Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 49 768   2

BMW M550i – Aatelisherra ja katutappelija

BMW M550i – Aatelisherra ja katutappelija
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW

M550i yhdistää edustusauton mukavuuden ja superauton suorituskyvyn toimivaksi paketiksi.

BMW:n 5-sarja uudistui alkuvuodesta ja ensimmäiset mallit rantautuivat myös meille keväällä. Tarjolla on BMW:n tyyliin riittävä määrä konevaihtoehtoja, jotta jokainen löytää valikoimasta omansa.

5-sarjasta on menossa seitsemäs sukupolvi, mutta asiaan perehtymätön tuskin huomaa vitosen uudistuneen. Läsnä on edelleen ajattoman tyylikäs muotoilu ja keulalta löytyvät soikiot. BMW:n tunnistaa luonnollisesti itsekseen ja sedan-malleja saattaa olla hankala erottaa toisistaan.

Suurimmat eroavaisuudet ulkoapäin edelliseen 5-sarjalaiseen ovat puskurin muotoilu, uudet etuvalot ja muuta pienempää viilausta. Bensiinimoottoreita on 530i:stä rajusti raivoavaan M550:een, kaksi dieselmottia ja onpa tarjolla myös hybridimalli 530e.

Sähäkin tehoversio on siis 550i, jonka mylly on 4,4-litrainen V8. Ahdettu kasikone tehtailee sisuksissaan 462 hevosvoimaa ja 650 Nm:n väännöt. Vaikka automaailma kehittyykin lähinnä sähköisempään suuntaan, on tarjolla edelleen myös kookkaampia bensamoottoreita.

Hienostunut raivoaja

BMW M550i – Aatelisherra ja katutappelija

M550i on ronskista tehoreservistään huolimatta hienostunut kokonaisuus. Vaikka pellin alla on massiivinen kahdeksikko, ei sen olemassa oloa oikeastaan huomaa. Äänimaailma on sipistelty hiljaiseksi ja tuntuma on comfort-ajotilassa mukavan pehmeä. Ohjaustuntuma on kohtuullinen, vaikkakin kevyeksi tehtyä ohjauspyörää voi huoletta pyöritellä yhdellä sormella.

Menovettäkään ei rauhallisella ajolla kulu välttämättä edes kymmentä litraa sadalla kilometrillä. Moottorin tymäkän vääntömomentin ansiosta kierrokset voidaan pitää tyhjäkäynnin tuntumassa ja kulutus pysyy kurissa.

Comfort- ja Eco Pro –ajotiloissa 550i on kuin mikä tahansa herraskainen ja kookas sedan. Se tarjoaa hyvät sisätilat ja ajattoman tyylikkään muotoilun, joka kielii arvokkuutta, mutta ei suinkaan korosta sitä liiaksi. 5-sarja on kaikessa täydellisyydessään hieman tylsä.

550-numeroyhdistelmä pitää kuitenkin sisällään BMW:n pirullisen puolen. Kahdeksansylinterinen kahdella turboahtimella varustettu voimanlähde yhdistettynä nelivetoon taiteilee voimalinjan, jolla menohaluja riittää. Nollasta sataseen se repäisee 4 sekunnissa, kiitos 8-portaisen ZF-automaattiaskin ja nelivedon.

Sport+ kasvattaa sarvet päähän

Kun keskikonsolista näpäyttää ajotilaksi sport plussan, kasvaa säyseän pukin päälaelle valtavat sarvet. Sport+ -ajotila tiukentaa ohjauksen ja alustan ja syöttää lisää polttoainetta koneeseen. Vaikutelmaa korostaa äänimaailman muutos. Lisävarusteena saatava M sport –putkisto tuo peliin hieman lisää matalaa murinaa, sillä putkistossa on läpät, jotka avautuvat ajotilan mukaan.

Vaikka äänimaailma on muhkeampi ja maukkaampi, saisi se vakioputkistolla olla vielä piirun verran järeämpi. Tällaisenaan se on hienostuneen maukas, mutta tehokkaan kahdeksikon pakoäänten soisi olevan vielä hieman järeämmät. Toisaalta suorituskyky ei nykymittapuulla ole enää kiinni siitä millaista mouruamista kärry ilmoille päästää.

Nelivedon ansiosta pitoa on hirvittävästi. Takavetoisena versiona BMW saattaisi hyvinkin iskeä joutavaa kovissa kiihdytyksissä, mutta 550i:tä on käytännössä mahdotonta saada sutimaan kuivalla asfaltilla. Kaikki energia suuntautuu auton kiihdyttämiseen mahdollisimman ripeästi.

Vaikka BMW:n ajotilan säätäisi kiihkeimmälle mahdolliselle, ei alusta ole kova tai kolkko. Kyyti on edelleen pehmeää ja mukavaa, mutta vaihteisto pitää kierrokset turhan korkeina maantieajoa ajatellen. Tähän tulee avuksi omiin ajotottumuksiin säädettävä ajotila, jolla auton saa säädettyä itselleen mieluisen tuntuiseksi.

Siitäkin huolimatta, että kyseessä on ripein 5-sarjalainen M5:ta lukuun ottamatta, se ei juuri näy ulospäin. Harjaantumaton silmä tuskin erottaa sitä 520d-mallista, mikä on samalla hyvä ja huono. Mikäli omistaja ei halua rehvastella tehoversiolla, on BMW hyvä valinta. Toisaalta jos tehon haluaa näkyvän, on 550i hieman liian tavallisen oloinen.

Ajamisen iloa piisaa

Hytistä katsottuna BMW:n slogan ajamisen iloa pitää kutinsa. Kuskin paikka on valtaistuin, jolle on kerta toisensa jälkeen ilo istahtaa. Mittaristo on tuttu aiemmilta vuosilta, samoin ohjaamon linjat. Keskikonsolin näyttö on aiempaa leveämpi, mutta toiminnot ovat ennallaan.

BMW edustaa informaation puolesta autoteollisuuden parempaa laitaa, mutta valitettavasti se ei vieläkään yllä vaikkapa Teslan television kokoisen kosketusnäytön tasolle. Petrattavaa siis on, vaikka kaikki toimiikin sulavasti ja intuitiivisesti.

Äänentoistoon on panostettu ja BMW:n 5-sarja on yksi parhaista paikoista kuunnella musiikkia. Bowers & Wilkinsin toteuttama järjestelmä soi tasapainoisesti ja näyttää hyvältä. Hyvin toimivalla audiojärjestelmällä on yllättävän suuri merkitys laatuvaikutelman kasvattamisessa.

Sisätilat ovat riittävät sekä edessä että takana. Vitonen on kasvanut vuosi toisensa jälkeen sisätiloiltaan ja uusi malliversio on hyvin lähellä seiskasarjan kokoluokkaa. Se on kookas perheauto, johon mahtuu heittämällä viisi aikuista tai perheen pienimmät turvaistuimineen.

M550i kuulostaa monella tapaa täydelliseltä automallilta. Sivistyneen edustusauton sisään on ujutettu ilmestyskirjan peto, jonka voima saa heikommat haukkomaan henkeään. Siinä on kuitenkin yksi mutta. Fiksuimmat arvaavat mikä. Hinta.

 • BMW M550i – Aatelisherra ja katutappelija
 • BMW M550i – Aatelisherra ja katutappelija
 

Uuden edustusauton verran veroja

Suomen autoverotuksella 4,4-litraisella kasikoneella varustetun auton ostajaa rangaistaan nimellisellä 44 446,64€:n autoverolla. Käytännössä se on puolet uuden auton hankintahinnasta. Saksassa M550 maksaa 84 000€, mutta meillä hinta pompsahtaa hinnat alkaen –mallinakin 130 000€:n tuntumaan.  Tässä voikin kysyä, mitä järkeä kotimaan autoverotuksessa on?

Verrokkina voidaan käyttää vaikkapa 530e plug-in –hybridiä, jonka hinta jää veroineen alle 60 000€:oon, joten M-version hinnalla voi hankkia perheelle kaksi e-version vitos-sarjalaista. Toki autoilua pitää ohjata puhtaampaan ja vähemmän saastuttavaan suuntaan verotuksella, mutta ero on kyllä karmea. Veron osuus hybridiversiossa on alle 4000€.

Tätä taustaa vasten voisi kuvitella, että M550i:n myyntilukemat tulevat tuskin olemaan kovin korkeita. Toisaalta järeällä kahdeksikolla varustetun auton ostaja on sankari, joka tukee valtiontaloutta ensin 40 000€:n kertamaksulla ja myöhemmin jokaisella tankatulla bensalitralla.

No oli miten oli, on M550i suorastaan vastustamattoman upea auto. Se on hyvä esimerkki kompromissista, jossa autoon on yhdistetty kahden maailman hyvät puolet. M550i on aatelisherra ja katutappelija samassa paketissa.

Tuomas Rajala

Kehuja: monipuolisuus, voimalinja, ajomukavuus, suorituskyky

Parantamisen varaa: hieman liian tavallinen?

BMW M550i xDrive:

Moottori:8-sylinterinen, 4395 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:462 hv (340 kW) @ 5500-6000 rpm
Vääntö:650 Nm @ 1800-4750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4 s.
Huiput:250 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:8-portainen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 9,1 l / 100 km
CO2-päästöt: 209 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4936mm/2126mm/1466mm
Hinta alkaen: 129 056€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

For sale BMW cars

test
BMW 3302.0, '21, Undriven
62 358 € (incl. VAT)
test
BMW 5302.0, '21, Undriven
72 742 € (incl. VAT)
test
BMW 5302.0, '21, Undriven
69 551 € (incl. VAT)
test
BMW 5202.0, '21, Undriven
64 445 € (incl. VAT)
test
BMW X21.5, '21, Undriven
58 008 € (incl. VAT)
test
BMW 3302.0, '21, Undriven
74 407 € (incl. VAT)
test
BMW X32.0, '21, Undriven
75 071 € (incl. VAT)
test
BMW 3302.0, '21, Undriven
61 522 € (incl. VAT)
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More BMW test drives

All test drives »
BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan

BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan

BMW:n ladattavien hybridien mallisto laajenee

BMW:n ladattavien hybridien mallisto laajenee

BMW Z4 – tunnetta ja tukan tuiverrusta

BMW Z4 – tunnetta ja tukan tuiverrusta

CAP-Group hankkii autokouluihinsa lähes sata BMW:n 1-sarjalaista

CAP-Group hankkii autokouluihinsa lähes sata BMW:n 1-sarjalaista

BMW Geneven autonäyttelyssä 2020

BMW Geneven autonäyttelyssä 2020