Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 14 685   0

Jaguar XKR: Pääsylippu parempiin piireihin

Jaguar XKR: Pääsylippu parempiin piireihin
  • Jaguar XKR
  • Jaguar XKR
  • Jaguar XKR
  • Jaguar XKR

Brittiläisvalmistaja Jaguarin autot ovat aina olleet jotain eksklusiivista. XKR ei tee tässä asiassa poikkeusta, vaan hartaudella valmistetun mallin ratissa voi kokea olevansa tavallisia kuolevaisia paremmassa asemassa. 

XKR esiteltiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle vuonna 1996, jolloin julkaistiin sen ensimmäinen kehitysversio. Vanhan mallista XKR:ää tehtiin vuosikymmenen ajan ja uusi malli tuli markkinoille vuonna 2006.  

Uudempi Jagge tarjoilee edelliseen malliin verrattuna monin verroin härskimpää kyytiä. Varsinkin XK-RS –malli, joka kiidättää kuskinsa 0-100 km/h:n vauhtiin 4,4 sekunnin ajassa. Tehopenkki puolestaan pysähtyy 550 hevosvoiman kohdalle.

Vanhemman XRK:n tehoreservi ei ole lähelläkään samaa, vaan vuoden 1999 Jaguar kehittää ”ainoastaan” 363 hevosvoimaa.

Jaguarin viehätys on jotain selittämätöntä. Sporttinen coupe ei suinkaan tarjoa suuria ihmeellisyyksiä eikä sen koommin elämyksiäkään. Mutta siitä huolimatta siinä on jotain kummalista taikaa, mikä tuntuu sekä ratin takana että kanssa-autoilijoissa. 

Nettiauto pääsi maistamaan Brittiläisen taikaa vuoden 1999 Jaguar XKR:n ohjauspyörän takana.

Seesteistä voimaa

Jaguar XKR: Pääsylippu parempiin piireihin

Periaatteessa XKR:ssä on ainekset antaa kuljettajalleen melkoisia vilunväristyksiä. 363 hevosvoiman teholukemat, 5,4 sekunnin 0-100 kiihtyvyys, jämäkkä alusta ja kompakti koko ovat asioita, joiden varjolla kyydin pitäisi olla hyytävää, mutta ei.

Kovasta teholukemasta huolimatta meno on poikkeuksellisen rauhallista ja seesteistä. Voimaa kyllä löytyy, mutta ahdetun V8-koneen kyyti on yllättävän sivistynyttä. Eikä kone suinkaan ole ainoa osa-alue, joka kielii herrasmiesmäisestä luonteesta.

Mikäli kaasulätkän tuuppaa pohjaan, syöksähtää XKR kyllä nätisti. Automaattilaatikko on viritetty ampaisemaan paikaltaan todella rivakasti. V8-koneen ääniä on valitettavasti vaimennettu liiaksi. Sporttisen coupen soisi laulavan sulosäveliään vieläkin rohkeammin.

Kompaktin kokoinen Jaguar on alustaltaan jämäkkä, mutta ei kuitenkaan ratamaisen kova. Se on selvästi tehty ajettavaksi Euroopan metropolien rantabulevardeilla moottoriratojen sijaan. Siitä kielii myös kojelaudasta löytyvä Valet-pysäköinti –painike. 

Kaikesta näkee, että Jaguar on valmistettu laadukkaasti. Vaikka ikää on jo teinipojan verran, on auto edelleen hyvässä iskussa. Ja Brittiläismerkki on myös sen verran harvinaista herkkua, että se kerää katseita tavanomaisimpien autojen keskuudessa. 

  • Jaguar XKR: Pääsylippu parempiin piireihin
  • Jaguar XKR: Pääsylippu parempiin piireihin
 

Vaaleaa nahkaa ja jalopuuta

Salonkikelpoisuus jatkuu myös auton sisällä. Sporttipenkeillä kruunattu valkoinen nahkasisusta on selkeästi tehty vaativan herrasmiehen tai edustusrouvan makuun ja koko komeus on kruunattu jalopuulla.

Penkit antavat hyvän sivutuen, mutta liukas nahka saa takapuolen liukumaan puolelta toisella vähänkään tiukemmissa mutkissa, se tukee väitettä siitä, ettei autoa ole tarkoitettu sikaaneihin. 

Edustusmeininkiin kuuluvat myös analogiset mittaristot, joiden keskiössä on vanhan liiton viisarikello. Ainoa hienon kokonaisuuden pilaaja on vuosien saatossa pahasti tummunut ohjauspyörän keskiö. Nahankiillotusaine tosin saattaisi pelastaa kokonaisuuden. 

Vuoden 1999 Jaguar on muutenkin hivenen vanhan oloinen. Muotoilu on 90-lukulaista, mikä ei tällä hetkellä tunnu miellyttävän kovinkaan monen silmää. Pyöristetyt muodot kielivät aikansa kuvaa liiaksi. 

XKR:n ongelma on juuri se, että sen muotoilussa ollaan lähdetty liiaksi seuraamaan muun autoteollisuuden muotoilua. Oman tien rohkeampi kulkeminen olisi varmasti tehnyt sen muotoilusta ajattomampaa. Nyt ysärimalli on auttamatta vanhan näköinen. 

Sportin ja edustusauton välimuoto

Jaguar XKR:n tunnelma on kaikin puolin ristiriitainen. Se on sporttiauton ja eduspelin välimuoto. Osa ratkaisuista on suunnattu oikeille automiehille ja osa taas ihmiselle, joka ei juuri piittaa tekniikasta. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat öljyn ja akkuvarauksen kertovat, isosti esillä olevat mittarit.

Auto-Expert Ekroosilla myynnissä oleva yksilö on XKR:ää halajavalle hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto. Auto on nimittäin ollut koko historiansa yhdellä omistajalla ja kilometrejä on kertynyt mittariin ainoastaan 130 000. 

Kauppias kertoo ostaneensa auton yksityiskäytöstä ja vieläpä tunnetulta kotimaiselta yritysjohtajalta. Jaguarin ostaja saa siis itselleen kotimaasta uutena ostetun auton, jonka edellinen omistaja on pitänyt autoaan hyvin. 

Mikäli hiuksen hienot kosmeettiset virheet ja vanhahtava fiilis eivät haittaa, on vuoden 1999 XKR uutta huomattavasti huokeampi vaihtoehto. Jaguar XRK:ta kaupataan Tuusulassa 34900€:n hintaan.

Tuomas Rajala

http://www.nettiauto.com/jaguar/xkr/4477864

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Jaguar XKR

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Jaguar XKR -autot

test
Jaguar XKR4.2, '05, 65 tkm
46 000 € (Tax free)
test
Jaguar XKR4.2, '05, 99 tkm
32 900 €
test
Jaguar XKR5.0, '11, 98 tkm
63 800 €
test
Jaguar XKR4.2, '08, 160 tkm
37 500 €
test
Jaguar XKR4.0, '99, 283 tkm
18 800 €
test
Jaguar XKR4.0, '98, 98 tkm
19 500 €
test
Jaguar XKR4.0, '99, 198 tkm
21 800 €
test
Jaguar XKR4.2, '07, 98 tkm
29 500 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Jaguar koeajoja

Kaikki koeajot »
Tekniikan Maailman ajettua: Jaguar XKR-S

Tekniikan Maailman ajettua: Jaguar XKR-S

Jaguar i-Pace – Brittiläinen sähköjänis

Jaguar i-Pace – Brittiläinen sähköjänis

”History Will Prove Me Right” - Henry Ruggierin romuromanttinen autokokoelma

”History Will Prove Me Right” - Henry Ruggierin romuromanttinen autokokoelma

Jaguar XE – Koko kansan kissapeto

Jaguar XE – Koko kansan kissapeto

Jaguar F-TYPE: Tehon suloinen sinfonia

Jaguar F-TYPE: Tehon suloinen sinfonia