Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Citroën C4 Cactus – Persoonaa tiukalla budjetilla

Citroën C4 Cactus – Persoonaa tiukalla budjetilla
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus
 • Citroen C4 Cactus

Citroënin uutuusmalli on yksi vuoden 2014 mielenkiintoisimmista uutuusmalleista. Se haastaa sovinnaisuuden pelisäännöt rohkealla konseptillaan.

C4:n ajatusmalli on vastaava kuin Citroënin vuonna 1948 julkaisemassa 2CV:ssä, joka Suomessa tunnetaan paremmin nimellä rätti-Sitikka. Rättärin ideana oli tarjota kansalle edullinen, kompakti ja pieniruokainen perusauto.

Kun 2CV tuli markkinoille 40-luvun lopussa, oli lehdistön tuomio armoton. Auto haukuttiin vitsiksi ja rumaksi sellaiseksi. Kansan syvät rivit olivat kuitenkin toista mieltä, sillä 2CV saavutti suuren suosion erityisesti ranskalaisen tuulipukukansan keskuudessa.

Sittemmin rätti-Sitikka on saavuttanut kulttimaineen jopa Suomessa. Suosiota on hieman vaikea käsittää, mutta onhan tehottomassa ja kummallisen näköisessä autossa isosti persoonaa.

Hyvällä tavalla persoonallinen

Citroen_C4_Cactus_takaviisto_kuva

2CV oli aikalaisiinsa verrattuna persoonallisen näköinen ja länsimaisen kauneuskäsityksen parametreilla kammottava rumilus. Siitäkin huolimatta valmistus jatkui reilut 40 vuotta ja viimeinen Citroën 2CV ajettiin ulos tehtaalta vuonna 1990.

Rätti-Sitikan sielunkumppani C4 Cactuksesta löytyy siitäkin isolla kädellä persoonaa, mutta poikkeuksena esikuvalleen se on monellakin tapaa näyttävä ilmestys. Muotoilussa on jopa Range Rover Evoquen tunnelmaa.

Vaikka katumaasturihenkinen Cactus muistuttaa montaa muuta automallia, on sen ulkonäössä myös juttuja, joita muut autovalmistajat eivät ole tajunneet tai kehdanneet autoihinsa laittaa. Yksi esimerkki tästä on ovien pehmusteet.

C4 Cactuksen ovissa olevat Airbump-elementit on valmistettu elastisesta muoviseoksesta, jonka ideana on suojata koria ja tehdä ilmeestä persoonallinen. Ja sen ne tosiaan tekevät. Vastaavaa ei muilta autovalmistajilta löydy.

Pehmusteet ovat kätevä varuste erityisesti ahtailla parkkipaikoilla, sillä vierustoverien ovien lipsahdukset eivät riko maalipintaa, vaan muoviseos ottaa iskut vastaan ilolla.

Sohvat etujakkaroina

Muotoilu on muutenkin persoonallista ja kieltämättä erittäin onnistunutta. Citroënilla on aiemminkin ollut tapana tehdä automalleja, jotka eivät juuri muotoilutrendeistä piittaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii mm. Picasso-mallit.

Toisin kuin suuren surrealistisen taiteilijan nimeä kantavat mallit, on C4 Cactus pikemminkin onnistuneen kuin kammottavan persoonallinen. Kylkilinja on korkea ja yleisilme massiivinen.

Persoonaa löytyy ulkoisen muotoilun lisäksi myös sisätiloista. Cactuksen penkit ovat nykysuuntauksesta poiketen löhösohvamaiset ja kookkaat. Mallista riippuen etujakkarat ovat joko erilliset tai sohvamaisen yhtenäiset.

Vaikka penkit muistuttavat enemmän nojatuolia kuin perinteistä penkkiä, ovat ne mukavuudeltaan ensiluokkaiset. Eikä niiden kohdalla juuri osaa kaivata parempaa sivuttaistukea, sillä C4 Cactus ei missään nimessä tavoittele sporttista ajotuntumaa.

Edullinen kansanauto

Yksi Citroën C4 Cactuksen kantavista ideoista on tarjota asiakkaille edullinen kansanauto. Sen hinnoittelu alkaa reippaasta 17 000€:sta, joka on tämän kokoluokan autolle huokea hinta.

Varustelutason nostaminen tarkoittaa luonnollisesti hinnan pomppaamista uusille tuhatluvuille, mutta perusmallikin on yllättävän kattavasti varusteltu ja säästäminen on tapahtunut oikeissa paikoissa.

Cactuksen kohdalla hintaa on saatu laskettua toteuttamatta takaovien ikkunat samalla tavalla kuin kaksiovisissa malleissa. Ovien vetimet ovat nahkaremmihenkiset, eikä Citroënissa ole lainkaan kierroslukumittaria.

Kierroslukumittari on kierretty laittamalla sen paikalle vaihdenäyttö, joka kertoo milloin on soveliasta vaihtaa pykälä suuremmalle. Ratkaisu on yllättävän toimiva kun kierroslukumittarin puuttumiseen tottuu.

 • Citroen_C4_Cactus_airbump_kuva
 • Citroen_C4_Cactus_alaviisto_kuva
 

Konevalikoimalla ei juhlita

Kiekkakellon puuttumisen korvaa 7-tuumainen kosketusnäyttö, jonka kautta ohjataan lähes kaikkia auton toimintoja ilmastoinnista radioon. Kosketusnäyttö on vakiovaruste ja se löytyy kojelaudalta hinnat alkaen –mallistakin.

Cactuksen konevalikoima on suppea, mutta tällaisen auton kohdalla se on ainoa järkevä ratkaisu, jotta hinnoittelu saadaan pysymään alhaisena. Mallistossa on kaksi kolmisylinteristä bensiinimoottoria, joista toinen on vapaasti hengittävä ja toinen turboahdettu.

VTi 82 on nimensä mukaan 82-hevosvoimainen pata, joka tarjoaa teholukemastaan huolimatta täysin riittävän suorituskyvyn budjettiluokan käyttöautolle. Kolmisylinterinen ja 1,2-litrainen säksätin on viritetty sitkeäksi.

Melko laimeatehoisella bensiinimoottorilla ajaminen vaatii ajotekniikan päivittämistä, sillä pienikokoinen vapaasti hengittävä moottori on alakierroksilla todella laiska. Erityisesti liikkeellelähdöissä ilmaantuva puute korjaantuu reippaammalla kaasunkäytöllä.

Turboahdettu lilliputti on rivakka

Bensiinipuolella on tarjolla myös samasta padasta turboahtimen voimalla ryyditetty Puretech 110 –moottori, jonka avulla Cactus ponnistaa paikaltaan sataseen 9,2 sekunnissa. Tuolla moottorilla perusajo sujuu jo huomattavasti jouheammin.

Vaikka Cactuksen kohdalla on säästetty monessa kohtaa, ei sitä juuri huomaa jokapäiväisessä käytössä. Perinteisten takaikkunoiden puutetta ei osaa harmitella, kierroslukumittarin puutteeseen tottuu hetkessä ja kevyt rakenne ei tunnu ajossa tai äänimaailmassa.

Alusta on esikuvansa 2CV:n tavoin löysä, mutta ei sekään menoa haittaa. Alustan puutteet huomaa ripeämmässä ajossa, mutta peruskruisailussa löysä alusta on itse asiassa aika mukavan oloinen.

Sopii hyvin käyttöautoksi

Citroën on tehnyt C4 Cactuksesta kuluttajalähtöisen auton, jollaisen voisi hyvin kuvitella ostavansa jokapäiväiseksi käyttöautoksi. Se on varteenotettava vaihtoehto jopa markkinoiden halvimmalle crossoverille Dacia Dusterille.

C4 Cactus on monessa suhteessa houkuttelevampi vaihtoehto kuin Renaultin halpismerkki Dacia. Lähtöhinnaltaan se on vain vajaan tonnin verran kalliimpi, mutta tuolla tuhannella eurolla saa itselleen huomattavasti laadukkaamman oloisen ja komeammin muotoilun auton.

Citroën osoittaa jopa Dacia Dusteria selkeämmin sen, että hyvä ja halpa voivat asua samassa tuotteessa. C4 Cactus on auto, jossa ei ole mitään olennaista vikaa. Se on persoonallinen, toimiva ja näyttävä auto, joka ei varmasti jätä kylmäksi.

Tuomas Rajala

Kehuja: hinta-laatu-suhde, persoonallinen konsepti, ulkonäkö, taloudellisuus

Parantamisen varaa: -

Citroen C4 Cactus VTi 82:

Moottori:3-sylinterinen, 1199 cm3 bensiinimoottori
Teho:82 hv (60 kW) @ 5750 rpm
Vääntö:118 Nm @ 2750 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):12,9 s
Huippunopeus:167 km/h
Vetapa:Etuveto
Vaihteisto:5-portainen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):4,6 l / 100 km
CO2-päästöt:105 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4157mm/1729mm/1480mm
Paino:1040 kg
Hinta alkaen:17 993€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Citroen C4 Cactus

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Citroen C4 Cactus -autot

test
Citroen C4 Cactus1.2, '20, 47 tkm
17 990 €
test
Citroen C4 Cactus1.5, '20, 31 tkm
15 250 € (sis. ALV)
test
Citroen C4 Cactus1.2, '19, 52 tkm
16 500 €
test
Citroen C4 Cactus1.2, '19, 41 tkm
14 990 €
test
Citroen C4 Cactus1.5, '19, 96 tkm
13 500 €
test
Citroen C4 Cactus1.2, '20, 52 tkm
17 990 €
test
Citroen C4 Cactus1.2, '19, 51 tkm
16 800 €
test
Citroen C4 Cactus1.5, '20, 99 tkm
13 490 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Citroen koeajoja

Kaikki koeajot »
Citroën C4 Cactus – Sopivasti rento ranskatar

Citroën C4 Cactus – Sopivasti rento ranskatar

Citroen C5 X - kolme autoa yhdessä?

Citroen C5 X - kolme autoa yhdessä?

Citroën ë-Berlingo - tilaihme ilman polttoainekuluja

Citroën ë-Berlingo - tilaihme ilman polttoainekuluja

Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa