaan, sillä se muuttaa normaalia ajatusta kiihtyvyydestä ja siitä miten tällainen 2500 kiloa painava iso katumaasturi voi suoriutua.

Helppo ja mukava auto ajaa – 1020 hevosvoimasta huolimatta

Huimasta tehosta ja voimasta huolimatta Tesla Model X Plaid on auto jonka voi antaa käyttöön kokemattomallekin kuskille, kunhan tämä ensin vannoo ottavansa rauhassa suorituskyvyn kanssa.

On hyvä pitää mielessä, että auton erinomaisista jarruista huolimatta 2500 kilon massa, joka ampaisee sadan kilometrin tuntinopeuteen muutamassa sekunnissa, ei pysähdy kuin seinään. Eikä varsinkaan liukkaalla.

Tesla Model X Plaidilla ajaminen on todella helppoa ja mukavaa. Auton ohjaksissa korostuu muista Tesloista tuttu piirre. Tämän auton kanssa ei tarvitse ajaa aggressiivisesti, sillä ajaessa tietää, että pärjää oikeasti lähes ihan mille tahansa pelille, myös urheilu- tai superautolle.

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta pitää paikkaansa ja veikkaan, että moni muu Tesla-kuski on huomannut saman.

Hienosti toteutettu voimalinja, joka toimii erinomaisesti myös rauhallisessa arkiajossa, aiheuttaa vakavaa ajotyylin rauhoittumista. Erikoista, mutta liikenneturvallisuuden kannalta erinomaista.

 • Tesla Model X Plaid - katumaasturin suorituskyky uudelle tasolle
 • Tesla Model X Plaid - katumaasturin suorituskyky uudelle tasolle
 

Yhteenveto

Uusi Tesla Model X Plaid tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn ja kokonaisuutena korkeatasoisen sekä mukavan ajokokemuksen. Auton kiihtyvyys on vaikuttava ja ajettavuus on hyvä isojen katumaasturien luokassa.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: Hurja teho ja kiihtyvyys, voimalinja, mukavuus arkiajossa, isot tilat

Parannettavaa: Tavaratilaa ei ole paljon, jos kaikki kuusi matkustajaa tuovat matkalaukun

 • Jaa Facebookissa
 • Twiittaa
 • JAETTU  

Tesla Model X Plaid

Moottorit: 3 sähkömoottoria (yksi etuosassa, kaksi takana)
Yhteisteho:1020 hv
Yhteisvääntö:Ei ilmoitettu
Huippunopeus:262 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:2,6 s.
Vetotapa:Neliveto
Yhdistetty sähkön kulutus: 21,4 kWh/100 km (WLTP)
Pikalatausnopeus (max. 250 kW):0-80 % n. 30 min
Asiointi/kotilataus kolmivaiheella (16,5 kW):n. 7 tuntia
Toimintamatka (WLTP):543 km (20’’ vakiorenkailla 585 km)
Akun bruttokapasiteetti:100 kWh
Akun nettokapasiteetti:95 kWh
Mitat (pit/lev/kork):5057mm/1999mm/1680mm
Omamassa:2539 kg
Tavaratila takana:424-2314 litraa
Tavaratila edessä:183 litraa
Perävaunupaino jarruton:750 kg (koukku kuuluu autoon vakiona)
Perävaunupaino jarrullinen:2250 kg
Hinta alkaen:146 990 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Tesla Model X

     
4.6
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Tesla Model X -autot

test
Tesla Model X, '23, 50 km
142 500 €
test
Tesla Model X, '23, 10 km
135 900 €
test
Tesla Model X, '23, 4 tkm
137 990 €
test
Tesla Model X, '23, 500 km
138 990 €
test
Tesla Model X, '23, 2 tkm
139 790 €
test
Tesla Model X, '23, 500 km
138 990 €
test
Tesla Model X, '23, 4 tkm
139 800 €
test
Tesla Model X, '23, 5 tkm
159 900 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model Y Performance - suorituskykyä ja taloudellisuutta

Tesla Model Y Performance - suorituskykyä ja taloudellisuutta

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?