Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Toyota Auris Touring Sports: Hybridin kauniimmat kasvot

Toyota Auris Touring Sports: Hybridin kauniimmat kasvot
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris
 • Toyota Auris

Auris Touring Sports on erinomainen hybridiauto, jonka kanssa hymyilyttää ennen kaikkea tankatessa.

Toyota on satsannut viimeisen vuosikymmenen hybriditeknologian kehittämiseen toden teolla. Tuo panostus on nostanut japanilaisvalmistajan hybridimalliston eri tasolle moneen muuhun autovalmistajaan verrattuna. 

Prius on toiminut Toyotan hybridimalliston tienraivaajana jo vuodesta 1996 alkaen, mutta muutaman viime vuoden aikana kuluttajille on esitelty sähkö- ja bensiinitekniikan yhdistäviä automalleja laajemminkin.

Yksi viimeisimmistä hybrideistä on klassikkomalli Corollan korvannut Auriksen farmarimalli Touring Sports. Se on markkinoiden ensimmäinen farmarimallinen täyshybridi, jonka voimanlähteenä toimii Priuksesta tutun 1,8-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä.

Vaikka Auriksen kolmen moottorin yhdistelmä kuulostaa monimutkaiselta, se toimii kuskin näkökulmasta yhtä sulavasti kuin pelkkää bensaa käyttövoimana hyödyntävä auto. 

Sadan kilometrin lenkki 3,9 litralla

Toyota Auris Touring Sports kuva takaviistosta

Polttoainetalouden näkökulmasta se kuitenkin poikkeaa pelkällä bensalla kulkevista vaihtoehdoista. Yhdistetty kulutus on valmistajan ilmoituksen mukaan 3,9 litraa, mikä on oikeassa elämässäkin lähes toteutettavissa oleva lukema. 

Koeajon aikana kulutus pyöri 4,5 litran tuntumassa sekalaisessa ajossa, mikä on bensaversioon verrattuna suupieliä nostattava lukema. Alle 4 litran kulutukseen pääseminen kuitenkin vaatii kevyttä kaasujalkaa, mikä aiheuttaa ongelmia kiireisessä kaupunkiliikenteessä. 

Hybridi-Auriksen suurin ongelma piilee juuri siinä, että sähkötekniikan potentiaalin hyödyntäminen vaatii ymmärrystä kanssa-autoilijoilta. Lähtöjen tulee olla hyvin pehmeitä ja hitaita ja risteyksestä matelemalla lähtevä auto kirvoittaa pystyyn ojennettuja keskisormia. 

Yhtään runsaampi kaasunpolkaisu saa bensiinimoottorin avustamaan lähtöä ja sama pätee taajaman ulkopuolisiin vauhteihin. Alle 60 km/h:n vauhdit voi melko vaivatta rullailla pelkällä sähköllä, mutta sen ylittävissä nopeuksissa 1,8-litrainen bensiinikone haluaa väkisin mukaan leikkiin. 

Kannustaa ajamaan taloudellisemmin

Sähkötekniikka kannustaa kuskia koko ajan taloudellisempaan ajotapaan, sillä tieto polttoaineen säästöstä saa kuskin yrittämään kaikkensa ettei bensakone hyrähdä ajon aikana käyntiin. Voimantuoton siirtymisen polttoainepuolelle huomaa Auriksen kohdalla hieman liian helposti. 

Se onkin asia, jonka soisi Auriksen kohdalla olevan paremmin. Kahden sähkömoottorin ja bensiinikoneen yhteistyö on saumatonta, mutta silti polttomoottorin käynnistymisen valitettavasti huomaa. 

Mikäli äänieritys olisi emovalmistaja Lexuksen mallien tasolla, ei bensakoneen käynnistyminen aiheuttaisi vastaavaa mielipahaa kuin nyt. Toisaalta se ei myöskään kannustaisi yhtä taloudelliseen ajotapaan. 

Hybridissä riittää suorituskykyä

Ensimmäinen olettamus hybridiautojen kohdalla on se, että ne toimivat tiestöllä pahana tukkeena. Hybridistä ei kuitenkaan voi vetää yhtäläisyysmerkkiä huonoon suorituskykyyn, sillä voimaa Auriksessa piisaa. 

Nokkapellin alta löytyvä 1,8-litrainen bensiinimoottori tuottaa ainoastaan 73 hevosvoimaa, mutta kahden sähkömoottorin ja bensiinikoneen yhteenlaskettu teho nousee 136 hevosvoimaan. 

Tehot riittävät viemään hybridin 100 km/h:n vauhtiin 10,9 sekunnissa, mikä on D4D-mallin jälkeen Auris-malliston ripein aika. Osansa tuosta kiihtyvyydestä tekee erinomaisesti toimiva ECVT-vaihteisto. 

Toyotan portaattomien vaihteistojen teknisintä ja hienointa laitaa edustaa hybridimalleista löytyvät ECVT-laatikko. Sen tuntuma on lähellä variaattoria, mutta narumainen veto ei silti häiritse ajonautintoa, vaan pikemminkin lisää sitä. 

 • Toyota Auris Touring Sports kuva sivusta
 • Toyota Auris Touring Sports kuva ohjaamosta
 

Vihdoin parempaa ajettavuutta

Moottoriteknologian osalta Auris-hybridiä on mahdotonta vähätellä. Se on teknisesti parasta mitä hybridimarkkinoilla on tarjolla. Toyotan suurin ongelma on vuosikausien ajan ollut ajotuntuma, joka poikkeaa negatiivisessa mielessä eurooppalaisista kilpailijoistaan. Ne ajat ovat pitkälti ohitse, sillä uusi Auris on nautinnollinen auto ajaa.

Ei Toyotan ajotuntuma toki yllä eurooppalaisten laatumerkkien tai vaikkapa saman konsernin premium-valmistaja Lexuksen tasolle, mutta Auris on pienistä puutteistaan huolimatta hyvä ajettava. 

Ohjaus ei ole sieltä kaikkein tunnokkaimmasta päästä, sillä ohjaus on tehostettu hyvin kevyeksi. Suuntavakaus on kuitenkin riittävä, eikä Aurista joudu ohjaamaan taajaman ulkopuolella ylimääräisiä. 

Uusi malli on myös saatu tehtyä ihastuttavan hiljaiseksi. Sisään eivät juuri kantaudu konetilan äänet, eikä rengasmelu. Hyötyä rengasmelun suhteen on myös siitä, että hybridiversion renkaat on varustettu alhaisella vierintävastuksella. 

Jarrutusenergia talteen

Vierintävastuksen pienuuden ja hyvän aerodynamiikan huomaa myös siinä, että Auris rullaa tavanomaista autoa paremmin. Vauhti ei juuri hiljene moottorijarrutuksella, vaan hybridi jatkaa kulkuaan pitkiä matkoja ilman sen suurempia hidastuksia. Se vaatii myös uuden ajotavan opettelua. 

Vauhti pudotetaan siis kokonaan jarrulla, mikä onkin koko tekniikan tarkoitus. Hybridiversiot ottavat talteen jarrutusenergiaa, joka hyödynnetään edelleen auton kuljettamiseen sähköllä. Tekniikka on erittäin toimiva. 

Auriksen uusi kehitysversio on petrannut myös ulkonäkönsä suhteen ja enää hybridin valitseminen ei ole selkeä statement muille autoilijoille. Hybridiversiota on nimittäin hyvin hankala erottaa tavallisesta Auris-mallista ulkonäön perusteella, mikä on erinomainen asia. 

Kaikki hybridiauton omistajat eivät nimittäin halua korostaa valintaansa futuristisella ulkonäöllä ja tällaisella ostajalle Auris on omiaan.  

Auris Touring Sports hybridi on erinomainen C-segmentin farmari, joka tarjoaa hyvää ajettavuutta, dynaamista ulkonäköä ja sellaista teknistä osaamista, joka voittaa puolelleen vannoutuneimmankin hybridivihaajan. 

Tuomas Rajala

Kehuja: hybriditekniikka, polttoainetalous, ajettavuus, ulkonäkö, hinnoittelu

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Moottori:4-sylinterinen, 1798 cm3 bensiinimoottori + 18 kW sähkömoottorit
Teho:136 hv (99 kW) / 5200 rpm
Vääntö:142 Nm / 4000 rpm (sähkömoottori 207 Nm)
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,9 s.
Vaihteisto:sähköisesti ohjattu portaaton ECVT-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):3,9 l / 100 km
CO2 päästöt:84g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.):4275mm / 1760mm / 1460mm
Paino:1370-1425 kg
Avaratila:360 litraa
Hinta:28 493€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Toyota Auris

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Toyota Auris -autot

test
Toyota Auris1.8, '19, 32 tkm
24 890 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 76 tkm
22 890 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 53 tkm
25 900 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 18 tkm
22 700 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 72 tkm
21 600 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 75 tkm
20 790 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 93 tkm
20 980 €
test
Toyota Auris1.8, '19, 97 tkm
22 990 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Toyota koeajoja

Kaikki koeajot »
Toyota Hilux – Työn raskaan raataja

Toyota Hilux – Työn raskaan raataja

Säännöllisellä merkkihuollolla maksuton turva jopa 10-vuotiaalle autolle
MAINOS

Säännöllisellä merkkihuollolla maksuton turva jopa 10-vuotiaalle autolle

Toyota Land Cruiser – Väkivahva klassikko

Toyota Land Cruiser – Väkivahva klassikko

Toyota Yaris GR – Räävittömän hauska ratakirppu

Toyota Yaris GR – Räävittömän hauska ratakirppu

Toyota C-HR - luotettavan luonteikas Qashqain kampittaja

Toyota C-HR - luotettavan luonteikas Qashqain kampittaja