Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Jaguar F-TYPE: Tehon suloinen sinfonia

Jaguar F-TYPE: Tehon suloinen sinfonia
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type
 • Jaguar F-type

Jaguarin uutuussportti F-TYPE on kaunis, tehokas ja äänekäs, eli kaikkea mitä urheiluautolta saattaa toivoa.

Urheiluauton rakentamisessa ei periaatteessa pitäisi olla mitään vaikeaa, mutta kovin usein sellaisen rattiin hypätessään joutuu pettymään. Jaguar F-TYPE ei kuulu tähän kastiin, sillä se on niin konstailematon urheiluauto kuin olla ja voi.

Sen resepti on yksinkertainen. Tehokas moottori, upea ulkonäkö, hyvät ajo-ominaisuudet ja jumalaisen kaunis äänimaailma. Kun kokonaisuus kuorrutetaan avoimella korirakenteella, on moderni klassikko syntynyt. 

Pahoittelen, että tarina kuulostaa kuin suoraan Jaguarin markkinointiosastolta reväistyltä, mutta totuus vain on se, että F-TYPE on yksinkertaisesti erinomainen urheiluauto. Gloriaa on annettava silloin kun sille on aihetta. 

Suorituskyvyn kolme porrasta

Jaguar F-TYPE kuva etuviistosta

Jaguar F-TYPEstä on olemassa kolme eri tehoversiota, jotka kulkevat nimillä F-TYPE, F-TYPE s ja F-TYPE V8 S. Kaksi ensimmäistä on varustettu V6-koneella ja viimeinen 5-litraisella V8-koneella. 

Tehontuotto vaihtelee 340 hv:n ja 495 hv:n välillä. Suorituskyvyssä V8 S:n ja perusmallin välillä on 0-100 km/h:n kiihdytyksessä sekunnin ero. Tehokkain F-TYPE kiirehtii sataseen 4,3 sekunnissa ja ”karvalakkiversiolta” se ottaa siis 5,3 sekuntia. 

Viisilitraisella kasikoneella varustettu huippumalli siis lähentelee mm. BMW M5:n ja Porsche 911:n kiihtyvyyslukemia, mutta eivät V6-mallitkaan ole sieltä kaikkein laiskimmasta päästä. Tehoa on moottorin kokoon nähden rutosti.

Perusversion ja S-mallin teholukemissa ei ole kovin suuria eroja paperilla, eikä myöskään käytännössä. Perusmalli tuntuu pikaisen koeajon jälkeen tuottavan hyvin pitkälle vastaavan suorituskyvyn kuin S-versiokin. 

Kylmiä väreitä takuuvarmasti

F-TYPE:n idea piilee kuitenkin muussa kuin drag race –henkisessä kiihdyttelyssä. Sen äänimaailma on nimittäin parasta, mitä markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla. Jopa V6-koneiset F-TYPEt tuottavat sellaiset murinat, että kylmät väreet ovat taattuja. 

V6-koneisen S-mallin pakoäänet johdetaan ilmoille takapuskurin keskelle sijoitettujen tuplaputkien kautta ja sen rääkäisyt ovat taivaallisia. Kiihdyttäessä äänet ovat mureat ja massiiviset ja kaikeksi onneksi ne kantautuvat selkeästi ohjaamoon.

Erityisesti kovakattoisten sporttiautojen ongelma piilee siinä, että pakoäänet eivät useinkaan pääse hellimään kuljettajan kuuloaistia, vaan parhaat murinat kantautuvat harakoille. F-TYPE:ssä ideologia on onneksi täysin päinvastainen.

Kovien kiihdytysten lisäksi kuskin korville tarjoillaan samettia erityisesti moottorijarrutuksissa, joissa F-TYPE paukkuu 90-luvun superprätkien tavoin. Bensaa kuulostaa palavan putkessa useita desilitroja, mikä viimeistään nostaa autoilutunnelma kattoon. 

F-TYPEn äänimaailma on jotain sellaista, mihin ei yksinkertaisesti voi kyllästyä. Sen suloista murinaa voisi nauhoittaa tuutulauluksi autofanaatikoille.

 • Jaguar F-TYPE kuva sivusta
 • Jaguar F-TYPE kuva takaviistosta
 
 

Repivää kyytiä

Voimakkaan moottorin kaveriksi on pultattu 8-vaihteinen automaattiaski, joka vaihtaa pykälät sujuvasti, vaikkakin kovassa kiihdytyksessä se repiikin mukavasti. Vaihdot sujuvat nopeasti ja halutessaan pykäliä voi leipoa sisään myös manuaalisesti. 

Suurimmat erot eri mallien välillä piilevät alustassa, jarruissa ja tasauspyörästön toiminnassa. Konetehojen kasvaessa pitää panostaa myös muuhun tekniikkaan, joten alusta tuntuu jo S-mallissakin perusmallia jäykemmältä. S-mallista alkaen iskunvaimennus on aktiivinen ja tasauspyörästö on lukittuu automaattisesti. 

Alusta toimii molemmissa V6-malleissa moitteettomasti ja tuntumaa saa säädettyä molemmissa malleissa joko mukavuuspainotteiseksi tai dynaamiseksi, mikä onkin vauhdin kasvaessa tarpeen. 

Julmetun leveä

Tekniikkapuoli on siis kunnossa, mutta F-TYPE tarjoaa sen lisäksi uskomattoman kauniin ulkonäön. Se valittiin hetki sitten World Car Design of The World –palkinnolla ja autoa silmäillessä ei ole hankala ymmärtää miksi. Se on yksinkertaisesti kaunis.

Muotoilulliset seikat tekevät siitä todellisuutta pienemmän oloisen. F-TYPE nimittäin painaa 1600 kiloa, on 4,5 metriä pitkä ja julmetun leveä. Nämä ovat asioita, joita ei läheltä tarkastellessa uskoisi. Kaksipaikkainen avo näyttää huomattavasti kokoistaan pienemmältä.

F-TYPEn leveyden huoma vasta silloin kun se lipuu muiden autojen seassa moottoritiellä. Sen aggressiivinen keulailme todella pistää silmään autojonossa. 

Kaikkinensa Jaguarin kehitystyö on ollut onnistunutta. F-TYPE on auto, joka haastaa suorituskyvyllään saksalaismerkkien huippumallit kevyesti. Samalla viivalle voidaan heittää esimerkiksi BMW:n M6:n avoversio ja Porsche 911.

Jaguar antaa edellä mainituille melkoisen kilpailijan, sillä jopa V8 S -version hintalappu jää alle 180 000 euron. Halvimmillaan F-TYPEn ohjaimiin pääsee alle 120 000 eurolla, mikä on täysveriselle avourheiluautolle ihan oikeasti järkevä hinta. 

Tuomas Rajala

Kehuja: täydellinen äänimaailma, hinta-laatu –suhde, suorituskykyinen V6-kone, ulkonäkö

Parantamisen varaa: -

Moottori:6-sylinterinen, 2995 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:380 hv (280 kW) / 6500 rpm
Vääntö:460 Nm / 3500-5000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:4,9 s.
Huippunopeus:275 km/h
Vaihteisto:8-vaihteinen Quickshift automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):9,1 l / 100 km
CO2 päästöt:213 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.):4470mm/1923mm/1296mm
Paino:1614 kg
Hinta alkaen:137 947,72€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Jaguar F-type

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Jaguar F-type -autot

test
Jaguar F-type5, '16, 6 tkm
225 800 €
test
Jaguar F-type2, '21, 3 tkm
109 800 €
test
Jaguar F-type3, '13, 90 tkm
60 900 €
test
Jaguar F-type2, '19, 25 tkm
69 400 €
test
Jaguar F-type2, '18, 43 tkm
63 800 €
test
Jaguar F-type3, '15, 66 tkm
64 990 €
test
Jaguar F-type5, '17, 2 tkm
74 500 € (Tax free)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Jaguar koeajoja

Kaikki koeajot »
Jaguar i-Pace – Brittiläinen sähköjänis

Jaguar i-Pace – Brittiläinen sähköjänis

”History Will Prove Me Right” - Henry Ruggierin romuromanttinen autokokoelma

”History Will Prove Me Right” - Henry Ruggierin romuromanttinen autokokoelma

Jaguar XE – Koko kansan kissapeto

Jaguar XE – Koko kansan kissapeto

Jaguar XF Sportbrake: Jalopuun paluu

Jaguar XF Sportbrake: Jalopuun paluu

Tekniikan Maailman ajettua: Jaguar XKR-S

Tekniikan Maailman ajettua: Jaguar XKR-S