Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 17 080   0

Mazda CX-5 – Kuin kotonaan mutkateillä

Mazda CX-5 – Kuin kotonaan mutkateillä
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda
 • Mazda

Mazdan uusi CX-5 on mieto facelift, joka on ajettavuudeltaan luokkansa paras crossover.

Mazdan CX-5 tuli markkinoille vuonna 2012, jolloin kilpailu crossover-markkinoilla kävi kuumana. CX-5 on Mazdan syömähammas keskihintaisten crossovereiden markkinoilla ja sen kilpailijoihin lukeutuvat mm. Nissan Qashqai, Toyota RAV4, Ford Kuga ja Honda CR-V.

CX-5 on vasta muutaman vuoden ikäinen automalli ja uusi versio onkin lievä facelift, joka tuo malliin lieviä päivityksiä. Uusiksi on mennyt ajovalotekniikka, käsijarrun mekanismi ja ohjaamon pienet yksityiskohdat. Lisäksi huomiota on kiinnitetty turvallisuusvarusteiden päivittämiseen.

Tosin CX-5:n ei edes odottanut menevän sen kummemmin uusiksi, sillä malli on edelleen tuoreen oloinen. Moderni ulkonäkö, toimiva tekniikka ja mukava ohjaamo ovat asioita, joiden ansiosta Mazda haastaa kilpailijansa.

Uutta LED-tekniikkaa

Mazda CX-5 – Kuin kotonaan mutkateillä

Mazdan uudet ajovalot hyödyntävät LED-tekniikkaa ja molemmissa etulyhdyissä on neljä erikseen ohjattavaa LED-valoa. Ajokuvio mukautuu ajonopeuden ja tilanteen mukaan ja näkyvyys on esimerkiksi vastaantulevan auton kanssa kohdatessa paras mahdollinen. Koeajon aikana valojen toimivuudelle ei ollut mahdollisuutta, joten asiassa on luottaminen valmistajan sanaan.

CX-5:n turvavarusteiden lista on kattava. Mazdasta löytyy perusvarusteiden lisäksi uusi ajovakaudenhallintajärjestelmä, smart city brake support ja katvealueiden valvontajärjestelmä. Lisäksi saatavilla on mm. adaptiivinen vakionopeudensäädin, risteävän liikenteen peruutusvaroitin ja kuskin vireystilan valvontajärjestelmä.

Smart city brake support (SCBS)–järjestelmä tarkoittaa automaattista kaupunkijarrutusta, joka puuttuu peliin 4-30 km/h vauhdeissa. Järjestelmä jarruttaa tai pysäyttää auton jos se on vaarassa törmätä edessä olevaan autoon tai esteeseen.

SCBS on säädetty herkälle, sillä koeajon aikana järjestelmän toimivuus tuli testattua vahingossa. Mazda suoritti lukkojarrutuksen edellä olevan kuorma-auton hiljentäessä vauhtia jonossa ajettaessa. Järjestelmä on siis turhankin herkkä, mutta tositilanteessa se saattaa pelastaa henkiä.

Turvallisuuspuoli onkin asia, joka on erityisesti varustetasoa nostettaessa huippuluokkaa. Premium Plus ja Luxury –varustetasoilla CX-5 on ladattu täyteen tekniikkaa. Lisävarusteena ne on toki saatavilla myös alhaisemmilla varustetasoilla.

Nykysuuntausta vastaan konetekniikassa

Mazdan koneteknologia poikkeaa nykysuuntauksesta radikaalisti. Siinä missä suurin osa autovalmistajista kehittelee jatkuvasti pienempiä moottoreita, lähestyy japanilaisvalmistaja polttoainetalouden kehittämistä toisesta vinkkelistä.

Downsizingin sijaan Mazda on painanut kulutuslukemia alas kehittämällä 2-litraista bensiinikonetta ja 2,2-litraisten diesel-konetta. CX-5:een onkin tarjolla kolme moottorivaihtoehtoa, jotka ovat kaikki yli 2-litraisia. Monella kilpailijalla konevalikoima alkaa 1,2-litraisista bensaturboista.

CX-5:n konevalikoima ei ole kovin laaja, mutta onneksi mukaan on tuotu myös hieman tehokkaampia versioita. Bensiinikoneina toimii 2-litrainen perusmalli (165 hv ja 210 Nm) ja 2,5-litrainen tehoversio.

Tehokkaampi bensiinikone on 2,5-litrainen Skyactive-G, jonka teholukemat ovat 192 hevosvoimaa ja 208 Nm. Vääntölukema kuulostaa CX-5:n kokoiselle autolle pieneltä, mutta kokoonpano takaa sille 8 sekunnin 0-100 km/h kiihtyvyyden.

Diesel kahtena tehoversiona

Diesel-moottoria on saatavilla kahtena tehoversiona, joista ruudikkaampi on tarjolla Luxury-varustelutasolla ja automaattivaihteistolla. Tuplasti ahdetusta moottorista napataan 175 hevosvoimaa ja 420 Nm.

Volyymimalli on kuitenkin sama 2,2-litrainen Skyactiv-D, jonka teholukemat ovat puolestaan 150 hevosvoimaa ja 380 Nm. Matalaviritteisen moottorin vääntökäyrä tekee ajamisesta vaivatonta, sillä huippuvääntö tarjoillaan jo 1800 kierroksesta alkaen. Dieselmoottori ei ole maata mullistava, mutta erittäin toimiva.

Mazdan ehdoton vahvuus on virheettömästi toimiva alusta. Tuntuma on jämäkkä, mutta ei missään nimessä pintakova. CX-5:n alusta on luokkansa ehdotonta eliittiä, sillä siitä puuttuu montaa muuta vaivaava epämukavuus ja pintakovuus.

CX-5:n alusta toimii hyvin sekä kaupungissa että maantiellä, mutta sen hienous paljastuu erityisesti mutkatiellä. Mazdaa voi ohjastaa tiukkoihin mutkiin vauhdilla ilman että auto niiaa. Myös korista on tehty jäykkä, mikä parantaa entisestään käytöstä kurveissa.

Koeajoversio on varustettu 2,2-litraisella diesel-moottorilla, joka on kahdesta tehoversiosta loivempi. Sen kaverina toimii 6-portainen automaattivaihteisto, joka ei tuntumassaa yllä aivan kaksoiskytkimellisten automaattien tasolle. Automaattiaski on kuitenkin varsin toimiva paketti ja vaihdot sujuvat nopeasti.

 • Mazda CX-5 – Kuin kotonaan mutkateillä
 • Mazda CX-5 – Kuin kotonaan mutkateillä
 

Hyvät sisätilat

Sisätiloiltaan Mazda on hyvää perustasoa ja ohjaamossa tilaa on luokka huomioiden runsaasti. Erityisen ilahduttavaa ovat reilut takapenkin tilat, joiden ansiosta sisään mahtuu mukavasti suurempikin perhe.

Takapenkki nielaisee helposti pari turvaistuinta tai kolme aikuista ja korkean pohjan ansiosta sisään nouseminen ja pois astuminen on helppoa. Tilat ovat myös hyvin muunneltavissa ja Mazda on kehittänyt takapenkkien taittamista helpottavan mekanismin. Jakkarat taittuvat alas tavaratilan takalaidassa olevista vivuista, joten penkkien kaataminen onnistuu vaikka tavarat kädessä.

Etupenkkiläisien tilat ovat hyvät ja mukavat, mutta sivuttaistuki voisi olla hieman parempi. Erityisesti tiukemmissa mutkissa ne eivät tarjoa riittävää tukea, vaan kuski liukuu ulkokurvin puolelle.

Näytön logiikka vaatii jumppaa

Hallintalaitteet on sijoiteltu hyvin ja lähes kaikkia toimintoja voi ohjailla monitoimiratin kautta. Keskikonsolin näyttöä ohjaillaan oikealla kädellä sähköisen käsijarrun vieressä sijaitsevalla rullalla.

Rullan toiminta on sujuvaa, mutta näytön logiikka ei ole kaikkein helpoin. Esimerkiksi navigaattori on sekava ja vaatii hieman opettelua. Käyttöliittymä on älypuhelimiin tottuneelle melkoisen kankea, mikä laskee käyttömukavuutta.

Ei näytön logiikka silti huonoimmasta päästä ole, mutta se ei yllä vaikkapa saksalaisten laatuautojen tasolle. Se on sääli, sillä pienellä kehittelyllä käyttöliittymästä saisi sujuvasti toimivan.

Kokonaisuutena Mazda on varsin vakuuttava ja hintaluokassaan se on crossovereiden ehdotonta eliittiä. Alustaltaan, ajo-ominaisuuksiltaan ja laatuvaikutelmaltaan CX-5 kolkuttelee jo Premium-piirejä.

Tuomas Rajala

Kehuja: jämäkkä alusta, ulkonäkö, sisätilat, laatuvaikutelma, taloudellisuus, turvallisuusvarusteet

Parantamisen varaa: käyttöliittymän logiikka

Mazda CX-5 2,2 Diesel Automaatti:

Moottori:4-sylinterinen, 2192 cm3 dieselmoottori
Teho:150 hv (110 kW) @ 4500 rpm
Vääntö:380 Nm @ 1800-2600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10 s
Huippunopeus:194 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto: 6-portainen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd):5,5 l / km
CO2 päästöt:144 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4540mm/1840mm/1670mm
Tavaratila:503 l
Hinta:43 060€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

For sale Mazda cars

test
Mazda MX-30, '20, 1 tkm
34 900 €
test
Mazda CX-302.0, '20, Undriven
32 550 € (incl. VAT)
test
Mazda 32.0, '20, Undriven
31 473 €
test
Mazda CX-302.0, '20, Undriven
34 178 € (incl. VAT)
test
Mazda 32.0, '20
30 655 €
test
Mazda CX-302.0, '20, 3 tkm
27 990 €
test
Mazda 32.0, '20, Undriven
28 351 € (incl. VAT)
test
Mazda MX-30, '20, Undriven
37 529 € (incl. VAT)
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Mazda test drives

All test drives »
Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda CX-30 - muotovalio hamuaa Qashqain apajille

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda MX-5 = avoauto + urheiluauto = 30 000 €

Mazda3 M-Hybrid SKYACTIV-G 2.0

Mazda3 M-Hybrid SKYACTIV-G 2.0

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?
MAINOS
Video Icon

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Mazda CX-3 – Sporttinen kaupunkiratsu

Mazda CX-3 – Sporttinen kaupunkiratsu